ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Οργιο καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

Το όργιο καταστολής στα σύνορα (εξωτερικά και εσωτερικά) της ΕΕ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών επιβεβαιώνει άλλη μία έκθεση, αυτή τη φορά αναφορικά με τα αποτελέσματα εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν. Οι χιλιάδες συλλήψεις, οι μετακινούμενοι συνοριοφύλακες προς ανάληψη δράσης όπου κριθεί σκόπιμο, η συγκέντρωση πληροφοριών αποτελούν βασικά στοιχεία της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Οσων κλείνουν σήμερα τη στρόφιγγα εισαγωγής φτηνών εργατών εκτός ΕΕ, καθώς έχουν τώρα αρκετούς ντόπιους εξαθλιωμένους από την καπιταλιστική κρίση να ξεζουμίσουν για πενταροδεκάρες.

Στη ζώνη Σένγκεν μετέχουν 26 χώρες, δηλαδή όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πλην Βρετανίας, Ιρλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, συν ορισμένες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν). Οπως κομπάζει η Κομισιόν, «ο χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από 26 ευρωπαϊκές χώρες και σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών να μετακινούνται χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα». Στην πραγματικότητα η περιλάλητη αυτή ελευθερία συνοδεύεται από άγριο πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων. Ανθρώπων κυνηγημένων από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο, πείνα, αυταρχικά καθεστώτα, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στον «παράδεισο», όπως τους διαφημίστηκε, της ΕΕ, της Ευρώπης, όπου προσπαθούν να εισέλθουν με κάθε μέσο και τρόπο, «παράνομα» όπως ορίζουν οι κυβερνώντες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 23/11 η Κομισιόν ενέκρινε τη δεύτερη εξαμηνιαία ανασκόπηση της λειτουργίας του λεγόμενου χώρου Σένγκεν. Καλύπτει την περίοδο από 1/5/2012 έως 31/10/2012. Ανάμεσα σ' άλλα αναφέρει: «Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012, επισημάνθηκαν περίπου 23.000 παράνομες συνοριακές διελεύσεις, σημειώθηκε, επομένως, μείωση κατά 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011, στο αποκορύφωμα της αραβικής άνοιξης (σ.σ. κι αυτούς τους κυνηγημένους, την εξέγερση των οποίων για τα δικά τους συμφέροντα χειροκροτούσαν τα μονοπώλια, παράνομους τους έβγαλαν). Ωστόσο, οι περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 29%. Το 56% των κρουσμάτων σημειώθηκε πράγματι σ' αυτό το τμήμα των συνόρων, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο σημείο εισόδου της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ. Μετά την αποστολή 1.800 περίπου συνοριοφυλάκων, τον Αύγουστο του 2011 (επιχείρηση "Shield"), οι έλεγχοι σ' αυτό το τμήμα των συνόρων βελτιώθηκαν σημαντικά, και οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν αισθητή μείωση του αριθμού των παράνομων συνοριακών διελεύσεων που σημειώνονται στην περιοχή του Εβρου. Καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για να βελτιωθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές εντός του χώρου Σένγκεν. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διερευνά τρόπους για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων σχετικών με τις παράνομες μεταναστευτικές κινήσεις».

Σημειωτέον ότι η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει πως όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς «χαρτιά» και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα όπου συνελήφθη, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Γι' αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δε θέλουν να καταγραφούν και όχι γιατί είναι όλοι εγκληματίες, όπως λέει η αστική προπαγάνδα δίνοντας πάτημα στη δράση κάθε είδους φασιστοειδών.

Ομολογία για τη δολοφονία της 34χρονης

Ενας 27χρονος Ελληνας είναι ο δράστης της δολοφονίας της 34χρονης στην Ξάνθη, σύμφωνα με την Αστυνομία. Ο κατηγορούμενος προσήχθη αργά προχτές το βράδυ και νωρίς χτες το πρωί ομολόγησε την πράξη του. Το έγκλημα έγινε προχτές τα ξημερώματα, σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής στην περιοχή 40 Εκκλησίες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή του Νομού, ο 27χρονος παραδέχτηκε πως πλησίασε το άτυχο θύμα έξω από την πόρτα του σπιτιού της και ασκώντας σωματική βία τη βίασε. Στη συνέχεια και αφού τον αναγνώρισε, τη χτύπησε στο κεφάλι με τα χέρια και της έβαλε φωτιά. Φεύγοντας πήρε την τσάντα της που περιείχε έγγραφα και το κινητό της τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του μετά από μαρτυρία ενός υπαλλήλου πως τον είδε κοντά στο σημείο της δολοφονίας λίγη ώρα νωρίτερα και από αποτύπωμα που βρέθηκε σε αυτοκίνητο στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής. Επίσης, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο του θύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για υποθέσεις απόπειρας βιασμού και κλοπών. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού, της ληστείας και του εμπρησμού.

Για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας

Μέσα Νοέμβρη διέρρευσε στον Τύπο αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ. Εκρινε αντισυνταγματικό το Ν. 3838/2010 για απόδοση ιθαγένειας, υπό προϋποθέσεις, στα παιδιά μεταναστών, και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές. Η απόφαση εμφορείται από την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι ουσιαστικά δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικά δικαιώματα έχουν μόνο οι «εξ αίματος» Ελληνες, ότι τυχόν παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους μετανάστες παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός, πριν καν δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν οδηγίες για εφαρμογή της, «ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με τη γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Εθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί». Αυτοί με τη σειρά τους όρισαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους να αναστείλουν τις διαδικασίες απονομής ιθαγένειας δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα σε μετανάστες που εντάχθηκαν ή σκόπευαν να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις και κυβερνητικές πρακτικές αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται (όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία) όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων. Επιχειρούν να τους διαιρέσουν, να τους φέρουν σε αντιπαράθεση. Συνδυάζονται και εναλλάσσονται με τον κοσμοπολιτισμό που προωθούν κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις των κρατών μελών, για χειραγώγηση και ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως επιχειρήθηκε σε ένα βαθμό και με το συγκεκριμένο νόμο. Τόσο ο εθνικισμός/ρατσισμός, όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι εχθροί των εργαζομένων, μεταναστών και Ελλήνων. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Κοινός στόχος τους η απρόσκοπτη επιβολή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, η διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρήσκευμα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και κάθε είδους πολιτικούς εκφραστές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο το ταξικό εργατικό κίνημα παλεύει για:

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσων ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς (με μακρόχρονη παραμονή, δημιουργία οικογένειας κλπ). Κατάργηση των παραβόλων, αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από σύμβαση εργασίας και ένσημα. Απόδοση ίσων δικαιωμάτων εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας.

-- Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, μα παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ εξαιτίας του «Δουβλίνου ΙΙ» και της Συνθήκης Σένγκεν. Χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, στους διωκόμενους για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως και στα θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων.

-- Το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, που πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα και ψηφοθηρίας. Το δικαίωμα των μεταναστόπουλων να γράφονται στα δημοτολόγια, να μην υπολείπονται σε βασικά δικαιώματα από τα υπόλοιπα παιδιά, να παίρνουν ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν μετά την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές που πρέπει να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στη χώρα.


Θ. ΜΠ.

Δουλεμπορικό κύκλωμα

Τρεις δουλέμποροι συνελήφθησαν από την Αστυνομία, προχτές το μεσημέρι στην Κόρινθο καθώς, έναντι αμοιβής, προσπάθησαν να μεταφέρουν μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας. Οπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί σταμάτησαν αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, με κατεύθυνση προς Πάτρα στο οποίο επέβαιναν ένας 32χρονος Ελληνας και ένας 36χρονος Ιρακινός και οι οποίοι λειτουργούσαν ως προπομποί του φορτηγού που οδηγούσε ο τρίτος δουλέμπορος. Στο όχημα του τελευταίου, ενός 28χρονου από τη Βουλγαρία, βρίσκονταν 20 μετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι ήθελαν να πάνε στην Πάτρα για να φύγουν προς Ιταλία.

Επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποίησε από νωρίς χτες το μεσημέρι η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ. Με πρόσχημα την καταπολέμηση του «παραεμπορίου» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ και της Ασφάλειας) προχώρησαν σε συλλήψεις 16 μεταναστών μικροπωλητών που βρίσκονταν έξω από το πανεπιστήμιο. Λίγη ώρα αργότερα, με εντολή εισαγγελέα, οι έρευνες επεκτάθηκαν και μέσα στους χώρους της ΑΣΟΕΕ καθώς - όπως ανακοινώθηκε - γίνονταν αναζητήσεις μικροπωλητών που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο πανεπιστήμιο, με την κάλυψη ανδρών των ΜΑΤ και αστυνομικών της Ασφάλειας που είχαν αποκλείσει το κτίριο, φέρεται πως βρήκαν 40 κοντάρια, 50 άδεια μπουκάλια, έξι αντιασφυξιογόνες μάσκες και ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης, έγινε γνωστό πως έχουν κατασχεθεί 17 σάκοι με προϊόντα «παραεμπορίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ