ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Ψάχνει φτηνούς εργάτες και για ... βενζινάδικα

Φτηνούς εργάτες, δίχως δικαιώματα και ωράριο, συνεχίζει να ψάχνει για το κεφάλαιο η «Χρυσή Αυγή». Χαρακτηριστική περίπτωση η ΤΟ Εύβοιας - Βοιωτίας. Το προηγούμενο διάστημα εγκαινίασε «επαφές» με επιχειρηματίες για να διαπιστώσει τις ανάγκες τους, εκφράζοντας παράλληλα «κατανόηση στα προβλήματά τους» και «εκτιμώντας τη συνεισφορά τους» για διάφορα. Ακολούθως, μάζεψε κάποιους ανέργους και τους παρέπεμψε να πάνε σε εποχιακές δουλειές (ελιές) σαν ...διέξοδο στα προβλήματά τους.

Τώρα, «Στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεών μας σε επιχειρήσεις της περιοχής μας, αφιερώσαμε μία ημέρα στα βενζινάδικα της κεντρικής Εύβοιας. Κατά την ενημέρωσή μας, οι βενζινοπώλες που απασχολούν (ως επί το πλείστον ανασφάλιστους) αλλοδαπούς φάνηκαν πρόθυμοι να τους αντικαταστήσουν με νόμιμα προσλαμβανόμενους Ελληνες και ήδη έχουν αποσταλεί οι πρώτοι υποψήφιοι για τις θέσεις από το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας Ελλήνων της ΤΟ Εύβοιας - Βοιωτίας».

Και σε αυτό το κείμενο της «Χρυσής Αυγής» απουσιάζει κάθε αναφορά σε ωράριο, συνθήκες εργασίας, μεροκάματο, μηνιάτικο. Οπως απουσιάζει γενικά στα κείμενα της «Χρυσής Αυγής» οποιαδήποτε αναφορά στη σημερινή πανεργατική απεργία, δείγμα απέχθειας που έχουν για κάθε οργανωμένη διεκδίκηση από πλευράς των εργαζομένων της ζωής που τους ανήκει, του πλούτου που παράγουν. Μόνο καταγγέλλουν τη «νοσηρή παρερμηνεία του συνδικαλισμού από τους εργατοπατέρες της αριστεράς» (σ.σ. οι εργατικοί αγώνες για αξιοπρεπές μεροκάματο, ασφάλιση). Αλλη μια απόδειξη του συστημικού τους ρόλου στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου ως δύναμης κρούσης του για καταστολή της ταξικής πάλης του εργατικού κινήματος.

Κι αν η «Χρυσή Αυγή» παρουσιάζει ως πατριωτικό κατόρθωμα και φιλεργατική προσφορά ότι θα βρει σε μερικούς δουλειά, αποσιωπά το γεγονός ότι με την πολιτική τσακίσματος των εργαζομένων υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετούν «Χρυσή Αυγή»/ Συγκυβέρνηση/ Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν πλέον αφεντικά που κανένα πρόβλημα δεν έχουν να προσλάβουν Ελληνες για εξοντωτική εργασία και βία 400 ευρώ μηνιάτικο.

Στην παρούσα φάση, βέβαια, αναζητά φυλετικό εχθρό τάχα να ευθύνεται για προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, βγάζουν λάδι τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια ντόπια και ξένα που πιστά υπηρετούν προσφέροντάς τους πάλι πολύτιμη υπηρεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιό τους «επισκέφτηκε» πάλι λαϊκή αγορά, αυτήν τη φορά στη Νέα Ζίχνη Σερρών και με επικεφαλής τον διορισμένο στο γραφείο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, Νικήτα Σιώη. Κατά ανακοίνωσή τους: «Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εξετάσουμε κάποιες καταγγελίες που είχαμε δεχθεί σχετικά με την παρουσία παράνομων μικροπωλητών στην περιοχή (...) Μόλις έμαθαν ότι στη περιοχή βρίσκονται Χρυσαυγίτες, τα μάζεψαν αμέσως κι εξαφανίστηκαν».

Ανάλογη εμφάνιση (φουσκωτών φασιστοειδών με στειλιάρια τάχα ως κοντάρι σημαίας) είχαμε και στη λαϊκή Ελευθερούπολης Καβάλας όπου «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι στον εκεί χώρο απουσίαζε εξ ολοκλήρου η εικόνα παρεμπορίου από τις γνωστές φυσιογνωμίες».

Αλλοι Χρυσαυγίτες από την ΤΟ Πειραιά επισκέφτηκαν την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, όπου διακήρυξαν ότι «η Χρυσή Αυγή θα σταθεί με πράξεις δίπλα στον Ελληνα εργαζόμενο», κάνοντας γαργάρα τους κοινούς αγώνες ντόπιων εργατών και αλλοδαπών αλιεργατών (π.χ. στη Θεσσαλονίκη) κόντρα στα συμφέροντα και την τρομοκρατία της μεγαλοεργοδοσίας που τσακίζει και τους δύο το ίδιο.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ - ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

Μαζική κινητοποίηση στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν χτες μέλη του Συνδέσμου Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, η Λαϊκή Επιτροπή, τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές περικοπές σε εξετάσεις, φάρμακα που οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους, στις συντάξεις. Σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του υποκαταστήματος κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Παράλληλα, ζήτησαν να μάθουν αν ο Γερ. Βουδούρης, πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο τοπικό ΙΚΑ, είχε ζητήσει απ' τους γιατρούς να δέχονται 20 περιστατικά την ημέρα αντί για 25 που εξέταζαν πριν. Ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος υποστήριξε ότι ο Γερ. Βουδούρης είπε να μη δέχονται οι γιατροί τα εμβόλιμα περιστατικά στα προγραμματισμένα ραντεβού. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους ότι εφεξής με υπόδειξη του προέδρου του ΕΟΠΠΥ οι ασθενείς που έρχονται εκτάκτως δε θα μπορούν να εξετάζονται, επισημαίνοντας ότι τα 4-5 επιπλέον περιστατικά που υπήρχαν, τώρα θα διοχετεύονται προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικούς γιατρούς, κάτι που αποτελεί προάγγελο και για την κατάργηση των πολυϊατρείων του ΙΚΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης χτες δεκάδες ήταν οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς που περίμεναν καρτερικά στη γραμματεία των ιατρείων για ένα ραντεβού και τη διεκπεραίωση εξετάσεων προκειμένου να μην επωμιστούν το κόστος μέσω των τηλεφωνικών ραντεβού. Την ίδια ώρα πολλοί ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν στα μέλη της επιτροπής ότι έχουν διακόψει θεραπείες καθώς δεν υποφέρουν το κόστος των φαρμάκων προσθέτοντας επιπλέον ότι πολλές οικογένειες στην περιοχή έχουν επιλέξει να δίνουν τη σύνταξη στα άνεργα παιδιά τους για να τα βγάλουν πέρα.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Τα επιχειρήματα του υπουργού ασπάστηκε η πλειοψηφία του ΠΣΦ

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι φυσικοθεραπευτές από διάφορες περιοχές της χώρας στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας του κλάδου με κύρια αιτήματα να αποπληρωθούν άμεσα και όχι «κουρεμένες» οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς από τον Απρίλη.

Τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα για ανάγκη «εξορθολογισμού» των δαπανών και καταπολέμησης της «διαφθοράς» και στον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, όπως και την αναγκαιότητα ορισμένων μέτρων για να σωθεί η «Ελλάδα». Η πλειοψηφία του ΠΣΦ (ΔΑΚΕ), όπως και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και «Κίνηση Προοδευτικών Φυσικοθεραπευτών» (ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίστηκαν να ασπάζονται τα επιχειρήματα του υπουργού, ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε αδιέξοδο και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν τρόποι για να γίνει βιώσιμος. Ετσι, αντί να απαιτήσουν άμεση κρατική επιχορήγηση του Οργανισμού, οι παραπάνω παρατάξεις δέχτηκαν να συμμετέχουν σε Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, που θα διατυπώσει προτάσεις ώστε από 1/1/2013 να διασφαλιστεί πως ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί χωρίς χρέη. Βέβαια, ανάμεσα στις προτάσεις του υπουργείου είναι να «κουρευτούν» οι οφειλές του Οργανισμού προς τους φυσικοθεραπευτές, όπως επίσης να μειωθεί η αποζημίωση της κάθε συνεδρίας στα 15 ευρώ, από 20 ευρώ. Αλλωστε οι εν λόγω παρατάξεις συμμετέχουν και στο λεγόμενο «Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας», που αρνείται την εξασφάλιση δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκων για όλους και ζητά «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις, φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης».

Ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φυσικοθεραπευτών» ζήτησε να μάθει πόσο θα μειωθούν οι δαπάνες προς τον ΕΟΠΥΥ με τα νέα μέτρα, να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα χρέη των φυσικοθεραπευτών και των οφειλών των Ταμείων προς αυτούς και να εξασφαλιστεί για τους ανασφάλιστους και άνεργους συναδέλφους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να γίνουν προσλήψεις φυσικοθεραπευτών για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, Κέντρα Αποκατάστασης, δομές ΕΟΠΥΥ.

«SPRIDER STORES»
Κινητοποίηση και στη Λάρισα

Σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:30 μ.μ. μέχρι τις 4:30 μ.μ., προχώρησαν, το περασμένο Σάββατο, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «SPRIDER STORES» στα καταστήματα της Λάρισας. Την απόφαση για την αγωνιστική κινητοποίηση πήρε το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας μετά τη γενική συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Με την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι της Λάρισας έδωσαν κι αυτοί τη δική τους απάντηση στην εργοδοσία, αλλά και στο εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο, που, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, υπογράφουν νέα επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών που φτάνει το 21% (τον Αύγουστο του 2011 το σωματείο είχε υπογράψει σύμβαση που προέβλεπε μείωση μισθών από 17% έως 20%). Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν πρόσφατα και οι εργαζόμενοι σε Ρόδο και Κερατσίνι, συσπειρωμένοι στα κλαδικά τους συνδικάτα.

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων στην «SPRIDER STORES» δήλωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Makro Cash & Carry» και η Σωματειακή επιτροπή εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ