ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Συμμέτοχοι στην κοροϊδία με το «λάθος» του ΔΝΤ

Ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους δανειστές τη «χαλάρωση» τάχα των προαποφασισμένων μέτρων

Καμιά ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης και στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ. Η προπαγάνδα τους είναι προσαρμοσμένη στην κούρσα για διαχείριση υπέρ των αστών και καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα
Καμιά ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης και στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ. Η προπαγάνδα τους είναι προσαρμοσμένη στην κούρσα για διαχείριση υπέρ των αστών και καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα
Νέο σίριαλ αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού του λαού στήνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με την ανούσια αντιπαράθεση γύρω από το «λάθος» του λεγόμενου «δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή», ενώ την ίδια στιγμή αμφότεροι δέχονται ως «σωστό» τον «ευρωμονόδρομο» και την εφαρμοζόμενη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η δήθεν παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ έχει προκαλέσει μια θορυβώδη, πλην στείρα, δικομματική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να επιχειρεί να πείσει ότι αξιοποιεί αθόρυβα και στην πράξη την παραπάνω παραδοχή και επαναδιαπραγματεύεται για «χαλάρωση» στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων του μνημονίου «εν ευθέτω χρόνω», και τον δεύτερο να σηκώνει τους «αντιπολιτευτικούς» τόνους προκειμένου να δείξει ότι είναι «πιο σκληρός διαπραγματευτής» με τους δανειστές.

Σε αυτό το φόντο, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ, για να παρουσιαστεί ως ο πιο αξιόπιστος και ουσιαστικός διαπραγματευτής, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα και «η όποια χαλάρωση υπάρξει αυτή θα είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη συνεδρίαση των Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, όπου έθεσε έμμεσα το θέμα της υποεκτίμησης των επιπτώσεων της ύφεσης από το πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», καλώντας την ΕΕ και το ΔΝΤ να πάρουν θέση γύρω από το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Αμεση ήταν η απάντηση από τον νέο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε «ακαδημαϊκή» τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις περί λάθους από το ΔΝΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΔΝΤ, όπου ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ο. Μπλανσάρ, που είχε ανοίξει πρώτος το θέμα, επανήλθε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει την ανοχή του λαού στα άγρια μέτρα που τον εξαθλιώνουν, σηκώνει προπαγανδιστικά το θέμα καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για βελτίωση των όρων του μνημονίου στο απώτερο μέλλον. «Η διαπραγμάτευση για σημεία του μνημονίου που πρέπει να αλλάξουν είναι διαρκής», διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι «να δείξουμε πρώτα εμείς ότι είμαστε αξιόπιστοι και τηρούμε τα συμφωνηθέντα και μετά ζητάμε διορθωτικές κινήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. που έχει συμφωνηθεί θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους εταίρους και δανειστές χαλάρωση σε ορισμένα «αναποτελεσματικά» - όπως τα χαρακτηρίζουν - μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23%, η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10 ή 20 λεπτά.

Την τακτική του κυβερνητικού επιτελείου γύρω από το θέμα περιέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, δηλώνοντας (στον «Real fm») ότι «η συζήτηση αυτή, πρώτα απ' όλα, σε επίπεδο διαπραγματευτικό πρέπει να τεθεί τη στιγμή που πρέπει και εκεί που πρέπει», διευκρινίζοντας ότι «το "όταν πρέπει" είναι όταν μπορεί να διαμορφωθεί ένας συσχετισμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε αλλαγή του προγράμματος».

Σηκώνει κουρνιαχτό ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον επικοινωνιακό κουρνιαχτό συμμετέχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας την κυβέρνηση ως «ανίκανη» να χρησιμοποιήσει την παραδοχή του ΔΝΤ περί λάθους ως «διαπραγματευτικό χαρτί», επειδή είναι «πιστή στο μνημόνιο», επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα για τον εαυτό του το ρόλο του «σκληρού διαπραγματευτή» που θα αλλάξει κάποιους όρους του μνημονίου.

Στο πνεύμα αυτό κινείται η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, με την οποία ζητά να μάθει πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους» και πώς θα ενεργήσει «ώστε αυτό το "λάθος" που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την πλήρη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του «καλύτερου» τάχα διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης είναι το «νον πέιπερ» που εξέδωσε για το θέμα αυτό το Γραφείο Τύπου του κόμματος, όπου αμφισβητείται η αξιοπιστία του Γ. Στουρνάρα να θέσει το θέμα «της αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος», επειδή ο υπουργός Οικονομικών «υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου»!


ΣΥΡΙΖΑ
Θεματοφύλακας της αστικής νομιμότητας

Στην εξιδανίκευση της αστικής «δημοκρατίας» και στην υπεράσπιση της «αστικής νομιμότητας», που τσακίζει το λαό, αναλώθηκε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε εκδήλωση του κόμματός του το βράδυ της Δευτέρας, συσκοτίζοντας το ταξικό τους περιεχόμενο, τόσο πιο αντιδραστικό, όσο βαθύτερα στην αντίδραση βουλιάζει η κυρίαρχη τάξη. Κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για την «αμφισβήτηση της δημοκρατίας» και «της ίδιας της αστικής νομιμότητας», κρύβοντας ότι την αστική νομιμότητα συνθέτουν όλα όσα διαιωνίζουν την εξουσία των αστών και το δικαίωμά τους να κλέβουν τον πλούτο που παράγει ο λαός, αν χρειαστεί και με το «βούρδουλα» της εντεινόμενης κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τη «στρατηγική της έντασης», στο πλαίσιο της οποίας ενέταξε και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο, και πρόσθεσε εξωραΐζοντας πέραν της αστικής τάξης και το πολιτικό της σύστημα, ότι στόχος της είναι «να εξαφανίσει ή έστω να περιθωριοποιήσει κάθε φιλελεύθερη φωνή στο εσωτερικό των συστημικών κομμάτων (...) κάθε ατομική φωνή ή πολιτική τάση που θα μπορούσε δυνητικά να πολιτευτεί στο μέλλον ως εκπρόσωπος της κοινωνίας και όχι ως ατζέντης οικονομικών συμφερόντων».

Εφτασε μέχρι και να υπερασπιστεί την «καραμανλική παράδοση του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού». Στόχος της «στρατηγικής της έντασης», όπως είπε, είναι η «αριστερά» και φορείς της η Χρυσή Αυγή αλλά και η «σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ», που την απαρτίζουν «επιφανείς ακροδεξιοί αναλφάβητοι». Τέλος, επιβεβαιώνοντας πως το θράσος τους συναγωνίζεται με την αλαζονεία τους, τόλμησε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως γνήσιο απόγονο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ λέγοντας: «Η δική μας αριστερά (...) αυτή τη φορά, δε πρόκειται να παραδώσει τα όπλα»!

Οι «πολλαπλασιαστές» και η αλήθεια

Προκειμένου να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας σε μια οικονομία, οι αστοί οικονομολόγοι χρησιμοποιούν τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές». Μέχρι πολύ πρόσφατα, το ΔΝΤ και η Κομισιόν υπολόγιζαν ότι, κατά μέσον όρο, για μέτρα λιτότητας ύψους ενός ευρώ, το ΑΕΠ μιας χώρας θα μειωθεί κατά 0,50 ευρώ. Εδώ και λίγο καιρό, το ΔΝΤ εμφανίζεται να λέει ότι από το 2009 και μετά ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής αποδείχθηκε στην πράξη πολύ μεγαλύτερος και κυμαίνεται, κατά μέσον όρο, μεταξύ 0,90 - 1,7. Δηλαδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους ενός ευρώ, μείωσε το ΑΕΠ κατά 1,7 ευρώ. Αυτή παρουσιάζεται σαν μια από τις αιτίες για τις «αστοχίες» της τρόικας στις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ. Προβάλλεται, ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν επιχείρημα για να ξεκινήσει τάχα η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, με στόχο - όπως λένε - την παράταση της περιόδου «δημοσιονομικής προσαρμογής», την εξασφάλιση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα και τη χαλάρωση των μέτρων που προβλέπει η δανειακή συμφωνία.

Πρόκειται για κοροϊδία ολκής. Παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη πάρει η Ελλάδα, πριν καν προκύψει το ζήτημα με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Η διετής παράταση όμως, που έγινε σημαία της κυβερνητικής προπαγάνδας, συνοδεύτηκε από νέα μέτρα, ύψους 4 δισ. ευρώ σε βάρος του λαού. Αρα, όποια νέα παράταση κι αν δοθεί, σε τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει τα προαποφασισμένα μέτρα. Παράταση πήρε και η Ισπανία, που δεν έχει μνημόνιο, αλλά τώρα διαπιστώνουν ότι το χρέος μεγάλωσε υπέρμετρα και ετοιμάζονται να επιταχύνουν αντιλαϊκά μέτρα που είχαν βάλει προσωρινά στο συρτάρι, στο όνομα της ηπιότερης τάχα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οσοι προσπαθούν να αποδώσουν στους «πολλαπλασιαστές» τα μέτρα που πτωχεύουν τη λαϊκή οικογένεια, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο σύστημα που θέλει να κρύψει ότι αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η δίψα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν φτηνότερη εργατική δύναμη και να μεγαλώσουν τη μονοπώληση κλάδων της παραγωγής, για να ενισχυθούν σε συνθήκες κρίσης και να εκκινήσουν από καλύτερο επίπεδο μετά από αυτή. Τίποτα καλύτερο δεν θα είχε γίνει για το λαό αν οι πολλαπλασιαστές ήταν διαφορετικοί από την αρχή της κρίσης, ή αν αλλάξουν τώρα και δοθεί παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή.


Π. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ