ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκτίναξη μεγεθών και κόστους

Οι υψηλές και εγγυημένες τιμές οδήγησαν σε μεγάλη ανάπτυξη τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια

Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23% (και 18% μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), μεταξύ του 2006 - 2011, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εμφανίζουν σπάνιες επιδόσεις και καταλαμβάνουν ένα άξιο λόγου μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP, το 2011 η συνολική ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 40% σχεδόν σε σύγκριση με το 2010, εξέλιξη που συνδέθηκε άμεσα με την εκτίναξη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ για να πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με τις υψηλότατες και εγγυημένες τιμές που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με την τεράστια αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρουσίασαν αύξηση 55% το 2011, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σταθμών. Η μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων 2006 - 2011 διαμορφώθηκε στο 33,9%!

Τα αιολικά πάρκα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των ΑΠΕ, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται σε 68% το 2011, ενώ δυναμικά αναπτύσσονται και τα φωτοβολταϊκά, με μερίδιο 21,6% και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 8,5%. Το 85% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος βρίσκεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το υπόλοιπο 15% στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Με δείγμα 121 επιχειρήσεων του κλάδου, η ICAP συνέταξε ομαδοποιημένο ισολογισμό για τις χρήσεις 2011 και 2010. Οι συνολικές πωλήσεις των 121 εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 43,6% το 2011. Το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 14,6%. Εμφανίστηκε ωστόσο υπερδιπλασιασμός των «λοιπών λειτουργικών εξόδων», μειώνοντας το λειτουργικό αποτέλεσμα κατά 31,7%. Το καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου εισοδήματος) υποχώρησε κατά 37,5% το 2011 και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 11,9%. Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2020 θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεταβολής των ΑΠΕ κατά 15% ανά έτος.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι στον κλάδο «δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μονάδων, καθεμιά εκ των οποίων αποτελεί συνήθως μια αυτόνομη εταιρεία, σε πολλές περιπτώσεις θυγατρική μιας μεγαλύτερης επιχειρηματικής οντότητας. Τα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ σε επίπεδο μονάδων παραγωγής Η/Ε προέρχονται κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τον ενεργειακό κλάδο. Στον ευρύτερο κλάδο δραστηριοποιείται, επίσης, αξιόλογος αριθμός προμηθευτών συστημάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης ΑΠΕ, το πλήθος των οποίων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια».

Τα δυνατά σημεία εντοπίζονται στο υψηλό ενεργειακό δυναμικό (άνεμοι, ηλιοφάνεια) και στο σύστημα αποζημίωσης «feed-in tariff» των παραγωγών «το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αδύναμα σημεία είναι η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων (δεδομένου και της γενικότερης ύφεσης), οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και ο κορεσμός κάποιων δικτύων.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η κρίση δημιουργεί νέες αντιφάσεις

Οι αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλισμού αναδεικνύονται ολοένα εντονότερα όσο βαθαίνει και οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, με αποτέλεσμα ήδη μερίδες του κεφαλαίου να αναγκάζονται να διαχωρίζουν τη θέση τους από την οικονομική πολιτική. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, κύρια εκεί που το κέρδος του επιχειρηματία συνδέεται άμεσα από το διαθέσιμο ατομικό εισόδημα, στα λόγια δηλώνουν αντίθετοι με την πολιτική που οδηγεί στην απόλυτη χρεοκοπία του λαού, αφού η αδυναμία αγοράς των προϊόντων, οδηγεί και στη χρεοκοπία των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κ. Μίχαλου, ο οποίος τάχθηκε κατά του νέου πακέτου μέτρων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Κινούμενος μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικο-κοινωνικών αντιθέσεων και αντιφάσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που εδώ και δεκαετίες αξιώνει το σάρωμα των λαϊκών καταχτήσεων, προσπαθώντας να παρακάμψει τις συνέπειες και τις ανατροπές που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, υποστήριξε ότι «όλα έχουν ένα όριο», εκτιμώντας παράλληλα ότι «με τη λιτότητα καταφέραμε μια τρύπα στο νερό»... Ξεπερνώντας τα δεδομένα που επιβάλουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής επιχείρησε να εξηγήσει ότι το «όριο», τοποθετείται εκεί όπου το κεφάλαιο θα μπορεί να έχει μεν πάμφθηνους εργαζόμενους και περιορισμένο δημόσιο τομέα που θα είναι στην υπηρεσία του, αλλά με τέτοιους μισθούς και τόσους δημοσίους υπαλλήλους, που θα διευκολύνουν να «περπατάνε» και οι δικές τους δουλειές, να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα των επιχειρήσεών τους και να εξασφαλίζεται η κερδοφορία τους... Προκειμένου να υποστηρίξει τα λεγόμενά του επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία οι ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα το 2011 είναι στον πάτο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ζώνης, κάτι που θα μπορούσε να μη συμβαίνει.

Κατά τ' άλλα ο Κ. Μίχαλος είπε ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται να ακολουθήσει πιο σκληρή διαπραγματευτική τακτική και να εκμεταλλευτεί το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ζητάει να γίνει άμεσα νέο «κούρεμα» του χρέους και να προωθηθεί η δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Συνεχίζεται η δημιουργία εντυπώσεων από την κυβέρνηση

Συνεχίζει το παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων η κυβέρνηση με το θέμα της χρηματοδότησης των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ.

Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού ο έλεγχος επεκτείνεται από το 1994. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο Μ. Χαρακόπουλος είχε ανακοινώσει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, από το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ σε βάθος πενταετίας, για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως θα δοθεί ένα τέλος στην παράλογη ενίσχυση του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και πως τα χρήματα αυτά πλέον θα δίδονται σε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Και οι χτεσινές δηλώσεις του Μ. Χαρακόπουλου αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής υποκρισίας και στην ουσία δεν ξεκαθαρίζουν τον τόπο από τις όποιες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Εντάσσονται και αυτές στη δημιουργία επικοινωνιακού κλίματος για να περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος της αγροτιάς που έχουν προσυμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Και το ότι μπορεί να δοθούν λίγα χρήματα από αυτά που μπορεί να κοπούν από τη χρηματοδότηση των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ δεν προσδίδει κοινωνικό πρόσωπο στην ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης, ούτε αυτό σημαίνει αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η φτωχομεσαία αγροτιά, θα δεχτεί ακόμα πιο σκληρά πλήγματα με τα νέα μέτρα των πακέτων, των μνημονίων, της κυβέρνησης συνεργασίας και της τρόικας. Ερχεται νέα άγρια φορολόγηση σε βάρος της αγροτιάς, έρχονται νέα χαράτσια, έρχεται περικοπή στη σύνταξη του ΟΓΑ, έρχεται περικοπή στην επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το κακό αυτό δε θα έχει σταματημό εδώ. Η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να γυρίσει τις πλάτες σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντίδραση στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ

Στο νέο, βαρύ χτύπημα για το πενιχρό και συνεχώς μειούμενο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιφέρουν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ για τη χρήση αγροτικού ρεύματος στις γεωτρήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), επισημαίνοντας: «Χρειάζεται οι μικρομεσαίοι αγρότες να συνειδητοποιήσουν πως χωρίς την οργανωμένη μαζική παρέμβαση και πάλη τους κανένα πρόβλημα δεν θα λύνεται, αλλά θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η μείωση του εισοδήματός τους, θα οξύνεται η φτώχεια τους. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος, που εξελίσσεται σε ένα μεγάλο χαράτσι για τους αγρότες, πρέπει να μειωθεί, άμεσα, κατά 30%. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες μαζικής παρέμβασης στη ΔΕΗ και τη συγκυβέρνηση το επόμενο διάστημα».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν έχουν καταβληθεί, ακόμα, σε όλους τους δικαιούχους αγρότες χρήματα από αποζημιώσεις, επιστροφές φόρου και επιδοτήσεις, ενώ πολλοί παραμένουν απλήρωτοι για προϊόντα που έχουν παραδώσει σε εμπόρους. Και τονίζεται: «Η έλλειψη ρευστότητας και αποθηκευτικών χώρων οδηγεί τους αγρότες να πουλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές και τους εμπόρους -μεταποιητές να κερδοσκοπούν σε βάρος τους όπως και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ