ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιωτικό ιατρείο στα νοσοκομεία

  Αν ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, θα πληρώνει για τις ιατρικές πράξεις, με βάση ειδικό τιμολόγιο!

Με προπαγανδιστική επικάλυψη την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών με νόμιμο τρόπο, η κυβέρνηση εισάγει το ιδιωτικό ιατρείο δυο φορές τη βδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ομως, με αυτόν τον τρόπο, αφ' ενός, επανομιμοποιεί τον παλιό διάδρομο «ιατρείου - νοσοκομείου» που οδηγεί σε οικονομική αιμορραγία τον άρρωστο, ενώ αποδυναμώνει τις πρωινές βάρδιες -που είναι για τους πολλούς - και ενισχύει τις απογευματινές, που είναι για τους λίγους που μπορούν να πληρώσουν. Εκθετοι μένουν οι ανασφάλιστοι, που πρέπει να καταβάλλουν το συνολικό τίμημα, όπως αυτό θα καθορίζεται κάθε φορά απ' την κυβέρνηση με τη λογική της αγοράς!

Το Αρθρο 9 αναφέρεται στην «Ολοήμερη Λειτουργία Νοσοκομείων» και προβλέπει:

  • Από 1/1/2002 επιτρέπεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά το τακτικό ωράριο, η λειτουργία απογευματινών ιατρείων και η διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.

Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι διευθυντές ιατροί, οι αναπληρωτές διευθυντές ιατροί, οι επιμελητές Α` ιατροί και οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκαταστημένες στο νοσοκομείο. Σε νοσοκομεία με δυναμικότητα κάτω από 200 κλίνες, επιτρέπεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα απογευματινά ιατρεία όλοι οι ειδικευμένοι ιατροί, που υπηρετούν στα νοσοκομεία αυτά.

Οι ιατροί που απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο δεν επιτρέπεται να είναι σε εφημερία και ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό του ιατρικού προσωπικού κάθε τμήματος. Η απασχόληση κάθε ιατρού σε απογευματινό ιατρείο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ημέρες την εβδομάδα. Η απασχόληση των ιατρών του χειρουργικού τομέα σε απογευματινά χειρουργεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μία (1) ημέρα την εβδομάδα πλέον των δύο (2) ημερών άσκησης απογευματινού ιατρείου. Ο προγραμματισμός των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που διενεργούνται μετά το τακτικό ωράριο πραγματοποιείται, με επιμέλεια του διευθυντή του τομέα, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των αναγκών της εφημερίας, των νοσηλευομένων ασθενών και των τακτικών πρωινών εξωτερικών ιατρείων. Η επιστημονική ευθύνη για την απογευματινή λειτουργία κάθε τμήματος, εργαστηρίου ή μονάδας ανήκει στον διευθυντή του τμήματος, του εργαστηρίου ή της μονάδας.

Τα ωράρια απογευματινής απασχόλησης, ο αριθμός των περιστατικών, που εξετάζονται ανά ημέρα, καθώς και ο αριθμός των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ανά ημέρα καθορίζονται με απόφαση του διοικητή, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου Διοίκησης, ανάλογα με τις ανάγκες και τις πρακτικές δυνατότητες του νοσοκομείου.

  • Η αμοιβή για την επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο καταβάλλεται στο νοσοκομείο από τον εξεταζόμενο. Η αμοιβή για τις διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, καταβάλλονται στο νοσοκομείο από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς, με βάση το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο. Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, καταβάλλει στο νοσοκομείο αμοιβή για τις πράξεις αυτές με βάση ειδικό τιμολόγιο.

Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας καθορίζεται το ειδικό τιμολόγιο, το ύψος της αμοιβής, που καταβάλλεται για την επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο, καθώς και το ποσοστό που παρακρατείται από το νοσοκομείο και το ποσοστό που κατανέμεται στους ιατρούς και το λοιπό προσωπικό, που απασχολείται στην απογευματινή λειτουργία των ιατρείων, χειρουργείων και εργαστηρίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Η καταβαλλόμενη στο νοσοκομείο αμοιβή, για επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο και για τις λοιπές ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις, που διενεργούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου, που συνιστάται με την παρούσα διάταξη.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας καθορίζονται τα όργανα διοίκησης, ελέγχου και διαχείρισης, ο τίτλος, ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του παραπάνω ειδικού λογαριασμού των νοσοκομείων.

Από 1/1/2002, οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκαταστημένες σε νοσοκομεία που ανήκουν σε ΑΕΙ, μπορούν να ασκούν απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά εντός του νοσοκομείου.

Μέχρι τότε οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, που είναι εγκαταστημένες σε νοσοκομεία είτε του ΕΣΥ είτε των ΑΕΙ, μπορούν να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

«Ομηροι» και επικουρικοί γιατροί

  Προσβλητικές διατάξεις για επιστήμονες

Οι ιατροί του ΕΣΥ, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιοδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί, εκτός από παράπτωμα, πειθαρχικό αδίκημα.

Από 1/1/2002, οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή σε νοσοκομεία των ΑΕΙ, απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ολοι οι ιατροί, που προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα για την οποία επιλέγονται, διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της 5ετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Εφόσον ο ιατρός, που κατέχει τη θέση, επιλεγεί για την κατάληψή της, διορίζεται πάλι με πενταετή θητεία. Στο τέλος της δεύτερης πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος.

Η διαδικασία επαναπροκήρυξης της θέσης αρχίζει ένα (1) έτος πριν τη λήξη της πενταετούς θητείας του ιατρού και η διαδικασία επιλογής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής. Αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ιατρός αποχωρεί από την οργανική μονάδα στην οποία υπηρετεί με τη λήξη της θητείας του.

Αν ο ίδιος ιατρός επιλεγεί και πάλι για την κατάληψη της θέσης, η νέα πενταετής θητεία του αρχίζει την ημέρα της νέας ορκωμοσίας του.

Για όσους υπηρετούν, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ως επιμελητές Γ', Β' και Α' και διευθυντές, με θητεία, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η τετραετής θητεία των επιμελητών Γ' και Β', της παρ. 2 του άρθρου 70 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α' 123), μετατρέπεται σε πενταετή και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 5.

Η τριετής θητεία των επιμελητών Α' και των διευθυντών, της παρ. 2β του άρθρου 34 του Ν. 2519/1997 μετατρέπεται σε πενταετή. Στο τέλος της πενταετούς θητείας οι ιατροί αυτοί κρίνονται για μονιμοποίηση. Οι επιμελητές Α' κρίνονται από τα Συμβούλια Αξιολόγησης της παρ. 14 και οι διευθυντές από τα Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ΕΣΥ της παρ. 11.

Σε κάθε ΠεΣΥ συγκροτούνται, με απόφαση του προέδρου του, Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής των επιμελητών ιατρών ΕΣΥ, ανά ειδικότητα.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ, καταρτίζεται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατάλογος Εθνικών Κριτών, ανά ειδικότητα, συμπεριλαμβανομένης της Οδοντιατρικής, με σκοπό τη στελέχωση των Συμβουλίων Επιλογής και των Συμβουλίων Αξιολόγησης Διευθυντών ιατρών ΕΣΥ.

Στο υπουργείο Υγείας, συνιστώνται, για κάθε ειδικότητα, Συμβούλια Επιλογής και Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ιατρών ΕΣΥ.

Οι υπηρετούντες, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μόνιμοι διευθυντές αξιολογούνται ανά πενταετία από τα Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ΕΣΥ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, ορίζονται τα σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία αρχίζει από τους αρχαιότερους υπηρετούντες διευθυντές.

Οι υπηρετούντες, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μόνιμοι επιμελητές Α', εφόσον συμπληρώνουν πενταετή υπηρεσία στον ίδιο βαθμό χωρίς να έχουν στο μεταξύ κριθεί για κατάληψη ομοιόβαθμης θέσης αξιολογούνται από Συμβούλια Αξιολόγησης που συγκροτούνται ανά ΠεΣΥ.

Στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καταρτίζεται κατάλογος επικουρικών ιατρών ανά ειδικότητα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και των αναγκών σε δυσπρόσιτες, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. Στον κατάλογο αυτό εγγράφονται με αίτησή τους ειδικευμένοι ιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και ιατροί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιατροί, που εγγράφονται στον κατάλογο αυτό, δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο ειδικότητας περισσότερο από πέντε (5) έτη και δεν μπορούν να παραμείνουν στον κατάλογο περισσότερο από πέντε (5) έτη.

Οι επικουρικοί ιατροί, με την εγγραφή τους στον κατάλογο, δηλώνουν και το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύονται να απασχοληθούν, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριών μηνών και μεγαλύτερο του ενός (1) έτους, καθώς και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας καταρτίζει πρόγραμμα ετοιμότητας των επικουρικών ιατρών, ώστε να υπάρχει κάλυψη καθ' όλο το έτος.

Οι επικουρικοί ιατροί, κατά το χρόνο απασχόλησής τους στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, όταν κρίνονται για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ. Οι επικουρικοί ιατροί λαμβάνουν τις αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου επιμελητή Β' του ΕΣΥ και η δαπάνη για την αμοιβή των επικουρικών ιατρών βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αν αυτοί καλύπτουν ανάγκες νοσοκομείου ή τον προϋπολογισμό του ΠεΣΥ, εάν καλύπτουν ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η διάκριση των νοσοκομείων

Με Προεδρικά Διατάγματα, τα νοσοκομεία μπορεί να συγχωνεύονται, να καταργούνται, ολικά ή μερικά, να μετατρέπονται σε γηριατρικά νοσοκομεία, σε νοσοκομεία αποκατάστασης, σε νοσοκομεία χρόνιων παθήσεων, σε Ειδικά Κέντρα ή Κέντρα Υγείας και να ρυθμίζονται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα σχετικά με την τακτοποίηση του προσωπικού.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα Γενικά και τα Ειδικά. Η διάκριση σε Νομαρχιακά και Περιφερειακά καταργείται. Γενικά νοσοκομεία είναι όσα διαθέτουν τμήματα κυρίας νοσηλείας σε περισσότερες από μια θεραπευτικές κατηγορίες. Ειδικά είναι όσα διαθέτουν τμήματα κυρίας νοσηλείας σε μια θεραπευτική κατηγορία. Η κατάταξη των νοσοκομείων σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται με τον οργανισμό τους.

Τα νοσοκομεία κάθε ΠεΣΥ συνδέονται μεταξύ τους λειτουργικά, νοσηλευτικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά, κάτω από το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του οικείου ΠεΣΥ. Ειδικότερα, με αποφάσεις του ΔΣ του οικείου ΠεΣΥ, μπορεί να μετακινούνται ιατροί, οδοντίατροι και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για κάλυψη εφημεριών και έκτακτων αναγκών για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα. Με όμοιες αποφάσεις μπορεί να καθορίζονται οι διαδικασίες για τη διενέργεια κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια πάσης φύσεως εξοπλισμού και υλικού, καθώς και για την κατάρτιση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κοινής λειτουργίας τμημάτων, εργαστηρίων και μονάδων δύο ή περισσότερων νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας.

Η πιο πάνω διασύνδεση παρέχει τη δυνατότητα σε νοσοκομεία, που έχουν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, να συνάπτουν ιδιαίτερες συμφωνίες με άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εγκρινόμενες από το ΔΣ του ΠεΣΥ, για την προσωρινή, μέχρι τρεις (3) μήνες, υποδοχή εκπαιδευτών ιατρών, οι οποίοι λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις των λειτουργικών εξόδων του προϋπολογισμού του νοσοκομείου υποδοχής. Η πιο πάνω διασύνδεση μπορεί να γίνεται και μεταξύ νοσοκομείων δύο ή περισσότερων ΠεΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ