ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ερχονται τα χαράτσια για τα ΙΧ

Αποκλειστικά στο «Taxisnet» η ανεύρεση και εκτύπωση των ειδοποιητηρίων. Καταργείται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας

Με τα χαράτσια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2013 κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Από φέτος αλλάζει και η διαδικασία πληρωμής τους. Τα ειδοποιητήρια θα «φορτωθούν» σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του «Taxisnet», απ' όπου οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν και εξοφλήσουν στις τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να τα αποστείλει ταχυδρομικά όπως τα προηγούμενα χρόνια. Από φέτος καταργείται και το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, το οποίο αντικαθίσταται από την απόδειξη εξόφλησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών:

-- Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα «φορτωθούν» στο «Taxisnet», στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ειδοποίηση πληρωμών».

-- Οσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο «Taxisnet» θα έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και τον ΑΦΜ τους.

-- Το τέλος θα βεβαιωθεί στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του «Τaxisnet».

-- Καταληκτική προθεσμία πληρωμής είναι στις 31 Δεκέμβρη. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλουν πρόστιμο ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα, δηλαδή θα πληρωθεί στο διπλάσιο

Τα χαράτσια ανάλογα με τον κυβισμό διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μέχρι 300 κυβικά εκατοστά: 22 ευρώ
  • 301-785 κ.ε.: 55 ευρώ
  • 786-1.071 κ.ε.: 120 ευρώ
  • 1.072-1.357 κ.ε.: 135 ευρώ
  • 1.358-1.548 κ.ε.: 240 ευρώ
  • 1.549-1.738 κ.ε.: 265 ευρώ
  • 1.739-1.928 κ.ε.: 300 ευρώ
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 660 ευρώ

Για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 τα τέλη κυκλοφορίας προκύπτουν ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πασχίζουν να κρατήσουν όρθιους τους επιχειρηματίες

Νέες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια προς επιχειρήσεις

Με στόχο, στην καλύτερη περίπτωση, να κερδίσει μια προσωρινή παράταση ζωής ένας αριθμός επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξήγγειλε χτες μια σειρά από ...«πρωτοβουλίες» που αφορούν κονδύλια που διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «απεμπλοκή» κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με άμεσους στόχους την επέκταση των δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και, λόγω της κρίσης, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τη διοχέτευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που παρέμειναν δεσμευμένα, τη διευκόλυνση της έκδοσης τραπεζικών εγγυήσεων για επιχειρήσεις απέναντι στους προμηθευτές τους. Αναλυτικότερα:

  • Μέσα στο Νοέμβρη, όπως ανακοινώθηκε, θα τεθεί σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης μέχρι το Μάη του 2014 από τις τράπεζες της αποπληρωμής δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Μέχρι στιγμής, από τα 4,5 δισ. στα οποία ανέρχονται οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί, έχουν καταπέσει 150 εκατ. και εκτιμάται ότι συνολικά θα καταπέσουν εγγυήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17% του συνόλου. Σημειώνεται ότι η διάρκεια επιμήκυνσης του κάθε δανείου θα εξαρτάται από τις επιμέρους συμφωνίες ανάμεσα στους δανειολήπτες και τις τράπεζες.
  • Σε ό,τι αφορά κονδύλια ύψους 300 εκατ. του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το ΕΤΑΝ και βρίσκονται αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, λόγω χαμηλής έως μηδενικής απορρόφησης, τα 170 θα διατεθούν για να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ (μειώνοντας το συντελεστή μόχλευσης από 1 προς 2 σε 1 προς 1, δηλαδή 130 το Δημόσιο και άλλα τόσα οι τράπεζες), με επιδότηση επιτοκίου στο 50% και πενταετή διάρκεια. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκκρεμεί η κατάθεση τροπολογίας. Τα άλλα 130 εκατ. θα διατεθούν για άλλα προγράμματα.
  • Για το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Εξοικονομώ κατ' οίκον» (ύψους 190 εκατ.), που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία για απλούστευση των διαδικασιών για να περιοριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για το πρόγραμμα «ΕΝΑΛΙΟ» (ύψους 35 εκατ.) που απευθύνεται σε αλιείς, υδατοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις αλιευτικών προϊόντων κλπ., και παρουσιάζει μηδενικό ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση νέου «οδηγού εφαρμογής». Για τα 150. εκατ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που επίσης παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα, θα ανακοινωθούν αλλαγές στο επόμενο διάστημα.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα που αφορά τη χορήγηση εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες για τις συναλλαγές επιχειρήσεων με τους προμηθευτές τους, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ SOUTH STREAM
«Παγώνει» το ελληνικό τμήμα

Αναστέλλεται η κατασκευή της ελληνικής διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», τον οποίο προωθεί η ρωσική GAZPROM, προκειμένου να αποκτήσει εναλλακτική και καλύτερη πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη Μόσχα από τον επικεφαλής του έργου L. Chugunov και έδειξαν πόσο αναξιόπιστοι είναι οι πολιτικοί σχεδιασμοί, όπως αυτός της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», που - βασίζονται και - επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των μεγάλων ενεργειακών συμφερόντων.

Τα στελέχη του ρωσικού κολοσσού ξεκαθάρισαν ότι τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, η τυχόν ενεργοποίηση του σχεδίου θα εξαρτηθεί από αυστηρά εμπορικά κριτήρια, τα οποία δεν πληρούνται αυτήν τη στιγμή. Το σχέδιο για το ελληνικό τμήμα είχε προταθεί και συμφωνηθεί το 2008 σε συνάντηση μεταξύ των Πούτιν και Καραμανλή. Το 2010 είχε συσταθεί κοινή εταιρεία με τη ΔΕΣΦΑ, ώστε να προχωρήσει στο μελετητικό κομμάτι του έργου. Τώρα, σημειώνεται ότι ο στόχος του αγωγού για κατανάλωση των ποσοτήτων που θα μεταφέρονταν από τις χώρες διέλευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον καλύπτονται από τις υφιστάμενες υποδομές, ενώ και η Νότια Ιταλία εμφανίζει ανάλογη κατάσταση. Η ακύρωση του σχεδίου αποσυνδέθηκε από τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ, για την οποία η GAZPROM έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς.

ΣΕΤΕ
Εφικτός ο στόχος για 17 εκατ. τουρίστες το 2013

Τελικά πάνε καλά οι δουλειές των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού

Περισσότερο από αισιόδοξος επέστρεψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, από την Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού, διαπιστώνοντας «σαφή μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της χώρας μας». Συνακόλουθα, οι φιλόδοξοι στόχοι που έθεσε ο ΣΕΤΕ για το 2013, για 17 εκατ. τουρίστες (από 16 εκατ. το 2012) και 11 δισ. ευρώ έσοδα (από 10 δισ. ευρώ), κρίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν.

Αυτό που μένει τελικά, από την όλη κατάσταση, είναι: οι κραυγές «απόγνωσης» των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού για την «αμαύρωση» της εικόνας της χώρας λόγω των διαδηλώσεων και των απεργιών, που τις συμμερίζεται απόλυτα και η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη. Τα υπερπρονόμια που αξιώνουν και ετοιμάζεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, όπως μεγαλύτερη ενίσχυση μέσω του «επενδυτικού» νόμου, νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες επιδιώξεις τους, φορολογικές και εργασιακές ρυθμίσεις προς όφελός τους. Η πρόβλεψη για μείωση κατά 15% των αμοιβών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην πρόσφατη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα για «εναρμονισμένες πρακτικές»

Πρόστιμα για συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούσαν σε αποκλεισμό από τη χορήγηση εκπτώσεων άλλων βιβλιοπωλείων του νομού Θεσσαλονίκης επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τρία βιβλιοπωλεία, αποδεχόμενη σχετική καταγγελία της εταιρείας «Βιβλιοπωλεία "ΚΟΣΜΟΣ" Μαρία Φλωρά ΕΠΕ».

Η Επιτροπή υποχρέωσε το Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Θεσσαλονίκης, ο οποίος όπως αναφέρεται είχε τη σχετική «πρωτοβουλία» για τις συνεννοήσεις, και μαζί τα βιβλιοπωλεία «ΙΑΝΟΣ ΑΕ», «ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΕ» και «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ» να σταματήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική με απειλή 5.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης. Επέβαλε, ακόμη, πρόστιμα ύψους 27.180 ευρώ, 11.453 ευρώ και 3.711 ευρώ αντίστοιχα στο καθένα από τα παραπάνω βιβλιοπωλεία.

Επίσης, υποχρεώνει το Σύλλογο να εκδώσει μέσα σε πέντε μήνες ανακοίνωση και να τη δημοσιοποιήσει, στην οποία θα τονίζει τη δυνατότητα χορήγησης της προβλεπόμενης έκπτωσης στα βιβλία που δεν εμπίπτουν στην ενιαία τιμή, να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τις σχετικές κοινοποιήσεις και να απέχει στο μέλλον από οποιαδήποτε ανακοίνωση ή σύσταση που θα αφορά άμεσα ή έμμεσα τη διαμόρφωση της εκπτωτικής και γενικά εμπορικής πολιτικής των μελών του ή και στην παρακίνηση των μελών του σε αντίστοιχες πρακτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ