ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
«Οχι» στον αποκλεισμό της συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ

Ψήφισμα για τον αποκλεισμό συνδικαλίστριας από την πλειοψηφία στην ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων

«

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων να μην επιτρέψει σε συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ να είναι υποψήφια στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στις αρχαιρεσίες της ΕΛΜΕ».

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», σε ψήφισμά του μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Το ψήφισμα προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις ΕΛΜΕ και στους Συλλόγους.

Στο υπόλοιπο ψήφισμα σημειώνεται:

«Το επιχείρημα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ είναι ότι η συνάδελφος, η οποία ζει, δρα συνδικαλιστικά και έχει οργανική θέση στην Ικαρία, είναι προσωρινά αποσπασμένη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Θεωρούμε ότι οι αποσπασμένοι συνάδελφοι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν κανονικά στα σωματεία τους και στις αρχαιρεσίες, έχουν υποχρέωση να μην αποκόπτονται από τον κλάδο και τους αγώνες του. Πόσο μάλλον όταν έχουν οργανική θέση σε κάποιο σχολείο της περιοχής ευθύνης της ΕΛΜΕ και φυσικά δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από άλλη ΕΛΜΕ.

Θεωρούμε ότι το να στερείς από κάποιον το δικαίωμα να είναι μέλος και να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες, μόνο και μόνο επειδή ασκεί το δικαίωμά του να αποσπαστεί σε κάποιο κόμμα, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους! Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές!

Ρίχνουν νερό στο μύλο των αντεργατικών σχεδιασμών της τρικομματικής συγκυβέρνησης, χτυπούν όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, χτυπούν όλους τους συναδέλφους, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μεθοδεύει το χτύπημα του δικαιώματος στην Απεργία, την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και της δυνατότητας των κομμάτων να έχουν στη διάθεσή τους αποσπασμένους εργαζόμενους, όπως εξάλλου προβλέπει σχετική νομοθετική διάταξη.

Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να διαγραφούν από τα σωματεία και όλοι οι συνδικαλιστές που είναι αποσπασμένοι στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΟΛΜΕ, στη ΔΟΕ, στην ΠΟΕ - ΟΤΑ κ.λπ... και έχουν συνδικαλιστική άδεια! Τέτοια πράγματα σίγουρα θα τα ζήλευε ακόμα και ο Βρούτσης! Καλούμε τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων να ανακαλέσουν την επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα απόφασή τους».

Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αναφέρεται πως «η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας («Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση - Παρεμβάσεις», που στηρίζονται από την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και το «Μ-Λ ΚΚΕ») απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ και μεθοδεύει με προκλητικό τρόπο τη διαγραφή από το σωματείο συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ στο νησί».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμάκωση των αντιδράσεων για το σχέδιο «Αθηνά»

«Χλιαρή» αντίδραση των Πρυτάνεων στην αλλαγή του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΜΑΣ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΜΑΣ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Νέα μαζική και μαχητική διαδήλωση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αριστοτέλους. Αρχικά πραγματοποίησαν ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στην Καμάρα. Σήμερα, μέσα από γενικές συνελεύσεις, θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο μεταξύ, προβλήματα διοίκησης που προκύπτουν απ' τη συνύπαρξη των Συμβουλίων Διοίκησης με τις Συγκλήτους (επικάλυψη αρμοδιοτήτων κ.ά.), απασχόλησαν τη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο, στο Λαύριο, παρά το γεγονός ότι το θέμα της ήταν το σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων). Με λίγα λόγια, οι πρυτάνεις και πάλι στάθηκαν σε θέματα διοίκησης, χωρίς, επί της ουσίας, να ασκήσουν κριτική στις αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων είναι και ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης.

Για το σχέδιο «Αθηνά», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής». Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, το «Αδαμάντιος Κοραής» συνενώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Γεωπονική, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την ΑΣΟEΕ. Κατά τα άλλα, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά», οι πρυτάνεις άσκησαν ...κριτική μόνο για βεβιασμένο και ατεκμηρίωτο σχεδιασμό.

Τέλος, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που φέρνει η δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των πανεπιστημίων, ενώ ζήτησαν χρηματοδότηση για την «εξωστρέφεια» πανεπιστημίων, δηλαδή για δράσεις μαζί με την «αγορά».

Στο μεταξύ, χτες, στο υπουργείο Παιδείας, έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, για το σχέδιο «Αθηνά», και αναμένεται ν' ακολουθήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ.

Το τελικό σχέδιο πρόκειται ν' ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Να αποκαλύψουν οι εκπαιδευτικοί το ρόλο της Χρυσής Αυγής

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια και να τη διδάξουν στους μαθητές ώστε να αποτελέσει εμπόδιο απέναντι στη δράση των οπαδών της Χρυσής Αυγής, απευθύνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Νότιας Αθήνας του ΠΑΜΕ με αφορμή περιστατικό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στο 1ο Λύκειο Αργυρούπολης. Μαθητές του σχολείου μοίραζαν τα υλικά με τα οποία το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας ξεμπροστιάζει τη Χρυσή Αυγή μετά τη συνάντηση βουλευτών της με Γερμανούς νεοναζί και καλεί τους μαθητές να απομονώσουν τους φασίστες στα σχολεία. Οι μαθητές δέχτηκαν επίθεση από ομάδα συμμαθητών τους στο χώρο του σχολείου.

Την επίθεση καταγγέλλει η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Νότιας Αθήνας του ΠΑΜΕ καλώντας την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους διδασκόντων και τα μαθητικά συμβούλια να καταδικάσουν τη δράση των φασιστών στα σχολεία και γενικότερα, να τους απομονώσουν. Οπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, «τα αυξανόμενα κρούσματα επιθέσεων φασιστικής βίας φανερώνουν και αποδεικνύουν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής έχει ξεκινήσει και μέσα στα σχολεία και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως αρμόζει στο ήθος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών». Καλούν «να μιλήσουμε ανοιχτά για τον αντιδραστικό ρόλο των αστικών κομμάτων, που ενισχύουν το φασισμό, όταν μιλούν για τη "θεωρία των δύο άκρων" και ταυτίζουν τη δράση των φασιστών με τους εργάτες, τους ναυτεργάτες, τους αγρότες, τις λαϊκές οικογένειες που σηκώνουν το κεφάλι απέναντι στη συγκυβέρνηση, στην ΕΕ και τα μονοπώλια. Να αποκαλύψουμε τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ, που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό». «Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να αποκαλύψουν στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο της Χρυσής Αυγής. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Κτίρια ερείπια και μαθητές στο δρόμο... »

Επιτακτικά θέτει το αίτημα για έκτακτη πραγματική καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών που έχουν τα σχολεία της πόλης σε υλικοτεχνική υποδομή η Ενωση Γονέων Καισαριανής ζητώντας σχέδιο - μελέτη αντιμετώπισής τους έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Την περασμένη Παρασκευή, στο 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας με περίπου 70 μαθητές πλημμύρισαν ενώ στο ίδιο σχολείο, τον περασμένο Νοέμβρη, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, με τις πρώτες βροχές «έσταζαν σοβάδες» και κατέρρευσαν κουφώματα σε άλλη αίθουσα. Η τελευταία παραμένει ακόμα κλειστή και οι 20 μαθητές κάνουν μάθημα σε μια αίθουσα των 25 τετραγωνικών μέτρων.

Οι γονείς απευθύνονται στη Δημοτική Αρχή και τονίζουν τις ευθύνες της για τους πανηγυρισμούς της μετά τον «Καλλικράτη» και για τις δηλώσεις της σε Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβρη ότι «τα σχολεία φέτος είναι για πρώτη φορά σε άριστη κατάσταση». Οπως επισημαίνουν οι γονείς, «από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς θέσαμε με κάθε ευκαιρία και στη δημοτική αρχή το πρόβλημα της κτιριολογικής εγκατάλειψης των σχολείων μας, επισημαίνοντας ότι είναι επικίνδυνα πλέον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, με τη σειρά της, υπογράμμιζε μια σειρά τεχνικών έργων - κάποια από τα οποία ήταν και επείγοντα - αλλά κανείς από τους υπευθύνους δε νοιάστηκε».

Η Ενωση απευθύνεται, επίσης, στο υπουργείο Παιδείας και στα στελέχη της εκπαίδευσης που ψάχνουν να βρουν πόσα παιδιά «χωράνε» στα σχολεία, που ασχολούνται με διάφορα προγράμματα αντί να προβληματίζονται σε τι αίθουσες μπαίνουν τα παιδιά και τι μαθαίνουν. Η Ενωση Γονέων καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαό της Καισαριανής να κάνει δική του υπόθεση τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ