ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» η σφαγή του λαού

Το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή χάος» ενισχύει ο Α. Σαμαράς για να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα μέτρα

Η λίστα με τα βάρβαρα μέτρα είναι ανεξάντλητη. Μόνο η αντεπίθεση του λαού με οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τον σώσει
Η λίστα με τα βάρβαρα μέτρα είναι ανεξάντλητη. Μόνο η αντεπίθεση του λαού με οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τον σώσει
Το τρομοκρατικό ψευτοδίλημμα «μέτρα και ευρώ ή ολοκληρωτική καταστροφή» επισείει ο Α. Σαμαράς, κλιμακώνοντας την προπαγανδιστική εκστρατεία για να περάσουν τα εξοντωτικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, ομολογεί κυνικά ότι τα μέτρα υπηρετούν πρώτα και κύρια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

«Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το απόγευμα σε συνέδριο της Herald Tribune στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ότι ο πραγματικός στόχος της άγριας σφαγής του λαού είναι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την «αειφόρο» κερδοφορία του κεφαλαίου.

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Η κρίση χρέους μας είναι σε μεγάλο βαθμό μια κρίση ανταγωνιστικότητας. Μπορείς να καταλήξεις με ένα μεγάλο χρέος ακολουθώντας διάφορες διαδρομές. Υπάρχει όμως μόνο μια κύρια λεωφόρος να βγεις από αυτήν: Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας! Και υπάρχει μόνο ένας ασφαλής δρόμος για να αποφύγεις μια κρίση χρέους στο μέλλον. Να βρίσκεσαι πάντοτε στην αιχμή της ανταγωνιστικότητας».

Ο Α. Σαμαράς διακήρυξε ότι «αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή» και προσπάθησε να ενισχύσει το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», για να κρύψει ότι η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από το μείγμα, οδηγεί το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Οπως είπε, «οι Ελληνες έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία. Εάν έβγαιναν από το ευρώ τώρα, θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών». Από την άλλη, επιδιώκοντας να πείσει εταίρους και δανειστές για την αναγκαιότητα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει όλα τα αναγκαία για τη σωτηρία του κεφαλαίου μέτρα, επικαλέστηκε ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αποσταθεροποιητική και για την Ενωση».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει για την «πολιτική διαπραγμάτευση» που επεδίωξε τις προάλλες ο Α. Σαμαράς: «Στην προσπάθειά του να υπάρξει συμφωνία (σ.σ. για τα 13,5 δισ. ευρώ), ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ. Η καγκελάριος όμως, του είπε ότι πρέπει να καταλήξει πρώτα σε συμφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας και όχι να προσπαθεί να τους παρακάμψει».

Επιβεβαιώνεται ότι η τρόικα διαβουλεύεται με την ελληνική συγκυβέρνηση για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών οργάνων που εκπροσωπεί και μαζί αποφασίζουν τα βάρβαρα μέτρα, που υπηρετούν το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας. Η τρόικα δεν είναι οι «κακοί τεχνοκράτες», όπως θέλει να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά καιρούς η συγκυβέρνηση, προκειμένου να βγάλουν λάδι την ΕΕ και την ντόπια πλουτοκρατία.

Στο ίδιο άρθρο ξεχωρίζει δήλωση αξιωματούχου της Κομισιόν, που πλέκει το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ο κ. Σαμαράς θεωρείται δύσκολος και σκληρός. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως, σημαίνουν επίσης, ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει με τις αλλαγές που χρειάζονται. Είναι το καλύτερο λιμάνι που μπορούμε να βρούμε σε αυτήν την καταιγίδα», αναφέρει το στέλεχος της Κομισιόν.

ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί «ολοκληρωμένο πακέτο» για το κεφάλαιο

Απροκάλυπτη δημαγωγία από τον Ευ. Βενιζέλο στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας

Το πυροτέχνημα των «προϋποθέσεων», προκειμένου να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα μέτρα, ανέσυρε χτες ο Ευ. Βενιζέλος για να αμπαλάρει την ομολογία του ότι η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται «να συμφωνήσει για μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ (αντί των 13,5 δισ. ευρώ) και πιθανώς για ακόμα περισσότερα, μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής»!

Στην εισήγησή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης» και υπέρμαχος της επιβολής των βάρβαρων μέτρων, με την προϋπόθεση, όπως ισχυρίστηκε, να «συνδεθούν με ένα ολοκληρωμένο πακέτο».

Με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την αποτροπή των αγώνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις προτάσεις του για διετή «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής προσαρμογής, για νέο «κούρεμα» του χρέους, «δίκαια κατανομή των βαρών» και την διαμόρφωση ενός «κοινωνικού και αναπτυξιακού αντίβαρου». Εμπαίζοντας ταυτόχρονα εργαζομένους και συνταξιούχους, σημείωσε ότι «πρέπει να κλείσει οριστικά το πακέτο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι το τελευταίο», ισχυριζόμενος προκλητικά ότι αν δεν τηρηθούν οι «προϋποθέσεις το πακέτο δεν μπορεί να έρθει για ψήφιση στη Βουλή».

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εισπράξει την όσο το δυνατόν μικρότερη πολιτική φθορά από την ειλημμένη απόφασή της να υπερψηφίσει το σύνολο των μέτρων σφαγής του λαού. Ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει, «αλλιώς να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό».

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, τέθηκε επίσης το θέμα των χειρισμών του Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και επιτέθηκε στον Γ. Ραγκούση, που παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να τον κατονομάσει, ανέφερε: «Λυπάμαι γιατί κάποιοι που εδώ και καιρό βρίσκονται εκτός παράταξης βιάστηκαν να χαρούν με τα προβλήματά της».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στις «προϋποθέσεις» που έθεσε ο Ευαγ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «αν αυτό συνιστά αλλαγή της στρατηγικής μας σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων, εγώ δεν τη στηρίζω ούτε εδώ, ούτε στη Βουλή». Στη χτεσινή συνεδρίαση, δε συμμετείχαν εννιά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις απουσίες των Αν. Λοβέρδου και Μ. Ανδρουλάκη να σχολιάζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σαν «πολιτικές κινήσεις και επιλογές».

  • Απαγχονισμένος βρέθηκε χτες στο σπίτι του στο Βόλο ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη Λ. Τζανής, το όνομα του οποίου φέρεται να περιλαμβανόταν στη λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με τα 36 ονόματα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Μαχαίρι σε συντάξεις ΟΓΑ και πολυτεκνικά επιδόματα

Με νέα μέτρα εμπλουτίζεται το «πακέτο», με στόχο να ολοκληρωθεί ως το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που έχουν προδιαγράψει στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, δρομολογούν η συγκυβέρνηση από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα (στα 330 από τα 360 ευρώ σήμερα) ταυτόχρονα με την κατάργηση της 13ης και 14 σύνταξης, δηλαδή επιπλέον 720 ευρώ το χρόνο. Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, η αντιλαϊκή σούμα μετράει απώλειες από 1.080 ευρώ το χρόνο ή πάνω από 21%!

Κυβερνητικά στελέχη, μετά και τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ομολογούσαν ότι οι εμφανιζόμενες από τους ίδιους «διαφορές» με την τρόικα αρχίζουν να συγκλίνουν, προκειμένου να ταυτιστούν για να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτώβρη.

Στα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων που χορηγούνται μέσω ΟΓΑ στα τρίτεκνα και πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά. Για την εξυπηρέτηση της εγκληματικής πολιτικής, βάζουν εισοδηματικά κριτήρια πολύ χαμηλότερα και από τα επίσημα όρια της φτώχειας, προκειμένου να αποκόψουν κάθε στήριξη σε δεκάδες χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαφόν μπαίνει σε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση είναι υπεραρκετό για την κάλυψη των αναγκών της πολύτεκνης λαϊκής οικογένειας.

Ταυτόχρονα καρατομούν και την προβλεπόμενη στήριξη για όσα νοικοκυριά θα απομείνουν να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα οικογενειακά επιδόματα. Οι παραπέρα περικοπές κρατικών κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα απογειώνονται στα 9,5 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 7,5 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που ήδη το θεωρούν ξεπερασμένο.

Συγκυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται στα παζάρια και ως προς το ύψος της εκτιμώμενης βύθισης του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013. Στο 5% την υπολογίζει η τρόικα, στο 3,8% η συγκυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Η σύγκλιση και ως προς αυτό το σημείο είναι θέμα χρόνου και μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη συμπλήρωση του πακέτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ