ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεσες αγωνιστικές δράσεις ενάντια στα νέα μέτρα

Η κατάθεση του αντιλαϊκού πακέτου να σημάνει «συναγερμό» σε κάθε δήμο, να γίνουν επιτόπου κινητοποιήσεις

Αμεση πρέπει να είναι η αντίδραση στους χώρους δουλειάς με την κατάθεση των νέων αντεργατικών μέτρων. Οι δυνάμεις του συνδικάτου και του ΠΑΜΕ σε κάθε δήμο να καλέσουν τους εργαζόμενους σε επιτόπου κινητοποιήσεις.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές από 30 και πλέον δήμους.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Μπ. Βορτελίνος, μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση στην ένταση της μάχης μέσα στους χώρους δουλειάς και στο συντονισμό της δράσης των σωματείων των δήμων με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της κάθε περιοχής. Υπογράμμισε ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ δεν μπορεί να οργανώσει και να συντονίσει τη δράση των σωματείων αφού κινείται στη γραμμή του συμβιβασμού, στη λογική εκτόνωσης των αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ είχε προγραμματίσει για χτες και αύριο δύο δράσεις χωρίς να κηρύξει ούτε στάση εργασίας. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί αυταπάτες προβάλλοντας αιτήματα όπως η ΚΕΔΕ «να πάψει να είναι θεατής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων»! Δηλαδή, ζητά οι δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ που προωθούν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές στην Τοπική Διοίκηση να πουν ότι διαφωνούν με αυτές! Στην αντίπερα όχθη από αυτές τις δυνάμεις στέκεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που μπορεί να συντονίσει την πάλη των εργαζομένων στον κλάδο γιατί έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε εμπειρία από τα επιχειρησιακά σωματεία. Το Σωματείο Ηλιούπολης έχει προχωρήσει σε δύο συσκέψεις με τα σωματεία των γειτονικών δήμων και με τα σωματεία της περιοχής. Παράλληλα, προχωρούν για κοινή σύσκεψη με τους γονείς, για τους παιδικούς σταθμούς. Στο Σωματείο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για την πανελλαδική απεργία κάνανε συνελεύσεις και συγκρότησαν επτά απεργιακές επιτροπές. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική, ωστόσο αναδείχθηκε η ανάγκη να ενταθεί η μάχη για ενεργό συμμετοχή σε όλη τη ζωή του συνδικάτου. Αναδείχτηκε ακόμα η ανάγκη να αποκαλύπτεται συστηματικά η υπονομευτική δράση των άλλων δυνάμεων.

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ανοιχτή συνεδρίαση και τη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκειά της και επισήμανε πως πρέπει να αποχτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ετσι θα δυναμώσουν οι δεσμοί με τους εργαζόμενους, θα δυναμώσει το ίδιο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τόνισε την ανάγκη τα μέλη των συνδικάτων να συμμετέχουν ενεργά στη δράση τους. Επίσης, στις συζητήσεις που γίνονται με τους εργαζόμενους πρέπει να αναδεικνύονται οι αιτίες και οι στόχοι των μέτρων. Να μπαίνει το ζήτημα για το τι σημαίνει ανάπτυξη, ποιον εξυπηρετεί κάθε φορά. Να αναδειχθεί ότι σήμερα τα επιτελεία της αστικής τάξης επιδιώκουν να αλλάξουν το διαχειριστή του καπιταλισμού. Να αναδειχθούν οι ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων που κινούνται στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις ενάντια στην αφαίρεση δικαιωμάτων

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Αποψη από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Αποψη από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ» να μειώσει τις αποδοχές τους κατά 5%, καθώς επίσης και για την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,7%, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι την περασμένη Κυριακή, υπερψηφίζοντας την εισήγηση που έγινε στη Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Στη Γενική Συνέλευση, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου, η Καλλιόπη Βαρκά, αντιπρόεδρος του Σωματείου, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει το Σωματείο εδώ και χρόνια ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και γι' αυτό έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλων των εργαζομένων. Βέβαια, η πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ και ο εργοδότης «το θεωρούν μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη των όποιων σχεδίων τους και ψάχνουν σε αγαστή συνεργασία τελευταία, απεγνωσμένα, να του δημιουργήσουν προβλήματα και να βάλουν εμπόδια στη δράση του, αφού τους είναι αδύνατον να το βάλουν στο χέρι», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια μείωσης των μισθών από τον εργοδότη, που ενώ εδώ και πάρα πολλούς μήνες έπεφτε πάνω στη σθεναρή αντίσταση του Σωματείου και των εργαζομένων, προκειμένου να το πετύχει του έδωσε χέρι βοηθείας η πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ με την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει μειώσεις μισθών 6,7%.

Λένε ψέματα ότι τα όποια μέτρα και οι όποιες μειώσεις μισθών θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού όσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλεμπόρων θα οξύνεται και τόσο η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους θα είναι όλο και μεγαλύτερη. Η όποια υποχώρηση από τη μεριά μας και η όποια αποδοχή στις μειώσεις των μισθών μας όχι μόνο δεν μας προστατεύει, αλλά αντίθετα τους αποθρασύνει και θα ζητάνε όλο και περισσότερα».

Το λόγο πήρε στη Γενική Συνέλευση και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς, γιατί ακριβώς εκεί εφαρμόζονται τα μέτρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να συσπειρωθούν και να γραφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γίνονται στο σωματείο ενόψει και των αρχαιρεσιών. Από την πλευρά της η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία γιατί η επίθεση των τελευταίων δε θα σταματήσει μόνο στη μείωση των μισθών, αλλά θα χτυπήσει γενικότερα όλα τα δικαιώματα σε όλους τους τομείς.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα κλιμάκωσης με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Αύριο και μεθαύριο αγωνιστικές δράσεις στα νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Τα νοσοκομεία οδηγούνται στην παράλυση. Με τις νέες περικοπές 1,4 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Διεκδικούμε: Καμία μείωση στους μισθούς των γιατρών, την αναπλήρωση των μισθών των υγειονομικών και με προτεραιότητα στους ΥΕ και ΔΕ. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, οι επικουρικοί, οι εργαζόμενοι από τις ΜΚΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν τώρα οι πληρωμές των ασθενών. Να χρηματοδοτήσει πλήρως τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ενότητα, να μην περάσουν τα μέτρα. Υπάρχει διέξοδος για τους εργαζόμενους. Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του. Να οργανωθεί, να παλέψει, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου. Μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Μαζική συμμετοχή στις κλαδικές κινητοποιήσεις:

  • Τετάρτη, 3 Οκτώβρη 2012, 2ωρες αγωνιστικές δράσεις σε όλα τα νοσοκομεία με καταλήψεις στα ταμεία και στις διοικήσεις.
  • Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να αποφασίσουν στάσεις εργασίας τις αντίστοιχες ώρες των ανοιχτών συγκεντρώσεων 11 π.μ. - 3 μ.μ. Στην Αττική, θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και στην περιφέρεια στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών.
  • Με την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή, να γίνει 24ωρη Πανελλαδική απεργία.
  • Με την ανακοίνωση των μέτρων, να γίνουν καταλήψεις στις διοικήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια όλων των νοσοκομείων.
  • Καλούμε τα σωματεία να οργανώσουν άμεσα μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις διοικήσεις που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης, στη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα.
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ
Συνέλευση για νέα απεργία

Ανοιχτή συνέλευση διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης αύριο Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας. Στη συνέλευση θα γίνει συζήτηση για την εκτίμηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, θα αποφασιστούν οι επόμενες πρωτοβουλίες για χαράτσια, ΕΟΠΥΥ, ΔΕΗ και θα συζητηθεί η προετοιμασία νέας γενικής απεργίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εμπόδισαν διακοπή ρεύματος

Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ν. Λάρισας είχε ως σαν αποτέλεσμα να μη γίνει διακοπή ρεύματος και να δεχθεί η ΔΕΗ τη ρύθμιση του χρέους μιας δημοτικής υπαλλήλου με βάση την οικονομική της δυνατότητα.

Το Συνδικάτο οργάνωσε αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, αφού η εταιρεία αρνούνταν να δεχθεί τη ρύθμιση των χρεών της εργαζόμενης, απειλώντας με διακοπή ρεύματος, παρά το γεγονός ότι, μετά τις περικοπές του μισθού της και την υψηλή δόση του στεγαστικού δανείου, καλείται να ζήσει την οικογένειά της (μονογονεϊκή) με 78 ευρώ το μήνα!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού να σπάσουμε το φόβο, τη μοιρολατρία και την τρομοκρατία. Κανένας να μη μείνει μόνος του, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο για να γίνει πραγματικά το αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας στην κατεύθυνση να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές κλπ. Μόνο έτσι θα γλιτώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τα βάσανα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ