ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
«Εις το όνομα του ... εγκλήματος»

«Οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία, η εικόνα μιας κοινωνίας που απειλείται από έναν σοβαρό κίνδυνο». Ετσι τουλάχιστον παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και τα κέντρα εξουσίας που τα ελέγχουν. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Τι γίνεται, όμως, όταν οι κίνδυνοι αυτοί - ψεύτικοι ή αληθινοί - γεννούν άλλους σοβαρότερους; Οταν η εξουσία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης υπονομεύει με θεσμικές ρυθμίσεις τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα; Οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία για την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με θέμα «Οργανωμένο έγκλημα, πολιτικό σύστημα και Ευρώπη στον 21ο αιώνα», πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Α. Παπανδρέου». Κανείς από τους εισηγητές της ημερίδας δεν μπόρεσε να δώσει ορισμό του οργανωμένου εγκλήματος. Απλά το περιέγραψαν. Ομως, η οριοθέτηση της έννοιάς του θα καθορίσει και την αντιεγκληματική πολιτική. Η τελευταία δε φαίνεται να περιμένει... Ενας εισηγητής χαρακτήρισε τα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος σαν το πρόσωπο του Ιανού, έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Σήμερα σε όλον τον κόσμο, κράτη και υπερεθνικοί οργανισμοί ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της δράσης των διωκτικών και δικαστικών αρχών. «Ομως, ενώ οι ρυθμίσεις αυτές παγκοσμιοποιούνται, δε συμβαίνει κάτι ανάλογο και με την προστασία των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών», τόνισε ο Θ. Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου. «Υπάρχει τάση να ενσωματώνεται η ύπαρξη της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην ενίσχυση της δράσης της εκτελεστικής εξουσίας», επισήμανε ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Π. Πιζάνιας. Ο δικηγόρος και σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Χ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι θα υπάρξει αστυνομική εκτροπή στη δικονομία, αν γίνει κατάχρηση των νέων μέσων καταστολής. Κινδυνεύει να ανατραπεί το τεκμήριο αθωότητας από το οιονεί τεκμήριο ενοχής. Επίσης υπογράμμισε ότι οι τάσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο είναι να γίνουν «επιθετικότερες» οι ανακριτικές πράξεις. Είπε ότι σήμερα καθιερώνονται ευέλικτες τεχνικές και μυστικότητα για τις αρχές δίωξης, έναντι υποχρέωσης «διαφάνειας» κατηγορουμένων και υπόπτων.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επαναφέρουν την πληρωμένη στάθμευση

«Συμπαράταξη για την Αθήνα»: Ο δημόσιος χώρος δε νοικιάζεται 

Τρεις μελέτες με απ' ευθείας ανάθεση για την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης της Αθήνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι μελέτες θα κοστίσουν στο Δήμο της Αθήνας 8.732.000 δραχμές και θα αφορούν η πρώτη τις οδούς Μαρασλή, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομήρου, Αναγνωστοπούλου, Δεινοκράτους και η δεύτερη τις οδούς Πανεπιστημίου, Πατησίων, Στουρνάρη, Αραχώβης, Σινά, Διδότου και Ομήρου. Η δημοτική αρχή προανήγγειλε τη δημιουργία μιας ολόκληρης «βιομηχανίας» που θα επεξεργάζεται συνεχώς νέες κυκλοφοριακές μελέτες, οι οποίες θα αφορούν και ξεχωριστές περιοχές της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή οι δημότες της Αθήνας θα πληρώνουν επιπλέον χρήματα εκτός των τελών κυκλοφορίας. Ο αντιδήμαρχος κ. Απέργης είπε ευθέως ότι η ελεγχόμενη στάθμευση πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, αφού αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για το δήμο, το οποίο έχει χαθεί. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι οι μελέτες περιορισμένης κλίμακας θα προχωρήσουν. Ο Π. Μπέης, από το «Κίνημα για την Αθήνα», ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: «`Η θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης για όλη την πόλη, δημιουργώντας ριζικές τομές, αλλά θα φάμε τα μούτρα μας γιατί θα έχει φτάσει το 2004 και η κατάσταση θα είναι η ίδια, ή θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα για να έχουμε κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι την Ολυμπιάδα». Εκ μέρους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Λάμπρου τόνισε: «Ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να νοικιάζεται. Για το λόγο αυτό η πρόταση της "Συμπαράταξης" είναι να παραχωρούνται οι θέσεις στάθμευσης δωρεάν στον πολίτη για ένα χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να κάνει τη δουλιά του. Αλλωστε, η ιστορία που γίνεται με τις κομματιαστές μελέτες δεν είναι δυνατό να έχει όφελος για το δημότη».

Ζητάνε ν' ακουστεί και η δική τους φωνή

Για επιλεκτικό ενδιαφέρον ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλθηκε χτες η Διεθνής Αμνηστία από τους απεργούς πείνας που βρίσκονται από προχτές στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας των «λευκών κελιών» της Τουρκίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, με ομιλητή τον Γιλντιρίμ, τονίστηκε πως «ο αγώνας των λαών της Τουρκίας είναι ενάντια στο καθεστώς, που τρομοκρατεί, βασανίζει κι εκτελεί τους αγωνιστές της. Η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης για τη λειτουργία των "λευκών κελιών" έχει στόχο να απομονώσει τους πολιτικούς κρατούμενους από το λαό, ώστε να χάσουν την πολιτική τους ταυτότητα». Στη συνέχεια, σημείωσε πως η κατάσταση της υγείας των απεργών χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και κατήγγειλε τη Διεθνή Αμνηστία ότι αδιαφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. «Φαίνεται πως η παρέμβασή της βλάπτει τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού», είπε με νόημα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επιτροπή, διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας, που συνεχίζουν για 43η μέρα σήμερα την απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Αλλοι 37 πολιτικοί κρατούμενοι προστέθηκαν από προχθές σ' αυτούς, που συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου στην Τουρκία για να μη λειτουργήσουν τα «λευκά κελιά». Στην Αθήνα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, 16 αγωνιστές ξεκίνησαν απεργία πείνας, έξω από τα Προπύλαια. Ο Εμρέ Γκιούν δήλωσε πως «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους συντρόφους μας, που αγωνίζονται να μη λειτουργήσουν τα "λευκά κελιά". Ο αδερφός μου είναι ένας από τους 137 που κάνει απεργία πείνας μέχρι θανάτου και βρίσκεται στις φυλακές του Γκέμπζε». Η Γκιούλ Καραντενίζλι δήλωσε: «Φύγαμε με τον άντρα μου και τα τρία παιδιά μας, γιατί αγωνιζόμαστε για ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Αυτό κρίθηκε εχθρική ενέργεια από το καθεστώς της Τουρκίας με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο που η ίδια έφτιαξε».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Το Σαββατοκύριακο 2-3 του Δεκέμβρη, στην αποθήκη 10 του Λιμανιού, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που οργανώνεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και άλλες οργανώσεις της πόλης. Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις βιβλίων, κλπ. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με μεταμεσονύκτιο πάρτι το βράδυ της Κυριακής. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η συνεύρεση των Ελλήνων και των μεταναστών σε έναν κοινό χώρο, για σύσφιξη των σχέσεών τους και την προσπάθεια απομάκρυνσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων.

Αγώνας ειδικών αναγκών

Παγκόσμια ημέρα για τα «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» (ΑμΕΑ) είναι η 3η Δεκέμβρη και η Επιτροπή για τον αγωνιστικό γιορτασμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή. Επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση, η οικονομική ολιγαρχία, οι ασχολούμενες με το είδος φιλάνθρωπες κυρίες και η ελεγχόμενη απ' αυτούς νόθα διοίκηση της ΕΣΑΕΑ, θα τη γιορτάσουν και φέτος με διάφορα «σόου», δεξιώσεις, ημερίδες και συνέδρια. Μακριά από τα «ΑμΕΑ» και τις ανάγκες και χρησιμοποιώντας τους ανάπηρους σαν αναλώσιμο είδος και μακιγιάζ για το κοινωνικό τους προφίλ. Η επιτροπή καλεί όλους τους ανάπηρους να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος σύλλογος Παραπληγικών διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη στις 11π.μ. Οι παραπληγικοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων τους, τα οποία, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών, παραμένουν εδώ και χρόνια άλυτα.

Απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση

Με πρόσχημα την επιτάχυνση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η κυβέρνηση στο παραπέντε και στα μουλωχτά προχωρεί σε μια επικίνδυνη ρύθμιση, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για να μπορεί να αυθαιρετεί η εκάστοτε διοίκηση σε βάρος των πολιτών. Με μια προσθήκη που κατέθεσε ξαφνικά ο υπουργός Πολιτισμού και εισηγητής από το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του συντάγματος Ε. Βενιζέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, λόγω της Ολυμπιάδας του 2004, επιτρέπεται η κατάληψη οποιουδήποτε ακινήτου σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η κατεδάφιση κάθε κτιρίου και η έναρξη έργων, χωρίς να καταβληθεί ούτε δραχμή από τη νόμιμη αποζημίωση!

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά Α. Ρουπακιώτης και Β. Βενέτης κατήγγειλαν χτες ότι η προτεινόμενη διάταξη, στην οποία φαίνεται να συμφωνεί και η ΝΔ, ισοδυναμεί με πραγματική πλήρη ανατροπή και κατάργηση του άρθρου 17 του Συντάγματος. Με τη διάταξη αυτή και σε συνδυασμό με το νέο κώδικα απαλλοτριώσεων, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «στο εξής κάθε υπουργός, περιφερειάρχης, νομάρχης ή δήμαρχος, θα μπορεί να εξοντώνει περιουσιακά ακόμη και σε προσωπική βάση οποιοδήποτε πολίτη, αφού θα μπορεί να καταλαμβάνει το χωράφι του και να κατεδαφίζει το σπίτι του, έστω και αν δεν έχει δραχμή για να το αποζημιώσει».

Η λύση που προτείνεται είναι να αναφέρεται ρητά ότι το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τα Ολυμπιακά έργα, ενώ επιβάλλεται να υπάρχει ρητή μνεία ότι η αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί εντός των συνταγματικών προθεσμιών που είναι το 18μηνο.

Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

Εκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα πραγματοποιηθεί αύριο στα γραφεία του ΔΣΑ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι απαλλοτριώσεις, ο Κώδικας Δικηγόρων, η αναμόρφωση των νομικών σπουδών, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας, το Κτηματολόγιο, η εγκατάσταση δικηγόρων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλπ.

Οταν η πρόνοια ανατίθεται σε ιδιώτες

Μια πρώτη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει με την εκχώρηση της αρμοδιότητας του κράτους για την κοινωνική πρόνοια στους ιδιώτες, στα φιλανθρωπικά σωματεία και σε άλλους φορείς, προκύπτει από το βρεφονηπιακό σταθμό «Μέριμνα» που λειτουργούσε από το 1977 το φιλανθρωπικό σωματείο «Ελληνική Μέριμνα» στο Αιγάλεω. Το σωματείο χρεοκόπησε και έκλεισε το Σταθμό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι και οι γονείς να αναζητούν λύσεις για τη φροντίδα των παιδιών τους. Οι εργαζόμενοι και οι γονείς προέβησαν σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να εμποδίσουν το κλείσιμο του σταθμού. Ο κίνδυνος μάλιστα να χρησιμοποιηθεί το κτίριο για άλλους σκοπούς μετά τον πλειστηριασμό του, τους οδήγησε να ζητήσουν από το δήμαρχο να αγοράσει το κτίριο ο δήμος ώστε να λειτουργήσει πάλι ο Σταθμός. Ομως, αν και σήμερα το κτίριο ανήκει στο δήμο, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Μετά από πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίστηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία από τους εργαζόμενους, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους και η έγγραφη ενημέρωση για το πρόβλημα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γιώτης Σαντζαρίδης, επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει ο σταθμός με ευθύνη του υπουργείου Υγείας αναλαμβάνοντας πλήρως την οικονομική, παιδαγωγική και προνοιακή ευθύνη και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι στο Σταθμό. Σημειώνεται πως μέχρι το κλείσιμο του Σταθμού το υπουργείο Υγείας επιχορηγούσε με 25% τις δαπάνες λειτουργίας του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 3/12/2000 και ώρα 9.00 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, παππού και θείου

ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΥΡΕ

Επίτιμου Δικηγόρου

Τα τέκνα: Ιωάννης και Αγγελική, Νικόλαος και Χρυσούλα. Τα αδέλφια: Μαργαρίτα, Γεώργιος και Ευτυχία, Αικατερίνη και Ευάγγελος. Οι εγγονές: Ηρα και Ελένη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ