ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Βρετανία αναγνωρίζει πλήρως τους αντικαθεστωτικούς

Σκληρές μάχες στη συρο-τουρκική μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΣ ΑΛ ΑΪΝ.--

Τα βήματα της Γαλλίας φαίνεται ότι ακολουθεί ο βρετανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκοντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στο νέο αντικαθεστωτικό σχηματισμό για τον έλεγχο του οποίου συνεχίζονται και εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας χτες στη βουλή, δήλωσε ότι η Βρετανία «πλέον αναγνωρίζει την Εθνική Συμμαχία ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού».

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που ομοφώνως αναγνώρισαν την «Εθνική Συμμαχία» ως «νόμιμο εκπρόσωπο των προσδοκιών του συριακού λαού», αποφεύγοντας τον όρο «μοναδικό», και δεσμεύτηκαν να «την υποστηρίξουν». Ο Χέιγκ μίλησε για «παροχή βοήθειας προς την Εθνική Συμμαχία για να στήσει πολιτικά και ανθρωπιστικά δίκτυα στη Συρία και για αποκατάσταση των υποδομών στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί» - κάτι που, υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει πράξει η Γαλλία με τις τοπικές διοικήσεις των περιοχών αυτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις, επανέλαβε ότι προς το παρόν «η χορήγηση όπλων δε συζητείται».

Η Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε το βασικό μοχλό πίεσης για τη σύσταση της «Εθνικής Συμμαχίας», την έχει χαρακτηρίσει «νόμιμο εκπρόσωπο» του συριακού λαού αλλά έχει, απροκάλυπτα, δηλώσει ότι «πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο βήμα θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος της Συμμαχίας που να είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή».

Σκληρές μάχες

Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν, χτες, σε προάστια της Δαμασκού ενώ υπό κλοιό στρατιωτικών δυνάμεων βρισκόταν για πολλοστή ημέρα η γειτονική πόλη Ντεράγια, που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Υπενθυμίζεται ότι στην Ντεράγια είχαν εντοπιστεί τον Αύγουστο οι σοροί 500 σφαγιασμένων γυναικόπαιδων, ένα έγκλημα που η Δαμασκός απέδωσε σε «τρομοκρατικές ομάδες».

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η βάση αεράμυνας στο Χαζάρ αλ Ασουάντ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς δύο ισλαμιστικές ομάδες (οι Ταξιαρχίες Τζουντ Αλλάχ και η Ανσάρ αλ Ισλάμ) μάχονται με συριακά στρατεύματα για τον έλεγχό της. Αργά το απόγευμα, όλμος έπληξε το κτίριο του υπουργείου Πληροφοριών στη Δαμασκό, χωρίς να προκληθούν θύματα, όπως υποστήριζαν οι συριακές αρχές.

Μάχες μαίνονταν και στη βάση αεράμυνας Σεΐκ Σουλεϊμάν, έξω από το Χαλέπι, όπου οι αντικαθεστωτικοί διατείνονται ότι ελέγχουν το ήμισυ. Τέλος, σκληρές συγκρούσεις μαίνονται στην Ρας αλ Αϊν, στα σύνορα με την Τουρκία, ανάμεσα σε ενόπλους των ακραίων ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων Μέτωπο «αλ Νούσρα» και «Γάρμπ αλ Σαμ» και μαχητών των Μονάδων Λαϊκής Αμυνας της Δημοκρατικής Κουρδικής Ενωσης Συρίας. Οι δεύτεροι ζητούν από τους ισλαμιστές - εφόσον έχει απομακρυνθεί ο συριακός στρατός - να φύγουν από την πόλη που κατοικείται κυρίως από Κούρδους κάτι που οι ισλαμιστές δεν δέχονται, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν σκοτωθεί 24 ισλαμιστές ένοπλοι, τέσσερις Κούρδοι μαχητές και ένας τοπικός αξιωματούχος.

«Ετοιμο» το ΝΑΤΟ για «Πάτριοτ»

Τη συμφωνία τους να προμηθεύσουν την Τουρκία με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, Πάτριοτ, δηλώνουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει τέτοιο αίτημα από την πλευρά της Αγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία θα υποβάλει σχετικό αίτημα για την ανάπτυξη των πυραύλων στο έδαφός της το συντομότερο δυνατό και ότι εφόσον αναπτυχθούν θα είναι «μόνο για αμυντικούς σκοπούς».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Οι εντάσεις στον Ειρηνικό, με αιχμή τη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, απασχόλησαν τη Σύνοδο Χωρών Ανατολικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καμπότζη, με τη συμμετοχή των χωρών που εντάσσονται στο ASEAN (Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας: Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Λάος, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι και Φιλιππίνες) καθώς και της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και των ΗΠΑ. Η Σύνοδος του ASEAN απέτυχε να καταλήξει σε συμβιβασμό όσον αφορά τη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, περιοχής, μεγάλης στρατηγικής σημασίας ως πέρασμα και πιθανά με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, που συμμετείχε στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, παρενέβη στο θέμα των εντάσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα - όπου οι Φιλιππίνες εκφράζουν διεκδικήσεις απέναντι στην Κίνα, αλλά και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου η διαμάχη επικεντρώνεται μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο -, απαιτώντας να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο οι ίδιες οι ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά στον ανταγωνισμό στην περιοχή για να εξασφαλίσουν μερίδιο για τα αμερικανικά μονοπώλια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, τάχθηκε κατά της εξάπλωσης της έντασης στην περιοχή και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση επί της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ομπάμα και Τζιαμπάο είχαν και διμερή συνάντηση με θέμα τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, με τον Κινέζο πρωθυπουργό να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσής τους. Ο Μπ. Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Κίνας, λέγοντας ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ευθύνη να ηγηθούν μίας παγκόσμιας ανάπτυξης και να συμβάλλουν από κοινού στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Καμπότζη συναντήθηκε επίσης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προωθούν τη λεγόμενη Στρατηγική Οικονομική Συμφωνία του Ειρηνικού (ΤΡΡ) με χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων στην περιοχή, με την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα να πραγματοποιούν συνάντηση για ελεύθερη ζώνη εμπορίου και να διευρύνουν τις συνομιλίες τους για την Αμοιβαία Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία με την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Συνομιλίες υπουργών Εξωτερικών

Με ένα ευρύ θεματολόγιο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ και στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αναζητήσουν συμβιβασμούς για το πρόβλημα της αντιπυραυλικής άμυνας (ΑΑ), σύμφωνα με δηλώσεις του Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις συνομιλίες τους στην Καμπότζη δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα της Συρίας. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή γραμμή», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες αυτές αν κι οι ΗΠΑ δηλώνουν πως υποστηρίζουν τις αποφάσεις της Γενεύης, την ίδια ώρα θέτουν διάφορα «τελεσίγραφα» και συνέχισε: «Είμαστε σίγουροι πως αυτό δε θα τους βγει!».

Την ίδια ώρα η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε τη Ρωσία πως η αμερικανική ηγεσία επιδιώκει την ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ από τη μεριά της η ρωσική πλευρά έθεσε το ζήτημα των εμποδίων που συναντούν οι ρωσικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προετοιμάζεται η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην Καμπούλ συγκεντρώνονται οι γαλλικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, οι οποίες πρόκειται να επιστρέψουν στη Γαλλία, μέχρι το καλοκαίρι του 2013, εγκαταλείποντας την τελευταία τους βάση της Νιζράμπ στην επαρχία Καπίσα. Οι Γάλλοι στρατιώτες που γνώρισαν μεγάλες απώλειες στις τάξεις τους θα παραμείνουν στην Καμπούλ μέχρι την αποχώρησή τους, ενώ 50 εξ αυτών θα παραμείνουν ως «εκπαιδευτές», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμφωνίας.

Οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους κάλεσαν όλες τις κατοχικές δυνάμεις να ακολουθήσουν το γαλλικό παράδειγμα, εγκαταλείποντας τη χώρα και αφήνοντας τη χώρα στους Αφγανούς.

Την ίδια στιγμή, νέα αύξηση γνωρίζουν οι καλλιέργειες οπίου στο Αφγανιστάν, φτάνοντας τα 1,54 εκατομμύρια στρέμματα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 36% λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ναρκω-καλλιέργειες οι κατοχικές δυνάμεις κατηγορούν τους Ταλιμπάν, έχοντας ωστόσο σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης, αφού συμμετέχουν στο εμπόριο των ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ