ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «LIDL»
Θέλει μείωση μισθών

Στρώνει το έδαφος για μειώσεις μισθών και αναζητά τρόπους να έχει συνεχώς τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των αμοιβών των εργαζομένων

Οι αντεργατικές μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων απαιτούν τη συσπείρωση και δράση των εργαζομένων στο κλαδικό τους συνδικάτο
Οι αντεργατικές μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων απαιτούν τη συσπείρωση και δράση των εργαζομένων στο κλαδικό τους συνδικάτο
Με διάφορους ελιγμούς η εργοδοσία της πολυεθνικής «LIDL» στρώνει το έδαφος ώστε τον κατάλληλο χρόνο να προχωρήσει σε μείωση των μισθών των εργαζομένων, όπως άλλωστε προβλέπει και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Εμπόριο, που υπέγραψε η πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) με την εργοδοσία (μείωση 6,7%).

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία με τη μισθοδοσία του Αυγούστου έχει επιβάλει τη μείωση του 6,7%, την οποία όμως παρακάτω την έχει μετατρέψει σε οικειοθελές επίδομα και έτσι το ύψος των αποδοχών διατηρείται στο ίδιο επίπεδο. Ουσιαστικά, η εργοδοσία αναζητά τρόπους για να έχει διαρκώς τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζει τις αμοιβές των εργαζομένων με βάση τους ισολογισμούς και τα κέρδη της. Θέλει να ξεφορτωθεί τις... δυσκολίες που της προκαλεί μια ΣΣΕ που κατοχυρώνει συγκεκριμένο ύψος μισθού για το σύνολο των εργαζομένων και συγκεκριμένη διάρκεια και να λύσει τα δικά της χέρια ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να πάρει πίσω τα «οικειοθελή επιδόματα». Τα οποία, συν τοις άλλοις, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει για να εμφανιστεί και ως... γενναιόδωρος εργοδότης που αντί να μειώσει τους μισθούς μονομιάς προσφέρει οικειοθελώς και επιδόματα...

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό σωματείο, «αυτό σημαίνει ότι ο μισθός μας κρέμεται από μια κλωστή, δεν είναι κατοχυρωμένος, μπορεί η "Lidl" να τον μειώσει οποιαδήποτε στιγμή».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εργοδοσία φοβάται την αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων και επιχειρεί να επιλέξει η ίδια πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τσακίσει μισθούς και δικαιώματα. Οπως άλλωστε υπογραμμίζει και το συνδικάτο, «η εταιρεία ενσωματώνει ρυθμίσεις για να τις εφαρμόσει στο χρόνο που η ίδια θα επιλέξει, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μείωση του μισθού, κ.λπ. Το οικειοθελές επίδομα είναι το τυράκι στη φάκα για την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης χωρίς την αντίσταση των εργαζομένων.

Η εταιρεία τρέμει την οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων, τη συλλογική δράση. Τρέμει να ενωθούμε και σαν μια γροθιά, μέσα από το σωματείο μας, να πούμε όχι στην εφαρμογή της σύμβασης, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα».

Το σωματείο απαιτεί να πάρει πίσω η εταιρεία αυτή την απόφαση. Παράλληλα, απαιτεί την ακύρωση της κλαδικής ΣΣΕ που προβλέπει μείωση των μισθών. Επαναφορά της κλαδικής ΣΣΕ για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ, κ.λπ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «SPRIDER STORES»
Δε δεχόμαστε τη φτώχεια, αρνούμαστε και παλεύουμε

Καλεί σε γενική συνέλευση την Κυριακή στις 11 π.μ. στα γραφεία του κλαδικού συνδικάτου

Με επιτακτική την ανάγκη να δοθεί οργανωμένη, συλλογική απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει και δεύτερη μείωση μισθών, η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «Sprider Stores» καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε γενική συνέλευση, την Κυριακή, 7 Οκτώβρη. Η συνέλευση έχει οριστεί στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η επιτροπή μεταξύ άλλων σημειώνει: ««πλέον καταλαβαίνουμε ότι όσο δεν αντιστεκόμαστε, όσο δεν βάζουμε φρένο, τόσο οι εργοδότες γίνονται άπληστοι. Θέλουν να μας εξαθλιώσουν προκειμένου να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Το ερώτημα είναι απλό. Δεχόμαστε τις νέες μειώσεις και καταδικάζουμε τις οικογένειές μας στη φτώχεια ή αρνούμαστε και παλεύουμε;».

Η επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους από τα υπόλοιπα καταστήματα «Sprider Stores» να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να δηλώσουν την άρνησή τους στα σχέδια της επιχείρησης.

«Ολοι μαζί, συντονισμένα, οργανωμένα να απαντήσουμε. Είμαστε όλοι μαζί. Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα με σκοπό να τα βρει με την εργοδοσία. Δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με αυτό το σωματείο, δεν εκφράζει τα δικά μας συμφέροντα και θα μας βρει απέναντί του.Χωρίς εμάς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει. Συνάδελφοι μη δεχτείτε καμία άλλη μείωση στο μισθό σας, μη συμφωνήσετε στην καταδίκη της δικής σας ζωής και των οικογενειών σας», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Το κάλεσμα της Χρυσής Αυγής για «ταξική ειρήνη»

Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της καλούσε στην πρόσφατη απεργία να κατέβουν οι εργαζόμενοι με ελληνικές σημαίες, αποκρύπτοντας τις ταξικές διαφορές, το γεγονός πως η σφοδρότητα των βάρβαρων μέτρων δεν χτυπάει ενιαία εργάτες και μεγαλοεργοδοσία, ταυτίζοντας στην ουσία το συμφέρον του εργοδότη με του εργάτη.

Είναι εχθροί της εργατικής τάξης, αφού αρνούνται την ταξική πάλη, τον αγώνα απέναντι στα αφεντικά, πολύ περισσότερο τον αγώνα τάξης προς τάξη για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.

Aλλωστε δεν μπορούν να κρυφτούν. Πίσω από το δηλητήριο του ρατσισμού και το κυνήγι των μεταναστών, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπό της, ως αντιδραστικός παρακρατικός μηχανισμός. Μέσα από τα κείμενά τους διαβάζουμε: «Το μαρξιστικό ιδεολόγημα της "πάλης των τάξεων", που υιοθετήθηκε με ανακούφιση από την εξίσου υλιστική δεξιά, εφηύρε τον "ταξικό εχθρό". Εργαζόμενοι και εργοδότες, αντί να συνεργάζονται ως απαραίτητα μέλη του ίδιου επιχειρηματικού οργανισμού για την ευημερία του και -κατ' επέκτασιν- την ευημερία των ιδίων και του εθνικού συνόλου, έλαβαν θέσεις αντιπάλων, με τις "ευλογίες" των ανάξιων κυβερνήσεων».

Καλλιεργούν την αντίληψη πως το κράτος μπορεί να αποτελέσει εγγυητή της ταξικής συνεργασίας, επιδιώκουν την αρμονική συνύπαρξη των εργατών και του κεφαλαίου. Τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα για να προσεγγίσουν τμήματα της εργατικής τάξης πάνε περίπατο όταν ανοίγουν δουλεμπορικά γραφεία, όταν καθορίζουν εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα που θα ζήλευε και ο ΣΕΒ, τσακίζοντας στην ουσία τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Αποτελούν προκεχωρημένο φυλάκιο στην επίθεση του κεφαλαίου, προσπαθώντας να οργανώσουν λαϊκές μάζες σε αντιδραστική κατεύθυνση και να βάλουν αρνητικό πρόσημο στο κίνημα. Η θαρρετή έναρξη, όχι απλά αντιφασιστικής αλλά ταξικής απάντησης από μια σειρά εργατικούς χώρους και σωματεία προς το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής πρέπει να δυναμώσει και να συνεχιστεί.


Θ. ΓΚ.

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ
Σκοτώθηκε 59χρονος εργαζόμενος

Ενας 59χρονος, οδηγός φορτηγού, σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από σιδερένια ράγα κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης - εκφόρτωσης παλαιών σιδηροτροχιών του ΟΣΕ στα πλαίσια εκποίησης του τροχαίου υλικού, στην περιοχή Φερών του Εβρου.

Το εργατικό δυστύχημα έγινε στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 2 Οκτώβρη. Ο 59χρονος οδηγός, Αντώνης Καπαμάς, διακομίστηκε βαριά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φερών Αλεξανδρούπολης. Επιθεωρητές του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εβρου διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σε επίσχεση οι συμβασιούχοι στα 5μηνα προγράμματα

Σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, βρίσκονται από χτες οι 5μηνίτες συμβασιούχοι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας στο Νομό Ιωαννίνων. Οι 600 περίπου εργαζόμενοι, που απασχολούνται σε διάφορες δομές των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας, Κόνιτσας, συμπληρώνουν 3 μήνες απλήρωτοι. Από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Ιούνη, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ. Επιστρέφουν στα σπίτια τους με άδειες τσέπες, την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν, φορτωμένοι επιπλέον και με το κόστος μετακίνησης που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που κατοικούν στα Γιάννενα και δουλεύουν σε Ζίτσα, Κόνιτσα, Παρακάλαμο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής στήριξης της σημερινής αγωνιστικής παρέμβασης στο δημαρχείο Ιωαννιτών, στις 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ