ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Ερευνούν τα αποτυπώματα στο «στικάκι»

Με το «άνοιξε - κλείσε» των αρχείων ασχολήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση

Στοιχεία για το πόσες φορές ανοίχτηκε το «στικάκι», στο οποίο αντέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου το CD (που έχει χαθεί) με τη λίστα Λαγκάρντ, έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, μετά από σχετική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «στικάκι» ανοίχτηκε οκτώ φορές από τέσσερις διαφορετικούς χρήστες και ανοίχτηκαν συνολικά 58 αρχεία.

Η αντιγραφή του έγινε στις 8 Ιούλη 2011 και είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα εκείνη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης και άλλοι παράγοντες. Το «στικάκι» ανοίχτηκε και πριν τις 8 Ιούλη, αλλά και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εχουν εντοπιστεί οι κωδικοί των τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα γίνει έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα που τους χειρίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου που λείπουν από τη λίστα, δεν υπάρχουν άλλες διαφορές ανάμεσα στα αρχεία που περιλαμβάνονται στο αυθεντικό CD που έστειλαν οι γαλλικές αρχές και στο αντίγραφο της λίστας που είχε το «στικάκι».

Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά Βενιζέλου, ο ίδιος, όταν μαθεύτηκε η ιστορία (υπενθυμίζεται ότι είχε πάρει μαζί του το «στικάκι» όταν έφυγε από το υπουργείο), έδωσε εντολή στους βοηθούς του να ψάξουν να βρουν αν υπάρχουν στικάκια. Την 1η Οκτώβρη το «στικάκι» άνοιξε για ένα λεπτό, για να διαπιστωθεί ότι είναι το επίμαχο και την επομένη, πριν σταλεί στου Μαξίμου, άνοιξε για πενήντα δευτερόλεπτα.

Πάντα κατά τον Ε. Βενιζέλο, τον Ιούλη του 2011, όταν το είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, φαίνεται να ανοίχτηκε από έναν υπολογιστή στο υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θέση που εξαρχής διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων και των καταθέσεων και χωρίς να αρθούν τα κάθε είδους τραπεζικά και επιχειρηματικά απόρρητα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί άκρη.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενθαρρυντικά βήματα για τη συσπείρωση δυνάμεων

Θετική η πείρα που μεταφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης

Την αυξανόμενη απήχηση και αποδοχή που κατέγραψε το ταξικό κίνημα στο νομό και που εκφράστηκε με διακριτή, αριθμητικά και ποιοτικά, άνοδο της συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις, εκτίμησε η Συνδιάσκεψη της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων από το χώρο της Παιδείας, καθηγητών και δασκάλων, ενώ βήματα έγιναν και σε κλάδους όπως αυτός των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των κατασκευών.

Οπως τονίστηκε, στο διάστημα από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, με την αποφασιστική συμβολή του Κόμματος, μπήκαν κάποιες βάσεις για την οργάνωση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια, στα κόμματα και στις κυβερνήσεις τους.

Ιδιαίτερη αναφορά στα πλαίσια της συζήτησης για την κομματική οικοδόμηση έγινε για το Ανατολικό Ρέθυμνο, περιοχή που συγκεντρώνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις. Εκτιμήθηκε ότι έχουν γίνει βήματα, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί πιο σταθεροί δεσμοί με τους χώρους των ξενοδοχείων, πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού, έγιναν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και κατακτήθηκε ως ένα βαθμό στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες η παρουσία, έστω με τη μορφή της εξόρμησης.

Πλάι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής είναι επίσης σε λειτουργία και μια πληθώρα από μικρές επιχειρήσεις με αντικείμενο συμπληρωματικό στον τουρισμό (μικρά ξενοδοχεία, επισιτισμός, διασκέδαση, εμπορικά κ.λπ.). Σχεδόν όλα, περισσότερο ή λιγότερο, πλήττονται από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, από τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.

Στα πλαίσια αυτά, εκτιμήθηκε ότι ανοίγεται μεγάλος δρόμος για κοινή πάλη ξενοδοχοϋπαλλήλων, γυναικών, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, μαθητών και σπουδαστών απέναντι στα μεγαθήρια του κλάδου. Για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, είναι ανάγκη να προσανατολιστεί η δράση στη συγκέντρωση, στην κοινή δράση και στον προσανατολισμό των δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Να οργανωθεί και να συντονιστεί η ταξική αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, των συντάξεων, των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στον τόπο δουλειάς και κατοικίας.

Τέλος, αυτό που τονίστηκε είναι ότι απαιτείται ξεχωριστή και ιδιαίτερη δουλειά στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων, με στόχο τη σταθερή επαφή με το χώρο κυρίως από τα μέσα.

ΠΑΣΟΚ
Πασχίζει για αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας

Ο Ευ. Βενιζέλος καλεί σε διάλογο τη ΔΗΜΑΡ και προσπαθεί να «καθαρίσει» το κόμμα του από τα αντεργατικά εγκλήματα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας διεκδικεί ο Ευ. Βενιζέλος που χτες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Φ. Κουβέλη συνάντηση, πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στα τέλη Φλεβάρη, με στόχο τη διαμόρφωση των βάσεων ενός «ουσιαστικού διαλόγου για τη συγκρότηση της μεγάλης ελληνικής κεντροαριστεράς».

Ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες σε κομματική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει «σχετική επιστολή στον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ σε προσυνεδριακή συνάντηση διακομματική, των αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ». Πρέπει, ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος να «συναντηθούμε, να μιλήσουμε για ζητήματα ιδεολογικά, αξιακά, ταυτότητας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής κεντροαριστεράς».

Η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο περιλαμβάνει «τη δυνατότητα να συμμετάσχει με κείμενα, προτάσεις και θέσεις, ακόμα και ψηφιακά στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ». Την πρόσκληση απεύθυνε και σε όλες τις «κινήσεις της κεντροαριστεράς», οι οποίες όπως είπε «θα κληθούν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις».

Με στόχο να σπείρει αυταπάτες στο λαό περί ενός άλλου μείγματος πολιτικής, υποστήριξε ότι «το λάθος (σ.σ. με τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ) δεν έγινε στον υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αλλά στον υπολογισμό ενός ιδεολογικού, νεοφιλελεύθερου πολιτικά, πολλαπλασιαστή» και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θέλει μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη σύγχρονη, αξιόπιστη, προοδευτική, κοντά στις ιδέες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών».

Σχολιάζοντας την παρουσία του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως «το επέβαλε η Γερμανία και οι άλλες ενάρετες δημοσιονομικά χώρες» της ΕΕ, επειδή το «ήθελαν ως εγγυητή λόγω της εμπειρίας του σε τέτοια προγράμματα», αποκρύβοντας ότι η συμμετοχή του αποτέλεσε τμήμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Προκαλώντας το λαό, ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από το περιεχόμενο των δηλώσεων του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου για περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι το ΠΑΣΟΚ «έδωσε αγώνα για να παραμείνει σταθερό το επίπεδο του κατώτατου μισθού». Η πραγματικότητα όμως λέει ότι το ΠΑΣΟΚ με νόμο μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ μεικτά και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που προβλέπει περαιτέρω μείωσή του το επόμενο διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ
Και η Ερευνα στην υπηρεσία της αγοράς

Το «όραμά» του για τον τομέα της Ερευνας περιέγραψε χτες ο Αλ. Τσίπρας στους εργαζόμενους του «Δημόκριτου», καθιστώντας σαφές πως στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης που ορέγεται να ασκήσει, αυτός θα τεθεί στην υπηρεσία της καπιταλιστικής οικονομίας ως «βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ένα «εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της έρευνας», ξεκαθαρίζοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία εξόδου από τη σημερινή κρίση, μοχλό ανάπτυξης». Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και τον τομέα της έρευνας να «βάλει πλάτες» για το ξελάσπωμα των μονοπωλίων απ' την κρίση και γι' αυτό υπερασπίζεται τον προσανατολισμό της στην παραγωγή «καινοτόμων» προϊόντων.

Δηλαδή, προϊόντων ικανών να «πουληθούν» σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα τα κρίνουν με γνώμονα τα κέρδη που μπορεί να τους αποφέρει η πρακτική τους εφαρμογή. Μόνο έτσι μπορεί η «καινοτομία» να συμβάλει στην έξοδο απ' την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, αν κριθεί απ' αυτό αποδοτική, κερδοφόρα, συμφέρουσα, ώστε να επενδύσει για την υλοποίησή της.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για δημιουργία «υπουργείου Ερευνας και Τεχνολογίας» που θα σχεδιάσει «το πώς η έρευνα και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πράγματι τομείς της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι θα μπορούσαν πράγματι να είναι ανταγωνιστικοί», όπως αγροτοκτηνοτροφία, αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φάρμακο.

Συνεπώς, σ' αυτούς τους τομείς, όπως είπε «έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη από πρωτογενή και βασική έρευνα (...) που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας», προσπερνώντας ότι αυτοί είναι τομείς που έχει επιλέξει η πλουτοκρατία για να βγάλει άμεσο και εγγυημένο κέρδος.

Τι συζήτησαν;

Με δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώνει ότι συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν και συζήτησαν «θέματα που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Υποψιαζόμαστε ότι ανάμεσα στα όσα κουβεντιάστηκαν ήταν οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί και η θέση της κυβέρνησης (ο Αμερικανός αξιωματούχος συμμετείχε λίγο πριν στην τελετή υπογραφής για τον TAP), αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις που έχουν στο επίκεντρο τη Συρία. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως και ακόλουθος άμυνας και στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας. Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε αμέσως μετά και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, «σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι δυο άνδρες στην Ουάσιγκτον στις 23/01/13», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Ερώτηση: Συζήτησαν μεταξύ τους τα ίδια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας; Και αν ναι, ποια ήταν ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, σημειώνουμε μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε χάνει ευκαιρία να συσφίξει τις κολεγιές του με τους Αμερικανούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ