ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Εκβιάζει για νέες απολύσεις ή 3μηνη διαθεσιμότητα

Με νέο εκβιαστικό δίλημμα επανήλθε χτες η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, καθώς ανακοίνωσε στο σωματείο εργαζομένων, ότι για να μη κάνει απολύσεις θα θέσει άμεσα όλο το προσωπικού του εργοστασίου σε διαθεσιμότητα για 3 μήνες.

Ενέργεια που έρχεται ένα χρόνο ακριβώς μετά το εκβιαστικό δίλημμα που είχε θέσει τότε η εργοδοσία για 5ωρη απασχόληση με ταυτόχρονη μείωση μισθών ή 180 απολύσεις και βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ηρωικό πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργατών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάνεσης φρόντισε και εξασφάλισε πρώτα (προχτές Τετάρτη) την υπογραφή του σωματείου του Βόλου σε επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών 18% για 4 μήνες σε όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο.

Χτες, η εργοδοσία επέδωσε με δικαστικό κλητήρα ανακοίνωση που καλεί σε διαβούλευση το σωματείο την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 π.μ. προκειμένου να «συζητήσουν» τον εκβιασμό. Στην ανακοίνωση η εργοδοσία θέτει ζήτημα «ανταγωνιστικότητας», η οποία αποτελεί άλλωστε το μόνιμο επιχείρημα των εργοδοτών προκειμένου να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΛΙΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ»
Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί για μείωση μισθών!

Η συνέλευση απέρριψε ξανά τις μειώσεις, κόντρα στα τρομοκρατικά διλήμματα που έθεσε η ΠΑΣΚΕ

Δυνατό «χαστούκι» στην εργοδοσία και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έδωσαν προχτές οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ», απορρίπτοντας στη γενική τους συνέλευση τη νέα πρόταση για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση μισθών.

Στη γενική συνέλευση κλήθηκε να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πρόταση της πλειοψηφίας του Σωματείου για υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, Π. Προύτζος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, που είναι και εργαζόμενος στο ξενοδοχείο (και ως τέτοιος υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε).

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία του Σωματείου έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση και προηγούμενης γενικής συνέλευσης για Σύμβαση χωρίς μειώσεις στους μισθούς και συγκάλεσε νέα - προχτές - γενική συνέλευση για να προτείνει με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ (οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ δεν είχαν κληθεί στη συνεδρίαση), την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μείωση μισθών.

Αυτή την προσπάθεια ήρθε να συνδράμει ο Π. Προύτζος ο οποίος «βομβάρδισε» τους εργαζόμενους με πλήθος τρομοκρατικών διλημμάτων, μεταξύ αυτών ότι έχουν σαρωθεί τα πάντα με τα μνημόνια, όπως οι κλαδικές συμβάσεις (ο ίδιος με την Ομοσπονδία του κλάδου υπέγραψε κλαδική με μείωση 15%) οπότε η υπογραφή μιας σύμβασης με μειώσεις (μικρότερες του 15%) είναι αναπόφευκτη, κατά τον ίδιο.

Καθώς, όπως είπε, ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος γιατί μπορεί να κλείσουν ξενοδοχεία ή να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι κλπ.

Τα επιχειρήματά του όμως δεν έπιασαν τόπο στη συνέλευση, καθώς οι εργαζόμενοι καταρχήν γιούχαραν κυριολεκτικά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Εργαζόμενος βγήκε και τον ρώτησε με ποιο δικαίωμα εμφανίζεται μετά από δυο ολόκληρα χρόνια απουσίας (από συνελεύσεις, αγωνιστικές δράσεις, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων) σε συνέλευση για να καλέσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας...

Το κυριότερο όμως ήταν ότι οι εργαζόμενοι στην κάλπη έστειλαν το μήνυμα και στην εργοδοσία και στο συνδικαλιστικό της εκπρόσωπο, καθώς με 73 κατά και 38 υπέρ, καταψήφισαν την πρόταση για μειώσεις (σε σύνολο 117 ψηφισάντων, με 6 άκυρα/λευκά).

Οι εργαζόμενοι προσπέρασαν τις Σειρήνες της υποταγής, διαφύλαξαν την ενότητά τους και επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να δώσουν τη μάχη για να μη μειωθούν οι μισθοί τους.

Το κάλεσμα αυτό είχε απευθύνει νωρίτερα ο Μπ. Ντότσικας από την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν βήμα μπροστά και να απαλλαγούν οριστικά από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στη συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, Ν. Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας την πρόταση του κλαδικού σωματείου για την υπογραφή είτε τοπικής ΣΣΕ στην Αθήνα είτε επιχειρησιακών με τους ίδιους όρους για όλους τους εργαζόμενους, που να καλύπτουν τις απώλειες από την εφαρμογή της σύμβασης.

ΟΜΙΛΟΣ «ALAPIS»
«Στάση πληρωμών» και συνεχόμενες απολύσεις

Σήμερα, Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

Σε περίπου 10 νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε την Τρίτη ο όμιλος φαρμακευτικών εταιρειών ALAPIS, ενώ την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι δε θα καταβάλλει στο εξής μισθοδοσία, υποχρεώσεις (ΙΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ, εξοδολόγια), αποζημιώσεις των απολυμένων και ότι επεξεργάζεται νέο οργανόγραμμα. Ταυτόχρονα, στους ιατρικούς επισκέπτες από τον Ιούνη οφείλονται αποζημίωση μετακίνησης και έξοδα βενζίνης. Σήμερα, Παρασκευή, 2 Νοέμβρη στη 1 μ. μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ομίλου.

Να θυμίσουμε πως εδώ και μήνες έχουν γίνει μαζικές απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και η πλειοψηφία του σωματείου, η παράταξη «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση», αρχικά καταλόγιζε στην εργοδοσία πως δεν έχει «σχέδιο» και όσα συμβαίνουν είναι «πέρα από κάθε λογική». Στη συνέχεια, η ίδια παράταξη έκανε τον «διαμεσολαβητή» στις απολύσεις στηρίζοντας την τρομοκρατική λογική «φύγετε όσο υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις». Ουσιαστικά αποδέχτηκε να τις «βαφτίσει» «εθελούσιες αποχωρήσεις», ενώ οι εργαζόμενοι έφυγαν κάτω από πίεση και φόβο.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» ALAPIS καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση, να πουν τη γνώμη τους και να αποφασίσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εξαρχής είχε επισημάνει πως οι μαζικές απολύσεις δε θα ήταν οι τελευταίες και, πράγματι, τόσο τον Αύγουστο, όσο και το Σεπτέμβρη έγιναν απολύσεις με εκμετάλλευση του νόμου για περικοπές προσωπικού έως 5% κάθε μήνα. Επίσης, επισημαίνει πως «τα διάφορα οργανογράμματα που κατά καιρούς εξαπολύονται εναντίον μας επιδιώκουν να περάσει η άποψη πως ένας αριθμός εργαζομένων "περισσεύει"». Δηλώνει δε ότι θα αντιπαλέψει μαζί με τους εργαζόμενους κάθε οργανόγραμμα που μειώνει θέσεις εργασίας και μισθούς και προβλέπει αλλαγή στα ωράρια (εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.).

Φαρμακερά χαράτσια στους ασφαλισμένους

Σε 16% -από 10%- αυξήθηκε η μέση συμμετοχή στα φάρμακα μετά τα τελευταία μέτρα

Σε αύξηση κατά 6% της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων απ' τους ασθενείς οδήγησαν τα μέτρα που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εφαρμογή της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Η επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί σε 16,8 εκατ. ευρώ επιπλέον το μήνα απ' τις συμμετοχές που πλήρωναν μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τα στοιχεία που έδωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Βλάσης Σφυρόερας. Εξήγησε ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η μέση συμμετοχή στα φάρμακα (δηλαδή οι συμμετοχές μέχρι από 0-25%) ήταν 10%, ενώ μετά την εφαρμογή των μέτρων αυτή διαμορφώθηκε σε 16%. Με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι η μέση μηνιαία δημόσια δαπάνη για φάρμακα είναι 280 εκατ. ευρώ το μήνα, το 10% αντιστοιχεί σε 28 εκατ. ευρώ -που πλήρωναν πριν τα μέτρα οι ασθενείς- ενώ το 16% (που πληρώνουν τώρα οι ασθενείς) αντιστοιχεί σε 44,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα πληρώνουν επιπλέον 16,8 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, απ' τα 44,8 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους τα 14 προέρχονται απ' τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Δηλαδή, το ταμείο καλύπτει μόνο την ασφαλιστική τιμή και ο ασθενής πληρώνει εκτός απ' τη συμμετοχή και τη διαφορά με την τιμή της εμπορικής ονομασίας που του συνταγογραφεί ο γιατρός. Συνολικά οι περικοπές με την «ορθή εφαρμογή των κανόνων συνταγογράφησης» και της εφαρμογής της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία φτάνουν τα 300-360 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Απεργούν σήμερα ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι ηλεκτροδηγοί στο μετρό και στον ηλεκτρικό διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του νομοσχεδίου που διευκολύνει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και για τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται μέσω του προϋπολογισμού και άλλων νομοσχεδίων.

Να συνηθίσετε την πείνα!

Τι απάντησε ο υπουργός Εργασίας, χτες, στους εργάτες των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά οι οποίοι από τον Απρίλη δουλεύουν μια μέρα τη βδομάδα και πάνε στα σπίτια τους τέσσερα μεροκάματα το μήνα; Να προσαρμοστείτε και να μειώσετε το βιοτικό σας επίπεδο!.. Αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργατών, χτες, μετά τη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της νέας κινητοποίησης που έκαναν στο υπουργείο Εργασίας. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματά τους, ούτε καν για τη σφράγιση των βιβλιαρίων τους με 100 ένσημα και για να γίνει ρύθμιση με τις τράπεζες για όσους έχουν δάνεια.

Συμπέρασμα; Οταν τα κυβερνητικά στελέχη βγαίνουν και ξαναβγαίνουν, στη Βουλή, στις τηλεοράσεις, στα φόρουμ των επιχειρηματιών ή στις συνεδριάσεις της ΕΕ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αγωνίζεται για το λαό», εννοούν το εξής: Αγωνίζονται να πείσουν το λαό ότι πρέπει να συνηθίσει την πείνα, να τη χωνέψει και να μη βγάζει και τσιμουδιά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ