ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Ο χάρτης των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συστηματική και μεγάλη μείωση του μισθού εργασίας σε συνδυασμό με την κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, αποδίδουν «καρπούς» στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως προκύπτει από την αύξηση κατά 6,3% των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ έρευνας της Ernst & Young, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν 78.299, πολύ μακριά από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που καταστράφηκαν εξαιτίας της κρίσης.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης συνέχισαν να προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων, οι οποίες όμως ήταν μικρότερης αξίας και δημιούργησαν λιγότερες θέσεις εργασίας από τις επενδύσεις σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) άρχισε να ανακάμπτει ως προορισμός ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Είχε προηγηθεί μια σημαντική επιβράδυνση κατά το 2010 και 2011, όταν οι επενδύσεις στην περιοχή έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια ανάκαμψη πάνω σε ερείπια που άφησαν πίσω τους οι πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας για την πλειοψηφία των πληθυσμών και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ του 2012, η Δυτική Ευρώπη προσέλκυσε το 75% των απευθείας ξένων επενδύσεων, όμως περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας (53,8%) δημιουργήθηκαν από ΑΞΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος αποδέκτης ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, με τη Γαλλία να διατηρεί τη δεύτερη θέση. Η Ισπανία βρέθηκε στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας τη Γερμανία. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των ΑΞΕ στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ιδιαίτερα σε χώρες της ΚΑΕ όπως η Τσεχία.

Οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και η βιομηχανία λογισμικού (κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ινδία) διατήρησαν τις θέσεις τους ως οι δύο κορυφαίοι κλάδοι ΑΞΕ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 29,4% των επενδυτικών αποφάσεων. Ωστόσο, βιομηχανικοί κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα μηχανήματα, τα χημικά και τα καταναλωτικά αγαθά διατήρησαν τη θέση τους ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ΑΞΕ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέχισαν να αυξάνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, κυρίως στην ΚΑΕ. Ο κλάδος διατήρησε την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των επενδύσεων και είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας, χάρη σε μεγάλες επενδύσεις από Γερμανούς, Αμερικανούς και Ιάπωνες κατασκευαστές βασικού εξοπλισμού και προμηθευτές.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ στην προέλευση των επενδυτικών κεφαλαίων, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 32,5% του συνόλου, κυρίως στους τομείς του λογισμικού και των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης ότι οι επιχειρήσεις από τις αναδυόμενες αγορές επεκτείνονται, σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, επιχειρήσεις από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιπροσώπευαν το 5,7% του συνόλου των ΑΞΕ και το 7% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Προκαλούν οι τράπεζες

Εχουν καταβροχθίσει τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων, λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, λεφτά των εργαζομένων. Ο λόγος για τις τράπεζες που, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν δεχτεί δεκάδες «πακέτα» ενισχύσεων για την κάλυψη των ζημιών τους και τη διατήρηση της ρευστότητάς τους. Αυτά τα «πακέτα» περιείχαν τα δισεκατομμύρια που οι κυβερνήσεις έκοβαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο στην απόλυτη ένδεια.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε απόσπασμα από δελτίο Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όπου αναφέρεται ότι: «Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ύψους 4,5 τρισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της EΕ)»!

Και ενώ οι τράπεζες θα έπρεπε δήθεν με αυτά τα ποσά να καλύψουν τις ζημιές τους και να χορηγήσουν νέα δάνεια στην «αγορά», αυτές όχι μόνο έκλεισαν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης, αλλά ζητούν ακόμη περισσότερα, ισχυριζόμενες ότι δεν έκλεισαν ακόμη οι «μαύρες τρύπες» που προκλήθηκαν από την κρίση...

Προχτές, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε από ένα δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» ότι, στην πραγματικότητα, οι τράπεζες αφού υπερκάλυψαν τις ζημιές τους, αντί να διοχετεύσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια στην «αγορά», τα μετατρέπουν σε καταθέσεις στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες!

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι 12 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν κατά 3% τις καταθέσεις τους σε κεντρικές τράπεζες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση των ισολογισμών των τραπεζών που έκανε η εφημερίδα, το συνολικό ποσό των καταθέσεών τους σε διάφορες κεντρικές τράπεζες ανήλθε σε 1,43 τρισ. δολάρια στις 30 του Σεπτέμβρη!!!

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ «Αλμα» της τάξεως των 78.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη βδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 439.000, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης διευκρίνισε ότι οι αιτήσεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο στις ανατολικές περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον τυφώνα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα αυξήθηκε κατά 11.750 νέες αιτήσεις στις 383.750.

PANASONIC - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ «Ψαλίδι» σε 10.000 θέσεις εργασίας σκοπεύει να βάλει η Panasonic Corp έως τα τέλη Μαρτίου, σε μια προσπάθεια περικοπής του λειτουργικού κόστους. Οπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χιντεάκι Καουάι, το 20% των 88 επιχειρησιακών μονάδων του ομίλου καταγράφει ζημίες. Το περασμένο έτος, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε προχωρήσει σε 36.000 απολύσεις, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκαν μέσω της πώλησης τμημάτων της δραστηριότητάς του.

ΗΠΑ - ΕΜΠΟΡΙΟ Τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνη εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη, εν μέρει εξαιτίας του τυφώνα Σάντι που έπληξε τις ανατολικές ακτές της χώρας. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,3%. Πτώση καταγράφηκε σχεδόν σε όλους του κλάδους, με αιχμή αυτόν των αυτοκινήτων όπου οι πωλήσεις βυθίστηκαν κατά 1,5%. Στη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 3,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ