ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΝΟΒΟΤΕΛ»
Διανύουν τη 12η μέρα απεργίας

Η πείρα από όλο τον κλάδο βεβαιώνει την πίεση που ασκεί στην εργοδοσία η οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς

Απέναντι στο δικαίωμα της μεγαλοεργοδοσίας να σώσει τα πλούτη της, οι εργαζόμενοι προστατεύουν το δικό τους δικαίωμα να σώσουν τις ζωές τους
Απέναντι στο δικαίωμα της μεγαλοεργοδοσίας να σώσει τα πλούτη της, οι εργαζόμενοι προστατεύουν το δικό τους δικαίωμα να σώσουν τις ζωές τους
Τη 12η μέρα απεργίας διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», ενώ ατσαλώνονται από την εκφρασμένη αλληλεγγύη των άλλων σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επιβολή της κατάπτυστης κλαδικής ΣΣΕ που προβλέπει μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15%.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε στην εφαρμογή της κατάπτυστης ΣΣΕ από τον Αύγουστο. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από το αίτημά τους για καμία μείωση στους μισθούς. Η συμμετοχή τους, άλλωστε, στην απεργία είναι καθολική, καθώς για δουλειά μπαίνουν μόνο οι προϊστάμενοι (μονοψήφιος αριθμός), ενώ καθημερινά οι εργαζόμενοι με βάρδιες δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης έξω από το ξενοδοχείο. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά από εργαζόμενους και συνδικαλιστές από άλλα ξενοδοχεία της Αθήνας δυναμώνει τους απεργούς οι οποίοι ήδη έχουν μετατρέψει σε «κενό γράμμα» τα εξώδικα και τις απειλές της εργοδοσίας για «κλείσιμο» του ξενοδοχείου, κ.λπ.

Να στηθούν εστίες αντίστασης παντού

Η επίπονη και επίμονη δουλειά που κάνουν το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό το τελευταίο διάστημα ασκεί σημαντική πίεση και δυσκολεύει τους ξενοδόχους στην απρόσκοπτη εφαρμογή των αντεργατικών τους σχεδιασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» η εργοδοσία δεν έχει τολμήσει να βάλει σε εφαρμογή τη νέα σύμβαση, ενώ οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ» ανάγκασαν την εργοδοσία να αποσύρει απόφασή της για την εφαρμογή της σύμβασης το Σεπτέμβρη και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε μια σειρά ακόμα ξενοδοχεία, όπου τα σωματεία και οι εργαζόμενοι συζητούν τα επόμενα βήματα αντίστασης τόσο για τα ειδικά ζητήματα όσο και ενάντια στη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα 'βαλαν με το σαμάρι κι άφησαν το γάιδαρο!

Ν' αποπροσανατολίσουν το λαό της περιοχής από τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και συνεχώς εντείνονται στο χώρο της Υγείας, επιχείρησαν η Δημοτική Αρχή, ( ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που συζήτησε για το θέμα της Υγείας, μ' αφορμή τις συνεχείς διενέξεις - για διαχειριστικά, κυρίως, ζητήματα και για «σκάνδαλα» - που εκδηλώνονται και δημοσίως μεταξύ του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλου, γιατρών και μελών της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων.

Με πρόσχημα την επιδίωξή τους για ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τα «έβαλαν με το σαμάρι και άφησαν το γάιδαρο». Αφού διχάστηκαν ανάμεσα στις ευθύνες της 5ης ΥΠΕ και αυτές του διοικητή του νοσοκομείου, χαμένοι στην ατέρμονη γραφειοκρατία για την εφαρμογή, ή μη διαφόρων διατάξεων, άφησαν στο απυρόβλητο, όπως επιτάσσει η πολιτική και η ιδεολογική τους τοποθέτηση, τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων στο χώρο της υγείας, την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αρνήθηκαν να συνταχθούν με το ψήφισμα των συμβούλων του ΚΚΕ, οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία για το λαό και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αλλά, ως «συνεταιράκια» της αντιλαϊκής πολιτικής ψήφισαν, ομόφωνα, ένα πόρισμα - ψήφισμα συμβιβασμού και εμπαιγμού των εργαζομένων της πόλης.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους τους δημότες του Δήμου Βόλου, τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, να καταδικάσουν την υποκριτική στάση των δημοτικών συμβούλων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσουν το αυτονόητο, το δικαίωμα στην Υγεία, που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, την εξασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών και κλινικών, την κατάργηση οποιασδήποτε χρηματικής εισφοράς των ασθενών, την κάλυψη των αναγκών Υγείας στους ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες εντελώς δωρεάν και την απαραίτητη και αναγκαία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη σε ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες όλων των εργαζομένων.

Εκβιάζει η εργοδοσία της ΣΕΛΜΑΝ

Με ωμούς εκβιασμούς απαντάει η εργοδοσία της βιομηχανίας ξύλου ΣΕΛΜΑΝ στα δίκαια αιτήματα των δεκάδων απολυμένων που διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους, ύστερα από χρόνια δουλειάς στην εταιρεία. Εδώ και μερικές μέρες, οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την πύλη του εργοστασίου στη Χαλκίδα, προκειμένου η εταιρεία να μη βγάλει έξω εμπορεύματα που οι ίδιοι έχουν με τον ιδρώτα τους δουλέψει. Σαν απάντηση, η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου. Ενημερώνει ακόμα ότι θα συνεχίσει κανονικά την παραγωγή από το εργοστάσιο της Κομοτηνής, καθώς και τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων της. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις από το 2009, ενώ χρωστάει και δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΟ: Συνεχίζει τις απολύσεις η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη βδομάδα απέλυσε αιφνιδιαστικά 11 εργαζόμενους από τους Μετροπόντικες, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ λίγες μέρες πριν, με τυμπανοκρουσίες, υπουργείο, Αττικό Μετρό και Κοινοπραξία ανακοίνωναν ότι οι εργασίες του έργου ξεκινούν και πάλι. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι του Μετρό δεν φέρουν καμία ευθύνη για την εξέλιξη του έργου. Καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις λογικές των «διαβουλεύσεων» και των «αναγκαίων κακών» για το πόσο θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Να σπάσουν το φόβο και τη μοιρολατρία και να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

«AEGEAN»: Σε πάνω από 50 απολύσεις έχει προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή η «Aegean», ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν και άλλες. Οι απολύσεις έγιναν στο προσωπικό καμπίνας (φροντιστές και αεροσυνοδοί). Υπενθυμίζεται ότι και η «Olympic Air» έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει αυτές τις μέρες σε περίπου 60 απολύσεις, απόρροια της συρρίκνωσης των δρομολογίων και του στόλου.

ΛΑΡΙΣΑ: Να σταματήσει αμέσως η ΕΔΕ και κάθε άλλη συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας και οργανωτικού γραμματέα του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), Χρ. Καλούση, ζητάει από τον δήμαρχο Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλη, με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του ΕΚΛ. Η ΕΔΕ σε βάρος του συνδικαλιστή «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, αλλά συνιστά καθαρή συνδικαλιστική δίωξη, επειδή ο δήμαρχος ενοχλήθηκε από τη διαμαρτυρία που έκανε το Σωματείο στο Δημαρχείο», αναφέρει στην ανακοίνωση - καταγγελία το ΕΚΛ.

Κινητοποιήσεις στους δήμους

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης. Υπό κατάληψη τελούν τα δημαρχεία των δήμων Δέλτα, Πυλαίας - Χορτιάτη, Νεάπολης - Συκεών, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Θερμαϊκού.

Σε πραγματική, μαζική και δυναμική, αγωνιστική κινητοποίηση στους δήμους της περιοχής, μετέτρεψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία, τη χτεσινή «μηχανοκίνητη διαμαρτυρία» - «κρότου λάμψης» που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Με παρέμβασή τους στα ΔΣ των Συλλόγων και στους εργαζόμενους, οι ταξικές δυνάμεις κατάφεραν να ληφθούν αποφάσεις για στάσεις εργασίας και να γίνει πραγματική, αγωνιστική κινητοποίηση. Στο Βόλο και στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκαν τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 10 π.μ., μέχρι τη 1 μ.μ. και στη Λάρισα μιας ώρας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 μ.μ., ενώ μαζικές και δυναμικές ήταν οι διαδηλώσεις στους δρόμους, με τη συμμετοχή δεκάδων απορριμματοφόρων κι άλλων υπηρεσιακών αυτοκινήτων, καθώς και πολλών εργαζομένων.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Κινητοποίηση στη Λάρισα

Κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα οργανώνουν, αύριο Παρασκευή, οι σπουδαστές του ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ Λάρισας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για το σταμάτημα των δρομολογίων μεταφοράς τους με λεωφορεία, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει βιβλία και καλούνται να «βολευτούν» με φωτοτυπίες.

Να σημειώσουμε ότι οι αποστάσεις που πρέπει να διανύουν πολλοί μαθητές από και προς το σχολείο τους είναι πολύ μακρινές, καθώς στο ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ της Λάρισας φοιτούν μαθητές από τον Τύρναβο, αλλά και από περιοχές του Νομού Τρικάλων, αφού εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ