ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Την Παρασκευή 12/10, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο

Ο λαός της Αθήνας γιορτάζει την απελευθέρωση από τους Γερμανούς
Ο λαός της Αθήνας γιορτάζει την απελευθέρωση από τους Γερμανούς
Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν ο Κεντρικός Τομέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και ο Κεντρικός Τομέας της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο.

Στην καλαίσθητη ανακοίνωση - κάλεσμα που διακινείται ήδη για την εκδήλωση, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είναι τιμή και περηφάνια μας. Αποτελούν από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και προοίμιο του ηρωικού Δεκέμβρη της Αθήνας που ακολούθησε και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που αποτελεί κορυφαίο ορόσημο της ταξικής πάλης στον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Αποδεικνύεται ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της.

Το ΚΚΕ, έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για το λαό, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα την άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τα κόμματα και τις δυνάμεις του συστήματος, για να σωθεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης, της φτώχειας και των πολέμων.

Οι θυσίες του λαού στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός μας θα ζήσει καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα. Ο λαός μπορεί, οργανωμένος, συνειδητοποιημένος για τη δική του εξουσία, να νικήσει».

«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Συνεχίζεται η φασαρία εντός και εκτός Βουλής

Πρώην και νυν υπουργούς Οικονομικών καλεί τώρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την κλήση σε ακρόαση των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Φ. Σαχινίδη και του νυν Γ. Στουρνάρα σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», που περιέχει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία και η οποία «ατύπως» πηγαινοερχόταν από το ΣΔΟΕ σε υπουργούς χωρίς κανένας να την ελέγξει, αποφάσισε χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Χθες στην Επιτροπή κατέθεσαν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Κλαδάς και ο νυν Στ. Στασινόπουλος.

Σε αντίθεση με τους Βενιζέλο - Διώτη, ο Σ. Κλαδάς είπε ότι η λίστα αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και με βάση αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα και να εισπραχθούν οι φόροι που αναλογούσαν. Με τη σειρά του, ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ είπε στην Επιτροπή ότι δε συγκροτήθηκε ενιαία λίστα με 32 πολιτικούς που ελέγχονταν από την υπηρεσία του και ανέφερε ότι τα ονόματα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο ήταν διάσπαρτα στοιχεία από όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της υπηρεσίας.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα και τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι πρώην και νυν υπουργοί Οικονομικών που εμπλέκονται στο θέμα, θα επιχειρήσουν να συσκοτίσουν τα πράγματα, είτε έρθουν, είτε όχι στην Επιτροπή Θεσμών.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ. Σφακιανάκης είπε χτες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα, ότι η υπηρεσία του μπορεί να ελέγξει αν έχει αλλοιωθεί το περιβόητο «φλασάκι» της «λίστας Λαγκάρντ».

Στην Αθήνα αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του διμερούς διαλόγου, την ίδια ώρα που φουντώνουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με τη διένεξη Τουρκίας - Συρίας να κυριαρχεί.

Η επίσκεψη γίνεται στη σκιά των διεκδικήσεων που αναθερμαίνει η Αγκυρα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η Τουρκία κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έγγραφο - απάντηση στην επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου για την απόφαση του τουρκικού υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει για έρευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ περιοχές που καλύπτουν την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 27 Απρίλη, δεν αφορούσε μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, καθώς τα τρία Οικόπεδα που παραχωρήθηκαν για έρευνες αφορούσαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, αλλά και όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γ. Σμπώκος

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε χτες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γ. Σμπώκος, που συνελήφθη με ένταλμα πριν λίγες μέρες και εμπλέκεται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, για τη διακίνηση και αξιοποίηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος. Ο Γ. Σμπώκος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και κρίθηκε προφυλακιστέος. Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της (κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα) στον ειδικό ανακριτή Γ. Μαλλή, η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολντενάουερ, που κλήθηκε να λογοδοτήσει για εμπλοκή της στην υπόθεση. Τέλος, νεκρός βρέθηκε χτες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας ο Β. Καμπούρογλου, στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση με τις μίζες. Ηταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «Drumilan» και είχε κληθεί από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τους πυραύλους ΤΟR-M1.

Για τη μάχη της Ηλεκτρικής

Εκδήλωση με θέμα: «1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Ηλεκτρική. Η νίκη ενάντια στο φασισμό τότε και σήμερα», διοργανώνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη η Αχτιδική Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας 24). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Εξορμήσεις - περιοδείες

-- Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., στην επισκευαστική βάση της «ΟΣΥ ΑΕ», θα περιοδεύσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου, θα πραγματοποιήσει στις 9 π.μ. περιοδεία στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας και στις 10 π.μ., στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΠΥΡΚΑΛ (Υμηττός), με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Αύριο Τετάρτη ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο της εταιρείας «ΟΣΥ ΑΕ» στην Π. Ράλλη.

ΝΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Χορτιάτη διοργανώνει η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην κοινοτική αίθουσα του Χορτιάτη. Στην εκδήλωση, που έχει θέμα «Δωσίλογοι - ταγματασφαλίτες: Ο προδοτικός τους ρόλος - οι σύγχρονοι συνεχιστές τους», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

ΝΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τη διέξοδο από την κρίση

Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου από την κρίση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στον πρώην κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι θέσεις του Κόμματος για τα λιμάνια

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα λιμενεργατών Βόλου

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του λιμανιού του Βόλου» οργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αύριο, Τετάρτη 10/10, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα των λιμενεργατών Βόλου (είσοδος τελωνείου).

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι όλοι οι μαζικοί φορείς του Βόλου και των Σποράδων, καθώς και εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Μαγνησίας. Θα υπάρξουν εισηγητικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς και θα μιλήσει και ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ