ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε εργάτες

Νέο κρούσμα εγκληματικής επίθεσης φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής» σε δύο Πακιστανούς μετανάστες καταγγέλθηκε χτες, αυτή τη φορά στην περιοχή του Λαυρίου. Περίπου στις 3.30 το μεσημέρι στην περιοχή Νεάπολη του Λαυρίου σταμάτησε ένα κλειστό φορτηγάκι με καλυμμένες τις πινακίδες σε πλυντήριο αυτοκινήτων. Από μέσα βγήκαν τουλάχιστον 10 άτομα φορώντας μπλούζες της «Χρυσής Αυγής» και με λοστάρια χτύπησαν άγρια τους δύο Πακιστανούς που εργάζονταν εκεί, καταστρέφοντας ταυτόχρονα το μαγαζί. Από τα εγκληματικά χτυπήματα των φασιστοειδών τραυματίστηκε σοβαρά ο ένας από τους δύο Πακιστανούς ο οποίος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Τη δολοφονική επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καταδικάζει την άνανδρη δολοφονική επίθεση σε συναδέλφους μας από μέλη της "Χρυσής Αυγής".

Αυτοί είναι οι χρυσαυγίτες, εγκληματίες, άνθρωποι της εργοδοσίας, δειλοί, που χτυπάνε ανυπεράσπιστους μετανάστες. Αυτοί είναι που επώαζαν, χρόνια τώρα, στο χώρο του υποκόσμου και εμφανίζονται σήμερα ως δολοφόνοι με την ανοχή του αστικού κράτους.

Σήμερα χτυπάνε τους μετανάστες, αύριο θα χτυπάνε τους Ελληνες, γιατί αυτή είναι η φύση των φασιστών, η βία πάνω στους εργάτες για τη συνέχιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στο όνομα της καθαρότητας της φυλής.

Ευθύνες βαραίνουν και την αστυνομία, που ενώ έγινε μια δολοφονική επίθεση από συμμορία, με αυτοκίνητο με καλυμμένες πινακίδες, δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να συγκεντρώσει τα στοιχεία από το σημείο του συμβάντος, όταν για να φύγει ένα αυτοκίνητο από το Λαύριο υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι και θα μπορούσε κάλλιστα να τους μπλοκάρει και να κάνει τουλάχιστον την προσπάθεια να βρει τους υπεύθυνους της δολοφονικής επίθεσης.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Λαυρεωτικής να πάρουν θέση απέναντι στους φασίστες και να τους καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να απομονωθούν από παντού, να εξαφανιστούν.

Τα ΜΑΤ, χτες, χτύπαγαν τους εργάτες των ναυπηγείων, σήμερα οι χρυσαυγίτες τους μετανάστες, ιδού τα δύο άκρα, από τη μια το κεφάλαιο με τους μηχανισμούς του, το αστικό κράτος, το παρακράτος, τους χρυσαυγίτες και από την άλλη οι εργάτες, οι μετανάστες, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την αντιλαϊκή λαίλαπα».

«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Με ρατσιστικές αθλιότητες φέρνει σε αντιπαράθεση τους γονείς

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η «Χρυσή Αυγή» για το ζήτημα των παιδικών σταθμών σε μια προσπάθεια να φέρει σε αντιπαράθεση τους ίδιους τους γονείς των παιδιών που προσπαθούν - είτε Ελληνες είτε μετανάστες - να επιβιώσουν και να δημιουργήσει την εντύπωση πως και γι' αυτό το πρόβλημα φταίνε οι μετανάστες. Η «Χρυσή Αυγή» βάζει ζήτημα έγκρισης των αιτήσεων των γονιών αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία της μοριοποίησης και όχι της κλήρωσης που γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Και στη συνέχεια κάνει καθαρές τις προθέσεις της. Ζητά στοιχεία για το πόσα παιδιά μεταναστών πηγαίνουν σε σταθμούς, τις χώρες προέλευσής τους και πόσοι ήταν από κάθε χώρα. Σημειωτέον πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα φιλοξενούμενα σε παιδικούς σταθμούς μεταναστόπουλα είναι μόλις 1,5% του συνόλου...

Οσον αφορά το θέμα «μοριοποίηση» και «κλήρωση» πρέπει να πούμε ότι η μοριοποίηση προηγείται της κλήρωσης. Αυτή γίνεται όταν πλέον έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις, αλλά δεν φτάνει το προσωπικό και δεν υπάρχουν υποδομές να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Η διαδικασία αυτή αφήνει δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα εκτός παιδικών σταθμών. Αξίζει επίσης να πούμε ότι μόνο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αποκλειστικά με τη διαδικασία της μοριοδότησης, που θέλει η «Χρυσή Αυγή», έμειναν εκτός συνολικά 35.000 παιδιά. Επιπλέον, η κλήρωση είναι επιτακτική και στα δημόσια νηπιαγωγεία που δεν μπορούν να δεχτούν όλα τα προνήπια που κάνουν αιτήσεις, εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων από τους νόμους του καπιταλιστικού κράτους που τόσο θερμά στηρίζει η «Χρυσή Αυγή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φασιστική οργάνωση επιχειρεί να ρίξει στο λαό, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα το δηλητήριο του ρατσισμού, να διχάσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει πλάτες στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι υπεύθυνη και για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς. Το έκανε με τις αιμοδοσίες και τις διανομές τροφίμων που διοργάνωσε «μόνο για Ελληνες» ή με τα δουλεμπορικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας» που έστησε με τις πλάτες της κυβέρνησης για να σπρώχνει στα αφεντικά ως ντίλερ τους πάμφθηνους (18 ευρώ μεροκάματο) Ελληνες εργάτες δίχως δικαιώματα ή ασφάλιση στη συγκομιδή ελιάς και στα πρατήρια καυσίμων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενέκρινε σύμβαση για κοινωνικές επιχειρήσεις στην Καλλιθέα

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Υπέρ των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στις οποίες στρέφονται ολοένα και περισσότεροι δήμοι για να λειτουργήσουν μια σειρά από υπηρεσίες τους, με πρόσχημα τις άγριες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών, τάχθηκε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη δημιουργία δύο τέτοιων επιχειρήσεων στο Δήμο Καλλιθέας, για το Δημοτικό Ωδείο και τα εργαστήρια ερασιτεχνικής δημιουργίας. Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται από τη νέα επιχείρηση που θα συσταθεί έναντι διδάκτρων, μετατρέποντας έτσι, γονείς, μαθητές και γενικά τους χρήστες αυτών σε πελάτες, ενώ οι καθηγητές μετατρέπονται σε επιχειρηματίες.

Το πρόσχημα για την εξέλιξη αυτή, που προωθείται με τις ευλογίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων και η έλλειψη προσωπικού που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μιας σειράς υπηρεσιών, από ωδεία μέχρι παιδικούς σταθμούς. Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης που παρίστατο στην προχθεσινή συνεδρίαση, επιχείρησε να παρουσιάσει τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων ως λύση ώστε να μην κλείσει το δημοτικό ωδείο και στερηθούν οι δημότες των προγραμμάτων ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Τη σύμβαση υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τα λαϊκά στρώματα, με τα συμφέροντα ποιων τάσσεται. Χαρακτηριστικά, από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας θεωρήθηκε ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρέχουν... κοινωνικό έργο. Ο Δ. Τσουκαλάς, από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτήρισε ως μια θετική ενέργεια που κινείται στο πλαίσιο της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, όπως είπε.

Την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξέφρασε, η Ελ. Ζαφειρίου, τοποθετούμενη εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ, οι οποίοι καταψήφισαν τις προγραμματικές συμβάσεις. Οπως υπογράμμισε, «οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και έχουν τη ρίζα τους στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ακριβώς τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη από κοινωνικές υπηρεσίες».

Καταψήφισε επίσης ο εκλεγμένος με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 6 Οκτώβρη και ώρα 18.30, Στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) με θέμα: «Κώστας Γαβριηλίδης: Ο ηγέτης της Αγροτιάς. Από τα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας στο κολαστήρι της Μακρονήσου». Θα μιλήσουν ο Γρ. Ριζόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, και ο Γ. Πετρόπουλος, ιστορικός και δημοσιογράφος. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ν. Γαβριηλίδου.
  • Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διοργανώνουν την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 11 π.μ. εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πιάστηκαν στις 6 Ιούλη 1944, στο μπλόκο των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο όπου έγινε το μπλόκο, στη συμβολή των οδών Τζον Κένεντι και Δαμασκηνού.
  • Εκδήλωση προς τιμή του Στρατηγού Μανώλη Μάντακα, επιτελάρχη του ΕΛΑΣ και υπουργού της Κυβέρνησης του Βουνού, και της συζύγου του Μαρίας, φλογερής αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο Χανίων. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο.
Αστυνομική επιχείρηση κατά μεταναστών

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε βάρος των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χτες από την Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρισης μέχρι το απόγευμα είχαν προσαχθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες 645 μετανάστες. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για έλεγχο και συνελήφθησαν 210. Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες και σε οκτώ σπίτια. Η επιχείρηση συνεχίστηκε και το βράδυ.

Παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί δικαστές μέχρι 31 Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους. Αυτό αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ