ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013 - 2016
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς χρονικό ορίζοντα

Τη μονιμότητα και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων περιγράφει το «Επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 - 2016» που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων θεσπίζονται ανώτατα όρια δημοσίων δαπανών για το 2013 και το 2014 τα οποία θα είναι δεσμευτικά και μπαίνουν ρήτρες αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών.

Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια δαπανών του κράτους για το 2013 και το 2014 θα μειωθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αναθεώρηση των δαπανών προς τα πάνω «εάν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας».

Ανέφερε δε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μπορεί να φτάσει και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο αυτό που κάνει είναι να συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική φέρνοντας μέσα στο 2013 μεγαλύτερο μέρος των βάρβαρων μέτρων. Η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, είπε, δεν έχει ως κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά έχει μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν θα αλλάξει, ακόμα και εάν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση.

Είναι, κατήγγειλε, μια ταξική πολιτική για να γίνει περαιτέρω αναδιανομή του πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και σε βάρος του λαού.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η όποια ανάκαμψη ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων και υπογράμμισε ότι διέξοδος για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με την πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με εργατική - λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τους πεισμώνει η κυβερνητική αδιαλλαξία

Δεκάδες τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα

MotionTeam

Στο κενό πέφτει ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η επίδειξη πυγμής που επιχειρείται με τις αλλεπάλληλες πλέον επιθέσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες. Χτες μπορεί να είχαμε δύο νέα κρούσματα αστυνομικών εφόδων κατά των αγροτών σε Μακεδονία και Πελοπόννησο, ωστόσο οι αγρότες παραμένουν απτόητοι στα αγωνιστικά μπλόκα που έχουν στήσει σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χτες το βράδυ:

Στον Εβρο, οι αγρότες κρατούν παραταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα έξω από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας και στο τελωνείο των Κήπων.

Στη Ροδόπη, στο ύψος της Καλίστης.

Σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν τα μπλόκα σε Μαυρολεύκη, στον κόμβο Κοκκινογείων, στη Λυδία, στον κόμβο της Χρυσούπολης και στο Κάτω Νευροκόπι.

Στις Σέρρες, σε Λευκώνα, Κερδύλλια και Ροδολίβος.

Στην Πέλλα, ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στο ύψος του Γυψοχωρίου και στην Αριδαία.

Στην Ημαθία, στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στο Κιλκίς, στην είσοδο της πόλης και στο Πολύκαστρο.

Στη Θεσσαλονίκη, στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στη Χαλκηδόνα.

Στη Στερεά

Στην ανατολική Στερεά τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους του αγώνα.

Στη Φθιώτιδα: Στην Αλαμάνα (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην Εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

Στη Βοιωτία: Στην περιφερειακή Ορχομενού - Κάστρο, όπου χτες έγινε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου, στη Θήβα, στο 90ό χλμ της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της Εθνικής Θήβας - Λιβαδειάς.

Στην Εύβοια: Στο Μαντούδι, στη θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.

Στην Πελοπόννησο

Τουλάχιστον σε δέκα σημεία στην Πελοπόννησο εξακολουθούν να βρίσκονται μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα της επιβίωσης που δίνουν, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις και την αυξημένη αστυνομική παρουσία, ώστε να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν άπρακτοι στα χωράφια τους.

Χτες, για μια ακόμη φορά, συνέχισαν με συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών και επαρχιακών δρόμων, από τις 2 έως τις 3 το μεσημέρι, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κάθετα στο δρόμο στον κόμβο στο Ανυφί στην Αργολίδα, στον κόμβο στη Μαραθιά στην Ηλεία, στον κόμβο στις Καρυές Λακωνίας, στον κόμβο της Νεστάνης (έξοδος προς Βυτίνα).

Την ίδια στιγμή παραμένουν στις «θέσεις» τους οι αγρότες στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στο Κουρτέσι Ηλείας, καθώς και στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους γύρω από την κεντρική πλατεία. Στην Αχαΐα, οι αγρότες που βρίσκονται στη διασταύρωση της Αχαγιάς και στη θέση Κουρλαμπά έχουν προγραμματίσει για σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Οβριά, στη δυτική είσοδο της Πάτρας.

Υποκρισία σε βάρος της αγροτιάς

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής αποκαλύφτηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πάργας Νομού Πρέβεζας όταν τέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην παραπάνω περιοχή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να καταργηθούν τα χαράτσια που έχει επιβάλλει ο δήμος στους στάβλους, να αλλάξει ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου ώστε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να μπορέσουν να βγάλουν άδειες για στάβλους, να μειωθούν συνολικά τα ανταποδοτικά τέλη που έχουν επιβληθεί σε σπίτια και στάβλους στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και η αντιπολίτευση (ΝΔ) (πλην ενός δημοτικού συμβούλου) αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, αποφεύγοντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που αναλογούν στην τοπική διοίκηση να παρθούν έμπρακτα μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης των αγωνιζόμενων αγροτών. Κατά τα άλλα ο δήμαρχος και οι συν αυτώ δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών με ανέξοδα λόγια. Η απύθμενη υποκρίσια και ο εμπαιγμός καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο Νομό Πρέβεζας παραμένουν τα μπλόκα σε Καναλάκι και Ωρωπό, ενώ χτες οι αγωνιζόμενοι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου στο Καναλάκι.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί την κυριακάτικη αργία

Το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα ανοίγει επί της ουσίας η συγκυβέρνηση με την ψήφιση, χτες, από την Ολομέλεια της Βουλής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μεταξύ άλλων επικυρώνει εκ των υστέρων νομοθετικά την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων που έγινε δύο Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Το σχετικό άρθρο χαρακτήρισε θετικό και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αφού, όπως ανέφερε, στόχος κάποιων «ήταν το άνοιγμα των καταστημάτων πολλές Κυριακές το χρόνο».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Κόμματος στο μέτρο τονίζοντας ότι η εν λόγω διάταξη προετοιμάζει το έδαφος για την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η κυβέρνηση, είπε, γυρίζει την ιστορία έναν αιώνα πίσω και επαναφέρει τους εργαζόμενους σε πραγματικό καθεστώς σκλαβιάς. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τη συμφωνία των εμπορικών συλλόγων για την εφαρμογή του μέτρου, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι πλήρως αντίθετοι.

Ο βουλευτής τόνισε ότι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αυξηθούν τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα αφού θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους και επισήμανε ότι κοινός εχθρός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι τα μονοπώλια.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Θ. Σκορδάς, στην παρέμβασή του ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αφού, όπως είπε, η δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη που άνοιξαν τα καταστήματα σημειώθηκε η υψηλότερη σε τζίρο μέρα, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, επιβεβαιώνει την «ορθότητα των προτάσεων της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση να κάνει δεκτές τροπολογίες για τους 500 απολυμένους από το ΙΚΑ που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ για την Αγροτική και με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας μεταφέρθηκαν στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ο Χρ. Κατσώτης τάχθηκε κατά της απόλυσης των εργαζομένων αφού πρέπει να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχει το ΙΚΑ και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δε δέχεται τις τροπολογίες γιατί δε δίνει δεκάρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Χτες, επίσης, η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που προέβλεπε την άρση του αξιόποινου των ποινικών διώξεων που βαραίνουν αγρότες, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες για κινητοποιήσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και ενδεχομένως να επανακατατεθεί ίσως και σήμερα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Νέες επιθέσεις των ΜΑΤ με γκλομπς και χημικά

Στο κενό πέφτει η απροκάλυπτη επίδειξη αυταρχισμού, που μοναδικό της στόχο έχει την τρομοκράτηση των αγροτών, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των αγροτών στα δικαστήρια της Λαμίας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των αγροτών στα δικαστήρια της Λαμίας
Σε νέα ωμή και τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ, με χημικά, ξύλο και οχτώ συλλήψεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών, σε δύο διαφορετικά σημεία της χώρας, στον κόμβο του Ζευγολατιού, στο ύψος των διοδίων της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και στα Κερδύλλια Σερρών, απάντησε η κυβέρνηση χτες το μεσημέρι σε μια επίδειξη αυταρχισμού, συνεχίζοντας το μπαράζ επιθέσεων που ξεκίνησε προ ημερών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία και συνεχίστηκε προχτές στην Ανατολική Στερεά στο ύψος της Ανθήλης.

Συγκεκριμένα, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, τη στιγμή που 500 και πλέον αγρότες ανέβηκαν στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του σταθμού των διοδίων, προκειμένου να υλοποιήσουν την απόφαση που πήραν την περασμένη Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας για ωριαίο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χώρο τούς επιτέθηκαν με χημικά και γκλομπς. Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκαν αγρότες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις αγρότες, τους οποίους μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας.

Αμέσως, πλήθος συγκεντρωμένων έσπευσε στην Αστυνομική Διεύθυνση και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συγκεντρωμένων. Μετά από λίγο, η αστυνομία απελευθέρωσε τους τρεις, αφού τους «φόρτωσε» την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Στο μπλόκο στο Ανυφί, οι αγρότες προχώρησαν σε πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Εκεί, αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη των αγροτών, με συμμετοχή από τα μπλόκα των Καρυών, του Σουληναρίου, της Νεστάνης, της Μαραθιάς και του Κιάτου, για να συντονίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Στα Κερδύλλια, οι αγρότες λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι αποφάσισαν να μπουν πεζοί στην Εγνατία Οδό, για να προχωρήσουν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό. Τα ΜΑΤ τούς έφραξαν το δρόμο και τους απώθησαν με χημικά. Στη συνέχεια, οι αγρότες επιχείρησαν και κατάφεραν να μπουν στην Εγνατία Οδό από έναν παράδρομο. Τα ΜΑΤ και πάλι απάντησαν με ξύλο και χημικά και επιτόπου προχώρησαν και σε 4 συλλήψεις αγροτών. Οι 4 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της απείθειας, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, αναζητείται και ένας ακόμη αγρότης, προκειμένου να συλληφθεί και να διωχθεί με την ίδια κατηγορία.

Στο πλευρό των συλληφθέντων αγροτών έξω από το ΑΤ όπου κρατούνταν, βρέθηκαν μαζικά οι συνάδελφοί τους, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Λίγο νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις, εμπόδισαν και τους αγρότες στο μπλόκο του Λευκώνα να κλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα. Μαζί με τους αγρότες χτες, στα μπλόκα του αγώνα, βρέθηκαν μαζικά και οι φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών που αντιδρούν στο σχέδιο «Αθηνά».

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Λαμίας

Μαζική συγκέντρωση αγροτών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από τα δικαστήρια της Λαμίας, όπου οδηγήθηκαν 12 αγωνιστές αγρότες που συμμετείχαν προχτές στο συμβολικό αποκλεισμό στης Εθνικής Οδού στο ύψος της Ανθήλης. Τους 12 αγρότες, τους συνέλαβε η αστυνομία από το μπλόκο της Λαμίας, προχτές, Τετάρτη, μετά τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην Ανθήλη. Η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή, στη 1 μ.μ. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης εκφράστηκε δυναμικά η συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες και η αγωνιστική διάθεση ενάντια στην πολιτική αυταρχισμού, φτώχειας και ξεκληρίσματος.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν τα μέλη της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας, η οποία και απηύθυνε από προχτές κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια, ενώ επίσης το «παρών» έδωσαν: Αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και σωματείων της περιοχής.

Την ωμή επίθεση και την αστυνομική βία απέναντι στους αγρότες στην Ανθήλη, που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους κατάγγειλε, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Φθιώτιδας.

ΣΥΡΙΖΑ
Κουβέντα για ΕΕ και ΚΑΠ

Στο ρόλο ...παραδοσιακού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλ. Τσίπρας

Αμείλικτα ερωτήματα σε σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΚΑΠ της ΕΕ και κατά της εκτροπής του Αχελώου έθεσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στο μπλόκο της Νίκαιας.

Υποδεχόμενος τον Αλ. Τσίπρα, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου, ο Β. Μπούτας και κάνοντας αναφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι αγρότες με την πανελλαδική κινητοποίησή τους, σημείωσε ότι η καρδιά του αγροτικού προβλήματος στη χώρα μας βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που επιχειρεί να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά για να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών. Στον πυρήνα του πλαισίου των αιτημάτων μας - είπε - βρίσκεται η αντίθεσή μας μ' αυτή την πολιτική, την οποία και παλεύουμε να ανατρέψουμε. Η, δε, προοπτική του αγώνα μας είναι μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αίτημα για ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε συμφωνεί, αλλά είναι από τους κυριότερους και σφοδρότερους πολέμιους αυτού του, ζωτικής σημασίας για την αγροτιά, έργου.

Με... λόγια αγάπης για την αγροτιά - μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γαρ - και με την υπόσχεση ότι αν αναλάβει αυτός πρωθυπουργός, θα είναι καλύτερος από τον Αντ. Σαμαρά, εμφανίστηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πολλά και μεγάλα λόγια για την «ανάγκη ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής», αλλά, επί της ουσίας, τίποτα το διαφορετικό από τα γενικά κι αφηρημένα που λένε γι' αυτό το ζήτημα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με τα οποία το κόμμα του κινείται στον ίδιο «ευρωντορό».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν παλεύει όσο χρειάζεται στην ΕΕ για τα αγροτικά ζητήματα της χώρας μας, κάτι που, όπως είπε, θα κάνει ο ίδιος αν αναλάβει την πρωθυπουργία. Επανέλαβε, δηλαδή, τα ίδια που έλεγαν οι εκάστοτε αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον των εκάστοτε πρωθυπουργών, (ο Αντ. Σαμαράς για τον Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπανδρέου για τον Κ. Καραμανλή, ο Κ. Καραμανλής για τον Σ. Σημίτη κ.ο.κ.)

Και τα είπε αυτά όχι μόνο για να παρουσιαστεί καλύτερος «διαπραγματευτής» και «διαχειριστής» από τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και για να διαμηνύσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι ταγμένοι στην υπηρεσία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να περάσει την αντίληψη στους αγρότες ότι λύσεις στα προβλήματά τους πρέπει να περιμένουν μόνο στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Αυτής, δηλαδή, που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγώντας την στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Κάνοντας λόγο για «νοοτροπίες του παρελθόντος που πρέπει ν' αφήσουν πίσω οι αγρότες», άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να υπονοείται ότι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι αγρότες! Λες και ήταν οι φτωχοί αγρότες και όχι οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοβιομήχανοι που καρπώνονταν τα «χοντρά ποσά» των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων και λες και φταίει η φτωχή αγροτιά για τα «μπαξίσια» που οι κυβερνήσεις έδιναν σε δικούς τους «συνδικαλιστές» και «συνεταιριστές».

Σε ό,τι αφορά στον Αχελώο, επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του, ισχυριζόμενος, αδαώς, ότι το τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας μπορεί να λυθεί με άλλα μικρότερα έργα. Κι επιχειρώντας, μάλλον αδέξια, να δικαιολογήσει αυτή την αντιαγροτική θέση και στάση, ισχυρίστηκε ότι το νερό από τον Αχελώο προορίζεται να καλύψει μόνο υδρευτικές ανάγκες και όχι και ανάγκες άρδευσης, για να πάρει την απάντηση από τον Β. Μπούτα: «Ας έλθει εδώ το νερό και ξέρουμε εμείς τι θα το κάνουμε...».

Αγωνιστική αλληλεγγύη

Το πρωί, χτες, ο Γ. Τσιούτρας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, επισκέφτηκε τα ΤΕΙ της Λάρισας, ενημερώνοντας τους σπουδαστές για το περιεχόμενο και την προοπτική της πάλης της φτωχής αγροτιάς κι εκφράζοντας τη συμπαράσταση των αγωνιζόμενων αγροτών στον αγώνα των σπουδαστών κατά του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Και το μεσημέρι, οι σπουδαστές ανταπέδωσαν, οργανώνοντας μαζική και δυναμική πορεία που έφτασε στο μπλόκο, δηλώνοντας ότι συμπαρατάσσονται στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Την Κυριακή, 10 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας, χωριού του αείμνηστου Γιάννη Πατάκη, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη εκπροσώπων όλων των μπλόκων της χώρας, στην οποία αποφασίστηκε η κλιμάκωση της πάλης και ο πανελλαδικός συντονισμός της αγωνιστικής δράσης. Στη φωτογραφία, από την έναρξη της σύσκεψης, όρθιοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της μικρομεσαίας αγροτιάς...

ΕΘΝΙΚΗ - EUROBANK
Ενέκρινε την εξαγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα μέσω της υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της. Η Επιτροπή ενέκρινε τη διαδικασία της εξαγοράς με δεδομένη την κοινή αποδοχή των δυο τραπεζών για ανάληψη δεσμεύσεων που αφορούν «διορθωτικά μέτρα» στην αγορά της αποδοχής καρτών, καθώς και στη στεγαστική πίστη και τις πρωτασφαλίσεις κατά κινδύνων ζημιών με τρόπο που μετά την εξαγορά να μην παραβιάζονται οι διατάξεις του λεγόμενου «ανταγωνισμού».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Νέα καθίζηση το Νοέμβρη

Καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας το Νοέμβρη του 2012, ενώ το ενδεκάμηνο εμφανίζει σημαντική υποχώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Νοέμβρη του 2012 εκδόθηκαν από τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας 1.156 οικοδομικές άδειες (-66,6% σε σχέση με το Νοέμβρη του 2011), στις οποίες αντιστοιχούν 197.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (- 63,3%) και 706.000 κυβικά μέτρα όγκου (-65,4%).

Το ενδεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2012 εκδόθηκαν 20.829 οικοδομικές άδειες (-36,4%) στις οποίες αντιστοιχούν 3.849.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-30,4%) και 14.958.600 κυβικά μέτρα όγκου (-28,7%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ