ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Το τελευταίο χαρτί του συστήματος»

Ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης καταδικάζει τις χυδαιότητες της «Χρυσής Αυγής»

«Η Χρυσή Αυγή είναι το τελευταίο χαρτί του συστήματος, πριν την οριστική νίκη του λαού» απαντά η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στις χυδαιότητες τις οποίες εκτοξεύει εναντίον της η «Χρυσή Αυγή» σε ανακοίνωση που εξέδωσε τοπικά. Την φασιστική οργάνωση ενόχλησαν φαίνεται τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην ΕΛΜΕ (στα οποία επιβεβαιώθηκε ο ταξικός προσανατολισμός του Σωματείου) και δημοσιοποίησε ένα λιβελογράφημα στο οποίο αποτυπώνονται και απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας μελών της ΕΛΜΕ.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το λαό, να ριχτούν στη μάχη μαζί με την ΕΛΜΕ Κ-Ι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εκπαιδευτικοί αποκαλύπτουν με ευκολία το πόσο ταυτισμένοι είναι οι εκπρόσωποι του φασιστικού μορφώματος με το σύστημα στο οποίο τάχα εναντιώνονται και σημειώνουν μεταξύ άλλων στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης: «Με περίσσιο θράσος οι φασίστες δηλώνουν δημόσια ότι θα παρέμβουν ώστε το μαθητικό κίνημα να παλέψει για "δημόσια δωρεάν ελληνική παιδεία". Κρύβουν ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και των ιδιωτικοποιήσεων των σχολείων. Τι σχέση μπορεί να έχει η δωρεάν Παιδεία με τις χορηγίες - ευεργεσίες στις οποίες υποκλίνονται; Αλλά για ποια ελληνική Παιδεία μιλάει η Χρυσή Αυγή; Μήπως δεν ήταν ο Μεταξάς και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου που επέβαλλαν το φασιστικό χαιρετισμό πριν ακόμη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής; Μήπως δεν ήταν οι δωσίλογοι, οι ταγματαλήτες, που βασάνιζαν, βίαζαν και εκτελούσαν, μαζί με τους καταχτητές; Αντίθετα, οι ΕΑΜίτες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί ήταν εκείνοι που αντιστάθηκαν στην ιταλοποίηση της κεφαλονίτικης νεολαίας. Η φασιστική Χρυσή Αυγή λέει "έξω η πολιτική από τα σχολεία" για να παραμείνει μέσα στα σχολεία ανέγγιχτη η κυρίαρχη πολιτική - κατήχηση των μαθητών. Ο φορέας της τρομοκρατικής βίας ζητά γενικά "καταδίκη της βίας", δηλαδή των αγώνων της νεολαίας, και στρατεύεται μαζί με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής στην υπόθεση αυτή...».

Σε άλλο σημείο, η ΕΛΜΕ αναφέρει: «...Επιπλέον, επειδή ξεσπαθώνουν με το "Μολών λαβέ", οφείλουμε να διδάξουμε στους μαθητές μας ότι το είπε ο Λεωνίδας και όχι οι Εφιάλτες. Οτι σήμερα το λένε όσοι αντιστέκονται και όχι όσοι συνεργάζονται με την όποια εκδοχή της δικτατορίας των μονοπωλίων», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ τονίζοντας ότι «οι φασίστες μπαίνουν επικεφαλής όλων όσων έχουν την ίδια στρατηγική, ανεξάρτητα πώς προσδιορίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Αποδεικνύονται το τελευταίο χαρτί του συστήματος πριν την οριστική νίκη του λαού. Φοβάται, τρέμει η Χρυσή Αυγή τη συνειδητοποίηση των εργαζομένων. Φοβάται, τρέμει τη ρήξη με το καθεστώς που υπηρετεί. Θα φροντίσουμε ο φόβος τους να μεγαλώσει», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέος αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός...

...περιορίζει το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Ακολουθώντας πιστά την πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την προηγούμενη βδομάδα, εν κρυπτώ, άλλαξε τον κανονισμό λειτουργίας των Εστιών που λειτουργούν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Με το νέο κανονισμό, επιβάλλει μηνιαίο ενοίκιο, θέτει περιορισμούς στο χρόνο παραμονής στις Εστίες και εισάγει μια σειρά νέα κριτήρια για την απόκτηση δωματίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τις Εστίες δεκάδες φοιτητές και όσοι τελικά θα αποκτήσουν ένα δωμάτιο, να επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας των Εστιών.

Οι φοιτητές που ήδη διαμένουν στις Εστίες, μετά από γενική συνέλευση, αποφάσισαν και προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα έχουν συνεχή παρουσία στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νέου καταστατικού στους νέους αιτούντες για εισαγωγή. Μετά την κινητοποίηση των φοιτητών, η Πρυτανεία υποσχέθηκε υποχωρήσεις και αλλαγές που όμως ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Οι Εστίες του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά διαθέτουν 107 δωμάτια με δυνατότητα στέγασης 202 φοιτητών.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Εστιών, με πρόσχημα τη δήθεν «δίκαιη κατανομή του προνομίου στέγασης» και τη λογική ότι «είναι προτιμότερο το προνόμιο της στέγασης να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά σε λίγους "τυχερούς" για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους», προβλέπει: Παραχώρηση των δωματίων για ένα ακαδημαϊκό έτος. Φοιτητές που επιθυμούν να ανανεώσουν την παραμονή τους, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση, η οποία θα εξετασθεί εξ αρχής μαζί με τις νέες αιτήσεις της περιόδου. Σε καμία περίπτωση η συνολική διαμονή στην Εστία δεν θα ξεπερνάει τον αριθμό ετών κανονικής φοίτησης του προγράμματος στο οποίο ο οικότροφος είναι εγγεγραμμένος ως φοιτητής.

Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο φοιτητής, εκτός των πρωτοετών, περιλαμβάνεται και «αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας από το οικείο Τμήμα του Πανεπιστημίου».

Στις προϋποθέσεις για την επιλογή αναφέρεται ότι θα πρέπει ο φοιτητής «να έχει επιτύχει σε αριθμό μαθημάτων ίσο ή μεγαλύτερο του 60% των μαθημάτων των προηγούμενων ετών του προγράμματος που παρακολουθεί».

Στις υποχρεώσεις των οικοτρόφων, προβλέπεται πέρα από την ετήσια εγγύηση που θα καταβάλει, να πληρώνει και μηνιαίο χρηματικό ποσό που θα καθορίζεται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ως οικονομική συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα της Φοιτητικής Εστίας.

Η δωρεάν στέγαση δικαίωμα κάθε φοιτητή

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΠΑΜΑΚ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι η επίθεση που δέχονται αυτήν τη στιγμή οι εστιακοί φοιτητές θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών και προτάσσουν τα εξής αιτήματα:

  • Καμιά Εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Ούτε σκέψη για ενοίκια.
  • Εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις και ιδιώτες, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα ή να δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα ενοικίου.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις Εστίες.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικοτρόφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
Εκδήλωση για την κρίση

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 3 του ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει ο Στέργιος Σερέτης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πρωτιά για τις δυνάμεις τους ΠΑΜΕ

Πρώτο και με άνοδο το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανέδειξαν και πάλι σε πρώτη δύναμη οι εκπαιδευτικοί στις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Στις εκλογές πήραν μέρος επτά παρατάξεις και το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ ήταν το μόνο με διακριτή άνοδο. Συνολικά ψήφισαν 624 εκπαιδευτικοί (664 είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές) και υπήρξαν 14 άκυρα και 43 λευκά ψηφοδέλτια. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια κατανέμονται ως εξής:

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) 164 ψήφους και 3 έδρες (από 138 ψήφους και 3 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). «Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις» 108 ψήφους και 2 έδρες (από 129 και 3 έδρες). «Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) 94 ψήφους και 2 έδρες (από 122 ψήφους και 2 έδρες). ΔΑΚΕ 74 ψήφους και 2 έδρες (από 86 ψήφους και 2 έδρες). «Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών» (παράταξη με πρώην μέλη της ΠΑΣΚ που φέτος κατέβηκε πρώτη φορά) 69 ψήφους και 2 έδρες. «Αυτόνομη Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» («Παρεμβάσεις») 37 ψήφους (είχε 48). ΠΑΣΚ 21 ψήφους (από 66) και χάνει τη μία έδρα που είχε στο ΔΣ του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ