ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δυσαρέσκεια σε αντικαθεστωτικούς για τις δηλώσεις Κλίντον

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Δυσφορία έχει προκαλέσει στους κόλπους αντικαθεστωτικών οργανώσεων που συνεργάζονται, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί μια πιο αντιπροσωπευτική ηγεσία των αντικαθεστωτικών, η οποία θα εκφράζει όσους πολεμούν εντός Συρίας» εκτός των άλλων και ως μέσο αντιμετώπισης των ακραίων ισλαμιστών που, πλέον κατά κοινή ομολογία, δρουν στο συριακό έδαφος. Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν ξεκαθαρίστηκε από την υπουργό...

Η διατύπωση αυτή της Κλίντον, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης την Κυριακή στο Κατάρ μιας ακόμη συνάντησης εκπροσώπων αντικαθεστωτικών οργανώσεων με αντιπροσωπείες και από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό τους, έχει πυροδοτήσει πολύ έντονες αντιδράσεις από τους, μέχρι χτες, στενούς συμμάχους. Ετσι ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Συρίας, Ζουχάιρ Σάλεμ, «απαντούσε» στην Κλίντον ότι ίσως «ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να υπαγορεύουν στη συριακή αντιπολίτευση το πώς πρέπει να είναι και τι θα κάνει, αλλά αυτό δεν θα γίνει».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», του οποίου η ραχοκοκκαλιά είναι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», στήθηκε με επίμονη προσπάθεια της Τουρκίας και μέχρι πρόσφατα προβαλλόταν ως η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική οργάνωση. Ο Αμπντελμπασέτ Σεϊντά ισχυρίστηκε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει επικρίσεις και να μιλά σήμερα για κίνδυνο από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία γιατί η δική της απουσία είναι αυτή που προκάλεσε χάος και ανασφάλεια».

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Η δράση των ακραίων αυτών ισλαμιστικών στοιχείων εντός Συρίας ήρθε χτες στο προσκήνιο και με έναν ακόμη μακάβριο τρόπο. Βίντεο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο απεικονίζει ενόπλους αντικαθεστωτικούς να χτυπούν μια πολυμελή ομάδα Σύρων στρατιωτών να τους στοιβάζουν στο έδαφος και να τους εκτελούν. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για σκηνή από την κατάληψη των στρατιωτικών σημείων ελέγχου ανάμεσα στη Δαμασκό και στο Χαλέπι από αντικαθεστωτικούς την Πέμπτη και πιθανότατα πρόκειται για το φυλάκιο Χμάικο. Καμία αντικαθεστωτική οργάνωση, προς ώρας, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται η ισλαμιστική «Μέτωπο αλ Νούσρα» που έχει αναλάβει την ευθύνη και για μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι σε αστικά κέντρα.

Οι συριακές αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει, μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, αν όντως πέρασε υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο η πόλη Σαρακέμπ, και η ευρύτερη περιοχή, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά. Η Σαρακέμπ είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας πόλη αφού είναι το σταυροδρόμι όπου συμπίπτουν οι οδικοί άξονες από Δαμασκό για Χαλέπι και από Λατάκια για Χαλέπι.

ΡΩΣΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαφορετικές εκτιμήσεις των ηγεσιών για την ιστορία

Παραμονές της 95ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης οξύνεται η ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη για τη σοβιετική ιστορία. Ετσι, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πως «ο Στάλιν και άλλοι σοβιετικοί ηγέτες του παρελθόντος αξίζουν την πιο σκληρή αξιολόγηση» επειδή «διεξήγαγαν πόλεμο κατά του λαού τους» προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στο διαδίκτυο, όπου εκατοντάδες χρήστες ανάρτησαν μηνύματα στην ιστοσελίδα του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο Μεντβέντεφ συνέχισε το αντικομμουνιστικό οχετό γύρω από το θέμα της πολιτικής κληρονομιάς και των πρώην ηγετών της Ρωσίας, απαντώντας σε μια από τις παρατηρήσεις ενός συμμετέχοντα του Facebook: «Η αγάπη για τους νεκρούς τυράννους είναι ένα συνηθισμένο ανθρώπινο λάθος. Πολύ άνετα μπορείς να είσαι σταλινιστής, όταν γνωρίζεις, ότι δε θα σε συλλάβουν τη νύχτα και κανείς δε θα εγκρίνει με το μολύβι τις λίστες εκτελέσεων».

Από τη μεριά του, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βαλέρι Ράσκιν, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού σημείωσε: «Με το λαό του δεν πολέμησε ο Στάλιν, αλλά η σημερινή ρωσική ηγεσία. Αλήθεια, πότε θα μετρηθούν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων της ψευτοδημοκρατίας από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη φτώχεια;». Και πρόσθεσε: «Καλύτερα θα έκανε ο πρωθυπουργός να κοιτάξει τον εαυτό του και να σκεφτεί το σε ποια χώρα χρωστά τη μόρφωσή του, καθώς κι όλα τα άλλα που έχει σήμερα». Το στέλεχος του ΚΚΡΟ σημείωσε ακόμα πως οι εκτιμήσεις του Ρώσου πρωθυπουργού για τον Στάλιν διαφέρουν ριζικά από τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ρώσων, που σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις αποτιμούν θετικά το ρόλο του Στάλιν στην ιστορία.

Στο μεταξύ, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το Ρώσο πρωθυπουργό κινήθηκε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος προχώρησε σε θετικά σχόλια για το ρόλο του Β.Ι. Λένιν και του Ι. Στάλιν υποστηρίζοντας πως «αυτοί ήταν οι ηγέτες μας! Ο Λένιν δημιούργησε το κράτος, ο Στάλιν το ενίσχυσε». Και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ήρωες του παρελθόντος. Ο Λουκασένκο κάλεσε τους πολίτες να αποτίσουν φόρο τιμής στην ΕΣΣΔ, τονίζοντας πως εάν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, τότε δε θα υπήρχε και η Λευκορωσία με σημερινή της μορφή. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αντίρρηση για τον ευρύτερο γιορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΣΔ.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.- Η διερευνητική αποστολή της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής-UNASUR κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο που ανέλαβε με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Φερνάντο Λούγκο, αρνήθηκε να δεχθεί την αποστολή. Στόχος της αποστολής η διερεύνηση των συνθηκών στην Παραγουάη και ειδικότερα των συνθηκών για τις εκλογές του Απριλίου του 2013, χρονικό όριο για τις δύο περιφερειακές ενώσεις (UNASUR, Mercosur) για την επιστροφή στους κόλπους τους, της Παραγουάης.

ΣΚΟΠΙΑ.- Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας λέγοντας ότι θα είναι μηδενική...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Πάνω από 400 άτομα ως ύποπτους υποστηρικτές των εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία συνέλαβε χτες ο σομαλικός στρατός με τη βοήθεια στρατευμάτων της Αφρικανικής Ενωσης στο λιμάνι Κισμάγιο, το οποίο ανακατέλαβαν από τους ισλαμιστές πριν περίπου ένα μήνα. Αφορμή στάθηκε το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που εξαπολύεται εδώ και βδομάδες από ένοπλους ισλαμιστές.

ΠΡΑΓΑ.- Διαμαρτυρία κατά των τροποποιήσεων νόμου σε ό,τι αφορά τα ορυχεία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σ' αυτό τον κλάδο στην Τσεχία υπογραμμίζοντας πως εκατοντάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους με τη σταδιακή μείωση των ορυχείων της χώρας. Μια τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην Πράγα, ενώ αναμένονται και νέες κινητοποιήσεις. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση προβλέπεται να χάσουν τη δουλειά τους τουλάχιστον 800 εργαζόμενοι, ενώ τα τελευταία χρόνια πάνω από 13.000 άνθρωποι απολύθηκαν από τα ορυχεία της χώρας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νέες περικοπές 16 δισ. ευρώ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Σε νέες περικοπές ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η κυβέρνηση συνεργασίας της Ολλανδίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά, πως ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους και των ελλειμμάτων, οι αστικές τάξεις παντού προωθούν μέτρα λιτότητας ώστε τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, και το κεφάλαιο να βγει με λιγότερες απώλειες.

Μόλις τη Δευτέρα υπήρξε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από το «Κόμμα του Λαού για Ελευθερία και Δημμοκρατία» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το Εργατικό Κόμμα (PvdA), η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο περικοπών είναι και σημαντικές μειώσεις σε Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Δημόσια Διοίκηση, ενώ επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας από 65 σε 67 χρόνια μέχρι το 2021.

Ο προαλειφόμενος ως νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Γέρουν Ντέισελμπλουμ προειδοποίησε πως πρόκειται «για ένα σκληρό πακέτο που θα απαιτήσει θυσίες από τον κάθε Ολλανδό» και πως είναι «απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος προϋπολογισμός και να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα» ενώ προσδιόρισε ότι κάθε κάτοικος της χώρας θα χαρατσωθεί με 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλη η τότε κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την απόσυρση της στήριξης του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 12 Σεπτέμβρη. Σε αυτές, το κόμμα του Ρούτε έλαβε 41 έδρες και το Εργατικό Κόμμα 38 στο σύνολο των 150.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προκαλούν οι Αμερικάνοι «Ράμπο»

ΤΟΚΙΟ.-

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας το νέο κρούσμα βίας με πρωταγωνιστή έναν 24χρονο Αμερικανό σμηνίτη που υπηρετεί σε στρατιωτική βάση της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, ο 24χρονος Αμερικανός μπήκε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα κατοικίας που βρισκόταν πάνω από μπαρ, έσπασε την τηλεόραση και έδειρε έναν 13χρονο έφηβο ένοικο του σπιτιού. Στη συνέχεια ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει πηδώντας από παράθυρο στο διαμέρισμα τρίτου ορόφου, χτύπησε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του νησιού.

Η επίθεση σημειώνεται παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση εξόδου από τις 23.00 ως τις 07.00 το πρωί των περίπου 52.000 Αμερικανών πεζοναυτών και σμηνιτών που υπηρετούν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Οκινάουα έπειτα από τον προ βδομάδων βιασμό νεαρής γυναίκας από δύο 23χρονους Αμερικανούς πεζοναύτες σε κατάσταση μέθης.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε επίσημη διαμαρτυρία στην αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Σατόσι Μοριμότο χαρακτήρισε το νέο κρούσμα βίας «ασυγχώρητο».

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Οκινάουα αγωνίζονται κατά των αμερικανικών βάσεων - θανάτου στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ