ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
«Φρένο» στην υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας

«Δε χρειαζόμαστε νέο πλαίσιο λειτουργίας του εμπορίου, οι υπάρχουσες ρυθμίσεις αρκούν και οι περισσότερες είναι σε βάρος μας. Χρειαζόμαστε επιτακτικά να αλλάξει δρόμο το συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας και να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στη χρεοκοπία», τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» στην ΕΣΕΕ, σχολιάζοντας νέες προσπάθειες υπονόμευσης της Κυριακάτικης αργίας και τη διακίνηση σχετικού ερωτηματολογίου από τη Συνομοσπονδία. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «είναι κοροϊδία και πρόκληση η προσπάθεια που γίνεται με πρόσχημα το άνοιγμα 2ης Κυριακής το Δεκέμβρη, δήθεν για την τόνωση της αγοράς, να εφαρμοστούν σχέδια που από χρόνια προωθούν τα πολυκαταστήματα, οι εμπορικές αλυσίδες και τα SUPERMARKETS, δηλαδή βήμα βήμα να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά το ωράριο λειτουργίας».

Προσθέτει ότι «δεν έχουν καμιά αξία οι διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ ότι παραμένει σταθερή στη θέση της για τη διατήρηση της Κυριακάτικης αργίας, έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Είναι σταχτή στα μάτια και προσπάθεια να μας βάλουν στο χέρι και να μας κάνουν συνενόχους στο πέρασμα των σχεδίων μονοπώλησης της αγοράς, η διατύπωση με μορφή ερωτημάτων όλων των επιδιώξεων των μεγαλεμπόρων για επέκταση των εκπτώσεων, για αύξηση των περιόδων των προσφορών κλπ.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία που φέρνει η αναδουλειά και η διόγκωση των χρεών και να προσπαθούν να εκμαιεύσουν τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων που ψάχνουν με αγωνία να βρουν λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την όποια η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ στηρίζει με χέρια και με πόδια.

Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους να αρνηθούν να γίνουν συνένοχοι στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους να επιστρέψουν ως απαράδεκτο το ερωτηματολόγιο, με την επισήμανση να σταλεί στους μεγαλέμπορους, στα πολυκαταστήματα και τον ΣΕΛΠΕ γιατί αυτούς αφορούν τα ερωτήματα και αυτοί θα εξυπηρετηθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβάλλονται. Εχουν σίγουρη τη θετική γνώμη τους για όλα».

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Μαγειρέματα» με το τέλος ΑΠΕ

Απειλή για αύξηση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από την αλλαγή υπολογισμού

Νέα μέθοδο υπολογισμού του διαβόητου τέλους ΑΠΕ, που τώρα έχει μετονομαστεί σε τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με κύριο στόχο να μειώσει την επιβάρυνση για τις βιομηχανίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χρέωσης των άλλων κατηγοριών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά των νοικοκυριών. Η πρόταση της ΡΑΕ βασίζεται στο «αυστριακό πρότυπο» και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 του Νοέμβρη.

Το αποτέλεσμα, ως προς την επιβάρυνση των νοικοκυριών, των μικρομάγαζων και των μικρών επαγγελματιών, μένει να φανεί και στην πράξη. Εχει σημασία, όμως, η ίδια η δήλωση της ΡΑΕ, ότι η νέα της πρόταση βασίζεται και στις «απόψεις που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς από βιομηχανικούς καταναλωτές, ως προς την υπέρμετρη επιβάρυνση των τελικών τιμολογίων τους της ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, την ιδιαίτερα αυξημένη επιβάρυνση του μεταβλητού τους κόστους». Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι και αυτή η μεθόδευση σχετίζεται με την κυβερνητική κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες. Μόνο που καλούνται οι εργαζόμενοι να «πληρώσουν τη νύφη» και, ως αντάλλαγμα, όλες οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός κυβέρνησης, υπόσχονται ...ανάπτυξη με «απασχόληση» μισθών πείνας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σύνταξη.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στον προσδιορισμό ενός «μέσου εσόδου» ανά κατηγορία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στον καθορισμό του οποίου παίζει ρόλο και το ύψος της κατανάλωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, καταργείται το πλαφόν «ετήσιας επιβάρυνσης ανά θέση κατανάλωσης». Το αυστριακό πρότυπο, που η ΡΑΕ επισημαίνει ότι έχει εγκριθεί και από την ΕΕ, ορίζει 2 τύπους χρεώσεων, μια σταθερή - πάγια επιβάρυνση και μια που σχετίζεται με το ύψος της κατανάλωσης. Στο σχετικό ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης, η ΡΑΕ αφήνει «ανοιχτό» και ζητά απόψεις, για το αν θα εφαρμόσει και την πάγια χρέωση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπολογίζεται το ετήσιο έσοδο από τη σταθερή χρέωση, θα εκτιμάται η αναγκαία δαπάνη του επόμενου έτους και θα καθορίζεται η μεταβλητή χρέωση που κρίνεται απαραίτητη για να καλυφθεί η δαπάνη.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
«Κόλπα» σε βάρος εργαζομένων και αγροτών

Αντιμέτωποι με τις μεθοδεύσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της απέναντί τους, βρίσκονται εργαζόμενοι και αγρότες που διεκδικούν να πληρωθούν δεδουλευμένα και παραγωγές. Περίπου 10 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2011, ενώ απλήρωτοι είναι και δεκάδες αγρότες που τα προηγούμενα 2-3 χρόνια παρέδωσαν τα προϊόντα τους στην ΕΑΣ.

Το ΔΣ της ΕΑΣ, προκειμένου να γλιτώσει από αυτές τις οφειλές και να ξεμπερδεύει μια και καλή και με τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το νόμο περί συνεταιρισμών, έχει ήδη στήσει άλλο Αγροτικό Συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ», που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Μάλιστα, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, μέσα από ΓΣ η οποία ελέγχεται για τη νομιμότητά της καθώς εμποδίστηκε η συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων, αποφάσισε την εκκαθάριση της ΕΑΣ. Στην ίδια ΓΣ εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί και ο απολογισμός εργασιών για τις χρήσεις 2009, 2010, 2011 και η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη για τις χρήσεις 2009, 2010 και 2011.

Την ώρα της προγραμματισμένης ΓΣ, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και αγρότες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Η Διοίκηση της ΕΑΣ κάλεσε την αστυνομία, η οποία τους εμπόδισε να μπουν στο χώρο.

Την ίδια τακτική ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ και την προηγούμενη Δευτέρα, όταν και πάλι εργαζόμενοι και αγρότες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Τότε, στο πλευρό των εργαζομένων και των αγροτών είχε βρεθεί η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, και όταν θέλησε να συναντήσει τη διοίκηση της ΕΑΣ δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε και την αστυνομία για να τον φυγαδεύσει επικαλούμενος ότι το ΚΚΕ πήγε εκεί για να τον δείρει.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προχωρήσει η οικειοθελής εκκαθάριση της ΕΑΣ, να μετατραπεί η ΕΑΣ σε Αγροτικό Συνεταιρισμό, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και να συνεχίσουν να εργάζονται στην μετατροποποιημένη ΕΑΣ σε ΑΣ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Επαναφέρουν την πλήρη «απελευθέρωση» στα ταξί

Ελεύθερα θα χορηγούνται στο τουριστικό κεφάλαιο άδειες οχημάτων για την εξυπηρέτηση των πελατών του

Σε τμηματική εφαρμογή του λεγόμενου «σχεδίου Ραγκούση» για την πλήρη απελευθέρωση των ταξί, στοχεύει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Κ. Χατζηδάκης στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές, ο υπουργός είπε πως το «μνημόνιο 3» προβλέπει την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών τουλάχιστον στο πεδίο ενδιαφέροντος του τουριστικού κλάδου, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη για «απελευθέρωση» στα πενταθέσια οχήματα. Με απλά λόγια δηλαδή, θα δοθεί η δυνατότητα σε ξενοδόχους και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να διαθέτουν για τους πελάτες τους οχήματα με οδηγό (λιμουζίνες ή μίνι - βαν) σε αριθμό που αυτοί κρίνουν, ενώ για λόγους γενικότερης «διευκόλυνσης» του επιβατικού κοινού και περιορισμού των χρόνων μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας, θα χορηγηθούν άδειες για μοτο - ταξί.

Αν όλα τα παραπάνω εφαρμοστούν τελικά, θα απέχουμε μόλις ένα βήμα από την πλήρη «απελευθέρωση» στα ταξί σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το «σχέδιο Ραγκούση» και όπως αποδεικνύεται τελικά, μόνο προσωρινά αποσύρθηκε και υπό το βάρος των μαχητικών αντιδράσεων των αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Μαζική πώληση μετοχών του ΟΤΕ

Ως έναρξη της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας, για την ενίσχυση των δικών της ταμειακών αναγκών θα πρέπει να θεωρηθεί η μαζική πώληση μετοχών του ΟΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς κατά τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Οκτώβρη μέχρι και προχτές 31 Οκτώβρη, η Τράπεζα Πειραιώς είχε πουλήσει συνολικά 298 χιλιάδες μετοχές του ΟΤΕ, συνολικής αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ (1.057.309 ευρώ), ενώ στα μέσα του προηγούμενου μήνα, είχε ανακοινωθεί η μεταφορά από τη μερίδα της ATEbank στη μερίδα της Τράπεζας Πειραιώς 4.161.140 μετοχών της ΟΤΕ Α.Ε.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αύξηση εσόδων τον Οκτώβρη αλλά...

...δε «γλιτώνει» τις νέες αυξήσεις στα εισιτήρια το επιβατικό κοινό

Αύξηση εσόδων 9,9% στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας για το μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, αύξηση που - σύμφωνα με την ίδια πηγή - οφείλεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της «εισιτηριοδιαφυγής».

Είναι η πρώτη φορά φέτος που τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών παρουσιάζουν θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2011, μια και όλους τους προηγούμενους μήνες υπήρχε πτώση εσόδων η οποία κυμαινόταν από -6% το Φλεβάρη και έφτασε το -21% τον περασμένο Ιούλη.

Η ένταση των ελέγχων στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρουσιάζεται από το υπουργείο Υποδομών, ως «ισοδύναμο μέτρο» με την προβλεπόμενη και από το Μνημόνιο νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων από την 1η Γενάρη 2013, αυτό όμως κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση θα αποφασίσει να αναστείλει τις ανατιμήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ