ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα τροφεία

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας (συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 3/10, 7 μ.μ., στο Ενιαίο Λύκειο «Μίλτος Κουντουράς», πρώην πολυκλαδικό, στη «Ρενό») κάνουν οι γονείς της περιοχής που στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Διαμαρτύρονται για τα δυσθεώρητα τροφεία, το λίγο προσωπικό, την προβληματική τροφοδοσία, το μεγάλο αριθμού παιδιών που έμειναν εκτός σταθμών.

Σημειωτέον ότι υπό την πίεση των γονιών, το ΔΣ του δήμου με δύο προηγούμενες αποφάσεις του (η πρώτη ομόφωνη, η δεύτερη με συντριπτική πλειοψηφία) αντιτάχθηκε στα τροφεία. Ωστόσο, η δημοτική αρχή τα επιβάλλει, κρυπτόμενη πίσω από τον «Ενιαίο Φορέα Δράσεων» που έστησε ότι δήθεν είναι ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο και είναι δική του απόφαση. Ηδη έστειλε «μπιλιετάκια» στους γονείς μέχρι 15 Οκτώβρη να πληρώσουν τους δύο πρώτους μήνες (Σεπτέμβρη/Οκτώβρη).

Στον αντίποδα, η Επιτροπή Γονέων, με ανακοίνωσή της, καλεί τους γονείς να μην πληρώσουν τροφεία. Τονίζει ότι «Οι παιδικοί σταθμοί είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι φιλανθρωπική παραχώρηση, ούτε ανταποδοτική υπηρεσία όπως ισχυρίζονται. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη είχε γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησαν από τη δήμαρχο και άλλους παράγοντες της διοίκησης με τους οποίους συναντήθηκαν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε προσωπικό, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των σταθμών με τρόφιμα, υλικά και πετρέλαιο, να μην επιβληθούν τα τροφεία που αποφάσισε η δημοτική διοίκηση, ποσά δυσβάσταχτα σε καιρούς ανείπωτης στέρησης για τις λαϊκές οικογένειες. Προειδοποίησαν, μάλιστα, τη δημοτική αρχή ότι δεν πρόκειται να εισπράξει, οι γονείς δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Η δήμαρχος Ευτ. Αποστολάκη (εκλέχτηκε με στήριξη τοπικών στελεχών ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) με κυνισμό είπε ότι είναι «λαϊκισμός» να λέμε «όχι» στα τροφεία. Κι αυτό, ενώ υπάρχουν δύο τουλάχιστον αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην επιβολή τροφείων. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι είναι απόφαση του Ενιαίου Φορέα Δράσεων του δήμου (Νομικό Πρόσωπο του δήμου) ο πρόεδρος του οποίου Δ. Παΐδας υπερασπίστηκε τα τροφεία. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παιδιά να διωχθούν από τους σταθμούς του δήμου, αν οι γονείς τους δεν καταβάλουν τα τροφεία («θα το δούμε στο ΔΣ του Ενιαίου Φορέα...»), προκαλώντας τη δίκαιη αντίδραση των συγκεντρωμένων γονέων. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Μπ. Μπόβου ότι «ο δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζονται με την κυβέρνηση

Την ώρα που οι δήμοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους και κλείνουν υπηρεσίες, τα συλλογικά όργανα των εκλεγμένων συντονίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θέλουν ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ανταποδοτικότητα παντού, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή συνεδρίαση των δημάρχων της Αττικής που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων του νομού, όπου αποφασίστηκε να περιμένουν την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι να επανακαθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με τα οικονομικά των δήμων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι δήμαρχοι αποπροσανατόλισαν τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για δήθεν καλούς και κακούς δήμους και για στοχοποίηση της Τοπικής Διοίκησης. Χαρακτηριστικά, ο Β. Ξύδης, δήμαρχος Χολαργού - Παπάγου, είπε ότι «δεν έχουν όλοι οι δήμοι πρόβλημα». Κατατέθηκαν, δε, απόψεις που συνηγορούν ουσιαστικά υπέρ του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μελέτη που να προσδιορίζει το ελάχιστο απιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των δήμων». Ενώ ο Δ. Φωκιανός δήμαρχος Πεύκης - Λυκόβρυσης συνηγόρησε ότι «η κρίση είναι μια ευκαιρία να γίνουν μελέτες για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θ. Κοτσαμπάς στηλίτευσε τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση τους δήμους. Οπως υπογράμμισε, οδηγούν τους δήμους σε οικονομική ασφυξία για να περάσουν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και αύξηση της ανταποδοτικότητας. Κάλεσε τους δημάρχους «να απαιτήσουμε να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος». Σημείωσε, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις χρειάζονται συντονισμό με τους εργαζόμενους στους δήμους, τους άνεργους, τους κατοίκους της πόλης γενικά.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αντιδρούν στη δόμηση της παραλιακής ζώνης

Κινητοποίηση με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η δόμηση της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς, πραγματοποίησαν προχτές φορείς και κάτοικοι της περιοχής, έξω από την έδρα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), ο οποίος έδωσε πράσινο φως στις ενστάσεις των ιδιοκτητών που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν την παραλιακή ζώνη.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που από την αρχή τάχθηκαν στο πλευρό των κατοίκων. Κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, που έγινε παρουσία της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς και βουλευτών, αποφάσισε να καταθέσει αίτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να ανασταλεί για τρεις μήνες η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και η έκδοση οικοδομικών αδειών στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καλαμαριάς, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Διοίκηση του Δήμου υπηρετώντας με συνέπεια επί τριάντα χρόνια τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης είναι υπεύθυνη γιατί: Αφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία (γιατί άραγε;) τη δεκαετία 1987- 1997 να απαλλοτριώσει όλα τα ιδιωτικά οικόπεδα στην παραλία στο Καραμπουρνάκι, στηριζόμενη στο αρχικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που συντάχτηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης που τα χαρακτήριζε όλα ως χώρους πράσινου.

Το μεγαλύτερο έγκλημα έγινε με την πρώτη αναθεώρηση του ΓΠΣ, που συντάχτηκε από τη Διοίκηση του Δήμου, όπου αλλάζει η χρήση γης στον επίμαχο χώρο και δίνει το δικαίωμα δόμησης. Η ενέργεια αυτή δημιούργησε τεράστια υπεραξία στη γη. Εδωσε το δικαίωμα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να απλώσουν τα πλοκάμια τους στη δόμηση της παραλίας αποσκοπώντας σε υπέρογκα κέρδη. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στο Δήμαρχο ότι τα σημερινά αδιέξοδα είναι δημιούργημα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τις οποίες υπερασπιζόταν τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοί του».

Πάνω στο τρακτέρ «έφυγε» ο Ευριπίδης Πουλαράκης

Τραγικό θάνατο βρήκε, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ο σ. Ευριπίδης Πουλαράκης, την ώρα που, με το τρακτέρ, όργωνε το χωράφι. Ο σ. Ευριπίδης που, σε ηλικία 83 χρόνων, ασχολούνταν ακόμα με τη γεωργία, πρόσφερε πολλά στο εργατικό και αγροτικό κίνημα κι όλοι θα τον θυμούνται για την ορμή και τη μαχητικότητα με την οποία υπερασπιζόταν τις θέσεις του Κόμματος στις πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις με τους συντοπίτες του, οι οποίοι και τον εκτιμούσαν.

Η κηδεία του έγινε προχτές το απόγευμα, στη Ρευματιά Φαρσάλων παρουσία συντρόφων, συναγωνιστών, συγγενών και φίλων.

Oπως υπογραμμίστηκε και στον επικήδειο που εκφώνησε εκπρόσωπος του Κόμματος, «ο σύντροφος Ευριπίδης πορεύτηκε στη ζωή του πιστός στα ιδανικά του Αγώνα, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και του Σοσιαλισμού. Ταύτισε τη ζωή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μέσα από τις τάξεις του πάλεψε σ' όλη του τη ζωή για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο.

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, νέος ακόμα μαζί με άλλους κομμουνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους έδωσε δυναμικό "παρών" στο προσκλητήριο του Αγώνα. Εντάχθηκε στο Αντάρτικο και μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ αγωνίστηκε με πίστη για την κοινωνική απελευθέρωση και την τιμή του Λαού.

Για αυτούς τους αγώνες του και τη συμμετοχή του στο κίνημα κυνηγήθηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και φυλακίστηκε από το καθεστώς και το αστικό κράτος. Τίποτα δεν τον πτόησε όμως. Εμεινε μέχρι το τέλος αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής θεωρίας, λαϊκός αγωνιστής και δημοκράτης.

Την πίστη του αυτή υπηρέτησε και ως πρόεδρος του παραρτήματος Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ως μέλος του ΚΚΕ»

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σύσκεψη των Παραρτημάτων της Αττικής

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τις Διοικούσες Επιτροπές όλων των Παραρτημάτων της Αττικής σε σύσκεψη με θέμα οργανωτικά ζητήματα, το Σάββατο 6 Οκτώβρη και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Συγκέντρωση πυροσβεστών

Πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών για τα νέα οικονομικά μέτρα της συγκυβέρνησης που πλήττουν και τους ένστολους, πραγματοποιήθηκε, χτες, έξω από τα γραφεία της Πυροσβεστικής στα Τρίκαλα και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, καθώς και της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 6 Οκτώβρη και ώρα 18.30, Στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) με θέμα: «Κώστας Γαβριηλίδης: Ο ηγέτης της Αγροτιάς. Από τα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας στο κολαστήρι της Μακρονήσου». Θα μιλήσουν ο Γρ. Ριζόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, και ο Γ. Πετρόπουλος, ιστορικός και δημοσιογράφος. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ν. Γαβριηλίδου.
  • Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διοργανώνουν την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 11 π.μ. εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πιάστηκαν στις 6 Ιούλη 1944, στο μπλόκο των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο όπου έγινε το μπλόκο, στη συμβολή των οδών Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροδοτεί ρατσιστικές επιθέσεις

Συνεχίζει η κυβέρνηση να πυροδοτεί ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών με δηλώσεις όπως η χτεσινή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια. «Λέω ξεκάθαρα ότι χώρος στην Ελλάδα δεν υπάρχει», είπε ο υπουργός μιλώντας από την Πάτρα, όπου επεκτάθηκαν οι αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις, εννοώντας ότι δεν υπάρχει χώρος για κανέναν μετανάστη. Ο Ν. Δένδιας είπε ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν διωχτεί από την Ελλάδα τουλάχιστον 2.000 μετανάστες, προσθέτοντας ότι η αστυνομική επιχείρηση με στόχο τους μετανάστες «είναι μια επιχείρηση που δεν έχει τέλος». Ανέφερε δε πως θα συνεχίσει να γίνεται, είτε με τοπικές δυνάμεις είτε με δυνάμεις που μεταφέρονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες εκπροσώπων των αστυνομικών για ελλείψεις σε προσωπικό, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως ανέφερε, «θα δημιουργηθεί μια άλλη Αστυνομία, που θα απελευθερωθεί από τη στατική της δομή».

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα 425 μετανάστες προσήχθησαν σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και συνελήφθησαν οι 6. Από την έναρξη των αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων έχουν προσαχθεί 29.511 μετανάστες και συνελήφθησαν 2.605.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ