ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κομμουνιστική Επιθεώρηση»

Κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ για το τεύχος 1/2013 που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες

Για τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τους φίλους του Κόμματος, για όσους συμπορεύονται μαζί του, ακόμα και για όσους γενικά εκτιμούν τη δράση του στους αγώνες, αυτήν την περίοδο αποτελεί βασικό καθήκον η μελέτη των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Απρίλη.

Οι Θέσεις της ΚΕ περιλαμβάνουν:

-- Τις εκτιμήσεις της ΚΕ για τις εξελίξεις που συντελέστηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα στην ελληνική οικονομία σε σχέση με τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Ευρωζώνη αλλά και διεθνώς, την επίδρασή τους στον πολιτικό συσχετισμόδυνάμεων. Κύρια χαρακτηριστικά αυτών των εξελίξεων είναι η συνεχιζόμενη βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα προβλήματα συνοχής στην Ευρωζώνη, η εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης, πριν να περάσει ουσιαστικά σε φάση ανάπτυξης, σε σημαντικό μέρος της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

-- Την εκτίμηση της δράσης του Κόμματος στις παραπάνω συνθήκες.

-- Τα άμεσα καθήκοντα του ΚΚΕ μέχρι το 20ό Συνέδριό του.

-- Το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ, αφού έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από την προηγούμενη επεξεργασία προγράμματος, ενώ ήδη η ζωή έδωσε την ανάγκη συμπληρώσεων, διορθώσεων, ανάπτυξης κλπ., πορεία που αποτυπώθηκε και στα ντοκουμέντα των προηγούμενων Συνεδρίων (16ο, 17ο, 18ο).

Στο προηγούμενο Συνέδριό του, το 18ο (Φλεβάρης 2009), το Κόμμα μας είχε προβλέψει την εκδήλωση βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Είχε εκτιμήσει ότι σε αυτές τις συνθήκες η εξέλιξη του συσχετισμού δυνάμεων δε θα ήταν μονοσήμαντα σε θετική κατεύθυνση, ότι υπό την επίδραση σειράς παραγόντων μπορούσε να εξελιχθεί και αρνητικά, να ενισχυθούν οι ρεφορμιστικές αυταπάτες, αλλά και ακραία αντιδραστικά ρεύματα.


Η αποκάλυψη των «ορίων» του καπιταλισμού ως προς τη δυνατότητα παραχωρήσεων σε εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, η γενική επίθεσή του στην εργατική τάξη και σε τμήματα των αυτοαπασχολούμενων δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, σε επαναστατική άνοδο του εργατικού κινήματος, σε ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων. Αντίθετα, κυριαρχεί η μικροαστική ανυπομονησία, η απατηλή ελπίδα για ουσιαστική φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο μέσω νέου κομματικού συσχετισμού στο αστικό κοινοβούλιο γρήγορα εναλλάσσεται με την απογοήτευση σε σχέση με τις δυνατότητες του ρεφορμισμού, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη.

Το αστικό πολιτικό σύστημα, παρά τις δυσκολίες του (π.χ. φθορά του δικομματισμού), συνεχίζει να ενσωματώνει, να διαμορφώνει νέες εφεδρείες που μπορούν να συγκρατούν την εργατική - λαϊκή δυσαρέσκεια στο έδαφος του συστήματος. Η εργατική - λαϊκή αντίδραση, παρά τα όποια θετικά βήματα με κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ., δε βγήκε από τα όρια του ρεφορμισμού και των αυταπατών ότι μπορεί να υπάρξει εμπόδιο σε αυτή την επίθεση με κάποια κυβερνητική αλλαγή, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Στη συνέχεια σημειώθηκε υποχώρηση και στη συμμετοχή στις απεργίες και κινητοποιήσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη θέση του ΚΚΕ ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν οδηγεί αυθόρμητα και μονοσήμαντα σε ριζοσπαστικοποίηση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε οπισθοχώρηση, αναδίπλωση.


Η κυριαρχία κοινοβουλευτικών αυταπατών εκφράστηκε με ενδυνάμωση της τάσης εκλογικής υποστήριξης κομμάτων που δεν είχαν κριθεί ως κυβερνητικά, που έκαναν κριτική στο εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης, που επικέντρωναν την προσοχή τους σε προβλήματα χρηματισμού βουλευτών και υπουργών, ενώ υπόσχονταν καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους, διαπραγματευτική πυγμή προς τους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ με στόχο την «αναθεώρηση» των Μνημονίων και τη συγκράτηση της μείωσης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Θεαματική ήταν η άνοδος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίχτηκε και από τμήματα του ΠΑΣΟΚ, από αστικά ΜΜΕ. Εξίσου θεαματική ήταν η άνοδος της εκλογικής επιρροής της ρατσιστικής - εθνικοσοσιαλιστικής Χρυσής Αυγής, που στηρίχτηκε από ακροδεξιά τμήματα της ΝΔ, από τμήματα του κρατικού μηχανισμού καταστολής.

Υπό το νέο πολιτικό συσχετισμό εντάθηκε ο αντικομμουνισμός, η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ με διάφορες μορφές: την κρατική περί «ΚΚΕ της βίας και της υποκίνησης απεργιών, καταστροφικών για την οικονομία», των «δύο άκρων» κλπ., την οπορτουνιστική περί «ΚΚΕ της απομόνωσης και του δογματισμού», την πιο εκλεπτυσμένη οπορτουνιστική που κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή και στο ΚΚΕ για έλλειψη τακτικής σε μη επαναστατικές συνθήκες.

Ο οπορτουνισμός ενός ευρέως οργανωτικού και ιδεολογικού φάσματος, μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, μόλυνε εργατικές και λαϊκές δυνάμεις που προσέγγιζαν το ΚΚΕ και βρίσκονταν σε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης, με το μικρόβιο της έλλειψης πίστης στην ταξική πάλη, του συμβιβασμού στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής εξουσίας, της έλλειψης πίστης στη δυνατότητα και ρεαλιστικότητα της εργατικής εξουσίας και της σοσιαλιστικής οικονομίας.

Ουσιαστικά και η σημερινή φάση αποτελεί συνέχεια της περιόδου που σηματοδότησαν οι αντεπαναστατικές ανατροπές, περίοδος ιδεολογικής πολιτικής - οργανωτικής ανασύνταξης του επαναστατικού εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος, προετοιμασίας του για να περάσει στην αντεπίθεση.

Εξακολουθεί να αποτελεί καθήκον προτεραιότητας η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η χειραφέτησή του από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, η κατάκτηση της ενότητάς του σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, η προσέλκυση λαϊκών τμημάτων των αυτοαπασχολούμενων σε αυτή τη γραμμή πάλης, δηλαδή η προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Πρόκειται για γραμμή αντίστασης και ταυτόχρονα γραμμή αντεπίθεσης, πάλης για την επιβίωση και ταυτόχρονα συγκέντρωσης και μαχητικοποίησης δυνάμεων με σοσιαλιστικό στόχο, για ανατροπές στην οικονομία και στην πολιτική εξουσία.

Πρόκειται για γραμμή ταξικής πάλης και λαϊκής συμμαχίας, μέσα από την οποία θα ωριμάζουν συνειδήσεις, η αναγκαιότητα σύγκρουσης με την ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές διακρατικές ενώσεις, με τα ιδιωτικά και κρατικά μονοπώλια, εγχώρια και ξένα. Θα πείθονται οι μάζες για πάλη με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, καθώς και τη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους. Σε αυτή τη γραμμή πάλης μπαίνουν εμπόδια στην ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στη γραμμή της αστικής διαχείρισης της κρίσης, αντιμετωπίζεται η δράση αντιδραστικών δυνάμεων, όπως της Χρυσής Αυγής, αναπτύσσεται πίεση για υπεράσπιση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, των λαϊκών αναγκών, γίνονται βήματα και άλματα στο συσχετισμό δυνάμεων, πρώτ' απ' όλα στο συσχετισμό της πάλης της εργατικής τάξης με την τάξη των καπιταλιστών, με την εξουσία τους.

Ναι, σε συνθήκες που δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά αυτός ο συσχετισμός, αντίθετα συνεχίζει η προηγούμενη αρνητική αλλαγή, η αντοχή ενός ΚΚ είναι το πρώτο καθήκον. Και δε μετριέται η αντοχή ενός ΚΚ με την εκλογική του δύναμη, παρ' όλο που και σε αυτή συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα ενός συσχετισμού. Η αντοχή ενός ΚΚ κρίνεται από την προσήλωσή του στον ταξικό αγώνα, από την ικανότητά του να μην παραδοθεί, να μην υπηρετήσει τον ταξικό αντίπαλο, να μη χάσει το χαρακτήρα του ως μαχητική οργανωμένη ιδεολογική - πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης και στις νέες συνθήκες ανόδου του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού, του αναθεωρητισμού αλλά και του ρατσισμού - εθνικισμού.

Δεν είναι τυχαίο που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο υπάρχει υπερπαραγωγή βιβλίων, ταινιών, ντοκιμαντέρ, που από τη μια αναφέρονται στα δεινά του καπιταλισμού, στην οικονομική του κρίση και από την άλλη αναγνωρίζουν κάποιες κατακτήσεις του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», όπως την έλλειψη ανεργίας και ανασφάλειας, αλλά για να τις ακυρώσουν μιλώντας για «ισοπεδωτική» ικανοποίηση των αναγκών και έλλειψη ελευθερίας - δημοκρατίας.

Αυτές οι απόψεις αποκτούν διεισδυτικότητα στη συνείδηση εργατικών και λαϊκών δυνάμεων γιατί πλασάρονται και από πολιτικές δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται ως «αριστερές» ή και αντικαπιταλιστικές, από διανοούμενους που αναφέρονται θετικά στους Μαρξ - Ενγκελς, συχνά και στο Λένιν, που διαχωρίζουν τις περιόδους της σοσιαλιστικής οικοδόμησης π.χ. στην ΕΣΣΔ επικεντρώνοντας σε ηγετικά πρόσωπα (π.χ. στον Στάλιν) και αφήνοντας στην άκρη τις συνθήκες της ταξικής πάλης, τις αντιθέσεις που παραλαμβάνει η νέα εξουσία, η νέα κοινωνία.

Στην 20ετία που μεσολάβησε από την κορύφωση της αντεπαναστατικής διαδικασίας στην ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ ερεύνησε και μελέτησε την πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, γενικότερα την πείρα της ταξικής πάλης με καθοδηγήτρια δύναμη το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σταδιακά υπέβαλε σε συλλογικές εσωκομματικές συζητήσεις και σε δημόσιο διάλογο τα συμπεράσματά του.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώθηκαν οι απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας όσο και για ζητήματα της σοσιαλιστικής εξουσίας, των θεμελιακών αρχών της που προσδιορίζουν και την κατεύθυνση της δομής της, το χαρακτήρα της ως επαναστατικής εξουσίας της εργατικής τάξης, τη σχέση αυτής της εξουσίας με την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τον Κεντρικό Σχεδιασμό, τη σχέση της με τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς ξένη εργασία.

Πρόκειται για ανάπτυξη των προγραμματικών θέσεων του ΚΚΕ. Η ανάγκη για αλλαγές στο Πρόγραμμα του Κόμματος ωρίμασε μέσα από τις κοινωνικές - πολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν μετά το 15ο Συνέδριό του (1996), αλλά και από τη συνεχή ιδεολογική - πολιτική ωρίμανση του Κόμματος, όπως αποτυπώθηκε στα επόμενα συνέδριά του (16ο και 17ο), τη μελέτη της ιστορίας του Κόμματος (με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του το 2011) και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης της ΕΣΣΔ (Απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό).

Στο Σχέδιο Προγράμματος διατηρούνται βασικά και θεμελιακά στοιχεία του Προγράμματος που είχε διαμορφωθεί στο 15ο Συνέδριο: Ο χαρακτήρας της εποχής ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από τον αρνητικό συσχετισμό και τη νίκη της αντεπανάστασης. Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού για την επίλυση των αντιφάσεων στην ελληνική κοινωνία με ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, δηλαδή ο προσδιορισμός της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικής, ο απεγκλωβισμός από οποιαδήποτε μορφή ενσωμάτωσης σε αστική διακυβέρνηση, η συνειδητή απόρριψη οποιουδήποτε σκαλοπατιού «ενδιάμεσης» εξουσίας ανάμεσα στην αστική και την εργατική. Αναπτύσσεται καλύτερα η στρατηγική αντίληψη του Κόμματος, ιδιαίτερα στον ακριβέστερο προσδιορισμό των σύμμαχων προς την εργατική τάξη κοινωνικών δυνάμεων, στο χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας, στη σχέση του Κόμματος με τις μορφές οργάνωσης της Λαϊκής Συμμαχίας. Τα μέλη και στελέχη του Κόμματος δρουν μέσα στη Λαϊκή Συμμαχία ως κομμουνιστές που παλεύουν για τον προσανατολισμό της δράσης της σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την αστική εξουσία. Το ΚΚΕ διατηρεί πλήρως την αυτοτέλειά του, ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και φάσεις της ταξικής πάλης, διατηρεί πάντα ανοιχτό το μέτωπο με τον οπορτουνισμό, αφού οπορτουνισμός σημαίνει διάθεση συμβιβασμού με τον ταξικό αντίπαλο.

Στο Σχέδιο Προγράμματος κωδικοποιούνται καλύτερα τα καθήκοντα του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική επανάσταση, προσδιορίζεται με πιο ακριβή επιστημονικό τρόπο το ζήτημα της ωριμότητας των αντικειμενικών προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική επανάσταση (επαναστατική κατάσταση). Αναλύεται ο ρόλος του υποκειμενικού παράγοντα για τη νικηφόρα εκδήλωση της επανάστασης, ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος στη διαμόρφωση του επαναστατικού εργατικού λαϊκού μετώπου, στην εξέλιξη και στην έκβαση της επανάστασης, στην αντιμετώπιση της αντεπανάστασης. Ταυτόχρονα δίνεται πιο ολοκληρωμένα η προγραμματική αντίληψη του Κόμματος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικονομίας, προσδιορίζονται καθήκοντα που πρέπει να λύσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ελλάδα, τίθενται οι βάσεις και τα χαρακτηριστικά της εργατικής εξουσίας, της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Η αναλυτική αναφορά στο σοσιαλισμό και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι «φυγή από την πραγματικότητα», «άλμα στο μέλλον», όπως υποστηρίζουν κάποιοι «καλόπιστοι» κριτικοί της στρατηγικής του ΚΚΕ. Για μας ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα άγνωστο μακρινό μέλλον, είναι απαίτηση του σήμερα, ανεξάρτητα από το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό δεν την έχουμε κρυμμένη στο συρτάρι για να τη βγάλουμε όταν θα διαμορφωθούν οι συνθήκες. Τη ζυμώνουμε σε εργάτες και αγωνιστές από τα λαϊκά τμήματα των αυτοαπασχολούμενων. Είναι απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες τους, γι' αυτό είναι και κατεύθυνση πάλης. Με βάση αυτή την αντίληψη δίνουμε σήμερα απαντήσεις, διαμορφώνουμε τη θέση μας για μια σειρά λαϊκά προβλήματα, πρώτ' απ' όλα της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας - πρόνοιας, του πολιτισμού - αθλητισμού κλπ. Η δυνατότητα ικανοποίησης αυτών των αναγκών είναι το περιεχόμενο της κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε, το υπερασπιζόμαστε μαχητικά από την αντι-σοσιαλιστική στρέβλωση με τη μορφή του αντισταλινισμού, από το αντικομμουνιστικό δηλητήριο που ενσταλάζουν στη σκέψη των νέων ήδη από την παιδική τους ηλικία.

Οι Θέσεις της ΚΕ επικεντρώνονται σε υποκειμενικές αδυναμίες του Κόμματος, σε προβλήματα καθοδήγησης, ακόμα και δισταγμού στην αποτελεσματική διάταξη δυνάμεων με στόχο την οικοδόμηση στις βιομηχανίες, στους χώρους συγκέντρωσης της εργατικής τάξης, στα παιδιά της από τη μαθητική τους ηλικία. Επισημαίνουν τη δική της υστέρηση στην καθοδήγηση των Οργανώσεων και κατά συνέπεια των ΚΟΒ στο κύριο καθήκον, όσον αφορά τον τρόπο και τις μορφές δουλειάς, το περιεχόμενο και κυρίως τα οργανωτικά μέτρα έως την ΚΟΒ, ώστε να μπει σε σταθερό και πιο αποτελεσματικό δρόμο η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κομματικής οικοδόμησης, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στις νεότερες ηλικίες. Οι Θέσεις της ΚΕ επικεντρώνονται στις προϋποθέσεις ώστε το ΚΚΕ να αναπτύξει την οργανωτική του ικανότητα, αυτή που ταιριάζει στην επαναστατική στρατηγική του, με βασικό στοιχείο το ανέβασμα της στάθμης όλων των κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων, τη βελτίωση της εργατικής σύνθεσης του Κόμματος, την κομματική οικοδόμηση στις βιομηχανίες και χώρους δουλειάς μεγάλης συγκέντρωσης εργαζομένων, στην ιδιαίτερη φροντίδα για ένταξη γυναικών, εργαζόμενων νεότερων ηλικιών. Την ενίσχυση της καθοδηγητικής δουλειάς υπηρετούν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό του Κόμματος, με στόχο την αμεσότερη καθοδηγητική πρόσβαση στην ΚΟΒ, την ανάπτυξη της συλλογικότητας και επαγρύπνησης σε ΚΟΒ και όργανα, την ενίσχυση της ευθύνης του Κόμματος για τη δράση της ΚΝΕ και γενικότερα για τη δουλειά στη νεολαία με ταξικά χαρακτηριστικά.

Η ύλη τουλάχιστον των τριών πρώτων εκδόσεων της ΚΟΜΕΠ για το 2013 αντικειμενικά προσαρμόζεται στις ανάγκες της προσυνεδριακής και συνεδριακής δραστηριότητας.

Μεγάλο μέρος των σελίδων αυτής της έκδοσης καταλαμβάνει η δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο και του Σχεδίου Καταστατικού, ενώ σε επόμενη έκδοση θα δημοσιευθούν κείμενα του Δημόσιου Διαλόγου.

Επίσης, στο παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ, στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική, δημοσιεύεται κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, εγκεκριμένο από το ΠΓ της ΚΕ, με τίτλο: «ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Σοσιαλδημοκρατική γραμμή με ριζοσπαστικό περιτύλιγμα». Το κείμενο παρουσιάζει κριτικά τα ντοκουμέντα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοέμβρη έως 1 Δεκέμβρη 2012. Στο κείμενο σημειώνεται εισαγωγικά ότι δεν είναι δυνατόν να κριθεί μια πολιτική δύναμη μόνο από τα κείμενά της, χωρίς να εξετασθεί η πολιτική της στην πράξη, πολύ περισσότερο που χαρακτηριστικό του οπορτουνισμού είναι η διάσταση λόγων και έργων. Εχει όμως τη σημασία της και η κριτική παρουσίαση των ντοκουμέντων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, σε μια διαδικασία που διαμορφώνεται σε ενιαίο κόμμα, εγκαταλείποντας τον προηγούμενο χαρακτήρα του ως σχήμα συνεργασίας κομμάτων και πολιτικών ομάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ διεκδικεί να αναδειχθεί σε βασική δύναμη αστικής διακυβέρνησης, υποσχόμενος ένα διαφορετικό μείγμα αστικής διαχείρισης από αυτό που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά. Διόλου τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ριζοσπαστικές προσαρμογές σε επίπεδο διακήρυξης. Χρησιμοποιεί φράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ιδεολογικής συγγένειας με το ΚΚΕ, κυρίως απευθυνόμενος σε εργατικές και λαϊκές δυνάμεις που προσεγγίζουν την πολιτική του ΚΚΕ, που είναι φιλικά προσκείμενες σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει επίσης σοσιαλιστικό στόχο, όπως και το ΚΚΕ, αλλά -σε αντίθεση με το ΚΚΕ- έχει και άμεσο ρεαλιστικό δρόμο που απαντάει στα λαϊκά προβλήματα. Προσπαθεί δηλαδή να μεταμφιέσει μια πολιτική αστικής διαχείρισης σε δρόμο συγκέντρωσης δυνάμεων για το σοσιαλισμό.

Το κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ παρουσιάζει κριτικά τις θέσεις των ντοκουμέντων της Συνδιάσκεψης, συγκρίνοντάς τες και με πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου κι άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδεικνύει τις αντιφάσεις τους, που αποτελούν προϊόν των δύο χαρακτηριστικών στοιχείων αυτού του κόμματος: του οπορτουνιστικού (μέσω των δυνάμεών του που προήλθαν από αποχώρηση από το ΚΚΕ σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του) και του σοσιαλδημοκρατικού που μορφοποιήθηκε σε αστικό σχεδόν πριν έναν αιώνα.

Στην ενότητα Οικονομία δημοσιεύεται απομαγνητοφωνημένη διάλεξη, «αντι μάθημα» με τίτλο: «Μια αντιπαράθεση στην οικονομία: «Tα οικονομικά της μετάβασης» ή διαλεκτική - υλιστική ερμηνεία της αντεπανάστασης;» και η συζήτηση που ακολούθησε με φοιτητές Τμήματος Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (στο Ρέθυμνο), στο πλαίσιο του μαθήματος του καθηγητή κ. Μαραγκού, σε συνεννόηση με τον ίδιο.

Πρόκειται για μια διαφορετική θεωρητική - μεθοδολογική ερμηνεία της «μετάβασης από το σοσιαλισμό στην οικονομία της αγοράς», δηλαδή διαφορετική από αυτή που διδάσκεται στο συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων. Αναδεικνύεται η διαλεκτική - υλιστική ερμηνεία των περασμάτων από έναν κατώτερο σε ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, με καθοριστικά στοιχεία το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, που προσδιορίζει και το ρόλο των τάξεων στην κοινωνική ανάπτυξη, στην ταξική πάλη. Παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης του καπιταλισμού, της κίνησης του σοσιαλισμού ως ανώριμης βαθμίδας του κομμουνισμού, οι αιτίες της ιστορικά προσωρινής υποχώρησης των στοιχείων του νέου σχηματισμού στην πάλη του με το παλιό. Σε αυτή τη βάση αναπτύσσεται διαπάλη με τις απόψεις ότι η υποχώρηση του σοσιαλισμού οφειλόταν στην έλλειψη ικανότητάς του να ενσωματώσει μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία (τις δυνάμεις της αγοράς) όσο και στην πολιτική (έλλειψη λόγω πολυκομματικού συστήματος). Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση που ακολούθησε, συζήτηση που αποκαλύπτει πως οι ιδέες περί ατομικότητας, περί συντελεστών της παραγωγής κι άλλες δεν είναι προϊόντα «ελεύθερης» σκέψης, όπως μπορεί κάποιος να πιστεύει, αλλά είναι προϊόν επένδυσης των επιστημών - και μάλιστα των κοινωνικών επιστημών - με την αστική ιδεολογία.

Στην ενότητα Ιστορία δημοσιεύεται άρθρο αποκάλυψης της ιστορικής παραχάραξης που επιχειρείται από μια σειρά αστικά επιτελεία, στην οποία σημειωτέον πρωταγωνιστούν αντιδραστικές, αντικομμουνιστικές αλλά και ρατσιστικές - φασιστικές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για παραχάραξη της δράσης του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στον αντιφασιστικό αντικατοχικό αγώνα 1941-1944. Είναι αναμάσημα σε νέα έκδοση παλιών, κατασκευασμένων κατηγοριών απέναντι στο ΚΚΕ, με σκοπό να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν το ρόλο του στην Εθνική Αντίσταση. Είναι κατηγορίες που καταρρίφθηκαν πανηγυρικά ήδη από τους πρώτους μήνες μετά την Κατοχή, ακόμα και από αστικές δυνάμεις. Στο άρθρο αναδεικνύεται ότι η σύγκρουση του ένοπλου τμήματος της συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που εξέφραζε ο ΕΛΑΣ και των ένοπλων τμημάτων της αστικής τάξης, ανεξάρτητα από το αν συνεργάζονταν ή πολεμούσαν τους Ναζί, ήταν αναπόφευκτη ως αποτέλεσμα της νομοτελειακής πορείας της ταξικής πάλης που διεξαγόταν στο πλαίσιο του αντικατοχικού αγώνα.

Στο παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 20.10.2012 έως 10.12.2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ