ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κυβέρνηση και συμβιβασμένες ηγεσίες καταργούν τις ΣΣΕ στα κρατικά ΜΜΕ

Τη ριζική αντίθεσή τους με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μέσω της οποίας καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στους δημοτικούς σταθμούς, αλλά και την ανάγκη να διεκδικηθούν αγωνιστικά νέες συμβάσεις, εξέφρασαν οι δημοσιογράφοι από αυτά τα Μέσα που συμμετείχαν στην κοινή συνέλευση που έγινε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, στην αίθουσα της ΓΓΕ. Η στάση αυτή των δημοσιογράφων αποτελεί ταυτόχρονα και αποδοκιμασία των ηγεσιών της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα διαπραγματεύονταν με την κυβέρνηση το περιεχόμενο της ΚΥΑ, η οποία όχι μόνο βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ, αλλά επιβάλλει μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 40% και καταργεί σειρά δικαιωμάτων.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε στα τέλη Δεκέμβρη 2011, η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., εξαίρεσε μεν τους εργαζόμενους στα κρατικά ΜΜΕ από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 4024/2011), όμως κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, ορίζοντας ότι οι μισθοί θα επιβάλλονται από την κυβέρνηση μέσω ΚΥΑ, «μετά από διαβούλευση με τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Την περασμένη Τετάρτη, γνωστοποιήθηκε το «σχέδιο ΚΥΑ», το περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα αντικείμενο επανειλημμένων συναντήσεων του αρμόδιου υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου και των ηγεσιών της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ. Με βάση αυτό το σχέδιο:

-- Οι δημοσιογράφοι, ανάλογα με την προϋπηρεσία τους που ήταν ασφαλισμένοι μόνο σε δημοσιογραφικά ταμεία, θα καταταγούν με πράξεις της υπηρεσίας στα κλιμάκια που προβλέπουν τους βασικούς μισθούς (41 κλιμάκια με πρώτο βασικό μισθό 874 ευρώ μεικτά). Καταργείται ο διαχωρισμός εσωτερικών - εξωτερικών συντακτών. Η κατάταξη του κάθε εργαζόμενου θα γίνει με βάση το άρθρο 29 του ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων).

-- Η αμοιβή για την υπερωριακή εργασία θα γίνεται με βάση όσα επίσης προβλέπει ο ν. 4024/2011.

-- Καταργείται το επίδομα γάμου και ορίζεται η «οικογενειακή παροχή», όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος. Δηλαδή 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο, 120 ευρώ για τρία, 170 ευρώ για τέσσερα και από εκεί και πέρα προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

-- Προβλέπεται επίδομα πτυχίου, όχι ως ποσοστό επί του μισθού, αλλά 140 ευρώ για πτυχίο ΑΕΙ, 95 ευρώ για ΤΕΙ, 90 ευρώ για μεταπτυχιακό και 150 ευρώ για διδακτορικό (τα δύο τελευταία μόνο αν είναι συναφή με το αντικείμενο απασχόλησης).

-- Προβλέπεται επίδομα θέσης ευθύνης: Για γενικούς διευθυντές 900 ευρώ, διευθυντές 400, υποδιευθυντές 300, τμηματάρχες 250 και αρχισυντάκτες 130 ευρώ.

-- Καθορίζεται «επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή» 100 ευρώ την ημέρα.

-- Καταργούνται όλα τα υπόλοιπα επιδόματα, παροχές, αμοιβές και αποζημιώσεις που καταβάλλονταν μέχρι τώρα.

«Αίτημα» η ΚΥΑ!

Αυτή η ΚΥΑ, όχι μόνο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσε «αίτημα» των συνδικαλιστικών ηγεσιών των δημοσιογράφων, οι οποίες κινούμενες σταθερά στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, επιδιώκουν πάντα το διάλογο με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις «κοινά αποδεκτές λύσεις». Και χρησιμοποιούν τις όποιες κινητοποιήσεις αναγκάζονται - κάτω από το βάρος των αγωνιστικών διαθέσεων και των αντιδράσεων της βάσης - να αποφασίζουν, ως μέσο πίεσης σε έναν ιδιότυπο διάλογο «συντεχνίας» και κυβερνητικής εξουσίας.

Η ΚΥΑ έχει τη δική της αμαρτωλή ιστορία...

Πριν από περίπου ένα χρόνο χαρακτηρίστηκε ως «νίκη» και σηματοδότησε την αναστολή από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ των μεγάλων κινητοποιήσεων στα κρατικά ΜΜΕ, που είχαν ξεδιπλωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρη 2011. Στόχος ήταν να μην περάσει η απόφαση της τότε κυβέρνησης για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Με μαζικές συνελεύσεις οι εργαζόμενοι είχαν ταχθεί υπέρ της αγωνιστικής διεκδίκησης υπογραφής ΣΣΕ και επέβαλαν στα σωματεία τους αυτές τις κινητοποιήσεις (μάλιστα στην ΕΡΤ ίσως για πρώτη φορά μπήκε έντονα το στοιχείο της ανάγκης παρέμβασης των ίδιων των εργαζομένων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση της ενημέρωσης που αυτή παρέχει). Ομως, οι ηγεσίες των σωματείων τους είχαν άλλες στοχεύσεις. Φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να καναλιζάρουν τις αντιδράσεις. Με αποφάσεις των συμβουλίων τους, αλλά και οργανωμένες παρεμβάσεις στις συνελεύσεις, πέτυχαν να στρέψουν τις κινητοποιήσεις προς το αίτημα της εξαίρεσης των εργαζομένων στα κρατικά ΜΜΕ από τις γενικότερες ρυθμίσεις.

Αναδεικνύοντας τον δήθεν «κίνδυνο "υπαλληλοποίησης" της ενημέρωσης», έδωσαν «τη μάχη της τροπολογίας» - όπως έλεγε η ΠΟΕΣΥ - μέσω επαφών με υπουργούς και «λόμπινγκ» με βουλευτές. Ηταν τότε που διαδραματίστηκαν τα ιλαροτραγικά με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., δηλαδή των κομμάτων που στήριζαν την τότε κυβέρνηση, μαζί με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΔΗΣΥ να καταθέτουν την τροπολογία που είχαν συντάξει η ΠΟΕΣΥ με την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά αυτή να μην μπαίνει καν σε ψηφοφορία. Και με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, να καταθέτει άλλη που αφορούσε μόνο τους δημοσιογράφους, με την ηγεσία της ΠΟΕΣΥ να το συζητά, ρίχνοντας τη «σύμμαχο» ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και αυτή να αποσύρεται. Για να έρθει τελικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ορίζει ότι «οι αποδοχές των δημοσιογράφων καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις» και ότι «ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι».

Μια ρύθμιση που αποτελεί καραμπινάτη κατάργηση των ΣΣΕ. Ο όρος «αποδοχές» περιλαμβάνει όλα όσα καθορίζουν αυτές (κλιμάκια, πολυετίες, επιδόματα, αποζημιώσεις, παροχές κ.λπ.) αυτό το «ως προς τους λοιπούς όρους» είναι σκέτη κοροϊδία. Και όμως! Η ΚΥΑ προβλήθηκε ως διάσωση των ΣΣΕ! Οι δημοσιογράφοι επέμεναν και επέβαλαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων το Γενάρη του 2012, γιατί δεν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους και παράλληλα δήλωναν την απαίτησή τους να μη φύγει κανείς συμβασιούχος με τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις 17 Γενάρη. Με τη βοήθεια όμως και της κίνησης «φτάνει πια» με πάνω από 200 υπογράφοντες από την ΕΡΤ που διαπίστωναν ότι «ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων» και χαρακτήριζαν τις κινητοποιήσεις «συνδικαλιστική γυμναστική», η ΕΣΗΕΑ σταμάτησε τις κινητοποιήσεις και αποχαιρέτισε με... θλίψη τους συμβασιούχους που πήραν την άγουσα. Και φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν ακόμη και πιέσεις για διεκδίκηση υπογραφής της ΚΥΑ! Τις οποίες βέβαια οι ηγεσίες δεν άφησαν ανεκμετάλλευτες.

Παζάρια για το περιεχόμενο

Μόνο τις τελευταίες ημέρες του 2012 έγιναν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με τον υφυπουργό Σ. Κεδίκογλου γι' αυτό το θέμα. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο dimosiografoiapempe.blogspot.com («Η Πύλη της Ενημέρωσης των εργαζόμενων στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» - ιστολόγιο κάθε άλλο παρά εχθρικό απέναντι στην προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, «Συσπείρωση») θα δει αναλυτικά ρεπορτάζ γι' αυτές τις συναντήσεις, αλλά και για τη στάση των στελεχών της «Συσπείρωσης» και των προσκείμενων στη ΝΔ «Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία» σε αυτό το θέμα.

Τώρα, βγαίνουν στα κεραμίδια, «λάβροι» κατά της ΚΥΑ.

«Εμπαιγμό» τη χαρακτηρίζει η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ. Η οποία όμως εξακολουθεί τον αποπροσανατολιστικό χαβά της σε ό,τι αφορά την ουσία. Φτάνει στο σημείο να επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση (σ.σ. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία (σ.σ. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» (sic) , αλλά «τώρα, με το σχέδιο απόφασης των 16 υπουργών (σ.σ. της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) εφαρμόζονται απολύτως οι μνημονιακές τροϊκανές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων και την ταύτισή τους με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων». Λέξη για την κατάργηση των ΣΣΕ.

Και συνεχίζει: «Η ΠΟΕΣΥ υπερασπίζοντας την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και τη μισθοδοτική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών να θέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απεργιακή ετοιμότητα, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία». Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι... Και από κοντά η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να τάσσεται φραστικά υπέρ των «δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων», μήπως αποσπάσει κάτι ακόμα με την ΚΥΑ - ταφόπλακα των ΣΣΕ.

Ο δρόμος

Οι εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ έχουν ήδη αρκετή εμπειρία. Οι λογικές του «εφικτού», του «μικρότερου κακού», του συμβιβασμού, οδηγούν στην καταστροφή. Οσοι ασφυκτιούν κάτω από τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρέπει να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναχώματα και να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και αγώνων, με περιεχόμενο που απαιτεί η υπεράσπιση των δικών τους πραγματικών συμφερόντων. Με ενότητα, αλληλεγγύη και βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες των προβλημάτων, σε συμπαράταξη με όσους αγωνίζονται για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεσή τους στα χέρια τους και να επιβάλουν την αγωνιστική διεκδίκηση νέων ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Θέτοντας ταυτόχρονα επί τάπητος και το πρόβλημα της κατευθυνόμενης ενημέρωση σε βάρος του ελληνικού λαού και διεκδικώντας την ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση, ως στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Κόντρα και στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Αυτός είναι ο δρόμος.


Δ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ