ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει αυτές τις μέρες σε ένα μπαράζ καταστολής κατά διαδηλωτών
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει αυτές τις μέρες σε ένα μπαράζ καταστολής κατά διαδηλωτών
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 λαμβάνει η κυβέρνηση της Ισπανίας, ρίχνοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την καπιταλιστική κρίση. Η κυβέρνηση ενέκρινε χτες τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2013 με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το κείμενο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα. Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε υποστηρίξει πως «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε ότι απαιτούνται θυσίες από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία».

Πάντως, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σαένζ ντε Σανταμαρία, ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν περικοπές κατά 12% στις υπουργικές δαπάνες (με το υπουργείο Πολιτισμού να πλήττεται από περικοπές της τάξης του 30%), θα συνεχιστεί - για τρίτη χρονιά - το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπάρχει μια νέα «ανεξάρτητη επιτροπή» για την εποπτεία των οικονομικών της κυβέρνησης κ.ά. Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα υπάρξουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21% καθώς και 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές των κονδυλίων για τις αυτόνομες περιφέρειες. Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει πως αναμένονταν περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέοι φόροι στις εκπομπές ρύπων και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που ήδη εφαρμόζονται ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας και συγκεντρώνουν την οργή των λαϊκών στρωμάτων, που όλες αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν την έντονη καταστολή της αστυνομίας και υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες. Ωστόσο, η κυριαρχία των μικροαστικών στρωμάτων, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατών και των οπορτουνιστών, που χρόνια αφόπλισαν τους εργαζόμενους, δυσκολεύουν την αποφασιστική απάντηση και με προοπτική του κινήματος για την αναγκαία σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και όχι για αλλαγή μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουν οι δυνάμεις του ΚΚ Λαών της Ισπανίας και οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Εργατικής Ενότητας.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκρηξη της ανεργίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο ρεκόρ σημείωσε τον Αύγουστο η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη Γαλλία, ξεπερνώντας το 10,3% του Ιούλη και φτάνοντας τους 3.011.000 ανέργους. Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όσους εργάζονται περιστασιακά, με μερική απασχόληση ή με εκ περιτροπής εργασία. Συνολικά υπολογίζονται ότι 4.494.000 Γάλλοι αναζητούν εργασία στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, δηλαδή 40.800 περισσότεροι από τον Ιούλη, ενώ είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος αριθμός από το 1991. Οι μακροχρόνια άνεργοι, με τρία και πλέον χρόνια ανεργίας, έφτασαν τις 475.000, με αύξηση 21,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011.

Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, για μια κατάσταση που είναι έκφραση της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης στη Γαλλία, δηλαδή αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, επιχειρεί να θολώσει τα νερά ρίχνοντας την ευθύνη στους ...προηγούμενους. Αναφέρει ότι «αυτά τα τρία εκατομμύρια ανέργων αποδεικνύουν την αποτυχία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των τελευταίων ετών» εννοεί του Σαρκοζί, ενώ καλλιεργεί αυταπάτες ότι η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ με τη «συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, θα διασφαλίσει επιχειρήσεις με ταμειακό πρόβλημα και μισθούς». Η αλήθεια είναι ότι με όποια μορφή διαχείρισης το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι εργάτες για να διασώζονται οι καπιταλιστές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο μετρό της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, της Λισαβόνας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και στις περικοπές των μισθών που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν χθες στην πόλη Γιορκ στη βόρεια Αγγλία εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη Βρετανία από την Κυριακή κι έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση πολλών ποταμών. Περίπου 570 σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στη Βρετανία ενώ στην Ουαλία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η διαμάχη Βρετανίας και Εκουαδόρ όσον αφορά την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, συνιδρυτή της ιστοσελίδας «Wikileaks», ήταν το επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μία συνάντηση που κατέληξε σε αδιέξοδο. Λίγο νωρίτερα ο Ασάνζ μιλώντας μέσω βίντεο από το Λονδίνο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο, επιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγορώντας τον «για υποκρισία» και «το διωγμό του με πολιτικά κίνητρα».

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η ένταση στις τρεις επαρχίες της Παραγουάης καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός πολέμου καθώς ακτήμονες αγρότες (Carperos) έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις για την κατάληψη γαιών και δημόσιας γης που έχουν παραχωρηθεί εντελώς παρανόμως σε μεγαλογαιοκτήμονες ενώ ήδη συνελήφθη και το ηγετικό στέλεχος των Carperos, Ρουμπέν Βιγιάλμπα. Τέλος, μεγάλη διαδήλωση των αγροτών και αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στην εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων από την εταιρεία Monsanto πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη σε φορτηγό βυτιοφόρο που μετέφερε φυσικό αέριο προκάλεσε χτες στην κεντρική Νιγηρία το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το πρώτο της «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο προωθεί για ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση της Κένυας με υποτιθέμενο στόχο την αποτροπή επιθέσεων ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» από τη Σομαλία αλλά, όπως καταγγέλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτει στο στόχαστρο πολιτικές ελευθερίες και βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Την άποψη ότι το 2020 είναι μία «ρεαλιστική ημερομηνία» για την ένταξη της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, υπό τον όρο οι ηγέτες της να αρχίσουν να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη χώρα Πέτερ Σόρενσεν. Στο μεταξύ, οι βοσνιακές αρχές απέλασαν χτες στην Τυνησία τον ισλαμιστή μουτζαχεντίν Αμάρ Αλ Χάντσι και του απαγόρευσαν την επιστροφή στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια καθώς χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»...

ΣΕΟΥΛ.-- Εκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Ν. Κορέα είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Επιπλέον, εκκενώθηκαν από τις κατοικίες τους περίπου 600 περίοικοι για προληπτικούς λόγους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία επιδιώκει η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ανέφεραν χτες ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Πρίστινα.

ΧΙΛΗ
Νέες κινητοποιήσεις για την Παιδεία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, καθηγητές αλλά και φοιτητές καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων εργαζομένων στην Παιδεία πήραν μέρος στις χτεσινές νέες κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, με κύριο αίτημα την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος και τη θέσπιση ενός συστήματος πραγματικά δωρεάν και ποιοτικής δημόσιας Παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων κυρίως εκ μέρους των μαθητών, αλλά εντάσσονται και στο πλαίσιο των «προειδοποιητικών βολών» των φοιτητών προς την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ήδη έχει καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2013 όπου ουσιαστικά θα σημάνει ενδεχομένως και το κλείσιμο ορισμένων δημόσιων σχολείων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (CONFECH) Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και από τις δεσμεύσεις και τις τροποποιήσεις που προώθησε η κυβέρνηση Πινιέρα, και τις οποίες ουσιαστικά τις είχε απορρίψει το σπουδαστικό κίνημα, ως «τέχνασμα»: επιβολή επιπρόσθετων φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία ετησίως με επιπλέον κονδύλια ύψους από 700 εκατ. δολ. ως 1 δισ. δολάρια. Χρηματοδότηση που κατά κύριο λόγο θα στηρίξει την παροχή «περισσότερων υποτροφιών»...

Στη Χιλή το σύστημα Παιδείας αποτελεί απόρροια δύο μεταρρυθμίσεων, η πρώτη αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος Πινοτσέτ το 1973 και η δεύτερη, που ολοκλήρωσε τους όρους ιδιωτικοποίησης της Παιδείας το 1990.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση ανέργων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για έκτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η ανεργία στη Γερμανία, βάσει των επίσημων στοιχείων, αν και η αύξηση κατά 9.000 ανέργους ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο η κατάσταση για τους Γερμανούς εργαζόμενους είναι πολύ πιο ζοφερή από όσα καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, καθώς αφενός θεωρείται δεδομένο ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος και αφετέρου «τα χαμηλά ποσοστά» είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2010», με εκατομμύρια εργαζόμενους υποαπασχολούμενους, με αποδοχές κάτω ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Το επίσημο 6,8% αποδίδεται στην «επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την τριετή κρίση στην Ευρωζώνη», δηλαδή στην καπιταλιστική κρίση, που έχει επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ