ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Κινητοποιήσεις για την ανακούφιση των ανέργων

Από τη συγκέντρωση προχτές στο Ολυμπιακό Χωριό
Από τη συγκέντρωση προχτές στο Ολυμπιακό Χωριό
Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες και οι άνεργοι της περιοχής, πραγματοποίησε, προχτές Δευτέρα, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Σημείο αναφοράς στη συζήτηση αποτέλεσε η αυξημένη ανεργία, τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν άνεργοι και ανασφάλιστοι.

Ο Αλέκος Κατσούλης, από τη Λαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι πέρσι στο Ολυμπιακό Χωριό πάνω από 100 οικογένειες έμειναν χωρίς φυσικό αέριο αφού δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Δεκάδες ακόμα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, ενώ πάνω από 20 παιδιά βρέθηκαν στα σχολεία της περιοχής υποσιτισμένα. Οπως πρόσθεσε, μόλις προχτές έγινε επανασύνδεση στην παροχή φυσικού αερίου στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ χωρίς δυνατότητα θέρμανσης παραμένουν ακόμα Γυμνάσιο και Λύκειο τα οποία είναι χρεωμένα «μέχρι το λαιμό» από περσινούς λογαριασμούς που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Χρειάζεται οργανωμένος και συλλογικός αγώνας με ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στη δράση της Λαϊκής Επιτροπής. Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του. Ολοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Ο Γιάννης Γαλανός, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής, ανέφερε το πλαίσιο αιτημάτων για τους ανέργους του Ολυμπιακού Χωριού, τα οποία, όπως είπε, θα αποτελέσουν και την αιχμή στις κινητοποιήσεις του ερχόμενου διαστήματος. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Επιτροπή απαιτεί:

  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων προς τον ΟΕΚ - ΟΑΕΔ για τουλάχιστον όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Απαλλαγή από την πληρωμή των Δημοτικών Τελών.
  • Δωρεάν Φυσικό Αέριο για τη θέρμανση των κατοικιών των ανέργων μέχρι του ποσού των 900 ευρώ συνολικά για τη χειμερινή περίοδο.
  • Δωρεάν εξετάσεις και παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης (εμβόλια σε ευπαθείς ομάδες κλπ.) από την Πολυκλινική και το ΙΚΑ.
  • Κρατική επιχορήγηση για την παροχή τουλάχιστον ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές στα σχολεία του Ολυμπιακού Χωριού.
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Με πρόσχημα τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση και την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει την καθαριότητα του δημοτικού διαμερίσματος Θερμαϊκού, σε ιδιώτη για 5 μήνες με το ποσό των 226.000 ευρώ. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αν παρέμενε στο δήμο θα στοίχιζε 85.000 - 90.000 ευρώ... Επικαλούνται το κόστος και δίνουν τα διπλάσια, για να εξασφαλίσουν το κέρδος των ιδιωτών.

Την περασμένη Τετάρτη, 26 Σεπτέμβρη, με μαζική και δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, εμποδίστηκε η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού. Οι εργαζόμενοι του δήμου, μαζί με εργαζόμενους από άλλους δήμους και τη Λαϊκή Επιτροπή έκαναν σαφές ότι θα σταθούν αντιμέτωποι σε κάθε απόπειρα του δήμου για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού θυμίζει ότι πέρσι χρησιμοποιήθηκε μεγάλη εταιρεία καθαριότητας, στον εθελοντικό καθαρισμό της Αγίας Τριάδας λίγο πριν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η παραχώρηση τμήματος της καθαριότητας.

Και προσθέτει: «Σήμερα παραδίνουν την καθαριότητα, αύριο θα βάλουν χορηγούς στα σχολεία για να εξασφαλίσουν τη θέρμανση και τη λειτουργία τους με σοβαρές συνέπειες και στην παρεχόμενη γνώση. Ολοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, να εμποδίσουμε την παραπέρα εξαθλίωσή μας. Οχι άλλοι απολυμένοι, όχι στους μισθούς πείνας που μας επιβάλλουν. Οχι στη φοροαφαίμαξη που μας επιβάλλουν. Διεκδικούμε δημόσιες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ
Εκδήλωση για φθηνό και καθαρό νερό

Εκδήλωση με θέμα την οργάνωση της πάλης για φθηνό και καλής ποιότητας νερό, διοργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Ανατολικού. Ο εργαζόμενος λαός που ζει στα δημοτικά διαμερίσματα Χαλάστρας, Ανατολικού, Κυμίνων, Μαλγάρων και Βραχιάς χρόνια τώρα στερείται πόσιμο καθαρό νερό καθώς υδροδοτείται από δημοτικές γεωτρήσεις με ακατάλληλο νερό, ενώ την ίδια ώρα πληρώνει ακριβά για τις υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΔΔ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικροβιολογικών ελέγχων, το νερό των γεωτρήσεων είναι επιβαρυμένο με κολοβακτηρίδια, εντεροϊούς, αρσενικό και νιτρώδη, βαρέα μέταλλα όπως Σίδηρο και Μαγγάνιο, σε ποσότητες πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να ενταχθούν τα χωριά στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ.

Σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου

Σύσκεψη για την οικονομική κατάσταση στο δήμο διοργανώνει αυτήν την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1) η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Ηδη βιώνουμε την υποβάθμιση δομών, όπως παιδικούς σταθμούς που κλείνουν ή υπολειτουργούν, το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, την κακή κτιριακή κατάσταση των σχολείων, την έλλειψη έργων υποδομής. Παρ' όλο που έχουμε πληρώσει αδρά μέσα από τη δημοτική φορολογία και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.

Η δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στήριξε και εφάρμοσε κατά γράμμα αυτήν την αντεργατική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να σώσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Δηλώνουμε δεν πάει άλλο! Οργανώνουμε την πάλη μας! Απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση του δήμου. Δωρεάν υπηρεσίες παιδείας - υγείας - άθλησης».

Ποινές από 7 έως 34 χρόνια με τον «τρομονόμο»

Συνολικά σε 34 χρόνια κατά συγχώνευση καταδικάστηκαν οι Δ. Μπολάνο, Μ. Νικολόπουλος και Γ. Νικολόπουλος για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών και για ηθική αυτουργία σε απλή συνέργεια σε τρεις εκρήξεις με άγνωστους δράστες, που προήλθε κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπους και 7 χρόνια στον Χ. Τσάκαλο για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση.

Αυτό αποφάσισε χτες το δικαστήριο. Ολοι παραπέμπονται με τις διατάξεις του γνωστού «τρομονόμου». Μετά την άρνηση των 4 μελών της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης να δεχτούν και νέο διορισμό συνηγόρων, το δικαστήριο στον Κορυδαλλό αποφάσισε χτες μπροστά σε άδεια εδώλια και άδεια έδρανα των δικηγόρων. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι κατηγορούμενοι είχαν αποχωρήσει δηλώνοντας ότι δεν θα παραστούν στη δίκη και ότι δεν εκπροσωπούνται από κανένα δικηγόρο και δεν φοβούνται τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Από τη διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για συμμετοχή τους στις ενέργειες που εξετάστηκαν. Τέλος να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι δικάζονται στις 8 Οκτώβρη στις φυλακές Κορυδαλλού και για άλλες δράσεις της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης. Μαζί τους δικάζονται και άλλοι που είτε έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη συμμετοχής είτε αρνούνται κάθε σχέση. Συγκεκριμένα, δικάζονται 13 φυλακισμένοι, από αυτούς 9 είναι μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης (όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει) και 8 που διώκονται, δύο εκ των οποίων καταζητούνται.

Κρατούνται στη ΓΑΔΑ με απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η δίκη στο Β' Αυτόφωρο, οι νεαροί (τρία αγόρια, ένα κορίτσι) που συνελήφθησαν έξω από τα δικαστήρια. Προχτές, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας με μοτοσικλέτες, έγινε συγκέντρωση στην Ευελπίδων. Οι τέσσερις κατηγορούνται για πλημμελήματα (μάλιστα η μία κατηγορούμενη για απλή εξύβριση) και θα κρατηθούν μέχρι τη δίκη, όπως είπε η συνήγορός τους, παρά το ότι δικάζονται πρώτη φορά, είναι γνωστής διαμονής και όλοι εργάζονται. Το δικαστήριο τους θεώρησε ύποπτους φυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ