ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Πυροδοτούν τη ρατσιστική βία

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρουσίασε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση τμημάτων «αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας» στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτό μόνο ως κοροϊδία και άλλοθι μπορεί να κατανοηθεί, αφού ο ίδιος κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός που κυνηγά μετανάστες, θα αντιμετωπίζει και τη ρατσιστική βία! Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες αυτές για το νέο κατασταλτικό μηχανισμό γίνονται ενώ προηγούμενα:

  • Η συγκυβέρνηση με δηλώσεις περί «ανάγκης ανακατάληψης των πόλεών μας από τους λαθρομετανάστες» και άλλες παρόμοιες, έδωσε άλλοθι σε κάθε είδους φασιστοειδή να κυνηγούν και να ματώνουν βιοπαλαιστές.
  • Εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κανονισμούς και συνθήκες της ΕΕ (όπως Δουβλίνο 2, Σένγκεν) που παγιδεύουν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες ενώ θέλουν να ταξιδέψουν αλλού. Τους εγκλωβίζει εδώ, παραδίδοντάς τους στα κάθε είδους κυκλώματα (δουλεμπόριο, παρεμπόριο, σωματεμπόριο κλπ).
  • Με Αστυνομία, Λιμενικό, συνοριοφύλακες εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε βάρος τους παντού. Τους συλλαμβάνει και τους κλείνει κατά χιλιάδες σε αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες.
  • Ακολουθεί απέλασή τους πίσω στις πατρίδες τους. Δηλαδή εκεί από όπου έφυγαν κυνηγημένοι εξαιτίας όσων έσπειρε ο ιμπεριαλισμός - ΕΕ και ΝΑΤΟ, «ειρηνευτικές» και «ανθρωπιστικές» αποστολές (όπου μετέχουν με συγκεκριμένο καταμερισμό και οι ελληνικές κυβερνήσεις), δηλαδή πόλεμο και απερίγραπτη φτώχεια.

Ακόμα και αυτές οι πρόνοιες του ΠΔ για τους μετανάστες που θα καταγγέλλουν περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος τους, μένουν (επίτηδες;) λειψές. Π.χ. το σχέδιο ΠΔ προβλέπει τηλέφωνο καταγγελιών. Μόνο που πολλοί μετανάστες θύματα επίθεσης, ζουν χωρίς άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ετσι, εάν καταγγείλουν την επίθεση στη συνέχεια θα συλληφθούν και θα εγκλειστούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για να απελαθούν. Από την άλλη εάν η καταγγελία γίνει ανώνυμα αυτό δεν θα έχει κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρυσμα και θα πηγαίνει στο αρχείο. Οσον αφορά τη νομική προστασία του θύματος, στην περίπτωση που δεν έχει χαρτιά (όπως είπε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός)... εκφεύγει της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο πώς η συγκυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό (κατά βάση με βία και καταστολή). Στην πραγματικότητα, πίσω από κάθε είδους βιτρίνα, πέρα από κάθε επιμέρους ζήτημα, όλα όσα προωθούν και κάνουν έχουν ευρύτερους στόχους. Κηρύσσουν «μηδενική ανοχή» όχι μόνο απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και απέναντι στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, σε ό,τι αντιπαλεύει την επίσημη ταξική βία που αναγόρευσαν σε νομιμότητα. Σε σύμπλευση με μεγαλοεπιχειρηματίες και συμβιβασμένες δημοτικές αρχές ετοιμάζουν νέα αντιδημοκρατικά μέτρα για να απαγορεύουν, να διαλύουν και με το «νόμο» εργατικές/λαϊκές διαδηλώσεις, να τρομοκρατούν εργαζόμενους και νέους που αγωνίζονται. Παραβιάζουν βάναυσα λαϊκές ελευθερίες με μαζικές τρομοκρατικές συλλήψεις που βαφτίζουν «προσαγωγές», με καταχρηστική πολύωρη κράτηση και στέρηση της επικοινωνίας «προσαχθέντων» με δικηγόρους τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς συλληφθέντων από αστυνομικούς στη διάρκεια κράτησης. Προωθούν χαφιεδισμό, δοκιμάζουν πρακτικές για να τις χρησιμοποιήσουν κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Δεν θα καταφέρουν όμως να υποτάξουν το λαό, Ελληνες και μετανάστες εργάτες στον κοινό τους αγώνα. Ακριβώς η εμπειρία αυτού του αγώνα πείθει, κάθε μέρα περισσότερο, ότι ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να χαράξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα. Εξω από την ΕΕ, δίχως χρέος, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με το λαό κυρίαρχο παντού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

«Ευρωπαϊκό κεκτημένο» η φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως είχε γράψει πρόσφατα και ο «Ριζοσπάστης», το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης επεκτείνεται στη Γερμανία, καθώς ένας στους έξι Γερμανούς ή 12,9 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια. Επίσης, το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς, που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής (Destatis - Statistisches Bundesamt Deutschland) για τα εισοδήματα των πολιτών το 2010. Αυτή είναι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης και δεύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Τα ίδια ισχύουν όμως και στη Βρετανία, όπου ένας στους πέντε εργαζόμενους και η οικογένειά του έχουν πλέον βιοτικό επίπεδο τόσο χαμηλό που ο μισθός τους δε φτάνει ούτε καν για τις βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΡMG, 4,82 εκατομμύρια Βρετανοί πρέπει να επιζήσουν με ημερομίσθια πείνας, που παραπέμπουν σε βικτοριανού τύπου εποχές. Το κατώτερο ωρομίσθιο είναι 7,7 ευρώ την ώρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση της ΚΡMG, ένας άνθρωπος δε γίνεται να επιζήσει με λιγότερα από 10,3 ευρώ την ώρα στο Λονδίνο και 9 ευρώ στο υπόλοιπο της Βρετανίας, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει σταθερή εργασία, πράγμα που δεν ισχύει για την πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα βρετανικά συνδικάτα, πάνω από 2.500.000 Βρετανοί είναι χωρίς δουλειά και άλλα 3 εκατομμύρια δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σημειώνουμε ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Βρετανία έχουν βυθιστεί ακόμα στην κρίση, πράγμα που δείχνει ότι ο καπιταλισμός, σε κρίση ή ανάπτυξη, παράγει φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση και διαρκή συρρίκνωση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμυθιάζοντας το λαό ότι μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία και την οικονομία ο λαός μπορεί να αναστρέψει με διαχειριστικά τερτίπια την πορεία προς την εξαθλίωση και τη σύγχρονη δουλεία.

Προϋπόθεση για κατακτήσεις

«Είναι αν μη τι άλλο παράλογο να αποδέχεται κανείς περικοπές 9,5 δισ. ευρώ και να σκίζει τα ρούχα του για ρυθμίσεις που η ύφεση έχει προ καιρού εξαφανίσει. Ποιες τριετίες και ποιο επίδομα γάμου, όταν οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταρριφθεί, όταν οι μισθοί έχουν απομειωθεί και όταν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν προ πολλού χάσει τη δουλειά τους;». Αυτά γράφει αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ και απηχώντας την κυρίαρχη άποψη της πλουτοκρατίας το παραπάνω απόσπασμα από το χτεσινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος». Ο λόγος βέβαια δεν γίνεται για την υποκρισία της ΔΗΜΑΡ που ενώ υπερψηφίζει το σύνολο των εξοντωτικών μέτρων επιχειρεί να κρύψει τη γύμνια και την κατάντια της κυβερνώσας Αριστεράς πίσω από επιμέρους αντεργατικές ανατροπές, αλλά για την ουσία του σχολίου, που εμπεριέχει το αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα όσο υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι». Με τον πιο ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο το έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, επιδιώκοντας να καταξιωθεί στα μάτια της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της ως συνεπής διαχειριστής της προωθούμενης στρατηγικής που τσακίζει τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα προκειμένου να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Δεκάρα τσακιστή βέβαια δεν δίνουν για τα εκατομμύρια των ανέργων και το αποδεικνύουν στην πράξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν τους σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων, τους εργαζόμενους δίχως δικαιώματα, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία. Από την άλλη, το κρίσιμο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά, είναι ότι δεν μπορεί να κατακτήσουν τα δικαιώματα που τους ανήκουν, αν ο αγώνας τους δεν είναι ενιαίος και σωστά προσανατολισμένος, αν δηλαδή δεν στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του αντίπαλου, την εξουσία των μονοπωλίων.

Δύο δισ. χασούρα για την αγροτιά

Στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα είναι ετησίως η χασούρα της αγροτιάς από τα νέα μέτρα που έχουν προσυμφωνήσει η τρικομματική κυβέρνηση με την τρόικα. Το ποσό αυτό ανακοίνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέροντας ότι η επιβάρυνση που προκύπτει στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου προκύπτει ένα ποσό 250 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση της αγροτικής γης άλλο ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης θα προκύψει και ένα σημαντικό ποσό από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι 2 δισ. ευρώ ετησίως είναι οι επιδοτήσεις που δίνονται στους αγροτοκτηνοτρόφους. Δηλαδή, χάνεται ένα ποσό, όσο και οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες μετά 2014 θα περικοπούν και αυτές. Εφτασαν τα πράγματα στο σημείο, ακόμα και η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να δηλώνει ότι, στην περίπτωση που υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα, ως άμεση συνέπεια θα προκύψει σημαντική μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση του διατροφικού ελλείμματος της χώρας. Η όλη κατάσταση δείχνει ότι η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να αντιδράσει αγωνιστικά, ώστε να μη γίνουν πράξη τα μνημόνια και τα δεινά που επιφέρουν. Η βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Και η απάντηση είναι το κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι για τα μονοπώλια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΤΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ τελικά είναι οι «Ευρωπαίοι εταίροι» μας. Και τους είχαμε παρεξηγήσει. Να, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, ο Π. Μοσκοβισί ζητάει αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ΕΕ. Κάτι σαν ευρωομόλογο δηλαδή!

Αλλά και η Α. Μέρκελ, δεν πάει πίσω. Το 'πε χθες καθαρά: Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας και να υπάρξουν ειδικά μέτρα εφόσον δεν επιτευχθούν οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Κι ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως, ο Χ. Σβόμποντα, τα είπε ωραία. Κι αυτός ευελιξία και συμφωνίες χωρίς επιβολή μέτρων «απ' έξω» ζητάει για την Ελλάδα.

Τελικά, υπάρχει κατανόηση, καλοσύνη, συμπάθεια, αλληλεγγύη, αγάπη. Είμαστε στην αγκαλιά μιας πραγματικά συμπονετικής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βέβαια υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Ολοι οι παραπάνω (και μαζί τους άλλοι πολλοί ανάλογων ιδιοτήτων) συμφωνούνε σε ένα πράγμα: Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με λίγα λόγια όταν τσακίσουμε και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα, όταν δημιουργήσουμε ένα στρατό ανέργων και εξαθλιωμένων εργαζόμενων κατάλληλων για τις «επενδύσεις» τους, τότε θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Α, ναι πρέπει επίσης να εκποιήσουμε κι ό,τι απέμεινε στο δημόσιο τομέα. Βλέπετε οι επενδύσεις εκτός από πάμφθηνο εργατικό δυναμικό θέλουν και ...χώρο.

ΚΑΛΑ ΑΣ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ λιγάκι οι ...αναλυτές των τεκταινομένων στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως μας τα παρουσιάζουν, ο Ε. Βενιζέλος «σκίζεται» και προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα ενώ αυτοί αντιδρούν. Σιγά...

Ολοι τους ξέρουν καλά σε τι κυβέρνηση έχουν μπλέξει, πού το πάει και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Μόνο ένα τους «καίει». Να βρουν τρόπους να το «πλασάρουν» στην - όποια - εκλογική τους πελατεία.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ