ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Το ευρώ καλπάζει, σύννεφα στις ΗΠΑ, γερμανική «τρικλοποδιά»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ προστίθενται στον ακήρυκτο νομισματικό πόλεμο, όπου εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο περιβάλλον της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

Το τελευταίο «επεισόδιο» αφορά στην πορεία του ευρώ, το οποίο εκτινάχθηκε την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του δολαρίου και των τελευταίων δύο ετών έναντι του γιεν. Η εξέλιξη συσχετίζεται με το νομισματικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει άλλες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, αποδυναμώνοντας τα νομίσματά τους.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά περίπου 7% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος επισημαίνουν πως η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που επίσης έχει υποσχεθεί απεριόριστη παροχή ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, δεν έχει έως τώρα αποδώσει καρπούς. Η ανεργία φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, με τα τελευταία στοιχεία να καταδεικνύουν αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οπως, άλλωστε, κατέδειξαν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε αιφνιδίως το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 0,1%.

Εν τω μεταξύ, η μια μετά την άλλη οι χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές τους προχωρούν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εγκλωβισμένη εδώ και δεκαετίες στον αποπληθωρισμό, δεν αποφάσισε απλά την υλοποίηση ενός νέου δημοσιονομικού προγράμματος, αξίας 117 δισ. δολαρίων και την αύξηση του στόχου του πληθωρισμού στο ανώτατο ετήσιο 2% από 1% προηγουμένως, αλλά και τη διολίσθηση της συναλλαγματικής αξίας του γιεν. Το νόμισμα έχει χάσει το τελευταίο δίμηνο το 15% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και παρά τις διαψεύσεις των αξιωματούχων στο Τόκιο, όλα δείχνουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί. Το αυτό συμβαίνει με τη στερλίνα, η οποία διολίσθησε τις τελευταίες εβδομάδες κατά 3,5% έναντι του δολαρίου.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ όμως προκαλεί η κίνηση της Γερμανίας που ζήτησε το χρυσό αξίας 23 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ να επιστρέψει στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου Συναλλαγματικής Σταθερότητας των ΗΠΑ, η κίνηση αυτή της Γερμανίας δεν ήταν τυχαία, ούτε έχει να κάνει με πατριωτικά αισθήματα. Το Ταμείο αυτό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα αποθέματα χρυσού προκειμένου να «ρυθμίζει» την ισοτιμία του δολαρίου, με μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, σε τεχνικό επίπεδο. Η Γερμανία, ζητώντας πίσω τον χρυσό, αποδυνάμωσε ένα όπλο των ΗΠΑ,που το αξιοποιεί μέχρι σήμερα να «κόβει» δολάρια κατά το δοκούν.

Ελλειμμα κατά κοινωνικών δαπανών

Λίγες βδομάδες μετά την ορκωμοσία για τη δεύτερη προεδρική θητεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε μια «μεγάλη συμφωνία» με το Κογκρέσο στο ζήτημα της περικοπής δαπανών και του φορολογικού, ώστε να λάβει τέλος η αβεβαιότητα σε σχέση με το κρατικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάλειψη των τελευταίων υπολειμμάτων από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ομπάμα για τη βελτίωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας σε δημοκρατικούς βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ομπάμα εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία - πακέτο, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Το θέμα της περικοπής των κοινωνικών δαπανών συζητήθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν στο Κογκρέσο τη δραστική περικοπή για να συμφωνήσουν στη διεύρυνση του περιθωρίου δανεισμού της χώρας.

Τότε και ενόψει μιας οικονομικής κατάρρευσης ο Ομπάμα προχώρησε σε ένα «συμβιβασμό» για το «πάγωμα» των περικοπών σε συνδυασμό με την αναβολή μιας αύξησης της φορολόγησης των πλουσίων.

Η διαγραφόμενη εξέλιξη οδηγεί στον εκμηδενισμό των προγραμματικών εξαγγελιών του Αμερικανού Προέδρου όπως είχαν διατυπωθεί πριν από την πρώτη θητεία του για την εξασφάλιση της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα εκατομμύρια των Αμερικανών εργαζομένων που στερούνται Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπολογίζεται ότι όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετωπίσουν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 110 δισ. δολαρίων για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Παρ' όλα αυτά ο Ομπάμα συνεχίζει να αποτελεί για κάποιους πρότυπο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής...

ΕΚΤ - ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ Χωρίς εκπλήξεις ήταν η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, καθώς το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, όπως αναμενόταν από τις «αγορές» και τους οικονομολόγους. Η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο μέρος του 2013, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, τονίζοντας όμως ότι αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη αργότερα εντός του έτους.

BP - ΠΡΟΣΤΙΜΟ Tο συνολικό ύψος των προστίμων που θα καταβάλει η ΒΡ, για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 90 δισ. δολ. καθώς οι απαιτήσεις αποζημίωσης από πλευράς αμερικανικών πολιτειών και τοπικών αρχών φθάνουν στα 34 δισ. δολάρια. Την είδηση δημοσίευσαν οι «Financial Times» επικαλούμενοι ανακοίνωση του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού, που αναφέρεται στις διεκδικήσεις των πολιτειών Αλαμπάμα, Μισισίπι, Φλόριντα και Λουιζιάνα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΑ Σημαντική πτώση της τάξης του 25% σημείωσαν το 2012 οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Γαλλία, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της ένωσης μεσιτικών γραφείων της χώρας (FNAIM). Βάσει αυτών, ναι μεν οι τιμές κατέγραψαν οριακή αύξηση της τάξεως του 0,8% σε σχέση με το 2011, ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Νορμανδία και τη Βρετάνη, οι τιμές κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, δείγμα της αυξανόμενης ανισότητας μεταξύ των επιμέρους επαρχιών της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ