ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο η πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν κάθε τόπο δουλειάς σε μετερίζι αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα

Η αντεργατική επίθεση που δυναμώνει σε κάθε κλάδο απαιτεί από τους εργάτες να απαντήσουν με ταξική ενότητα και οργάνωση (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Η αντεργατική επίθεση που δυναμώνει σε κάθε κλάδο απαιτεί από τους εργάτες να απαντήσουν με ταξική ενότητα και οργάνωση (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Πανελλαδική στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποιείται αύριο, ενώ σε κινητοποιήσεις (απεργίες κ.τ.λ.) προχωρούν αύριο και εργαζόμενοι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιοποιήσουν την αυριανή 3ωρη στάση εργασίας, προχωρώντας σε γενικές συνελεύσεις και σχεδιάζοντας την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική που τα γεννά. Κλιμάκωση - βέβαια - που, για να προχωρήσει, απαιτεί την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα, την αποδυνάμωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, όπως δείχνει καθημερινά η πείρα.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ για την αυριανή στάση εργασίας, αποπροσανατολίζοντας ξανά τους εργαζόμενους, μιλώντας για «καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες». Βλέπει ότι οι «πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», είναι «καταστροφικές και αδιέξοδες». Διαπιστώνει ότι η κρίση οφείλεται «στην απληστία των τραπεζιτών, των τζογαδόρων κερδοσκόπων».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών και παραμερίζοντάς τες να δώσουν στην πάλη τους το περιεχόμενο που απαιτεί η απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνει:

ΓΣΕΕ - ΣΕΣ κρύβουν απ' τους εργάτες την αλήθεια

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης που αποφάσισε το δεξί χέρι της Κομισιόν και των πολυεθνικών της Ευρώπης, η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει τον άθλιο ρόλο της.

Επαναλαμβάνει ό,τι ψέμα και αθλιότητα χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές για να κρύψουν την αλήθεια για την καπιταλιστική κρίση που τραντάζει τις καπιταλιστικές οικονομίες από άκρη σε άκρη στον κόσμο, μαζί και στη χώρα μας.

Φταίνε οι "φιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές" οι πολιτικές "λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου", η "απληστία των τραπεζών, των τζογαδόρων" κλπ.

Το μόνο που δεν φταίει κατ' αυτούς είναι ο καπιταλισμός και η κρίση του, που βασανίζει όχι μόνο το λαό μας, όχι μόνο τους εργαζόμενους της νότιας Ευρώπης, αλλά και της βόρειας και όλου του κόσμου.

Γι' αυτό μάς καλούν στο δρόμο που προτείνει το τσιράκι των πολυεθνικών η Γεν. Γραμματέας της ΣΕΣ κα. ΣΕΓΚΟΛ να στείλουμε μήνυμα στην "Τρόικα να μη συμπεριφέρεται αλαζονικά και βάναυσα", για "πολιτική που θα ενισχύει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή".

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι πριν την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, να δώσουν τη μάχη παρεμπόδισης, ακύρωσης στην πράξη των αντιλαϊκών μέτρων.

Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε γραφείο και υπηρεσία να γίνουν μετερίζια αντίστασης και παρεμπόδισης στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που ψηφίστηκαν και που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2013 και τα επόμενα χρόνια. Να δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια.

Συνάδελφοι Εργαζόμενοι

Απομονώστε όλους όσοι υπόσχονται και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Αυτούς που υπόσχονται και κίνητρα στους καπιταλιστές για κερδοφόρες επενδύσεις και εργατικά δικαιώματα.

Που υπόσχονται μια καλύτερη διαπραγμάτευση, καλύτερα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και χωρίς έξοδο από αυτή τη λυκοσυμμαχία.

Οργανωθείτε στα συνδικάτα. Αλλάξτε τους συσχετισμούς. Αποδυναμώστε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό - ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.

ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ»
«Ενωσαν» τη φωνή τους με φορείς της περιοχής

Τη φωνή τους με εργαζόμενους, συνταξιούχους και μαζικούς φορείς του Νέου Ηρακλείου ένωσαν το Σάββατο το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της «Κλινικής Γρηγοριάδη - Θεραπευτηρίου "Σωτήρ" ΑΕ», που διεκδικούν δεδουλευμένα ως και 25 μηνών, και μετά την απεργία την περασμένη βδομάδα συνεχίζουν με διάφορες μορφές τον αγώνα τους, ενώ 20 από αυτούς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Με συνθήματα όπως «Η κλινική "Σωτήρας" θησαυρίζει από τους εργαζόμενους που ξεζουμίζει» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», οι εργαζόμενοι της κλινικής, η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ηρακλείου, εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.ά. έκαναν πορεία, μοίρασαν την ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, καλώντας το λαό του Ν. Ηρακλείου σε συμπαράσταση.

Μαζί τους είχαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. «Αυτές τις μέρες που έλειπα από το σπίτι, με την απεργία, η μικρή μου έκανε παράπονα. Μου ζήτησε να την πάρω μαζί μου...», λέει η Ελένη για την κόρη της που πάει στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά των εργαζομένων μοίραζαν με τους γονείς τους ανακοινώσεις και φώναζαν: «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ!»...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Κατέληξαν τέσσερα νεογνά

Την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι τέσσερις θάνατοι νεογνών που σημειώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνήσει αν πρόκειται για θανάτους από αμέλεια και αν υπάρχουν ευθύνες των θεραπόντων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα τέσσερα νεογνά που νοσηλεύονταν στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» κατέληξαν την περασμένη βδομάδα, εξαιτίας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Ο θάνατος των τριών νεογνών οφείλεται στο ανθεκτικό μικρόβιο κλεμπσιέλα, ενώ ο θάνατος του 4ου νεογνού αποδίδεται στα σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας των οποίων οδηγήθηκε στην κλινική.

Απεργία στο Ηράκλειο

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία ΠΑΜΕ Ηρακλείου στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει για την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στην πλ. Ελευθερίας στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο Ηράκλειο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο

Με την εκλογή των νέων οργάνων, την έγκριση του απολογισμού και του προγραμματισμού δράσης καθώς και του οικονομικού απολογισμού, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 20ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός με πλήθος προτάσεων και σκέψεων γύρω από το πώς καλύτερα θα ξεπεραστούν αδυναμίες και εμπόδια στη δουλειά, ώστε να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η μαζικοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος. Ιδιαίτερο βάρος, όπως τονίστηκε, ρίχνεται με βάση και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας, στη σύνδεση της δουλειάς των συνταξιουχικών σωματείων με τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την ενιαία πάλη όλων των δυνάμεων του συνταξιουχικού και εργατικού κινήματος τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων και επειγόντων προβλημάτων όσο και την οικοδόμηση σε στέρεες βάσεις της συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ