ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο λαός εγκλωβισμένος στη «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη»

Κάτοικος της Νέας Υόρκης μετά την ψηφοφορία αναζητάει λίγα ζεστά ρούχα έξω από εκλογικό τμήμα
Κάτοικος της Νέας Υόρκης μετά την ψηφοφορία αναζητάει λίγα ζεστά ρούχα έξω από εκλογικό τμήμα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμφίρροπο εμφανιζόταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χτες στις ΗΠΑ, ανάμεσα στον νυν πρόεδρο «Δημοκρατικό» Μπαράκ Ομπάμα και τον «Ρεπουμπλικάνο» Μιτ Ρόμνεϊ. Στην πρώτη ιμπεριαλιστική χώρα, τα λαϊκά στρώματα είναι εγκλωβισμένα να πάνε από τη «Σκύλλα» στη «Χάρυβδη», καθώς η πλουτοκρατία παίζει με δύο «χαρτιά» και έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί. Οι μόνες διαφορές των υποψηφίων είναι στα επιμέρους, αφού υπάρχει κοινή στρατηγική υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα χτες γίνονταν εκλογές και για την αναπλήρωση των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και την αναπλήρωση του 1/3 της Γερουσίας (33 έδρες στις 100), επίσης σε 38 πολιτείες γίνονται 174 δημοψηφίσματα για διαφόρων ειδών θέματα που εκτείνονται από τη φορολογία ως τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Τα αποτελέσματα που αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με αναλύσεις και δημοσκοπήσεις, παρέπεμπαν σε πολύ «κλειστό» αποτέλεσμα. Δύο είναι οι παράγοντες που θα το κρίνουν. Οι δέκα πολιτείες «κλειδιά» που ενδεχομένως «βγάλουν πρόεδρο» ασχέτως της καθολικής ψήφου, αφού θα σημάνουν την πλειοψηφία στο λεγόμενο εκλεκτορικό σώμα, είναι οι: Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα, Νιου Χαμσάιρ, Νεβάδα και Γουισκόνσιν (όπου φέρεται να προηγείται ο Ομπάμα), καθώς και Βιρτζίνια και Κολοράντο (όπου υπάρχει ισοπαλία). Ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας, και πάντως μπορεί να συμβεί ο πρόεδρος να βγει χωρίς να έχει και τους περισσότερους ψήφους σε όλη την επικράτεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2008, είχαν ψηφίσει 131 εκατομμύρια άνθρωποι, η συμμετοχή δηλαδή ανήλθε στο 63,6% των 213 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ομως μεγάλο τμήμα των νέων ψηφοφόρων που στήριξε τις ελπίδες του στον Ομπάμα έχει απογοητευτεί πλήρως, καθώς όλες διαψεύστηκαν (εσωτερική κατάσταση, συνέχιση ιμπεριαλιστικών πολέμων κλπ).

Σε πολλές δε περιοχές - πιο χαρακτηριστικές η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ - ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα του καταστρεπτικού κυκλώνα «Σάντι» και την ανεπάρκεια των κρατικών αρχών να αντιμετωπιστούν τεράστια προβλήματα. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα αναγκαστούν να μεταστεγαστούν, ενώ εκατομμύρια παραμένουν ακόμη δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Παράλληλα επικρατεί δριμύ ψύχος που καθιστά τα σπίτια που δεν έχουν ακόμα ρεύμα «ακατοίκητα». Οι ελλείψεις καυσίμων απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική εξαιτίας του «Σάντι», έχει ανέλθει στους 113 ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αγνοείται.

ΡΩΣΙΑ
Ιστορικός «αναθεωρητισμός»

Το μεγάλο άγχος των αστικών πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας να σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση την Οκτωβριανή Επανάσταση και το σοσιαλισμό έχει οδηγήσει στα τελευταία 8 χρόνια, όχι απλώς στην εξάλειψη της 7ης Νοέμβρη από τη λίστα των επίσημων αργιών, αλλά και στην καθιέρωση μιας νέας «εθνικής εορτής».

Οχι τυχαία επιλέχτηκε μια επέτειος λίγες μέρες πριν την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, και καθιερώθηκε η 4η Νοέμβρη ως η λεγόμενη «Ημέρα της Εθνικής Ενότητας» για να τιμηθεί η απελευθέρωση από την πολωνική επέμβαση το ...1612, ενώ στις 7 Νοέμβρη δε γιορτάζεται πλέον η Επανάσταση του Οκτώβρη, αλλά δήθεν η απόκρουση των ναζιστικών στρατευμάτων από τον Κόκκινο Στρατό.

Και φέτος η «Ημέρα Εθνικής Ενότητας» γιορτάστηκε από τις ρωσικές αρχές με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν κι όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της WCIOM, οι μισοί πολίτες της χώρας αγνοούν ακόμη το νόημα και τη ονομασία αυτής της επετείου. Μάλιστα, το 56% των ερωτηθέντων σημειώνει πως σήμερα στη Ρωσία δεν υπάρχει «εθνική ενότητα», σε αντίθεση με το 23% που έχει αποδεχτεί την αστική προπαγάνδα για το αντίθετο.

Κι αυτή τη φορά, τη μέρα αυτή χρησιμοποίησαν οι εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που πραγματοποίησαν σε κεντρικούς δρόμους της Μόσχας τη λεγόμενη «Ρωσική Πορεία», στη διάρκεια της οποίας πρόβαλαν ιδιαίτερα το αίτημα της καταστροφής του Μαυσωλείου του Λένιν έως το τέλος του 2012.


Ι.Π.

ΚΟΥΒΑ
Νέες προκλήσεις από τις ΗΠΑ

ABANA.--

Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του (1/11), καταγγέλλει τις παράνομες, επεμβατικές, επιθετικές και προκλητικές ενέργειες του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα και απαιτεί να τεθεί τέλος στη συνεχή υποκίνηση ενεργειών που έχουν στόχο την ανατροπή του καθεστώτος που έχει επιλέξει νόμιμα και ελεύθερα ο κουβανικός λαός.

Οπως επισημαίνεται, το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές του, προωθώντας, συμβουλεύοντας, καθοδηγώντας, εκπαιδεύοντας, χρηματοδοτώντας και εφοδιάζοντας τους μισθοφόρους του με τεχνολογία με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή ανατρεπτικών ενεργειών για την «αλλαγή του καθεστώτος», τη διεξαγωγή εκστρατειών των μίντια για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο νησί. Οι ενέργειες αυτές χρηματοδοτούνται μέσω του αμερικανικού προϋπολογισμού καθώς και άλλων κυβερνητικών πόρων με εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οπως έγινε γνωστό, στην έδρα του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ διεξάγονται ειδικά «εκπαιδευτικά» προγράμματα και άλλα «μαθήματα» με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Οι ανατρεπτικές αυτές ενέργειες, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, τις εκδικητικές επιθέσεις στις κουβανικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» και τα νέα προσχήματα που προβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της πρότασης της Κούβας για τη διεξαγωγή ενός διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες με ίσους όρους, αποδεικνύουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιδιώκει να ξεπεράσει τις πρακτικές και τις πολιτικές του ψυχρού πολέμου ούτε έχει σταματήσει τις προσπάθειες να εξαναγκάσει τη χώρα μας να δεχθεί τις απαιτήσεις της», προστίθεται μεταξύ άλλων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών της Κυριακής στη Νικαράγουα ήταν το κυβερνών Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN). Σύμφωνα με τα επίσημα αλλά μερικά αποτελέσματα, το FSLN και οι συνεργαζόμενες με αυτό δυνάμεις εκλέγουν 134 δημάρχους σε σύνολο 153 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «Telesur». Η συμμετοχή ήταν 57,7%, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία. Σε διάφορα βίαια επεισόδια στη χώρα, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία έκαναν βουτιά 3,3% το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που αναφέρει πως τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,5%. Ειδικότερα, οι παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι παραγγελίες από άλλες χώρες της Ευρωζώνης βούλιαξαν κατά 9,6%. Κατά το πρακτορείο, πρόκειται για ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και το συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Το Κίνημα για τη Νέα Δημοκρατία (MNR), στην Παραγουάη, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο Μέτωπο Γκουασού, που απαρτίζεται κυρίως από οργανώσεις και συνδικάτα του αριστερού φάσματος. Η βάση του MNR είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, ενώ έχει οργανώσεις κυρίως στις επαρχίες Κονσεπσιόν και Σαν Πέδρο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις Βρυξέλλες συναντιούνται σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο «διαλόγου» που επιβάλλει η ΕΕ. Στο Βελιγράδι εξελίσσονται οι έρευνες αφενός για την υπόθεση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του Προέδρου της Σερβίας και του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας και αφετέρου για το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, όταν αστυνομικό όχημα παρεμπόδισε τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Προέδρου στην πόλη Σμεντέρεβο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αντιμέτωπο με τη φτώχεια βρίσκεται το 27,3% των πολιτών της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της περσινής χρονιάς.

ΡΩΣΙΑ
Απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας

Στις 6 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, από τη ρωσική κυβέρνηση, διορίζοντας επικεφαλής του υπουργείου τον νυν κυβερνήτη της Περιφέρειας της Μόσχας και πρώην υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου. Η αποπομπή του Ρώσου υπουργού Αμυνας ήταν αναμενόμενη υπό τη σκιά ενός σκανδάλου για ξεπούλημα στρατιωτικής περιουσίας της Ρωσίας.

Ο Σερντιουκόφ κατηγορείται ότι η εταιρεία «Ομπορονσέρβις», που ήταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας, πούλησε περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού στρατού, μεταξύ των οποίων και κτίρια, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς. Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, το ρωσικό κράτος ζημιώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (95 εκατομμύρια δολάρια) από τις ενέργειες του υπουργού.

Οπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, πήρε αυτήν την απόφαση «για να διευκολύνει την έρευνα και να δημιουργήσει όρους αντικειμενικότητας». Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, που ενίσχυσαν τη μαχητική ικανότητά τους.

Την απόφαση αντικατάστασης του Α. Σερντιουκόφ χαιρέτισε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας», που εδώ και καιρό ασκούσαν σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο υπουργό, που τον κατηγορούσαν για τη «διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», εξαιτίας της μεταρρύθμισης που προώθησε τα τελευταία χρόνια.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ