ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων

Από τις εργασίες στη Σύνοδο στο Περού
Από τις εργασίες στη Σύνοδο στο Περού
ΛΙΜΑ.--

Σε στενότερη οικονομική συνεργασία για την «από κοινού» αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης κάλεσε τις χώρες της Νότιας Αμερικής και τις αραβικές χώρες η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, χτες, κατά τη δεύτερη και καταληκτική μέρα της 3ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των Χωρών της Νότιας Αμερικής και των Αραβικών χωρών (ASPA) υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) που πραγματοποιήθηκε στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού.

«Το μέλλον των περιοχών μας εξαρτάται από τη δική μας ικανότητα για ανάπτυξη και συνεργασία, με έμφαση στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην τεχνολογία καθώς και στο να επιτρέψουμε την επέκταση των καινοτομιών ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια, σημαντικά ζητήματα για τον 21ο αιώνα», τόνισε η Πρόεδρος Ρουσέφ, της οποίας η ομιλία, λόγω της οικονομικής δύναμης της Βραζιλίας, αποτελούσε βαρόμετρο για τη Σύνοδο και το περιεχόμενο της τελικής διακήρυξης που αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η Πρόεδρος Ρουσέφ, διεκδικώντας για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, είπε: «Οι οικονομίες μας και η συνεργασία μας θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον μεταμφιεσμένο προστατευτισμό που εφαρμόζεται για τη μείωση των εξαγωγών μας». Οι εκκλήσεις και οι επισημάνσεις της Ρουσέφ ήδη εισακούστηκαν καθώς κατά την πρώτη μέρα το Περού υπέγραψε πλαίσιο συμφωνίας, που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνική συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πρωτοστατούν στη στήριξη των αντικαθεστωτικών στη Συρία). Το πλαίσιο συμφωνίας είναι εφάμιλλο με αυτό που έχει ήδη υπογράψει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), ενώ θεωρείται προπομπός για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

H Πρόεδρος Ρουσέφ έκανε εκτενέστατες αναφορές στη Συρία, τονίζοντας ότι η Βραζιλία στηρίζει μία ειρηνική διέξοδο καταγγέλλοντας συνάμα τις έξωθεν παρεμβάσεις στον εμφύλιο πόλεμο και υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα του Ιράκ και της Λιβύης. Εξέφρασε τις «βαθύτατες ανησυχίες» για τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές για ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τονίζοντας ότι «μία επίθεση στη χώρα για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα συνιστά παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ, θα αποσταθεροποιήσει όλη τη Μέση Ανατολή και τους λαούς της ενώ θα έχει σφοδρές συνέπειες για όλη την υφήλιο». Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ότι η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη εγγυημένη οδός για την επίτευξη της ειρήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε με φόντο τις διαδηλώσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και των γιατρών του Περού, που απεργούν για τέταρτη βδομάδα απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Μάλιστα, οι δάσκαλοι και οι γιατροί μετέφεραν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι αντιπροσωπείες των 34 χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο - 12 κρατών της Νότιας Αμερικής και ηγετών και αξιωματούχων των 22 αραβικών κρατών που είναι μέλη της ASPA.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η εξαθλίωση παραμένει

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η Βραζιλία συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας της ανισότητας στη Νότια Αμερική, και με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και την νυν Ντίλμα Ρουσέφ.

Το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 διαβιούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας σε σύγκριση με τα 8.520.000 για τον ίδιο μήνα το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE). Ωστόσο άλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση σε 16 εκατομμύρια. Σύμφωνα δε με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Η Βραζιλία παραμένει πρωταθλήτρια της ανισότητας στη Νότια Αμερική με πάνω από 60 εκατομμύρια φτωχούς σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat), που αναφέρει ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε, καθώς εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης μπορεί να έπεσε κατά 2,9% το 2009, αλλά το 2010 ξαναγύρισε σε μέσο επίπεδο 4,2% για όλη την ήπειρο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη σε βάρος των λαών. Η Βραζιλία το 2011 έγινε η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, υπερσκελίζοντας τη Βρετανία και απειλεί άμεσα στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση στη Βραζιλία ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο και δεν άλλαξε την αθλιότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αγώνας ενάντια στις πολυεθνικές

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Η Εθνική Ενωση Μεταλλωρύχων (NUM) και το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών συνδικάτων (COSATU) (η πρώτη ήταν στη δύναμη της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και το δεύτερο εντάχθηκε πρόσφατα) έθεσαν ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των μισθών στα ορυχεία πλατίνας και χρυσού καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της Ν. Αφρικής.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν «πλήρως τα νόμιμα αιτήματα των μεταλλωρύχων για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας»...

Σε μια άλλη εξέλιξη, άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες «μολότοφ» στην κατοικία του συνδικαλιστή της NUM στο Χομανάνι, προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, αναφέρθηκε χτες ο θάνατος πέντε μεταλλωρύχων στο Ράστενμπουργκ, που επήλθε την Κυριακή όχι σε ορυχεία της περιοχής αλλά σε καταυλισμούς απεργών.

Το ίδιο 24ωρο στο Γιοχάνεσμπουργκ, χιλιάδες οδηγοί νταλίκας και βυτιοφόρων που απεργούν εδώ και μέρες πραγματοποιούσαν μαζική διαδήλωση απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις 12%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αρχισε χτες στο γαλλικό κοινοβούλιο η συζήτηση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, θέμα που ο σοσιαλδημοκράτης Ολάντ δήλωνε ότι δήθεν θα απέρριπτε. Η κυβέρνησή του έφερε προς έγκριση το ζήτημα που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, που πρέπει να φτάσει το 3%, και με αυτό το πρόσχημα παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα. Η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία στη Βουλή και μετά στη Γερουσία, κάτι που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

ΣΙΑΤΛ.-- Τη μεγαλύτερη συμφωνία της υπέγραψε η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing, το ύψος της οποίας φτάνει τα 6 δισ. δολάρια, με τη βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Gol. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 60 αεροσκαφών τύπου 737 Max, με την παράδοση του πρώτου να τοποθετείται μέσα στο 2018.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Στη Γερουσία προς εξέταση και έγκριση που αναμένεται να γίνει στα τέλη του Οκτώβρη το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Ενα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, για την εργασία με συμβόλαια, τη νομιμοποίηση της μερικής ωριαίας απασχόλησης και τη χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά στην πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας κατήγγειλε χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Πακ Κιλ Γιον, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μία διαρκής ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο είναι να τερματιστεί η αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο του Βελγίου, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σχέδιο «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης που θα μετατρέψει τις τρεις εταιρείες που επιβλέπουν την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών σε δύο. Εκφράζουν φόβους πως εξαιτίας αυτού το σχεδίου, οι συνθήκες εργασίας τους θα αλλάξει προς το χειρότερο.

ΚΙΝΑ
Πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Πολύνεκρη σύγκρουση σκαφών σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ. Στο δυστύχημα τουλάχιστον 37 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν επιβατηγό πλοίο συγκρούστηκε με άλλο σκάφος και βυθίστηκε κοντά στο νησί Λάμα. Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως ένα εκ των χειρότερων ναυτικών δυστυχημάτων της πόλης, ενώ η χαμηλή ορατότητα δυσχέρανε τις προσπάθειες διάσωσης των επιβατών, που ήταν παγιδευμένοι στο αναποδογυρισμένο πλοίο, το οποίο αφού πλημμύρισε, βυθίστηκε.

Το πλοίο πραγματοποιούσε μικρή κρουαζιέρα ώστε οι επιβάτες του να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα, προς τιμήν της εθνικής εορτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι αρχές της πόλης προχώρησαν σε έξι συλλήψεις, μελών των πληρωμάτων των δύο επιβατηγών πλοίων, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα «διότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων στη θάλασσα».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή επίθεση σε φοιτητική εστία

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέο φονικό σε φοιτητική εστία πολυτεχνείου σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στην πόλη Μούμπι της βορειοανατολικής Νιγηρίας με θύματα τουλάχιστον 26 φοιτητές. Οπως ανακοινώθηκε, οι νεαροί έπεσαν νεκροί είτε από ριπές αυτόματων όπλων είτε από θανάσιμες μαχαιριές σε ζωτικά όργανα. Πιθανότεροι δράστες φέρονται ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» ως αντίποινα για τον προ ημερών θάνατο ανώτερου στελέχους τους από τις νιγηριανές «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις. Εντούτοις οι αρχές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με τη διενέργεια φοιτητικών εκλογών στο Πολυτεχνείο καθώς κάποια από τα θύματα ήταν υποψήφιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ