ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλουν νέες συμμετοχές στα φάρμακα χρονίως πασχόντων!

Αφορά πάσχοντες από παθήσεις όπως η επιληψία, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά. που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν τίποτα

Ούτε τέλος ούτε και πάτο δεν έχει η επίθεση που δέχεται το δικαίωμα του λαού στην υγεία: λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ που επιβάλλει νέα χαράτσια και περικοπές (που αφορούν εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπευτικές συσκευές κτλ.), χτες έγινε γνωστό ότι επιβάλλονται νέες συμμετοχές για φάρμακα χρονίως πασχόντων.

Ετσι, με μία ακόμα σκληρά ταξική απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ολόκληρες κατηγορίες ασθενών με σπάνιες παθήσεις υποβάλλονται σε πρόσθετα άγρια χαράτσια μέχρι και 10% στην αγορά των φαρμάκων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά (ΦΕΚ Β' 2883/28.10.2012) θα έχουν -από μηδενική σήμερα- συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους όσοι πάσχουν από «επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, Αγγειοπάθεια BURGER, Ανοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot». Οι ασθενείς με τις παραπάνω ασθένειες είχαν μηδενική συμμετοχή σύμφωνα με παλιότερη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 497/2012).

Επίσης, με τη νέα απόφαση των Βρούτση - Σαλμά στο εξής θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους στη συμμετοχή στα φάρμακα που δε σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Δηλαδή, οι νεφροπαθείς -όπως και άλλες κατηγορίες ασθενών- θα έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση.

Με την απόφαση των Βρούτση - Σαλμά τροποποιείται παλαιότερη με ημερομηνία 6/6/2012, που είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Υγείας Αντώνη Ρουπακιώτη και Χρήστο Κίττα, στην οποία αναφερόταν: «Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί».

Με τη νέα απόφαση της συγκυβέρνησης οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και εξωνεφρική κάθαρση, εξαιρούνται.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Σύσκεψη συντονισμού στις 10 Νοέμβρη για την ακτοπλοΐα

Στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Αρνητικές για όλο το λαό είναι οι κυβερνητικές προτάσεις για την ακτοπλοΐα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών - σπουδαστών ΑΕΝ στη Χίο)
Αρνητικές για όλο το λαό είναι οι κυβερνητικές προτάσεις για την ακτοπλοΐα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών - σπουδαστών ΑΕΝ στη Χίο)
Το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού στα καράβια, στα λιμάνια και στα νησιά, για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην παράδοση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα μονοπώλια - την οποία εξυπηρετεί και το νέο πλαίσιο που κατέθεσε για «διάλογο» η συγκυβέρνηση - απευθύνουν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) και τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Σάμου και Βορείου Αιγαίου. Οι 6 συνδικαλιστικοί φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία του αγωνιστικού συντονισμού ναυτεργατών, νησιωτών και άλλων κλάδων εργαζομένων, με πρώτο βήμα τη σύσκεψη που διοργανώνουν στις 10 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία με τα Εργατικά Κέντρα απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα «σε όλους τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους φορείς του αγροτικού κινήματος, τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γυναικών και τις Λαϊκές Επιτροπές». Σημειώνουν ότι με τα όσα προωθούνται, όπως ο επαναπροσδιορισμός των δρομολογίων στη βάση των συμφερόντων των εφοπλιστών με κίνδυνο να μείνουν νησιά ακάλυπτα, η μείωση των οργανικών συνθέσεων σε επίπεδο πληρωμάτων ασφαλείας (ένας μικρός αριθμός με συγκροτημένα δικαιώματα και οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι ανασφάλιστοι), η πλήρης απελευθέρωση των ήδη πανάκριβων εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών γραμμών, κατάργηση 10μηνου και 7μηνου δρομολόγησης των πλοίων, προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον των νησιών. Τονίζουν πως «η διαβίωση σ' αυτά είναι πολύ δύσκολη, η επικοινωνία των κατοίκων τους μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα επίσης, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση σε επισκέπτες - τουρίστες προβληματική και η αεροπορική σύνδεση πανάκριβη». Προειδοποιούν ότι «η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα» και καταθέτουν ως βάση του πλαισίου που θα διαμορφωθεί στη σύσκεψη, τον Ενιαίο, Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών και όχι το κέρδος των εφοπλιστών. Πλοία σύγχρονα και ασφαλή, αξιοποιώντας και διευρύνοντας την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τις κοινωνικές ανάγκες. «Οχι» στην άρση του καμποτάζ. Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών - οχημάτων - εμπορευμάτων, χωρίς η μείωση να μετακυλιστεί με επιδοτήσεις ή με άλλους τρόπους στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια. Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες και άλλα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Συντονισμός με αφορμή τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων

Πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών κι εργαζομένων τη Δευτέρα

Σύσκεψη με αφορμή τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) τη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και απευθύνει πρόσκληση και σε Ομοσπονδίες και συνδικάτα από τους κλάδους Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενέργειας, ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, υπαλλήλων ΤΕΑΙΤ, συνταξιούχων Δημοσίου, επιχειρησιακά σωματεία και συνδικαλιστές.

«Η εφαρμογή του ν. 4052/2012 για τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προχωρά με στόχο να ολοκληρωθεί η συγχώνευση μέχρι τις 31/12/2012. Πρόκειται για ακόμα έναν αντιασφαλιστικό νόμο, αυτή τη φορά κατ' εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ, με σκοπό την ανακατανομή ελλειμμάτων και πλεονασμάτων και τη χρονική μετάθεση των προβλημάτων ρευστότητας στα ταμεία, που η αντεργατική πολιτική και η κρίση δημιούργησαν. Αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι προς τους στόχους κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας για: Το τσάκισμα των συντάξεων, την απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη σταδιακή απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΜΟΡΝΟΣ»: Σε κοινή σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων του Ομίλου Φιλίππου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ. Συγκεκριμένα, καλεί τα σωματεία των εταιρειών ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ELBISCO, ΑΛΑΤΙΝΗ, ΒΙΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και τις Ομοσπονδίες Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), Τύπου - Χάρτου και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως σημειώνει στην πρόσκληση, «πρόκειται για συντονισμένη και γενικότερη επίθεση του ίδιου εργοδότη στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων». Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Σάββατο 3 Νοέμβρη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Την επίθεση που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία της εισπρακτικής εταιρείας με τον τίτλο «Δικηγορικό Γραφείο Αφών Σιούφα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις (ένας απολύθηκε μετά τη συμμετοχή του σε απεργία). Πιέζει για υπερωρίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους μένουν απλήρωτες. Ζητά από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και Σάββατα, καταργώντας στην πράξη το 5ήμερο - 40ωρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Στάση εργασίας στην Αττική τη Δευτέρα

Συγκέντρωση στις 2 μ.μ., στην Ομόνοια

Οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με τη στήριξη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Για το λόγο αυτό, το Συνδικάτο έχει κηρύξει στάση εργασίας (1 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας), για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και το Συνδικάτο στις 2 μ.μ. στην Ομόνοια.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Εγκαιρη και σταθερή πληρωμή και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ