ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ

Συστάθηκε η νέα φιλοϊμπεριαλιστική οργάνωση - ομπρέλα των αντικαθεστωτικών

Ισραηλινά άρματα μάχης βάλλουν κατά της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν
Ισραηλινά άρματα μάχης βάλλουν κατά της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στην ισραηλινο-συριακή μεθόριο στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν μετά από την «απάντηση» των εκεί ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στους όλμους που έπληξαν φυλάκιά τους τόσο την Κυριακή όσο και χτες.

Με πυρά από άρματα μάχης «απάντησαν» τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα στο Γκολάν, αργά χτες, σε όλμο που έπληξε στρατιωτικό φυλάκιό τους, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μετά από τα ισραηλινά «προειδοποιητικά» πυρά, την Κυριακή, σε άλλη ρίψη όλμου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα έπληξε «την πηγή από την οποία έγινε η επίθεση», χωρίς επισήμως να διευκρινίσει ποια ήταν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα απαντήσει κατάλληλα σε κάθε πρόκληση» ενώ σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατατέθηκε και στη δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στο Γκολάν. Η σοβαρότητα των εξελίξεων γίνεται σαφέστερη καθώς πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το 1973, οπότε η Συρία, με πόλεμο, ανέκτησε το ήμισυ των υψιπέδων του Γκολάν που το Ισραήλ είχε θέσει υπό την κατοχή του κατά τον πόλεμο των «έξι ημερών» το 1967.

Ενταση επικρατεί και στην τουρκο-συριακή μεθόριο όπου συριακά μαχητικά και ελικόπτερα σφυροκοπούν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην Ρας αλ Αϊν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι κύμα αμάχων προσέφυγε στην τουρκική μεθοριακή πόλη Σεϊλανπινάρ και ότι ένας όλμος έπεσε σε τουρκικό έδαφος χωρίς θύματα ή ζημιές. Σε «ετοιμότητα παροχής βοήθειας προς την Τουρκία εφόσον χρειαστεί» δήλωσε και το ΝΑΤΟ, διά του ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Μετ' εμποδίων και γκρίνιας συμφωνία

Οι ασφυκτικές ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τις αντικαθεστωτικές συριακές οργανώσεις μετά από ατελείωτα παζάρια στην Ντόχα του Κατάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, κατέληξαν στη σύσταση νέας οργάνωσης - ομπρέλα με την επωνυμία Εθνική Συμμαχία. Η οργάνωση στήθηκε στη βάση των προϋποθέσεων «μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας» αν και οι διαφωνίες μεταξύ των αντικαθεστωτικών παραμένουν. Η νέα οργάνωση θα έχει ηγετικό 60μελές συμβούλιο, με τις 22 θέσεις μόνο να αποδίδονται στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, του οποίου κορμός είναι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και συστάθηκε υπό τουρκική εποπτεία. Επικεφαλής τέθηκε ο πρώην ιμάμης του ιστορικού τεμένους των Ομαϊάδων, Μοάζ αλ Κχάτιμπ, που στην πρώτη του δήλωση απηύθυνε έκκληση ενότητας. Εκλέχτηκαν επίσης δύο αντιπρόεδροι: ο «άνθρωπος των ΗΠΑ», επιχειρηματίας Ριάντ αλ Σάιφ, και η υπέρμαχος της κοσμικότητας, Σουχάιρ αλ Ατάσι, αλλά και στρατιωτικό συμβούλιο, το οποίο, ουσιαστικά, «αναφέρεται μόνο στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό», ξεκάθαρη απόπειρα απομόνωσης των ισλαμιστικών ενόπλων ομάδων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έσπευσαν να επικροτήσουν τη συμφωνία. Ο Γάλλος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μίλησαν για «θεμέλιο αντιπροσωπευτικότητας», την αμέριστη συμπαράστασή τους εξέφρασαν Τουρκία και Κατάρ, με τον πρωθυπουργό του δεύτερου να συνοδεύει τον αλ Κχάτιμπ στον Αραβικό Σύνδεσμο προκειμένου να διαπραγματευτούν την αναγνώρισή της Εθνικής Συμμαχίας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ μίλησε για «σημαντικό βήμα» αλλά εμφανίστηκε σχετικά συγκρατημένος. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αναγνώρισε, ήδη, την Εθνική Συμμαχία.

Επιφυλακτικές αλλά όχι εντελώς αρνητικές, αποβλέποντας προφανώς σε επαφές με τμήματα της Συμμαχίας, εμφανίστηκαν Κίνα και Ρωσία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Αντιδρά η Ουάσιγκτον απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση σε επίπεδο «κράτους - παρατηρητή»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις μέρες πριν από την εξαπόλυση της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» κατά της Λωρίδας της Γάζας στα τέλη του 2008 θύμισαν τα τελευταία 24ωρα, καθώς αλλεπάλληλες ήταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά του παλαιστινιακού εδάφους. Συνολικός απολογισμός των τελευταίων 24ώρων είναι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί και 40 τραυματίες σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας από το βορρά μέχρι το νότο, καθώς και έξι Ισραηλινοί τραυματίες, οι τέσσερις στρατιώτες - ο ένας σοβαρά - και οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν υπόγεια σήραγγα κάτω από τα σύνορα Γάζας - Ισραήλ ανατινάχθηκε την Παρασκευή τα ξημερώματα. Ωρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για απόπειρα απαγωγής στρατιωτών και η παλαιστινιακή πλευρά ότι επρόκειτο για «χτύπημα εκδίκησης» για τη δολοφονία από ισραηλινά πυρά την Πέμπτη το απόγευμα, ενός Παλαιστινίου εφήβου. Ακολούθησε εκτόξευση αντιαρματικών ρουκετών, το Σάββατο, κατά την οποία επλήγη ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ περιπόλου, γεγονός που πυροδότησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και εκτοξεύσεων ρουκετών, το οποίο συνεχίστηκε με ένταση μέχρι την Κυριακή το βράδυ και με σαφώς μικρότερο ρυθμό το πρωί της Δευτέρας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, απείλησε ότι τα «ισραηλινά αντίποινα» θα είναι ολοένα πιο «σφοδρά» και ότι «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, «θα πληρώσει βαρύ τίμημα γιατί φέρει την ευθύνη για ό,τι γίνεται». Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις προκλήσεις λόγω των επικείμενων εκλογών της 22 του Γενάρη.

Ενταση και με το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς επιβεβαίωσε την Κυριακή κατά την ομιλία του στην 8η επέτειο από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ τις πληροφορίες ότι η Π. Αρχή θα προχωρήσει, μέσα στο Νοέμβρη, στην κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης ως «κράτους - παρατηρητή» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στον ΟΗΕ δεν υπάρχει δικαίωμα «βέτο» και εκτός απροόπτου η Π. Αρχή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Συνέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι αν αναβαθμιστεί θα μπορεί, όπως και το Βατικανό, να εκπροσωπείται σε σειρά διεθνών οργάνων όπως το ΔΠΔ της Χάγης, εξέλιξη που το Ισραήλ δεν επιθυμεί.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει ανοιχτά απειλήσει ότι θα «κάνει τα πάντα για να αποτύχουν» οι παλαιστινιακές επιδιώξεις. Την αντίθεσή του στην παλαιστινιακή πρωτοβουλία εξέφρασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος σε πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπάς την Κυριακή το βράδυ.

Αργά χτες το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά στο Ριάντ, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, προκειμένου να συζητήσουν την παλαιστινιακή πρωτοβουλία και τρόπους προώθησής της.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμασίες επέμβασης στη Συρία

Τον ενεργότερο ρόλο που θέλει να παίξει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στην επέμβαση στη Συρία δείχνουν οι δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς στην εκπομπή «The Andrew Marr Show» του BBC 1 την Κυριακή. Είπε: «Βρετανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να επέμβουν στη Συρία αν αυτό απαιτήσει η χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης», επικαλούμενος και το «βαρύ χειμώνα». Ο Βρετανός στρατηγός πέρα από το πρόσχημα που χρησιμοποίησε είπε ότι «αυτό θα ήταν μια τεράστια προσπάθεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός λόγος κάποιος να μην το παίρνει υπόψιν του και ξέρω ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται αυστηρά. Πρέπει η διεθνής κοινότητα και οι πολιτικοί ηγέτες να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν».

Το κλίμα προετοιμασίας, όπου ο στρατηγός δεν αποκλείει άμεση στρατιωτική επέμβαση, έρχεται να ενισχύσει δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ «Ντάιλι Σταρ». Οπως λέει, επικαλούμενο πηγές του Βρετανικού Υπουργείου Αμυνας, βρετανικά στρατεύματα της SAS και SBS από το Ειδικό σύνταγμα αναγνώρισης είναι μέσα στη Συρία «για να βοηθήσουν τους αντάρτες δείχνοντάς τους πώς να χρησιμοποιούν νέα όπλα και εκρηκτικές ύλες» και «εκπαιδεύουν τις επαναστατικές ομάδες δολοφονίας για να στοχεύσουν στον Πρόεδρο Ασαντ και τον κύκλο του».

Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, που αναπαράγεται από ρώσικα ΜΜΕ ότι υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσης στην Συρία (κατά τα πρότυπα προηγούμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Ιράκ ή την Λιβύη) σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Βρετανίας μέσα στη βδομάδα, όπου πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στη Συρία και η στάση της Βρετανίας.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Διαμόρφωση «κλίματος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τα ευρύτερα γυμνάσια στην ιστορία της άρχισε, χτες, η ιρανική αεράμυνα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών από τον τακτικό στρατό αλλά και το σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης». Τα γυμνάσια, που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερο από τη μισή χώρα, είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και κατά τη διάρκειά τους θα δοκιμαστούν νέα συστήματα εδάφους - αέρος.

Εντούτοις έντονη είναι η αίσθηση ότι η πραγματοποίησή τους αν δε συνδέεται σαφώς λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την επιβεβαίωση, την περασμένη βδομάδα, από το Πεντάγωνο ότι η ιρανική αεράμυνα άνοιξε πυρ, πριν από περίπου 15 ημέρες, σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να το πετύχει. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το αεροσκάφος ήταν «σε διεθνή εναέριο χώρο» και η Τεχεράνη ότι ήταν σε «ιρανικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούσε κατασκοπευτική δουλειά». Ακολούθησαν ανταλλαγές προειδοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωνε «αισιόδοξο» ότι θα μπορούσε να καταληχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κατά τη νέα συνάντηση των δύο πλευρών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη.

  • Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν έστειλε η σαουδαραβική ηγεσία όπου καταγγέλλει την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της από ιρανικά ελικόπτερα στην περιοχή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των κοιτασμάτων αερίου Χάσμπα καθώς και την υποχρεωτική ακινητοποίηση, επί κάποιες ώρες, πλοίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Aramco» από ιρανικά πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ