ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Αναδείχτηκε η ανάγκη κοινής δράσης εργατών - κτηνοτρόφων

Εγινε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΑΓΝΟ και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Η αναγκαιότητα οργάνωσης της κοινής δράσης εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τους βιομήχανους της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και ενάντια στη σχεδιαζόμενη μονοπώληση του κλάδου και στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για το σύνολο του πληθυσμού των γαλακτοπαραγωγικών περιοχών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που οργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Λαγκαδά, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, συζητήθηκαν ειδικότερα οι εξελίξεις στην ΑΓΝΟ και γενικότερα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι παρουσίασαν τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθώς είναι απλήρωτοι για μήνες από τους βιομήχανους, οι οποίοι εκβιάζουν να εκμεταλλεύονται τους εργάτες με μισθούς πείνας και να παίρνουν την παραγωγή των κτηνοτρόφων τζάμπα.

Ειδικότερα στην ΑΓΝΟ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 3 μήνες και για 6 - 8 μήνες αντίστοιχα οι κτηνοτρόφοι. Η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 για πτώχευση και ταυτόχρονα απειλεί με απολύσεις και μειώσεις μισθών, με «κούρεμα» των χρεών της προς τους κτηνοτρόφους κατά 85%.

Απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, εργάτες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να σταθούν ενωμένοι. Ετσι, στην αυριανή απεργία, εργάτες και κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν έξω από την πύλη της ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά στα σχέδια μονοπώλησης του κλάδου, σημειώθηκε ότι θα συνοδευτεί από τσάκισμα μισθών και ΣΣΕ, ακόμη πιο χαμηλές τιμές για τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, τιμές καταναλωτή στα ύψη και ποιότητα προϊόντων ανεξέλεγκτη. Οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές συνολικά για εργαζόμενους, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες των περιοχών, για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συγκροτήθηκε προσωρινή επιτροπή αγώνα - θα διευρυνθεί στη συνέχεια - προκειμένου να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης του εργαζόμενου λαού της περιοχής κάτω από ένα κοινό πλαίσιο πάλης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Να πληρωθούν άμεσα όσα χρωστούν οι επιχειρήσεις σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Καμιά μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, καμιά απόλυση, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Καμιά μείωση, αλλά αντίθετα αυξήσεις στις τιμές παραγωγών, κόντρα στην πολιτική αφανισμού τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να μη γίνουν υποχείρια αλλά να στηριχθούν ενάντια στα μονοπώλια. Μείωση τιμών και έλεγχος ποιότητας για τους καταναλωτές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Δίωξη του προέδρου για «παρακώλυση συγκοινωνιών»

Μετά την πρόσφατη ναυτεργατική απεργία. Καταγγελία της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του προέδρου του Σωματείου των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα με τη χαλκευμένη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» στις 4 Φλεβάρη, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών. Πρόσχημα της δίωξης είναι ότι υπήρξε έκτακτο περιστατικό για μεταφορά ασθενούς από την Ηγουμενίτσα στην Κέρκυρα. Περιστατικό για το οποίο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τοπικού ναυτεργατικού Σωματείου, ουδέποτε έγινε ενημέρωση από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Ενώ ξεκαθαρίζει ότι το Σωματείο όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, είχε καθορίσει και γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς προσωπικό ασφαλείας στα καράβια σε 24ωρη βάση προκειμένου να γίνει μεταφορά σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ με χτεσινή ανακοίνωση «καταγγέλλει τη συνέχιση στην προσπάθεια τρομοκράτησης του δίκαιου αγώνα των ναυτεργατών. Μετά την επίταξη των απεργών και το σπάσιμο της απεργίας τους με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τώρα διώκουν ποινικά τον Πρόεδρο του Σωματείου των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα».

«Είναι ξεκάθαρο -συνεχίζει- ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές των εφοπλιστών, εντείνει την προσπάθεια καταστολής και αμαύρωσης του αγώνα των ναυτεργατών επιδιώκοντας να τους φέρει αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία».

Η Γραμματεία επισημαίνει ότι επειδή τα αντεργατικά μέτρα δεν έχουν τελειωμό και γνωρίζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ότι «οι αντιδράσεις από το λαϊκό - εργατικό κίνημα θα κλιμακωθούν», «προσπαθούν να επιβάλουν με τον αυταρχισμό και τη σιδερένια πειθαρχεία νεκρική σιγή. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια για αλλαγή των συνδικαλιστικών νόμων για τις απεργίες. Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μέσα από τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή του κερκυραϊκού λαού στην απεργία την Τετάρτη 20 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Καταγγέλλει αυθαίρετη μετακίνηση συνδικαλίστριας

Την αυθαίρετη και χωρίς να εξυπηρετείται καμία απολύτως υπηρεσιακή ανάγκη, μετακίνηση της Μαρίας Τραπελά γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου και γραμματέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ενταγμένο στη δύναμη του ΠΑΜΕ, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή του Περάματος (ΝΔ).

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων, σε συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα με τη διοίκηση του Συλλόγου, ο δήμαρχος Π. Ζουμπούλης ομολόγησε ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, «ενοχλούν» γιατί πρωτοστατούν και οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων και «δημιουργούν προβλήματα» στη λειτουργία του Δήμου. «Μας καταλόγισε - σημειώνεται στην ανακοίνωση - τις κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα μας, την υπεράσπιση των συναδέλφων συμβασιούχων (18μηνα, ΜΚΟ), την καταγγελία στο Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου και την Επιθεώρηση Εργασίας για το θάνατο εργαζόμενου πίσω από απορριμματοφόρο». Πρόκειται για τον εργαζόμενο που πέθανε τον Δεκέμβρη λίγες ώρες μετά την πρόσληψή του. Είχε αναγκαστεί από τη δημοτική αρχή να δουλέψει νύχτα ως πλήρωμα απορριμματοφόρου χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη σύμβασή του, χωρίς τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις και γιατρό Εργασίας.

«Γελιέται - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - η Δημοτική Αρχή που προσπαθεί να δείξει πόσο πιστός υπάλληλος της κυβέρνησης είναι, αν νομίζει ότι έτσι θα τρομάξει τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος, κάθε συνάδελφο που παλεύει για να μην εξαθλιωθεί αυτός και η οικογένειά του».

Συγκέντρωση μηχανικών για το ΤΣΜΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες νέα κινητοποίηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και τεχνικών έξω απ' τα γραφεία της Τράπεζας Αττικής, όπου συνεδρίαζε, για δεύτερη φορά, η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Θέμα της συνέλευσης των μετόχων ήταν η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της που οδηγεί άμεσα σε νέα ληστεία ως και 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών που αποτελεί βασικό μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, με την «τοποθέτησή τους» στο βωμό του χρηματιστηριακού τζόγου.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε με κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του ΣΕΤΗΠ και του ΣΕΕΝ μετά και από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην πρώτη προσπάθεια σύγκλησης της ΓΣ των μετόχων της τράπεζας, στις 5 Φλεβάρη.

Σε ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών τονίζουν, μεταξύ άλλων ότι «η διοίκηση του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την πολιτική αυτή, είναι συνένοχες στο έγκλημα και θα λογοδοτήσουν στους εργαζόμενους μηχανικούς». Τέλος, καλούν στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

Τέχνη τους η παραπλάνηση των εργαζομένων

«

Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) και ΠΑΣΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) μετά από πρόταση του προέδρου του σωματείου Θ. Βασιλόπουλου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠ, αρνήθηκαν ακόμα και να τεθούν σε ψηφοφορία τρία ψηφίσματα που πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις της παράταξης ΔΑΣ. Το πρώτο ήταν να απαιτήσει το σωματείο από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει στις 22 Φλεβάρη για να καθορίσει άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το δεύτερο, να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Το τρίτο, να καταδικαστεί η δράση της Χρυσής Αυγής.

Η ΑΠ στον ΠΑΣΕΝΤ αρνήθηκε την έγκριση των τριών ψηφισμάτων όταν δύο 24ωρα πριν και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο στο 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά τα είχε υπερψηφίσει, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα ως «γραφειοκρατική εργατική αριστοκρατία» τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Βέβαια στον ΠΑΣΕΝΤ «κατεβάζει» κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ. Οταν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ απαίτησαν να τεθούν τα τρία ψηφίσματα σε ψηφοφορία, ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε: «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία των ψηφισμάτων, δεν έχουν αντικείμενο για ψηφοφορία»... Στην επιμονή των συνδικαλιστών της ΔΑΣ ο Θ. Βασιλόπουλος επέβαλε στο διοικητικό συμβούλιο ψηφοφορία για το αν τα τρία ψηφίσματα θα τεθούν σε ψηφοφορία ή όχι! Αυτή είναι η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Δεν είναι απλά διπλοπρόσωποι, είναι καλλιτέχνες στην παραπλάνηση των εργατών.

Ακόμα ένα παράδειγμα: Στο συνέδριο του ΕΚ Πειραιά καταδίκαζαν τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ως εργοδοτικό συνδικαλισμό και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών συγκροτούσαν μαζί τους κοινό ψηφοδέλτιο. Ολα αυτά, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο κι ενώ από το βήμα του ΕΚ Πειραιά καλούσαν σε ριζικό ανασχηματισμό του εργατικού κινήματος και ταξικά σωματεία. Οσο κι αν προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν μπορούν. Μοιράζονται όχι μόνο τις ίδιες καρέκλες, αλλά και τις ίδιες αγωνίες για την «ανταγωνιστικότητα». Μαζί υπογράφουν ΣΣΕ με μειώσεις μισθών (όπως έκαναν σε ναυτιλιακούς και ιδιωτικούς υπαλλήλους), μαζί βάζουν πλάτη στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων (όπως ξεκίνησαν πριν χρόνια με τη μερική απασχόληση), μαζί δουλεύουν για να εγκλωβίζονται οι εργάτες στην αυταπάτη ότι οι αλλαγές προς όφελός τους θα 'ρθουν «από τα πάνω» και από κυβερνήσεις, με τα μονοπώλια απείραχτα στη θέση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ