ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει πωλητήριο σε νησιά και νησίδες

Κωλοτούμπα της Χρυσής Αυγής στη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της υπέρ των εφοπλιστών και άλλων μερίδων της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας

Mε ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εκποίηση δημόσιων και ιδιωτικών νησιών. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και οι μισοί από τους βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Πρόκειται για ρύθμιση που εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης νήσων και βραχονησίδων, ή την αξιοποίησή τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην τροπολογία, όπως τελικά διαμορφώθηκε, αναφέρεται ότι «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων. Επί δημοσίων νησίδων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητά τους, αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις».

Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία, η Χρυσή Αυγή, κάνοντας μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, ψήφισε «κατά». Μόλις προχτές, ο εισηγητής της Η. Παναγιώταρος είχε δηλώσει ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την τροπολογία, αναφέροντας πως «το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει η υπογραφή του υπουργείου Αμυνας είναι μια καλή ασφαλιστική δικλείδα για οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πώληση, οτιδήποτε έχει να κάνει με νησίδες και βραχονησίδες της πατρίδας μας».

Στο «παρά πέντε» της χτεσινής ψηφοφορίας, και ενώ είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος τους υπέρ των εφοπλιστών και άλλων ντόπιων και ξένων μερίδων του κεφαλαίου, που ορέγονται τα ελληνικά νησιά και τις νησίδες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ν. Παπάς δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία, κάνοντας γενικά λόγο για αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στην παρέμβασή του για το θέμα της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι για το ΚΚΕ τα νησιά, τα δάση και εν τέλει η χώρα, είναι λαϊκή περιουσία και επομένως το Κόμμα είναι ριζικά αντίθετο στο να υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, δάση και παραλίες. Στο καπιταλιστικό σύστημα, ανέφερε, όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, δεν υπάρχουν άλλες αξίες. Η μόνη αξία που αναγνωρίζει το σύστημα, είπε, είναι να πουλάει την εργατική δύναμη, την ικανότητα του ανθρώπου να δουλεύει και να τον εκμεταλλεύεται για μια ζωή.

ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από τη δράση για ανασύνταξη του κινήματος

Η πιο αποφασιστική συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας και στην κομματική οικοδόμηση, ήταν από τα βασικά ζητήματα που αναδείχτηκαν στη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή νέας Αχτιδικής Επιτροπής.

Σημαντική ήταν η συζήτηση γύρω από το στόχο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η κρίση στην οικοδομή είναι μια καθαρή έκφραση της καπιταλιστικής, οικονομικής κρίσης, που εμφανίστηκε στη χώρα μας από το 2008. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε μεγάλη μείωση των ασφαλισμένων οικοδόμων, των μισθωτών τεχνικών, χτύπημα στους μικροεπαγγελματίες του κλάδου. Η κρίση στις κατασκευές αφορά τόσο στην παραγωγή «μεγάλων» έργων, όσο και την κατασκευή κατοικιών και άλλων ιδιωτικών έργων.

Η συνέχιση της κρίσης θα οδηγήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο έλεγχος της παραγωγής στις κατασκευές από ελάχιστους τεχνικούς ομίλους θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός. Το τελευταίο δίχρονο η παρέμβαση του Κόμματος στους εργαζόμενους του κλάδου είχε αναβαθμιστεί ποιοτικά και σε ό,τι αφορά την ανάλυση των αιτιών της κρίσης και σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικού κέντρου, αλλά και σε ό,τι αφορά την πρόταση εξουσίας του Κόμματος.

Σημαντική πείρα βγαίνει από την παρέμβαση στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, όπου επιδιώχθηκε να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια της εργοδοσίας και να προχωρήσει η συσπείρωση με την γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ. Αναπτύχθηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι παρά τη δράση των κομματικών δυνάμεων και των φίλων του Κόμματος στον κλάδο, η συσπείρωση στα Συνδικάτα και το ΠΑΜΕ παραμένει μικρή. Στους οικοδόμους, κάτω από την πίεση της μακροχρόνιας ανεργίας, υπάρχουν φαινόμενα υποχωρητικότητας μπροστά στην επίθεση, προσχώρησή τους στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Σημαντική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να προχωρήσει η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας στον κλάδο (οικοδόμοι, συναφή, ΕΒΕ, μηχανικοί, φοιτητές και σπουδαστές σχολών που τροφοδοτούν τον κλάδο με επιστημονικό δυναμικό). Αναδείχτηκε η ανάγκη για κοινή δράση με την ΚΝΕ σε σχολές μαθητείας και νυχτερινά. Συζήτηση έγινε και για τη δράση στις Λαϊκές Επιτροπές, την πείρα που αναδείχθηκε μέσα από την παρέμβαση με στόχο να πάρει σάρκα και οστά η κοινωνική συμμαχία και σε επίπεδο συνοικιών, χώρων κατοικίας.

Τέλος, εκτιμήθηκε η ανάγκη να ξεπεραστούν αδυναμίες που εντοπίστηκαν, ώστε η Οργάνωση να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογούν, να δημιουργήσει μέσα στον κλάδο ισχυρούς πυρήνες εργαζομένων που θα αντιλαμβάνονται το στάδιο ωρίμανσης του καπιταλισμού, θα αναγνωρίζουν την ανάγκη ανατροπής του, θα αντιλαμβάνονται την ανάγκη της κοινωνικής συμμαχίας.

Οταν οι αστοί πολιτικοί υμνούν τη «Χρυσή Αυγή»

Μιλώντας την Τρίτη στο ΣΚΑΪ, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι το πρώτο κίνημα μετά την μεταπολίτευση που δημιουργείται αυθεντικά»! Οι ναζιστές για τον κεντροαριστερό είναι αυθεντικό κίνημα! Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπαδήμου, χαρακτήρισε μάλιστα «ακτιβισμό» (!) την εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, που αξιοποιεί, όπως ανέφερε, «τρία τεράστια πολιτικά προβλήματα, το μεταναστευτικό, το παρεμπόριο, το ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας και αστυνόμευσης», αναρωτώμενος «γιατί να το καταγγείλει κανείς αυτός;»! Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, υποστήριξε: «Τι θα πεις στον έμπορο που πιστεύει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί το παρεμπόριο. Τι θα τον βάλεις να σκέφτεται; Το "Κομμουνιστικό μανιφέστο" και το "Κεφάλαιο" του Κάρλ Μάρξ»! Οι δηλώσεις του Αν. Λοβέρδου, με τις οποίες δίνει άλλοθι και κάλυψη στη δράση των φασιστοειδών, δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή έχει ισχυρά στηρίγματα στο σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό, μέρος του οποίου άλλωστε είναι και η ίδια.

Καθόλου τυχαία, ο Α. Λοβέρδος λέει ευθέως ότι αυτός που σήμερα πλήττεται και αγανακτεί για τις συνθήκες της ζωής του, δεν έχει κανένα λόγο να ψάξει τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους (εκεί το πάει με την προσπάθεια να απαξιώσει τους θεωρητικούς του Μαρξισμού - Λενινισμού), αλλά πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του στην αστική διαχείριση και τον «ακτιβισμό» -όπως λέει- της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Δηλαδή στο φασισμό! Αρα, μακριά από τους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης στρατηγικής και στοίχιση πίσω από την αστική διαχείριση και το διαιρετικό μίσος που καλλιεργούν οι χρυσαυγίτες για να μακροημερεύουν τα αφεντικά και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εκεί συναντιέται η Χρυσή Αυγή με τα αστικά κόμματα. Γι' αυτό είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και πιστός υπηρέτης του. Σαν τέτοια την υμνεί και την αγιοποιεί ο Λοβέρδος, πάντα πρόθυμος να εκπληρώσει οποιαδήποτε αποστολή του αναθέσει η αστική τάξη, όπως δείχνουν και οι έως τώρα θητείες του στα υπουργεία. Αλλωστε οι σοσιαλδημοκράτες έχουν πείρα στην ενίσχυση του φασισμού. Αυτοί φούσκωσαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο Μιτεράν στη Γαλλία ενίσχυε τον Λεπέν, το ΠΑΣΟΚ σιγόνταρε τον ΛΑ.Ο.Σ., τώρα ο Λοβέρδος ξεπερνά τους «προγόνους του σοσιαλιστές» και γίνεται υμνητής της Χρυσής Αυγής.


Π.

Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Σταυρού Θεσσαλονίκης, για τις πολιτικές εξελίξεις, θα μιλήσει την Κυριακή 17/2 στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «Αδωνις», ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτηματικά από τα γκαζάκια και τις φάρσες

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει: «Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός του χτεσινού εμπρησμού με γκαζάκια, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά, αλλά και η σημερινή εξέλιξη με τις τηλεφωνικές φάρσες για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης στον Πειραιά, την ίδια ώρα που η ναζιστική Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον εμπρησμό και παρουσιάζεται σαν θύμα, δεν μπορεί να κρύψει αυτό που αποκαλύπτεται κάθε στιγμή, πως είναι δύναμη στενά συνδεδεμένη με το κοινό έγκλημα, τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και με κάθε είδους τραμπουκισμούς κατά των εργαζομένων. Ο λαός του Πειραιά να απομονώσει τη φασιστική Χρυσή Αυγή, να οργανώσει την πάλη του, για να ματαιώσει τα σχέδια τρομοκράτησης και καταστολής των αγώνων του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ