ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ
Μονόδρομος η συστράτευση με την ΠΑΣΕΒΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία για τις μεθοδεύσεις της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας του ΣΑΤΑ

Τις μεθοδεύσεις της πρασινογάλαζης ηγεσίας του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ταξί (ΣΑΤΑ) καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 14/11/2012, «το ξεπουλημένο προεδρείο του σωματείου επιβεβαίωσε το ρόλο του» αφού «ως αυθεντικοί υπηρέτες και εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων, αποδέχονται όχι απλά το ρόλο του νεκροθάφτη του κλάδου, αλλά και του όρνεου, που καραδοκεί πάνω από το λαβωμένο σώμα του για να το κατασπαράξει!»

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Ελπίζουν ότι θα περισσέψει κανένα κοκαλάκι από το μεγάλο φαγοπότι του μονοπωλιακού κανιβαλισμού και καλούν κάθε πρόθυμο να προσέλθει! Ετσι ενώ αρνήθηκαν να βάλουν σε ψηφοφορία την πρόταση της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας" για άμεση σύγκλιση ΓΣ για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, παίρνουν πρωτοβουλίες για να οργανώσουν τις ''δουλειές''. Ψάχνουν για συνενόχους! Προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους ταξιτζήδες με παραμύθια περί κριτηρίων που θα απαιτήσουν από το υπουργείο, περί ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας εταιρειών από τους μικροϊδιοκτήτες.

Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να τους εμπιστευθεί, το εισόδημά μας θα επιδεινώνεται συνεχώς. Οι μικροϊδιοκτήτες δεν έχουμε ελπίδα να σταθούμε και να ανταγωνιστούμε τους «μεγάλους» του ΣΕΤΕ, το τουριστικό κεφάλαιο και τους μαντράδες. Μ' αυτούς είναι ο κ. Λυμπερόπουλος και η παρέα του. Μ' αυτούς τα έχουν τακιμιάσει και σε συνεννόηση με το υπουργείο βάζουν πλάτη να περάσουν τα μέτρα χωρίς αντιδράσεις.

Στην προσπάθεια αυτή στρατεύονται οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ;) και η μαυρίλα της Χρυσής Αυγής.

Αδυνατώντας ν΄απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κατέφυγε στον ωμό αντικομουνισμό και τη συκοφαντία επισείοντας παράλληλα τον μπαμπούλα της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Είναι συνεταίροι. Μαζί υπηρετούν, το ίδιο σύστημα και τα ίδια αφεντικά!

Ο συνάδελφος ταξιτζής πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους ξεπουλημένους και στην πολιτική των κομμάτων που αυτοί υπηρετούν. Να ξεφορτωθεί τους φόβους και τις αυταπάτες τους δισταγμούς και την αναβλητικότητα που προσπαθούν να του καλλιεργήσουν για να τον αφοπλίσουν. Να τον κάνουν παθητικό αποδέκτη της καταστροφής του. Να μην κάνει αδιέξοδο της ζωής του και της οικογένειάς του τα αδιέξοδα του κεφαλαίου και των συμφερόντων του.

Μονόδρομος για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη δουλειά και στη ζωή είναι η δικιά του οργάνωση και ο αγώνας. Η συστράτευσή του με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει για την ανατροπή. Την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η πρόκληση ολοκληρώνεται...

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για το περιβόητο επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε οικογένειας θα δίνεται το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από την περιοχή που διαμένει το κάθε νοικοκυριό. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία μπορεί να καθορίζει τις διαδικασίες είσπραξης του επιδόματος, δε δίνει όμως την παραμικρή απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία απλά δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Δικαίωμα επιδότησης έχουν:

  • Οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
  • Ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Με βάση το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας, επίδομα δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν, με βάση τις δηλώσεις του 2009, ακίνητα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι το ποσό γίνεται 200.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και προκειμένου να υπολογίσει το επίδομα που του αναλογεί, οφείλει να γνωρίζει ότι η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, για την κάθε μία εκ των οποίων αναγνωρίζεται διαφορετικό επίπεδο κατανάλωσης σε λίτρα πετρελαίου, ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι νομοί της χώρας και η ανώτατη κατανάλωση σε λίτρα χωρίζονται στις εξής ζώνες:

  • ΖΩΝΗ Α: Περιλαμβάνονται οι Νομοί με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) όπου ισχύει ανώτατη κατανάλωση στα 25 λίτρα το τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Β: Στους Νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα 15 λίτρα ανά τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Γ: Στους Νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας ισχύει ανώτατη κατανάλωση 8 λίτρα το τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Δ: Στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού μπαίνει πλαφόν στα 5 λίτρα ανά τ.μ.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτου ζώνης χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου, η επιδότηση ορίζεται στα ...28 λεπτά του ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα και στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει κατοικία 100 τετραγωνικών, το ανώτατο επίδομα που δικαιούται για ολόκληρη τη σεζόν είναι:

ΖΩΝΗ Α: 700 ευρώ

ΖΩΝΗ Β: 420 ευρώ

ΖΩΝΗ Γ: 224 ευρώ

ΖΩΝΗ Δ: 140 ευρώ

Οι δικαιούχοι επιδόματος πρέπει να προστρέχουν στην ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κλπ.

Παράλληλα οι διαχειριστές πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, στην ίδια ιστοσελίδα δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία των διαμερισμάτων που εκπροσωπούν.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει η υπηρεσία από τις εταιρείες διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια το επίδομα θα καταβάλλεται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσα σε είκοσι μέρες.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Στα 1,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Φέσια ύψους 5,4 εκατ. ευρώ τη μέρα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να σωρεύονται οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές και αυτό παρά την κλιμακούμενη κατρακύλα των εμπορικών δοσοληψιών και συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας. Στο 10μηνο Γενάρη με Οκτώβρη 2012 ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, σε ποσά που αντιστοιχούν σε φέσια ύψους 5,4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες :

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 1,2 δισ. ευρώ και σε αριθμό τεμαχίων στα 112.232

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διογκώθηκαν στα 165,4 εκατ. ευρώ και σε αριθμό τεμαχίων τις 105.767.

Τα «φέσια» για το 12μηνο του 2011 είχαν φτάσει στα 2,3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ για το 2010).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων

Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

Ευρεία σύσκεψη φορέων της Καρδίτσας έγινε το βράδυ της Τετάρτης για το πρόβλημα της λειψυδρίας και την αναγκαιότητα εκτροπής του Αχελώου, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργατικών σωματείων και αυτοαπασχολουμένων, καθώς και αγροτικών συλλόγων.

Κεντρικός εισηγητής στη σύσκεψη ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτων και κατήγγειλε τους σχεδιασμούς για μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών στην περιοχή, καθώς και το πάγωμα του έργου της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου. Επίσης, αναφέρθηκε και στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκώβου. Κατήγγειλε την ακολουθούμενη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και καυτηρίασε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στην εκτροπή του Αχελώου. Τι τον έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά, και θέλει να γκρεμιστούν τα φράγματα, όπως κάνουν και οι Αμερικάνοι, την πολιτική του Ομπάμα θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ...

Οπως ειπώθηκε, η κατάσταση θα οξυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, αφού η διαβούλευση που προωθεί η συγκυβέρνηση έχει στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση των φορέων και του λαού της Θεσσαλίας ώστε να περικοπούν αρδεύσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να υπάρξει εναρμόνιση με τη νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική 2014 - 2020, που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική παραγωγή και θα ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες

Στη διάρκεια τη σύσκεψης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της συγκρότησης κοινού μετώπου αγώνα και συντονισμού της πάλης. Τα ζητήματα που τέθηκαν προς διεκδίκηση είναι η δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης των υδάτων, η ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου μαζί με τα συνοδευτικά έργα που απαιτούνται για την αξιοποίηση του νερού και τα υπόλοιπα απαραίτητα έργα στην περιοχή (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ.). Τονίστηκε ακόμα η αναγκαιότητα της πάλης ώστε να σταματήσει η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Πανθεσσαλονίκια Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων οργανώνει η ΠΑΣΥ την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα στο πρώην δημαρχείο Χαλκηδόνας. Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά, να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε ΕΕ - Κυβέρνηση - Μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ