ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ελιγμός για να εφαρμοστούν οι αντεργατικές ανατροπές

Προαποφασισμένα και ψηφισμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μέτρα για τα οποία υποτίθεται ότι διαφωνούν μεταξύ τους

Καθώς χτες χιλιάδες εργάτες διαδήλωναν κατά των νέων και προηγούμενων μέτρων που τους εξαθλιώνουν, το υπουργείο Εργασίας, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών, επιχειρούσε ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση αθώα του αίματος για τις προαποφασισμένες νέες αντεργατικές ανατροπές και ότι δίνει τάχα τη μάχη για την αποτροπή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προώθησε ηλεκτρονικό μήνυμα στους εκπροσώπους της τρόικας, με το οποίο παρουσιάζει δήθεν τις ενστάσεις του για τη μείωση των αποζημιώσεων και την κατάργηση των τριετιών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα στημένο παιχνίδι, αφού το αντεργατικό πακέτο έχει ήδη προδιαγραφεί από το 2ο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε και έχει την ισχύ νόμου (ν. 4046/2012) από τον Φλεβάρη του 2012, ενώ αποσιωπούνται σκόπιμα - ειδικά τις τελευταίες μέρες - ο ορυμαγδός των περικοπών στις συντάξεις και οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, που περιλαμβάνονται σαν προαπαιτούμενα στο πακέτο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και τρόικα δεν αποσύρουν ούτε οξεία από το αντεργατικό πακέτο, απλά μπροστά στις καθολικές αντιδράσεις των εργαζομένων και για να διευκολυνθεί η ψήφισή του στη Βουλή, κάνουν έναν ακόμα ελιγμό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προωθούνταν η ψήφιση του νέου μηχανισμού για τον κατώτερο μισθό και την ΕΓΣΣΕ, στην οποία θα μπει ταφόπλακα και όριζε ως ημερομηνία έναρξης την 1η Απρίλη του επόμενου έτους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη, ήδη άρχισε το ξήλωμα της ΕΓΣΣΕ, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων.

Ειδικά για τις ωριμάνσεις - για τις οποίες δήθεν η κυβέρνηση δίνει σήμερα τη μάχη - ο νόμος αλλά και η ΠΥΣ όριζαν, ότι μέχρι το ποσοστό ανεργίας να πέσει στο 10%, δε δίνονται οι προβλεπόμενες αυξήσεις. Δηλαδή, επιδόματα όπως της πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, της τριετίας ή πενταετίας, «παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα, ανεξάρτητα αν το επόμενο διάστημα ο εργαζόμενος μεταβαίνει σε κάποιο άλλο κλιμάκιο, ή συμπληρώνει τριετία ή πενταετία και σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε να αυξηθεί ο μισθός του.

Σήμερα, η επίθεση αναπτύσσεται και προωθείται η κατάργηση πλέον των τριετιών που περιλαμβάνονται στην ΕΓΣΣΕ μαζί με τα επιδόματα και τις όποιες παροχές προβλέπονται σε αυτή. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και για τις αποζημιώσεις, που ήδη με το νόμο 3863/2010 μειώθηκαν κατά 50% μέσα από τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης και σήμερα επιχειρείται παραπέρα η συρρίκνωσή τους, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε ένα νέο τσουνάμι απολύσεων.

Λεηλατούν τους συνταξιούχους

Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα, σε αγαστή συνεργασία, λεηλατούν τους συνταξιούχους, προωθώντας για ψήφιση:

  • Την κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τη μείωση του συνολικού ποσού της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) από 1% ή 2% μέχρι και 15%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
  • Τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια.
  • Την αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος της ελάχιστης σύνταξης, από τα 4.500 σήμερα στα 6.000 ένσημα. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων.
  • Τη μείωση του εφάπαξ σε Ταμεία που αυτοί ισχυρίζονται ότι οι εισφορές που κρατήθηκαν είναι λιγότερες από το ποσό του εφάπαξ που δόθηκε.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Μαζική στήριξη με αποφάσεις φορέων και υπογραφές

Απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν την έχει φέρει ακόμα για συζήτηση στη Βουλή

Η ιστοσελίδα για τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο
Η ιστοσελίδα για τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο
«Μαζικά και πλατιά να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για την υποστήριξη της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τη φέρει στη Βουλή», σημειώνει το ΚΚΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ.

Οπως υπογραμμίζεται, «παρόλο που η σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων έχει κατατεθεί από τις 12 Ιουλίου, δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση στη Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης, αν και αφορά ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Η απαίτηση και η διεκδίκηση του λαού για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων αποκτά μεγάλη επικαιρότητα και σημασία, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε βάρος του. Σε μια εβδομάδα οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 14.000. Επίσης, σημαντικότατη συμμετοχή έχουν οι μαζικοί φορείς που με ψηφίσματά τους στηρίζουν την πρόταση νόμου, που ξεπερνούν τους 180. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πάνω από 85 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Σωματεία, περισσότεροι από 80 σύλλογοι εκπαιδευτικών και σύλλογοι φοιτητών - σπουδαστών».

To απαράδεκτο γεγονός ότι δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, κατήγγειλε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σημειώνει σε δήλωσή του: «Για μια ακόμα φορά θέσαμε στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το ζήτημα της συζήτησης της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι αν και έχει κατατεθεί από τις 12 Ιουλίου δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου αν και αφορά ένα τόσο καίριο ζήτημα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης δε δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης της πρότασης νόμου και είπε απλώς ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μαζί με τις άλλες προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών διεξάγεται στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr και μέχρι χτες βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 15.000.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αποφάσεις φορέων του μαζικού κινήματος που στηρίζουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, αποφάσεις έχουν πάρει: Ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας Κορυδαλλού, καθώς και οι εξής φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι από την Κρήτη: Φυσικού, Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας

Για τη Ρίγα αναχωρεί σήμερα Παρασκευή ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο 15ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Τιμούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ διοργανώνουν την Κυριακή 21 Οκτώβρη στις 10.30 το πρωί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» η οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕ-ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), σήμερα Παρασκευή, στις 2 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ο ρόλος της Βάσης της Σούδας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ την Τετάρτη 24 Οκτώβρη και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Χανίων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ