ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ SUPER LEAGUE
«Τρέχουν» να σώσουν το προϊόν τους

Τα σύμφυτα με το σύστημα προβλήματα (και) του ποδοσφαίρου, δημιουργούν παρενέργειες και για τους «ταγούς» του. Βασικότερες απ' αυτές, το γεγονός πως η αρνητική εικόνα, σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες, δυσκολεύει την εμπορευματοποίηση του (κατ' αυτούς) προϊόντος. Και ταυτόχρονα αυξάνει τις αμφισβητήσεις για το ορθόν του μοντέλου.

Αποφάσισαν λοιπόν να κινηθούν. Αφ' ενός για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και αφ' ετέρου να μην κινδυνεύσει με πλήρη κατάρρευση το μοντέλο. Την «επιχείρηση εξωραϊσμού και επικοινωνιακής επίθεσης» ουσιαστικά γνωστοποίησαν χτες, στελέχη της Super League (SL).

Ο πρόεδρός της, Γ. Μώραλης, επανέλαβε (κατά τη διάρκεια ενός μίνι απολογισμού των πεπραγμένων) ότι «βασικός στόχος της δημιουργίας της (σ.σ. Super League) ήταν η βελτίωση στα έσοδα των ΠΑΕ. Το πετύχαμε. Τώρα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Παραδέχθηκε ότι τα εκφυλιστικά φαινόμενα που βιώνουμε (και) στο ποδόσφαιρο είναι απότοκα του καπιταλισμού: «Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε δημιουργεί διαφθορά και σήψη. Δεν συναντάται μόνο στο ποδόσφαιρο». Στόχος βέβαια δεν είναι - από το Συνεταιρισμό των ΠΑΕ - η ανατροπή του αλλά η διαχείριση/εξωραϊσμός του. Οι φράσεις του «πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν... Εχουμε κάνει αρκετά, προφανέστατα έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» δίνουν τον τόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η διοργάνωση, τη μεθεπόμενη βδομάδα, του 1ου διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Μεταξύ των θεματικών του ενοτήτων, είναι: «Χρηματοοικονομική διαχείριση, έλεγχος και παρακολούθηση ποδοσφαιρικών συλλόγων και πρωταθλημάτων», «Η εμπορική αναβάθμιση και αξιοποίηση του ποδοσφαίρου», «Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Βασική επιδίωξη, κατά τον πρόεδρο της λίγκας: «Να κατανοήσει ο φίλαθλος, μέσα από τις τοποθετήσεις (σ.σ. κυρίως των ξένων αξιωματούχων), ότι δεν είναι η SL εκεί που πολλοί την έχουν κατατάξει». Γιατί «...δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε προβλήματα» - όπως ομολογεί ο γεν. διευθυντής Μ. Αναγνώστου. «Παρόμοια ίσως και μεγαλύτερα έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές λίγκες»...

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ελληνοϊσπανικές κόντρες... μέρος πρώτο

H πρώτη από τις δύο ελληνοϊσπανικές μάχες (ακολουθεί αύριο ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπαρτσελόνα) της βδομάδας στην Ευρωλίγκα διεξάγεται σήμερα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί για την 3η αγωνιστική του ομίλου του στο ΤΟΠ-16 τη Μάλαγα (20.45 ΝOVA) με τις δύο ομάδες να έχουν μέχρι στιγμής κοινή πορεία (1 νίκη 1 ήττα) στις δυο αγωνιστικές που προηγήθηκαν. Ιδιαίτερο σημείο της βραδιάς η επιστροφή του Πάνκο στο ΟΑΚΑ, ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό αγωνιζόταν με το «τριφύλλι» πριν γίνει ανταλλαγή με τον Γκιστ.

Οι «πράσινοι»» μετά την ήττα στην Τουρκία από την Εφές δεν έχουν περιθώρια απωλειών και μάλιστα εντός έδρας. Ο τεχνικός τους Αργύρης Πεδουλάκης -που θα έχει στη διάθεσή του τους Διαμαντίδη και Μπανκς που ξεπέρασαν τα προβλήματά τους- επισήμανε πως η προσοχή στην άμυνα και η αυτοσυγκέντρωση είναι τα δυο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν οι παίκτες του στο σημερινό παιχνίδι.

ΠΟΛΟ
Ασχημο ποδαρικό

Ασχημο... ποδαρικό για την καινούρια χρονιά στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών επιφύλαξε η 7η αγωνιστική της φάσης των ομίλων για τις δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν.

Η Βουλιαγμένη έχοντας πολλά παράπονα από τη διαιτησία, γνώρισε στην Ουγγαρία την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση. Εχασε από την Εγκερ με 10-9 και την ευκαιρία να πάρει τουλάχιστον τον ένα βαθμό που θα τις χάριζε από τώρα την πρωτιά στον όμιλο. Η ελληνική ομάδα φωνάζει για γκολ που τις ακυρώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.

Μια από τα ίδια και για τον Ολυμπιακό που ηττήθηκε στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα με 11-9 και τώρα πλέον η αποστολή για τη διατήρηση στη 2η θέση του ομίλου αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη για τη συνέχεια, αφού στη μάχη μπήκε γερά και η σερβική ομάδα. Και αυτό γιατί οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στο δεύτερο σκαλοπάτι, ωστόσο ο Ερυθρός Αστέρας έχει προβάδισμα καθώς κάλυψε την ήττα του στο Πειραιά (με 1 γκολ διαφορά).

ΒΟΛΕΪ

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, παραδέχθηκε πως πάρθηκε λάθος απόφαση, αναφερόμενος στη μη αναβολή των αγώνων σε άνδρες και γυναίκες μετά το θάνατο του Νίκου Σαμαρά. «Στο άκουσμα της είδησης την Παρασκευή το απόγευμα πάθαμε όλοι ένα σοκ. Δεν είχε προηγούμενο στο ελληνικό βόλεϊ. Δυστυχώς δεν εκτιμήσαμε σωστά την κατάσταση...», τόνισε μεταξύ άλλων σε σχετική δήλωση.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Προβάδισμα για ΠΑΟ, Αστέρα Τρίπολης

Yπό τις οδηγίες του νέου του τεχνικού, Ισπανού Φαμπρίτσιο Γκονζάλεθ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε χτες του Πλατανιά με 2-1 στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, παίρνοντας προβάδισμα για την πρόκριση στον επόμενο γύρο ενόψει της ρεβάνς. Παράλληλα οι «πράσινοι» πήραν και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους από την ίδια ομάδα στο πρωτάθλημα. Τα γκολ για τους «πράσινους» σημείωσαν οι Σο (17') και Τοτσέ (65'), ενώ για τον Πλατανιά μείωσε με πέναλτι ο Ναζλίδης (82').

Στο άλλο παιχνίδι που έγινε χτες, αυτό που ήθελε αυτό πήρε ο Αστέρας Τρίπολης στο Βόλο, που απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία 1-1 από τον τοπικό Ολυμπιακό και έχει πλέον την τύχη στα χέρια του στη ρεβάνς της Τρίπολης (23 Γενάρη). Το γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Καλαϊτζής στο 70' ο οποίος ισοφάρισε το αντίστοιχο του Γιένκα στο 15', που είχε δώσει το προβάδισμα στους γηπεδούχους.

  • Η σημερινή δεύτερη δόση της 4ης φάσης περιλαμβάνει ακόμα δυο παιχνίδια. Στην Καλλιθέα η τοπική ομάδα θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ (20.00), ενώ λίγες ώρες νωρίτερα (17.00) ο ΠΑΣ Γιάννινα θα υποδεχθεί την ομάδα έκπληξη της προηγούμενης φάσης, Φωστήρα.
ΕΠΟ
Απορρίφθηκε η έφεση της Παναχαϊκής

Απορρίφθηκε χτες, από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η προσφυγή της ΠΑΕ Παναχαϊκή. Να θυμίσουμε πως οι Αχαιοί είχαν πρωτόδικα τιμωρηθεί -για τα επεισόδια και τη διακοπή του αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό- με αφαίρεση τριών βαθμών, πρόστιμο 15.000 ευρώ και κατακύρωση της αναμέτρησης υπέρ των «ερυθρολεύκων». Οριστικά λοιπόν πλέον ο Ολυμπιακός, στη φάση των «16», θα αναμετρηθεί με την Καβάλα. Αναμένεται πλέον ο ορισμός των ημερομηνιών διεξαγωγής των δύο αγώνων (σε «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και «Ανθή Καραγιάννη»).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ηρθε ο Σίλντενφελντ για ΠΑΟΚ

Τα τυπικά απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί και επίσημα η συμφωνία του Κροάτη αμυντικού Γκόρντον Σίλντενφελντ με τον ΠΑΟΚ. Ο παίκτης που από χτες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και αναμενόταν - εκτός απροόπτου - η υπογραφή του συμβολαίου (χτες το βράδυ ή το αργότερο σήμερα). Ο παίκτης συμφώνησε με το Δικέφαλο για συνεργασία τους επόμενους έξι μήνες με οψιόν αγοράς.

  • ΠΑΟ: Οπως διαφαινόταν η συνεργασία Βύντρα - Παναθηναϊκού λαμβάνει τέλος αφού ο παίκτης δε δέχθηκε τη μείωση αποδοχών κατά 50% που του πρότειναν οι διοικούντες της ομάδας.
  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ενα ακόμη βήμα προς την επιστροφή του στην ενεργό δράση έκανε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος που χτες συμμετείχε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Αντίθετα, ο Δημήτρης Σιόβας, ο Αριέλ Ιμπαγάσα και ο Τζαμέλ Αμπντούν συνέχισαν το πρόγραμμα αποκατάστασής τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ