ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Κράτη και μονοπώλια ανταλλάσσουν μπαταριές

Απαντώντας στις αμερικανικές παρεμβάσεις, οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα εξαρτώνται από το αν θα αποκτήσουν τις δύο εταιρείες

Από τον πόλεμο των μονοπωλίων για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Ο πλούτος που του ανήκει γίνεται βορά στις πολυεθνικές, με επικίνδυνους για τον ίδιο ανταγωνισμούς
Από τον πόλεμο των μονοπωλίων για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Ο πλούτος που του ανήκει γίνεται βορά στις πολυεθνικές, με επικίνδυνους για τον ίδιο ανταγωνισμούς
Σε σκληρό παζάρι, όπου συμμετέχουν μονοπώλια και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που προωθεί η συγκυβέρνηση. Στις ανοιχτές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, που θέλουν να μπλοκάρουν πάση θυσία ενδεχόμενη πώληση των δυο εταιρειών σε ρωσικά μονοπώλια, οι Ρώσοι κεφαλαιοκράτες απαντούν με τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι συνολικότερες επενδύσεις κεφαλαίων που σχεδιάζουν στην Ελλάδα εξαρτώνται άμεσα από την απόκτηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

«Επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στη δημοπρασία για τη ΔΕΦΑ και τη ΔΕΣΦΑ ανοίγει τον δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία και με θρησκευτικούς δεσμούς», αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμα η ρωσική εφημερίδα «Moscow Times». Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι επενδύσεις εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του αερίου».

Φέρνοντας στο επίκεντρο τις ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχουν «ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» και επικαλείται δηλώσεις «Αμερικανών επισήμων», διαπιστώνοντας ότι: «Το φυσικό αέριο έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διστάζουν να συμβάλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους».

Η ρωσική εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση του Αντρέι Κορόλιεφ, διευθυντικού στελέχους της «Sintez», της μίας από τις δύο ρωσικές εταιρείες (η άλλη είναι η «Gazprom») που ενδιαφέρονται για την εξαγορά «πακέτο» των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. «Η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», δήλωσε ο Α. Κορόλιεφ, ο οποίος δεν απέκλεισε και τη συνεργασία της «Sintez» με την «Gazprom».

Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου».

Με στόχο να εμφανίσει τη ρωσική αστική τάξη και τα μονοπώλιά της σαν βασικούς παίχτες στην Ελλάδα, η εφημερίδα αναφέρει: «Οι ρωσικές εταιρείες δεν αγνόησαν την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δανειακής κρίσης. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις έκαναν άλμα, από 32 δισ. δολάρια το 2009 και 31,8 δισ. δολάρια το 2010, σε 93 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Προειδοποιήσεις από τη ρωσική πρεσβεία

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» σε άρθρο της υποστηρίζει ότι «το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους φέρεται να προσφέρει η ρωσική εταιρεία "Sintez" για την εξαγορά της ΔΕΠΑ». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η «Sintez» προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ποσό το οποίο υπερέχει των προσφορών της ρωσικής «Gazprom», της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου «Μ&Μ GasCo», της αζέρικης εταιρείας «Socar» αλλά και της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - PPF (τσέχικων συμφερόντων).

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η «Sintez», εφόσον εξαγοράσει τις δύο εταιρείες, είναι έτοιμη να κάνει προσφορά για την αγορά των ΕΛΠΕ, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση και στο ελληνικό δημόσιο. Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο «Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι, εξέφρασε την «ελπίδα» ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ να διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις».

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας τις στοχεύσεις των ρωσικών μονοπωλίων για την ελληνική καπιταλιστική αγορά, ανέφερε: «Μεγάλες ρωσικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Δεν πρόκειται μόνο για τη συμμετοχή των δύο ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Δεν αποκλείω ότι οι επιχειρηματίες μας θα πάρουν μέρος σε μελλοντικούς διαγωνισμούς σε τομείς όπως η διύλιση του αργού πετρελαίου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι συγκοινωνίες».

Τα παιχνίδια στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε η ρωσική κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί η επικείμενη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν στη Μόσχα, αν τα ρωσικά μονοπώλια, παρά τις υψηλές προσφορές τους, χάσουν το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Ανοιχτό για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα άφησε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» και ο Ρώσος πρέσβης.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό ΤΑΡ

Με παρόντες εκπροσώπους από το Αζερμπαϊτζάν και τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2»

Σήμερα το μεσημέρι θα υπογραφεί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Trans Adriatic Pipeline» (TAP).

Ο συγκεκριμένος αγωγός προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των τριών χωρών. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στην κατασκευή του ΤΑΡ, σχετίζεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αφού τα κεφάλαια και οι υποδομές των δύο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του αγωγού.

Από τα 800 χιλιόμετρα του ΤAP, που προβλέπεται να κατασκευαστούν, τα 500 θα βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα διασχίζει Θράκη, Μακεδονία και Ηπειρο και μέσω της Αλβανίας θα φτάνει στην Αδριατική. Με υποθαλάσσιο αγωγό, θα καταλήγει στην Ιταλία. Ο ΤΑΡ θα αποτελέσει συνέχεια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ο ΤΑΡ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και η κατασκευή του προωθείται με στόχο να εμποδίσει την επέκταση των ρωσικών μονοπωλίων στο «νότιο διάδρομο Φυσικού Αερίου», όπου οι Ρώσοι επιθυμούν να κατασκευάσουν τον αγωγό «South Stream». Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ» και «εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας».

Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο Δ. Αβραμόπουλος, από την Αλβανία ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας E. Χαξινάστο και εκ μέρους της Ιταλίας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Πασέρα. Στην τελετή υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και της Κοινοπραξίας TAP (της ελβετικής «Axpo», της Νορβηγικής «Statoil» και της γερμανικής «E.ON Ruhrgas»).

Επίσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ», μεταξύ το οποίων είναι ο βρετανικός κολοσσός BP, η γαλλική «TOTAL», η νορβηγική «Statoil», η ιταλική «Εni», η τούρκικη «ΤΡΑΟ» και η ιρανική «NIOC».

ΚΥΠΡΟΣ
Στα σαγόνια της τρόικας το φυσικό αέριο

Δημοσιεύματα επαναφέρουν το ζήτημα να συμπεριληφθεί η αξία των κοιτασμάτων στη συμφωνία για το δάνειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης για το ενδεχόμενο να αποτελέσει το κυπριακό φυσικό αέριο μια επιπλέον «εγγύηση» για το δάνειο από την τρόικα. «Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα διατυπώνει την εκτίμηση ότι ένα «κούρεμα» του χρέους της Κύπρου κατά το ελληνικό πρότυπο, είναι απίθανο και προτείνει σαν λύση να ενσωματωθούν στη συμφωνία με την τρόικα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τα οποία, όπως γράφει, «μια μελέτη της Royal Bank of Scotland εκτιμά την αξία τους σε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ. Τα μισά θα μπορούσε να τα εισπράξει το δημόσιο».

Στο μεταξύ, η αμερικανική Noble Energy παραχώρησε στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner το 30% των δικαιωμάτων της για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλής Συλικιώτης, μίλησε για συνεργασίες που μεταφράζονται σε «συμμαχίες με φίλες χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Νότιος Κορέα, οι οποίες κατοχυρώνουν και θωρακίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η κοινοπραξία Noble, Delek και Avner διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και στο οικόπεδο «Λεβιάθαν», που εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Περιοδεία στη ΔΕΗ

Στη ΔΕΗ Φιλοθέης - Κηφισιάς θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη, στις 7 π.μ. ο Γ. Πάσουλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ