ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Οξύνονται οι αντιδράσεις ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης να κλείσει και άλλα σχολεία στο Δήμο Αθήνας από την επόμενη χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο στο Δήμο προωθώντας συγχωνεύσεις:

  • Του 5ου ΓΕΛ Αθήνας με το 46ο ΓΕΛ Αθήνας, σε ένα σχολείο με έδρα αυτή του 46ου (συνολικά 298 μαθητές), στέλνοντας σε ένα και μόνο σχολείο παιδιά από Εξάρχεια, Νεάπολη, Γκύζη.
  • Του 43ου Γυμνασίου Αθήνας με το 70ό Γυμνάσιο Αθήνας (συνολικά 309 μαθητές).
  • Του 53ου Γυμνασίου Αθήνας με το 54ο Γυμνάσιο Αθήνας (συνολικά 480 μαθητές).
  • Του 53ου ΓΕΛ Αθήνας με το 54ο ΓΕΛ Αθήνας (συνολικά 351 μαθητές).

Στο Δήμο Αθήνας έχουν ήδη γίνει 37 τέτοιες συγχωνεύσεις, δημιουργώντας σχολικά συγκροτήματα με έως και 500 μαθητές, γεγονός που κατήγγειλαν την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων μόνο παιδαγωγικά δεν είναι. Οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν σχολεία και μαθητές ως «κόστος». Ετσι κόβουν κι άλλα χρήματα σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στην πραγματική μόρφωση.

Αντιδράσεις υπάρχουν ήδη και από γονείς. Χαρακτηριστικά ο σύλλογος Γονέων του 53ου Γυμνασίου πήρε απόφαση κατά της συγχώνευσης αναφέροντας: «Μετά τη συγχώνευση των δύο σχολείων το Γυμνάσιο θα αριθμεί συνολικά 480 μαθητές. Ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, αντίθετα αναμένεται να αυξηθεί καθώς το 50ό Γυμνάσιο το οποίο είναι το πλησιέστερο χωροταξικά είναι ήδη υπεράριθμο, οι αίθουσες να μην επαρκούν και οι μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ»! Επίσης ο Σύλλογος Γονεών του 54ου Γυμνασίου αντιτάσσεται στη συγχώνευση: «Πιστεύουμε ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη αξία, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (...)».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη συρρίκνωση του δικαιώματος στην Παιδεία

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την παραπέρα συρρίκνωση των σχολείων και να μπουν φραγμός στα νέα χτυπήματα στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς στο Περιστέρι. Η ανακοίνωση της συγχώνευσης του 5ου με το 47ο δημοτικό και του 11ου με το 36ο δημοτικό ξεσήκωσε τους γονείς που μαζί με εκπαιδευτικούς έχουν χαράξει αγωνιστικό πρόγραμμα, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων.

Εκπαιδευτικοί και Σύλλογοι Γονέων, μέσα και από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, ανέλαβαν πρωτοβουλίες κοινής δράσης, οι οποίες απλώθηκαν και σε άλλα σχολεία της περιοχής, μαζί με την Ενωση Γονέων και τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Στο πλαίσιο αυτό, χτες έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παν-περιστεριώτικο συλλαλητήριο για την Παιδεία, κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής κ.ά.

Πριν από δύο χρόνια, το κύμα συγχωνεύσεων, υποβαθμίσεων και καταργήσεων «παρέσυρε» μια σειρά σχολεία του δήμου: 10 γυμνάσια και 4 λύκεια συγχωνεύτηκαν, το νυχτερινό γυμνάσιο καταργήθηκε και 6 δημοτικά συγχωνεύτηκαν. Σύμφωνα με γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν υπάρχουν καν οι υποδομές για νέες συγχωνεύσεις (στο 11ο δημοτικό θα συγκεντρωθούν 400 παιδιά, με δεδομένο ότι φιλοξενεί ήδη και νηπιαγωγεία) κάτι που ακυρώνει περίτρανα τους «παιδαγωγικούς» λόγους που επικαλούνται οι αρμόδιοι. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τα εκπαιδευτικά κενά, τις ανεπαρκείς υποδομές και τις ανύπαρκτες κτιριακές συντηρήσεις, είναι τόσο μεγάλα που δε χρειάζεται να προστεθούν και αυτά που θα προκύψουν από τις νέες συγχωνεύσεις», τονίζουν η Ενωση Γονέων, ο Σύλλογος «Ελλη Αλεξίου» και σύλλογοι γονέων.

Σε χέρια «ευεργετών» η σίτιση μαθητών

Περισσότερο δυναμικά φέτος το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», μέσω ΜΚΟ αναλαμβάνει ρόλο στη σίτιση μαθητών στα σχολεία, μέσω του «Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής Μαθητών». Το πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή ενός μικρού γεύματος στους μαθητές από το κυλικείο του σχολείου και διανομή ενημερωτικού υλικού για την υγιεινή διατροφή. Ομως σε ένα τοπίο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, οικοδόμησης του «σχολείου της αγοράς», καμία «ευεργεσία» δεν είναι απόλυτα αθώα. Καλλιεργεί αντιλήψεις συμβιβασμού, χτίζει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του σχολείου και των επιχειρήσεων, αμβλύνει συνειδήσεις. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την ανάγκη για σίτιση των παιδιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που με μικρό -σε σχέση με τα τεράστια κέρδη τους- τίμημα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζονται σαν σωτήρες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πατώντας πάνω στις άθλιες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της και στην ανυπαρξία μέριμνας από πλευράς της πολιτείας για μέτρα ανακούφισης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι και το υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του «Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis» σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων «σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές». Οι δε γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συμπληρώσουν έντυπο συμμετοχής στο οποίο «χαρτογραφούνται» τα σχολεία «για επιστημονικούς και στατιστικούς σκοπούς», όπως αναφέρεται στο σχετικό φυλλάδιο.

Τα βάρβαρα μέτρα των «εταίρων» του εσωτερικού και του εξωτερικού, που στο σχολείο εκφράζονται και με τους νηστικούς μαθητές, δίνουν πρόσχημα στο μεγάλο κεφάλαιο να εισβάλει πανηγυρικά στο σχολείο και όχι βέβαια μόνο για να «ευεργετήσει». Κάτι τέτοιο άλλωστε κάθε άλλο παρά αντίθετο είναι στο όραμα της ΕΕ, των κυβερνήσεών της και βέβαια των ίδιων των επιχειρήσεων.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκρηκτικό το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή

Στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου των 3ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων και για την κατασκευή του κτιρίου του 11ου Δημοτικού Σχολείου επικεντρώνεται το υπόμνημα του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, το οποίο κατέθεσαν ως Αναφορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Γιάννης Γκιόκας προς τους υπουργούς Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση της Παιδείας απ' όλες τις κυβερνήσεις και τα ελάχιστα κονδύλια για τη δημιουργία σχολείων έχουν δημιουργήσει οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα και στην Πετρούπολη. «Το σύνολο των δημοτικών σχολείων της πόλης (1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο) από 12θέσια έχουν μετατραπεί σε 17θέσια. Για να καλυφθούν οι ανάγκες όλα αυτά τα χρόνια έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας αποθήκες, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώροι κάτω από σκάλες, διάδρομοι κ.ά. Οι μικροί μαθητές είναι πολλές φορές αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε ανθυγιεινές, ακατάλληλες αίθουσες, ενώ κάθε ζωτικός χώρος στα σχολικά κτίρια κτίζεται(...) Φέτος η κατάσταση είναι εκρηκτική. Προκειμένου να εγγραφούν όλα τα παιδιά στα σχολεία της Πετρούπολης η λύση που δόθηκε ήταν να κτιστούν κι άλλες αίθουσες σε διαδρόμους, χώρους πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκες να μετατραπούν σε αίθουσες (8ο,5ο,7ο Δημοτικά). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακούστηκε σα λύση και η λειτουργία σχολείων πρωί - απόγευμα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.

Οι γονείς πέρα από την άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή σχολείων που εκκρεμεί η κατασκευή τους, απαιτούν σχολεία πρωινά σύγχρονα και ασφαλή, με βάση τα ανθρώπινα μέτρα και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό σε εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες κ.ά. Κτίρια που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, με τμήματα που θα λειτουργούν το πολύ με 20 παιδιά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αμεσες διεκδικήσεις για το Μουσικό Σχολείο

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται στα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου, τις ελλείψεις καθηγητών, το κτίριο που στην κυριολεξία μπάζει νερά, τον προαύλιο χώρο που δεν είναι κατάλληλος για την παραμονή των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους. Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει τις ευθύνες των προηγούμενων και της παρούσας κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση και προσθέτει: «Η Παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ενώ το περιεχόμενο της μόρφωσης κόβεται και ράβεται στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων, που θα διαμορφώσει συνειδήσεις υποταγμένες στις ορέξεις των πλουτοκρατών. Απάντηση σε όλους αυτούς είναι η συσπείρωση και δράση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς, ώστε να βάλουν εμπόδια στα σχέδιά τους».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Αμεση στελέχωση του Μουσικού Σχολείου με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αμεση αποκατάσταση του κτιριακού προβλήματος. Διαμόρφωση του προαύλιου χώρου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ψυχαγωγίας των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ