ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Τράπεζες: Οι ισορροπίες αλλάζουν, οι «αναδυόμενοι» απειλούν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο τραπεζικός τομέας εξελίσσεται σε ένα νέο πεδίο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των «αναδυόμενων οικονομιών» (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική κ.ά.) και των «παραδοσιακών» (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία).

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΣ Economic Intelligence Unit (EIU) αναμένει στο άμεσο μέλλον ανατροπές στις ισορροπίες της διεθνούς τραπεζικής σκηνής με την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές. Το EIU εκτιμά ότι το μερίδιο που διατηρούν οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια τραπεζική αγορά θα ανέλθει στο 35% μέχρι το 2016. Οι τράπεζες σε αγορές όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό, διατηρώντας παράλληλα μεγάλα περιθώρια για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις εγχώριες αγορές τους.

Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά συστήματα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία το 2004 αντιστοιχούσαν στο 90% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της EIU. Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-09 σηματοδότησε την έναρξη μιας παγκόσμιας αλλαγής στην τραπεζική αγορά. Οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αντιστοιχούν πλέον σχεδόν στο 24% των παγκόσμιων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΕΣ τη μεγάλη ρευστότητά τους, οι τράπεζες των «αναδυόμενων οικονομιών» προχωρούν σε επιθετικές προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις με τράπεζες των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα το ενδιαφέρον τους στρέφεται τώρα στις τράπεζες των χωρών μελών της ΕΕ που εξαιτίας της κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Πιο δραστήρια στον τομέα αυτό εμφανίζεται η Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Financial Times» σχέδια για τη μεγαλύτερη εξαγορά ξένης τράπεζας χαράσσει η China Construction Bank (CCB), η δεύτερη ισχυρότερη στην Κίνα μετά την Industrial and Commercial Bank of China, εστιάζοντας σε πιθανούς στόχους εντός Ευρώπης. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της CCB, Ουάνγκ Χονγκζάνγκ, το ύψος μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 12 δισ. ευρώ. Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», ο κ. Ουάνγκ είπε ότι μια επένδυση στη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία είναι λίαν ελκυστική, με την CCB να στοχεύει είτε στην εξ ολοκλήρου απόκτηση τράπεζας είτε στην εξαγορά μεριδίου από 30% μέχρι 50% του μετοχικού κεφαλαίου σε ένα χρηματοπιστωτικό όμιλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ διαβλέπουν ότι πιθανότεροι στόχοι είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που πέρασαν στον έλεγχο κυβερνήσεων εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Αλλά οι κυβερνήσεις επιθυμούν να απεμπλακούν από τις τράπεζες μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Για παράδειγμα, το βρετανικό κράτος ελέγχει το 82% του μετοχικού κεφαλαίου της Royal Bank of Scotland (RBS), της οποίας η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σήμερα στα 17 δισ. στερλίνες. Η κεφαλαιοποίηση της Commerzbank, της οποίας το 25% ελέγχεται από το γερμανικό κράτος, φθάνει μόλις τα 9 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών τραπεζών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προσδίδοντάς τους συγκριτικό πλεονέκτημα στη σύναψη μιας συμφωνίας.

Τρόφιμα στο «κόκκινο»

Πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για την εκδήλωση επισιτιστικής κρίσης, καθώς φαίνεται ότι σε νέα φάση εισέρχεται ο κύκλος της διεθνούς ανόδου των τιμών των τροφίμων. Η απειλή, αυτή τη φορά, έρχεται από το μέτωπο των βοοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων. Στη μεγαλύτερη αγορά κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωντανών βοοειδών, πουλερικών και χοίρων παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, οι τιμές έχουν ήδη εκτοξευθεί περισσότερο από 10% φέτος. Συγκεκριμένα, οι τιμές του βόειου κρέατος έχουν αυξηθεί κατά 12% τους τελευταίους τέσσερις μήνες και η Διεύθυνση Γεωργίας (USDA) προβλέπει περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 5% εντός του επομένου δωδεκαμήνου. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, να αυξηθούν κατά 3,5% στο 12μηνο και αυτές των πουλερικών κατά 4%.

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται στην ανομβρία και τη μείωση παραγωγής ζωοτροφών. Ωστόσο, ένας παράγοντας που επηρεάζει την άνοδο είναι η μετατροπή της τιμής των τροφίμων σε αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poor GSCI Agriculture Index που παρακολουθεί οκτώ βασικά εμπορεύματα δείχνει άνοδο της τάξης του 18% από την αρχή του 2012.

Η ακρίβεια στα σιτηρά υπονομεύει, βέβαια, την κτηνοτροφική παραγωγή και στην Ευρώπη και στην Ασία. Στη Γερμανία, η εκτροφή χοίρων έχει καταστεί ζημιογόνα, σύμφωνα με τον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands. Στη Βρετανία, η αντίστοιχη ένωση παραγωγών αναμένει κλείσιμο επιχειρήσεων που καλύπτουν το 10% της συνολικής παραγωγής έως τα τέλη του 2012. Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει περιορισμό της προσφοράς κρέατος, η οποία επιτείνεται καθημερινά.

ΗΠΑ - ΚΑΜΨΗ Με ρυθμό της τάξεως του 1,3% «έτρεξε» τελικά η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς έναντι 1,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν χαμηλότερες απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 2%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΦΕΣΗ Συρρίκνωση παρουσίασε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% την περίοδο Απρίλης - Ιούνης, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωσή του κατά 0,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν την πτώση στο 0,5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βρετανική οικονομία έχει συρρικνωθεί για τρία διαδοχικά τρίμηνα, επομένως βρίσκεται σε ύφεση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένοι κατά 9.000 ήταν οι άνεργοι στη Γερμανία, για έκτο διαδοχικό μήνα, το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,911 εκατομμύρια το Σεπτέμβρη από 2,902 εκατομμύρια που ήταν τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ