ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στήνουμε παντού γερό εργατικό - λαϊκό μπλόκο στα μέτρα των καπιταλιστών

To μήνυμα για εργατικό - λαϊκό μπλόκο στην καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων και το κάλεσμα για παλλαϊκή στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, που ζητάει κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, μαζί με τους νόμους που τα συνοδεύουν, διέδωσαν χτες σε κάθε γωνιά της χώρας οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Με εξορμήσεις από το πρωί στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και με διαδηλώσεις το απόγευμα σε 32 συνοικίες της Αττικής και σε 60 πόλεις της Ελλάδας, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι του μόχθου, σήκωσαν κυριολεκτικά στο πόδι τις γειτονιές, καλώντας το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να δείξει τη δύναμή του. Με οργάνωση παντού και συμπόρευση με το ΚΚΕ, να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μέτρα, βάζοντας γερά θεμέλια στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΑΤΤΙΚΗ
Κάθε γειτονιά και μια διαδήλωση

Σε 32 συνοικίες και περιοχές «έστησαν» χτες συγκεντρώσεις οι Κομματικές Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, όπου μίλησε ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, όπου μίλησε ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και σε 30 ακόμα συνοικίες και περιοχές της Αττικής, οι Κομματικές Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου «έστησαν» χτες μαζικές συγκεντρώσεις, που εξελίχθηκαν σε πορείες.

Στα Προπύλαια, η συγκέντρωση ξεκίνησε με την καταδίκη από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, της επίθεσης «των δυνάμεων καταστολής και τη σύλληψη πάνω από 100 εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την προσαγωγή τους στο Αυτόφωρο. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τα καλοπληρωμένα τσιράκια των ΜΜΕ για την επίθεση σε όσους αγωνίζονται. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας, απαιτούμε να αφεθούν τώρα ελεύθεροι και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους».

Αμέσως μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία που ξεσήκωσε το κέντρο της πόλης με συνθήματα όπως: «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά! Γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Η κρίση και τα χρέη δεν είναι του λαού. Τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού». Η πορεία «κατέβηκε» την Πανεπιστημίου και διέσχισε τις οδούς Αιόλου και Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Στη συμβολή των δυο δρόμων, ένα τμήμα της πορείας, αυτό της Αχτίδας των Επαγγελματοβιοτεχνών Αττικής, κατευθύνθηκε προς την Αγίου Μάρκου και την Ερμού, όπου μοίρασε ανακοινώσεις στα μικρομάγαζα, στους εμποροϋπαλλήλους και τους περαστικούς.

Από τη μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, νεολαίοι μοίραζαν την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ και ενημέρωναν τον κόσμο για την πρόταση νόμου του Κόμματος που η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη για συζήτηση στη Βουλή. Τα δύο τμήματα της διαδήλωσης συναντήθηκαν ξανά στο Σύνταγμα, κάτω από το σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χειροκροτήματα απ' όπου περνούσαν οι πορείες

Από την πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από την πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
«Κανένας φόβος, καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή». Το σάλπισμα αντήχησε χτες βράδυ στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης μέσα από τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου (κέντρο), στο Δημαρχείο Παύλου Μελά (δυτικά), στη συμβολή των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου (ανατολικά) και από τις πορείες που έγιναν στη συνέχεια.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Δ. Μαϊκίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου, οι διαδηλωτές από την Καλαμαριά έφτασαν με αυτοκινητοπομπή, που από τα μεγάφωνα καλούσε το λαό σε ξεσηκωμό. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πορεία που ακολούθησε διάσχισε τους κεντρικούς δρόμους του Ε' Διαμερίσματος.

Στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά μίλησε ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πορεία που ακολούθησε, διέσχισε τις εργατοσυνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και κατέληξε έξω από το Δημαρχείου Ευόσμου - Κορδελιού. Σε πολλά σημεία της διαδρομής που ακολούθησαν οι τρεις πορείες, ο εργαζόμενος λαός υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τους κομμουνιστές και όσους βρέθηκαν χτες στο πλευρό τους.

Από τη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Παπαναστασίου
Από τη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Παπαναστασίου
Στη Σταυρούπολη

Motion Team

Στη Σταυρούπολη
Γραμμή αντεπίθεσης σε ρήξη με μονοπώλια - ΕΕ

Από την ομιλία που έκανε χτες στα Προπύλαια ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Ο Χρ. Κατσώτης
Ο Χρ. Κατσώτης
Μιλώντας χτες στη συγκέντρωση του Κόμματος στα Προπύλαια, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, να αντιμετωπίσει με μαχητικότητα, με μαζικότητα το νέο τσουνάμι μέτρων, το νέο μνημόνιο - φωτιά που φέρνει η συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ το ΔΝΤ και τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Να αντηχήσει παντού το σύνθημα: Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά.

Στα πλαίσια αυτά, χρειάζεται να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια. Σ' αυτόν τον αγώνα να πρωτοστατήσουμε να ισχυροποιείται η λαϊκή συμμαχία, να οργανώνει, να συντονίζει την αντίσταση, την πάλη για την επιβίωση. Να έχει τη μοναδική προοπτική και διέξοδο τη ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με αυτήν τη γραμμή αντεπίθεσης, δηλαδή την πάλη για την αναχαίτιση των μέτρων, τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων, των εργαζομένων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, αλλά και τη διέξοδο που θα σταματήσει τη βαρβαρότητα, τα βάσανα και τα αδιέξοδα, που είναι η πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες με την εργατική τάξη στην εξουσία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή από τις 12 Ιουλίου του 2012 πρόταση νόμου και εντελώς αδικαιολόγητα δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση στη Βουλή, αν και αφορά ένα τόσο καίριο ζήτημα, κεντρικό πρόβλημα της χώρας.

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, στο λαό να κάνουν δική τους υπόθεση, με όλους τους τρόπους, τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή στην κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Απαντάμε με νέα απεργία

Οι διάφορες παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης δεν πρόκειται να ανακουφίσουν το λαό από τα δεινά του. Στόχο αυτών των παραλλαγών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δεν πρόκειται να ανακόψουν στο παραμικρό την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση. Η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και την επιμήκυνση, καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι παραλλαγές του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ανθρώπινος ο καπιταλισμός δεν γίνεται. Η εργατική τάξη, ο λαός έχει πείρα, χρειάζεται να αφυπνιστεί και να μην παραπλανάται. Να παρθούν αποφάσεις οργανωμένης αντίδρασης παντού τη μέρα ανακοίνωσης των μέτρων. Να αποφασιστεί απεργία. Με τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς, μαζί με τις δυνάμεις της λαϊκής συμμαχίας να στήσουμε εργατικό - λαϊκό μπλόκο στα μέτρα. Να συμμετέχουμε μαζικά αποφασιστικά στον αγώνα, γιατί όποιος δε συμμετέχει στον αγώνα, θα τον αδυνατίσει θα ενισχύσει τους εχθρούς του.

Ο δρόμος της σωτηρίας του λαού είναι η οργάνωση παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Είναι η δύναμη του οργανωμένου, ταξικού αγώνα. Είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Τα μνημόνια των καπιταλιστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ θα τα ανατρέψει μόνο η οργανωμένη, μαζική, πολιτική πάλη της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού και όχι τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάση θυσία να μπλοκάρει ο λαός τα μέτρα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η συγκέντρωση στο Κερατσίνι εξελίχθηκε σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με κατάληξη τη Δραπετσώνα
Η συγκέντρωση στο Κερατσίνι εξελίχθηκε σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με κατάληξη τη Δραπετσώνα
Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Κερατσίνι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συμμετείχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απ' όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους και μπορούν σε αυτή τη φάση να δυσκολέψουν και να μπλοκάρουν τα νέα άγρια μέτρα. Το τίμημα αν περάσουν τα μέτρα αυτά θα είναι πολύ βαρύ. Πρέπει να τα μπλοκάρουμε πάση θυσία και με οποιοδήποτε τρόπο».

Σε ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τη συζήτηση που ακολούθησε, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οι λίστες δείχνουν το εξής πράγμα: Υπάρχουν οι φοροφυγάδες, υπάρχουν οι φαρισαίοι και όλοι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν στο λαό την αντίληψη ότι η κρίση προήλθε μόνο από την κλοπή. Κλοπή υπάρχει. Η νόμιμη κλοπή του μόχθου των εργαζομένων είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση».

Οι σημερινές συγκεντρώσεις - κινητοποιήσεις

Με το ίδιο περιεχόμενο, το ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες στις παρακάτω περιοχές:

  • Λάρισα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Τρίκαλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς
  • Λαγκαδάς, 7 μ.μ., πικετοφορία
  • Θέρμη, 7 μ.μ., πικετοφορία
  • Χαλάστρα - Σίνδος, 7 μ.μ., πικετοφορία
  • Σαλαμίνα, 7 μ.μ., πλατεία Ηρώων (Αγάλματα)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ