ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Χοντραίνει η κόντρα με αιχμή το ελληνικό χρέος

Τους γενικότερους ανταγωνισμούς στο πεδίο διαχείρισης της κρίσης αντανακλούν οι αντίθετες απόψεις για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα»

Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το εσωτερικό τους
Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το εσωτερικό τους
Οξύνονται - όπως όλα δείχνουν - οι αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη (επί της ουσίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία) για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, με αιχμή το δημόσιο χρέος. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε χτες γνωστό, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Τζ. Ράις, που επικαλείται το Bloomberg, ότι δεν θα δώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν δεν κριθεί «βιώσιμο» το χρέος της χώρας ή αν οι υπόλοιποι πιστωτές δε δεσμευτούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στο δανειακό πακέτο.

Ο εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποστολής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα και υπενθύμισε δήλωση προηγούμενων μερών της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριτσίν Λαγκάρντ ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» το θέμα του ελληνικού χρέους, ερμηνεύοντάς την σαν πίεση προς την Ευρωζώνη να εξετάσει το ενδεχόμενο διαγραφής ενός μέρους από το χρέος που κρατάει στα χέρια του ο λεγόμενος επίσημος τομέας.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν χτες στο Ρόιτερς ότι δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων, στα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απέκλεισε κι αυτός το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωτράπεζα (δηλαδή να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων), σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «νομισματική χρηματοδότηση».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγινε χτες στη Μάλτα η συνάντηση μεταξύ του Φ. Ολάντ, του Μ. Μόντι και του Μ. Ραχόι, στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής στη Βαλέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συζήτηση μονοπώλησε σχεδόν, η κρίση στην Ισπανία.

Με στόχο, εξάλλου, να εκβιάσουν με ψευτοδιλήμματα το λαό, ώστε να αποδεχτεί τα μέτρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν χτες ότι καμία απόφαση για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτώβρη, καθώς «η προαπαιτούμενη εργασία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, δε θα είναι έτοιμη έως τότε», σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Προηγουμένως, άλλοι αξιωματούχοι είχαν πει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς μέχρι τότε δε θα έχει συνταχθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του Μνημονίου.

Μόλις προχτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε παρατηρούσε με νόημα ότι «όλες οι χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα (προσαρμογής), εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση (...) έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο». Σε ό,τι αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε: «αν και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (δημοσιονομικής προσαρμογής), αυτό που έχουν επιτύχει η Ισπανία και η Ιταλία είναι σπουδαίο». Πρόσθεσε ακόμα ότι στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα τους δοθεί «περισσότερος χρόνος» για να «εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

ΒΟΥΛΗ
Σκηνοθετημένη ένταση από Χρυσαυγίτες

Σκηνοθετημένο επεισόδιο για χάρη των τηλεοπτικών εντυπώσεων, έστησαν χτες στη Βουλή οι Χρυσαυγίτες βουλευτές, όταν με φωνές και βρισιές σε βουλευτές άλλων κομμάτων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, στην οποία μάλιστα συζητούνταν δική τους Επερώτηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άγνωστοι συνεργάτες της «Χρυσής Αυγής» από τα θεωρεία της Βουλής, κατέγραψαν παράνομα την αποχώρηση και το σχετικό υλικό ανέβηκε λίγο μετά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του κόμματος και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους. Οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» από την αρχή της συνεδρίασης κλιμάκωναν την ένταση, με εκφράσεις όπως «ο Γ. Παπανδρέου είναι κατά 25% Ελληνας», «ο Ν. Δένδιας είναι αξιοθρήνητος» και «δεν θα βρεθεί ένας ανακριτής να του πει "σκάσε"». Εν τέλει, αποχώρησαν θορυβωδώς, χωρίς καμία αφορμή.

Να πιστέψουν οι εργάτες στη δύναμή τους

Στη δεκαετία του 1990 έγιναν οι ανατροπές των καθεστώτων των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Τις ανατροπές αυτές χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι σοσιαλδημοκράτες και οι αριστερούτσικοι οπορτουνιστές όπου Γης. Ολοι μαζί προπαγάνδιζαν πως επιτέλους οι λαοί των χωρών αυτών θα ζήσουν σε ελευθερία και ευημερία και πως οι ανατροπές αυτές θα έχουν ευεργετικές συνέπειες και για τους άλλους λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα τους ευρωπαϊκούς. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι δήθεν αριστεροί διαλαλούσαν, όπως παλιά με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, τη μετέπειτα ΕΕ, πως θα ανοίξουν τώρα πιο πολύ οι αγορές και πως τα προϊόντα μας θα ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές και πως τώρα ήλθε η ώρα να ευτυχήσουμε και να μεγαλουργήσουμε κι εμείς ως χώρα.

Το τι ευεργετικές συνέπειες είχαν οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, το τι ευημερία απόλαυσαν οι λαοί της Ευρώπης, μαζί και ο δικός μας, το βιώνουμε καθημερινά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Η προπαγάνδα αυτή του κεφαλαίου, που και στη χώρα μας τη σιγοντάριζαν και της έδιναν αριστερό περιτύλιγμα αυτοί που τάχτηκαν με την αντεπανάσταση και εγκατέλειψαν το ΚΚΕ, το πολέμησαν, άσκησε και ασκεί τεράστια επίδραση σε λαϊκές δυνάμεις, κόντρα στο ΚΚΕ, που τους έλεγε εντελώς τα αντίθετα. Οτι δηλαδή δεν πρόκειται να ευημερήσει ο λαός μέσα στην ΕΕ, ενώ η ανατροπή του σοσιαλισμού θα φέρει χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες. Το ποιος έλεγε την αλήθεια, το τίνος οι θέσεις δικαιώθηκαν και δικαιώνονται καθημερινά, το δείχνει η σημερινή πραγματικότητα. Η καπιταλιστική κρίση άγγιξε πλέον και αυτούς που μέχρι πρότινος, για διάφορους λόγους, ήταν στο απυρόβλητο και λοιδορούσαν τις θέσεις του ΚΚΕ. Το κεφάλαιο και η εργοδοσία σήμερα χτυπούν αλύπητα, γιατί έχουν λυμένα τα χέρια τους από το αντίπαλο δέος. Το κομμουνιστικό κίνημα υπέστη ήττα, βρίσκεται σε ύφεση. Το κεφάλαιο παίρνει πίσω ό,τι αναγκάστηκε να παραχωρήσει κάτω από την επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης και τους σκληρούς ταξικούς και αιματοβαμμένους αγώνες των εργατών.

Τώρα ήλθε η ώρα να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα έχουν την αιτία και την εξήγησή τους. Πρέπει ο εργάτης που πίστεψε τα κούφια λόγια τα μεγάλα να καταλάβει πως όσο πιο αδύνατο είναι το κόμμα που εκπροσωπεί την τάξη του, τα συμφέροντά του, τόσο το χειρότερο γι' αυτόν. Εργάτη, φτωχέ βιοπαλαιστή, κλείσε τα αυτιά σου στην προπαγάνδα που λέει πως για το ότι υποφέρεις φταίνε οι ξένοι που σου πήραν τις δουλειές, πως φταίει η κακή οικονομική διαχείριση, πως φταις εσύ ο ίδιος που τα θέλεις όλα δικά σου, που είσαι γεμάτος προνόμια, που θέλεις να μένεις σε μεγάλο και καλό σπίτι, θέλεις να τρως και να ντύνεσαι καλά, θέλεις να έχεις αυτοκίνητο, σταθερή δουλειά, καλό μεροκάματο, Υγεία, Πρόνοια, σύνταξη. Για όλα φταίνε οι μικρές αυτές λεπτομέρειες, οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Ποτέ δε φταίει το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε και τα κόμματα που το υπηρετούν. Τη λέξη καπιταλισμός την αντικατέστησαν οι επιτήδειοι με τη λέξη παγκοσμιοποίηση για ευνόητους λόγους.

Εργάτη, όσο ανέχεσαι αυτό το σύστημα να υπάρχει και να κυριαρχεί, καθημερινά η θέση σου θα χειροτερεύει. Το σύστημα αυτό δε βελτιώνεται με φτιασιδώματα και μερεμέτια, με εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Οσοι λένε κάτι τέτοιο, όσοι σου λένε πως ο εργάτης και το αφεντικό μπορεί να περνάνε εξίσου καλά με σωστή διαχείριση και κοινωνική συναίνεση σου λένε συνειδητά ψέματα. Οι τάξεις είναι δύο: Η εργατική και η αστική. Υπάρχουν και τα μεσαία στρώματα. Ενα τμήμα τους προσεγγίζει την αστική τάξη, ένα άλλο, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι αντικειμενικά κοντά στους εργάτες. Δεν μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία η αστική τάξη και να νοιάζεται πόσο πιο πολλά από τα κέρδη της θα μοιράσει στο λαό. Οσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών ο εργάτης θα δει άσπρη μέρα μόνο όταν χιονίσει. Γι' αυτό, εργάτη, πίστεψε στη δύναμή σου, οργανώσου στα ταξικά συνδικάτα, μορφώσου. «Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».


Μήτσος ΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ