ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συνδικάτα διαδήλωσαν για την Υγεία

Διαμαρτυρία στον ΕΟΠΥΥ με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και συνταξιουχικών σωματείων

«Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στην Υγεία αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για το λαό».

Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συνταξιουχικών σωματείων προς το διευθυντή του παραρτήματος του ΕΟΠΥΥ στη Λάρισα, στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, γυναικών της περιοχής.

Οπως σημείωσαν, πέρα από τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας και την εμπορευματοποίησή του σε μεγάλο βαθμό, ανακοινώθηκε ότι, με την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν και νέες περικοπές, ενώ, ταυτόχρονα, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθούν περίπου κατά 50% λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που οφείλεται στην ανεργία και τη μείωση μισθών, καθώς και στην αδυναμία πολλών ΕΒΕ να πληρώνουν ασφάλιστρα.

Οι περικοπές αφορούν τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις που ήδη γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος για τους ασφαλισμένους, αφού εξωθούνται ολοένα και περισσότερο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λόγω υπολειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ. Περικοπές θα γίνουν, επίσης, στις φυσικοθεραπείες, στα επιδόματα τοκετού, στη μεταφορά νεφροπαθών, στα γυαλιά οράσεως κ.λπ.

Αυτό - τόνισαν - θα σημάνει τραγική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενώ κερδισμένοι από την πολιτική αυτή είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας, που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και από κοινού με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία, να μπουν στον αγώνα με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σε ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα δοθεί απάντηση στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας μέχρι την ερχόμενη βδομάδα, απέσπασαν χτες οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και του κλαδικού σωματείου κλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ» μετά από συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, οι εκπρόσωποι των κλωστοϋφαντουργών, είχαν συναντήσεις με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, ο Χρήστος Κατσώτης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα διασφαλίζει την επίλυση του προβλήματος.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ειδική επιδότηση των απολυμένων και να θεωρήσει το χρόνο ασφάλισης ως πλασματικό. Τη Δευτέρα το υπουργείο έστειλε νέα τροπολογία προς το ΙΚΑ, με την οποία όμως συνεχίζει να θεωρεί το χρόνο ασφάλισης της περιόδου της ειδικής επιδότησης ως πλασματικό και δεν απαντά στο αίτημά τους για συνταξιοδότηση μέσα στο 2013 όσων απολυμένων είναι ενταγμένοι στο καθεστώς της ειδικής επιδότησης και ακόμη δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η ηγεσία του υπουργείου αποδέχτηκε πως το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει λυθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη του 2012, με εγκύκλιο του ΙΚΑ καταργήθηκε η ειδική επιδότηση που έπαιρναν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 7.500 ένσημα και ήταν από 50 χρόνων και πάνω. Πρόκειται για μια απόφαση εξόντωσης των απολυμένων και συνολικά αφορά περίπου 380 οικογένειες.

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις και την αποδοχή του υπουργείου πως θα δώσει οριστικές απαντήσεις την ερχόμενη βδομάδα, οι κλωστοϋφαντουργοί αποφάσισαν να αναβάλουν τη σημερινή τους κινητοποίηση για μια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δηλώνουν σε ετοιμότητα και, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Παραμένουν ξεκρέμαστοι οι 49 εργαζόμενοι

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται 49 εργαζόμενοι στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κερατσινίου, οι οποίοι απασχολούνται στην επιχείρηση μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για άτομα με ειδικές ανάγκες και είναι και κοντά στη σύνταξη. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν 17 ολόκληρους μήνες.

Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους αφού όλοι έχουν αποσύρει την επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα στον ΟΑΕΔ προκειμένου να εκταμιεύσει τα σχετικά κονδύλια.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος έριξε όλη την ευθύνη στο Δήμο Κερατσινίου λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση για να καταβληθούν τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ είναι να έχουν πληρωθεί πρώτα από το Δήμο οι εργαζόμενοι και μετά να καταβληθούν τα σχετικά δικαιολογητικά για την εκταμίευση των χρημάτων από τον ΟΑΕΔ.

Κατά τον υφυπουργό, ο Δήμος είναι ασυνεπής στις δεσμεύσεις του και για αυτό ο ΟΑΕΔ αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα μέχρι να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα.

Η ασυνέπεια των δήμων, τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, δεν μπορεί να αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους και ζήτησε την παρέμβασή του υπουργείου για την καταβολή των δεδουλευμένων, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να βοηθηθούν με ειδικά προγράμματα όσοι είναι κοντά στη σύνταξη.

«Λάσπη» για να ανακόψουν την οργάνωση της πάλης

Με θράσος «χιλίων πιθήκων» η «Αυτόνομη Παρέμβαση», σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα του 33ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, κάνει λόγο «για σοβαρά κρούσματα νόθευσης και αλλοίωσης της θέλησης και της βούλησης των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μην καταγραφούν οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων» για τα οποία η ΑΠ, τολμάει να κατηγορήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ! Στην ανακοίνωση αναφέρει «διπλοεγγραφές μελών», «μαϊμουδένια μέλη που παραφουσκώνουν τις δυνάμεις, κυρίως της δύναμης του ΠΑΜΕ σε ορισμένα Σωματεία στα οποία δεν υπάρχουν αντιπολιτευτικές δυνάμεις, δεν προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα από το καταστατικό δικαιολογητικά, υπήρξε επιλεκτική ταμειακή μεταχείριση διάφορων Σωματείων»!

Ανήσυχη από την ενισχυμένη πρωτιά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΕΚ Πειραιά, η ΑΠ ρίχνει λάσπη, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις θετικές διεργασίες που γίνονται στους εργαζόμενους, να υπονομεύσει την οργάνωση της πάλης τους σε ταξική κατεύθυνση. Η ΑΠ δε «βγάζει λέξη» στην ανακοίνωσή της για ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έφεραν στο συνέδριο δεκάδες αντιπροσώπους (μόνο αυτοί των 6 ναυτεργατικών σωματείων ξεπερνούσαν τους 30) που είχαν εκλεγεί μέσα από όργιο νοθείας και πλήρους παραβίασης του καταστατικού του ΕΚΠ. Αποσιωπά συνειδητά το γεγονός ότι με πρόταση της ΔΕΣΚ, το συνέδριο απέκλεισε ένα μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων της νοθείας. «Ζητάει τα ρέστα» όταν: Στη διοίκηση της Ενωσης Ναυτών έκανε εκλογές με τρία μητρώα μελών! Το πανελλαδικό σωματείο Εμπορίου που έστησε, στο περσινό ετήσιο συνέδριο του ΕΚΠ πήρε μέρος με έναν αντιπρόσωπο καθώς είχε 57 ψηφίσαντες. Στο φετινό συνέδριο, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, εμφάνισε πάνω από 1.000 ψηφίσαντες και 10 αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, για τις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό) με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος της ΑΠ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι πόρτες των εταιρειών των εφοπλιστών ήταν ανοιχτές για τις περιοδείες του Θ. Βασιλόπουλου, όμως για τους εκπροσώπους των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ η είσοδος ήταν απαγορευμένη. Χώρια τις συγκεκριμένες καταγγελίες εργαζομένων από ναυτιλιακές εταιρείες ότι διευθυντές και εργοδότες έδιναν «γραμμή» να ψηφιστεί ο συνδυασμός της ΑΠ. Οι δε υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΑΠ, οι περισσότεροι «παραδοσιακά» είναι διευθυντές και προϊστάμενοι ναυτιλιακών εταιρειών.

Οσο για τα περί «επιλεκτικής ταμειακής μεταχείρισης» που αναφέρει η ΑΠ εκεί πια χάνεται η τσίπα. Για σωματεία όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, όπου η πλειοψηφία των μελών του είναι άνεργοι, ομόφωνα το Συνέδριο - δηλαδή με τις ψήφους και της ΑΠ - σε ένδειξη αλληλεγγύης αποφάσισε να συμμετέχουν καταβάλλοντας το 10% αυτών που οφείλουν και για τα υπόλοιπα να γίνει διακανονισμός.

Αυτή είναι η παράταξη της ΑΠ που δηλώνει μάλιστα ότι «θα αγωνιστεί για να αλλάξει σελίδα το ΕΚΠ». Είναι κατανοητό τι εννοεί.


Α. Ζ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει απόπειρα τρομοκράτησης στα Πατήσια

Νέα απόπειρα τρομοκράτησης μεταναστών και εργαζομένων από τις αστυνομικές δυνάμεις καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο τονίζει:

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων καταστολής του κράτους που στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργάτες δε δίστασαν να στήσουν μπλόκο μπροστά στην είσοδο του Παραρτήματος Κυψέλης του Συνδικάτου, που συστεγάζεται με το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην Πατησίων, όπου και πραγματοποιούνται μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μετανάστες εργάτες.

Συγκεκριμένα, όταν οι συνδικαλιστές απαίτησαν την αποχώρηση των δυνάμεων της αστυνομίας, από το σημείο, τότε αυτή απάντησε με νέους ελέγχους στους εργαζόμενους. Επειτα από δυναμική διαμαρτυρία των οικοδόμων και άλλων εργατών της περιοχής οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν. Τους προειδοποιούμε, να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι τέτοιες πρακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού δεν περνάνε στους οικοδόμους. Να μη μας προκαλούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ