ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλεί σε δράση με οδηγό τις λαϊκές ανάγκες

Σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, δομές Πρόνοιας

Από την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη
Από την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Στην Αττική θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και στην περιφέρεια στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση - ανοιχτή συνέλευση, που θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στην ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους.

Να σταματήσουν οι πληρωμές των ασθενών

«Τα νοσοκομεία οδηγούνται στην παράλυση, ενώ με τις νέες περικοπές 1,4 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το παρακάτω πλαίσιο:

Καμία μείωση στους μισθούς των γιατρών. Αναπλήρωση των μισθών των υγειονομικών, με προτεραιότητα στους ΥΕ και ΔΕ. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, οι επικουρικοί, οι εργαζόμενοι από τις ΜΚΟ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν τώρα οι πληρωμές των ασθενών. Να χρηματοδοτήσει πλήρως τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Ενότητα, να μην περάσουν τα μέτρα. Υπάρχει διέξοδος για τους εργαζόμενους. Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του. Να οργανωθεί, να παλέψει, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου. Μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κλαδικές κινητοποιήσεις:

  • Με την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή, να γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία.
  • Με την ανακοίνωση των μέτρων, να γίνουν καταλήψεις στις διοικήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια όλων των νοσοκομείων.
  • Καλούμε τα σωματεία να οργανώσουν άμεσα μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις διοικήσεις που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης, στη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα.
Οι χτεσινές κινητοποιήσεις

Με αποκλεισμούς των ταμείων για την είσπραξη των πέντε ευρώ ξεκίνησαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Κρατικό Αθήνας και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Επίσης, χτες, στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το ταμείο του Κέντρου Πρόληψης και τα ταμεία του νοσοκομείου και επέβαλαν τη δωρεάν εξέταση των ασθενών. Μίλησαν στους ασθενείς και τους κάλεσαν σε κοινό αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα και οι νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες του λαού.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή και συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης. Προγραμματίζουν νέα Γενική Συνέλευση την επόμενη Τετάρτη για να καθορίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο «Ιπποκράτειο» απέκλεισαν τα ταμεία του νοσοκομείου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση προγραμματίζουν σήμερα στις 10 το πρωί.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και αποκλεισμό της διοίκησης, την Τρίτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Σταμάτησαν από προχτές οι βιοχημικές εξετάσεις!

Εξαιτίας της έλλειψης σε υλικά και αντιδραστήρια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων έχουν πάψει και οι κάτοικοι σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να εκτελεστούν βιοχημικές εξετάσεις μόνο σε 10 (δέκα) επείγοντα περιστατικά. Επίσης σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης των ειδικών σωληναρίων μοριακού ελέγχου». «Το νοσοκομείο σήμερα αδυνατεί να κάνει μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς». Τις παραπάνω κατεπείγουσες ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων και η γενική συνέλευση ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Oπως τονίζει στον «Ρ» ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, από προχτές δεν γίνονται τακτικές βιοχημικές εξετάσεις εξαιτίας της έλλειψης σε αντιδραστήρια. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. «Κατά καιρούς παρατηρούνται διάφορες ελλείψεις, όπως σε φιλμ για απλές ακτινογραφίες, σύριγγες, γάζες και διάφορα άλλα σημαντικά υλικά. Αυτό το έχει επισημάνει το σωματείο εδώ και καιρό και ήμασταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις με το Εργατικό Κέντρο, με εκπαιδευτικούς, με τους κατοίκους του νησιού», σημειώνει ο Στ. Φιλιππής. Οι γιατροί του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι «αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται ή πρόκειται να προσέλθουν τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε στοιχειωδώς την Ιατρική Επιστήμη κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής και δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη».

Στο μεταξύ ο κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Σάμου είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει στο νησί κανένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και όλοι πρέπει να πληρώνουν για γιατρούς και εξετάσεις. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας, η υποστελέχωση, οι ελλείψεις, η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές μάς οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να επιλύσει το πρόβλημα και το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Τέλος καλούν σε συστράτευση όλων των υγειονομικών και των κατοίκων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση και για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΕΟΠΥΥ ΚΩ
Μεταφέρεται ο ακτινολογικός εξοπλισμός στη Ρόδο

Πελατεία στους ιδιώτες προσφέρει η κυβερνητική πολιτική

Στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας στοχεύει, για ακόμη μια φορά, η κυβερνητική πολιτική, αυτή τη φορά με τη μετακίνηση του ακτινολογικού εξοπλισμού από τις δομές του ΕΟΠΥΥ στην Κω προς τη Ρόδο. Εδώ και χρόνια, ενώ υπήρχε στην Κω ο ακτινολογικός εξοπλισμός, δενλειτουργούσε, επειδή έλειπε το απαραίτητο προσωπικό. Τώρα, αντί να στελεχωθεί και να λειτουργήσει, μεταφέρεται για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Ρόδο και οι κάτοικοι της Κω καλύπτονται μόνο από τους ιδιώτες και το νοσοκομείο. Αυτή είναι η ...αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας μέσω των συγχωνεύσεων και των μετακινήσεων που διαφημίζει με κάθε αφορμή το υπουργείο Υγείας. Αντί να προσλάβει μόνιμο και επαρκές προσωπικό για να στελεχώσει τις δομές του ΕΟΠΥΥ προτιμάει να δίνει τα χρήματα στους ιδιώτες της Υγείας.

Αντίστοιχα, στον ΕΟΠΥΥ της Κω δεν υπάρχει μικροβιολογικός εξοπλισμός και οι κάτοικοι σπρώχνονται στους ιδιώτες ή στο νοσοκομείο, όπου υπάρχει μεγάλη αναμονή. Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καταγγέλλει σχετικά με «τη μεταφορά του ακτινολογικού εξοπλισμού από το ΙΚΑ Κω» την «εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για την υγεία του ελληνικού λαού. Για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών, κυβέρνηση και καπιταλιστές δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα».

«Θυσιάζουν ακόμη και την περίθαλψη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αφού από την οικονομική τους κατάσταση εξαρτάται αν θα είναι υγιείς και αν θα αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους. Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται περισσότερο. Είναι πλέον δραστικές οι περικοπές εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κ.λπ.», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και καλεί όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου, τους συνδικαλιστικούς φορείς, συλλόγους και μαζικούς φορείς σε γενικό ξεσηκωμό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Κινητοποίηση σήμερα συνδικάτων και συλλόγων

Η Επιτροπή για την Υγεία, που έχει συγκροτηθεί από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, συνταξιουχικά σωματεία (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) και συλλόγους των χρόνια πασχόντων (καρκινοπαθών, θαλασσαιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, νεφροπαθών, αλτσχάιμερ, με σκλήρυνση κατά πλάκας), συνεχίζει τις δράσεις για να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα στις 10.30 π.μ. καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ