ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Νέα μέτρα - προσφορά στα μονοπώλια

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με κατώτατο μισθό, ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυτόματη διάλυση κρατικών δαπανών

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής ξετυλίγεται τις μέρες από τη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον κύκλο διαβουλεύσεων στο τέλος της βδομάδας. Για σήμερα Τετάρτη, είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η ατζέντα με το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την επισκόπηση των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής, τις εκτιμήσεις τους ως προς το βαθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, συνακόλουθα των επιπτώσεων στους φόρους και στα άλλα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, τα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν στο επόμενο διάστημα. Η συγκυβέρνηση, εμπαίζοντας το λαό, περιφέρει τη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» πτυχών της αντιλαϊκής πολιτικής, των μέτρων που προβάλλονται ως «μη αποτελεσματικά» για την είσπραξη των φόρων, συγκεκριμένα τη διόγκωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και δευτερευόντως τα ασήκωτα χαράτσια στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα:

Κατώτατος μισθός: Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα με τον υπουργό Εργασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα λίγων βδομάδων θεωρείται η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, πιθανόν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από το 2014. Το «μνημόνιο - 3», προβλέπει συγκεκριμένα: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι μειώσεις του κατώτατου μισθού όσο και του γενικού λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» θα είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές, άμεσα προσαρμόσιμες στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

«Κόκκινα δάνεια»: Ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - ασπιρίνη, αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι. Στο παρασκήνιο, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για μεταφορά προβληματικών δανείων σε άλλο Οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας».

Ανατιμήσεις από ΔΕΗ: Στα σκαριά είναι η παραπέρα «ενδιάμεση» διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης προγραμματίζεται για τα τέλη Μάρτη και η εφαρμογή του νέου μέτρου από το Μάη του 2013.

Ιδιωτικοποιήσεις: Με απόλυτα δεδομένο το χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε τυχόν «καθυστερήσεις» και στα προς είσπραξη ποσά. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, «αυτόματης» παραπέρα περικοπής των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Απολύσεις στο δημόσιο: Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα λεγόμενα προγράμματα «κινητικότητας» για τις 25.000 απολύσεις και «απομακρύνσεις» εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 50% του στόχου για το 2013, δηλαδή 12.500 εργαζόμενοι θα έχουν περάσει στο «πρόγραμμα» μέχρι τον Ιούνη. Η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος του 2014.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ετοιμοι για κατασχέσεις σε μισθούς 600 ευρώ

Είχαν συμπεριλάβει σχετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο και την αφαίρεσαν τελευταία στιγμή

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει από τα 1.000, στα 600 ευρώ το μήνα τον ελάχιστο μισθό ή τη σύνταξη που δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο. Τη σχετική μεθόδευση αποκάλυψε χτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή νομοσχεδίου με διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, περιγράφονται, όπως συμβαίνει με κάθε νομοσχέδιο, αφενός οι διατάξεις του και αφετέρου το σχετικό οικονομικό κόστος ή όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή του.

Οπως αποκάλυψε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στην Εκθεση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται: «μειώνεται σε 600 ευρώ, από 1.000 ευρώ που ισχύει, το ύψος του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο».

Παρακάτω μάλιστα προβλέπεται «αύξηση εσόδων από τη μείωση του ανώτατου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το δημόσιο».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου είχε συμπεριλάβει αυτή τη διάταξη και το νομοσχέδιο στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για επεξεργασία. Μόνο που, στη συνέχεια, για κάποιο λόγο άγνωστο προς το παρόν, αποσύρθηκε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, που αποκάλυψε το θέμα, τόνισε:

«Τι λέτε, δηλαδή; Λέτε ότι η εφορία μπορεί να διατάξει να κατασχέσει το τμήμα του μισθού ή τη σύνταξη που είναι πάνω από 600 ευρώ για χρέη που μπορεί να έχεις προς το Δημόσιο, ενώ πριν ήταν τα 1.000 ευρώ, που ήταν και αυτά ελάχιστο. Δηλαδή, με 600 ευρώ μπορεί να ζήσει η οικογένεια; Και τα υπόλοιπα έχετε τη δυνατότητα να τα κατάσχετε; Του κάνετε μειώσεις στους μισθούς, μειώσεις στις συντάξεις, του καταργείτε τα δώρα, αυξάνετε τη φορολογία, διαμορφώνετε νέα χαράτσια, ο τιμάριθμος πηγαίνει στην ανηφόρα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται και ταυτόχρονα του λέτε "θα σου πάρουμε και επιπλέον 400 ευρώ από όσα σου παίρναμε μέχρι σήμερα, επειδή χρωστάς"... Με αυτή τη διάταξη του αφαιρείτε το 40% του εισοδήματός του. Μπορεί να ζήσει με 600 ευρώ; Δηλαδή ήταν πολυτέλεια τα 1.000 ευρώ για την οικογένεια και τώρα με τα 600 ευρώ θα είναι άνετα; Αυτή, λοιπόν, είναι η αντιλαϊκή, η βάρβαρη, η ταξική σας πολιτική».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προσπαθώντας να απαντήσει δεν απέκλεισε να έρθει στο μέλλον η εν λόγω διάταξη και απλώς είπε ότι στο συζητούμενο χτες νομοσχέδιο «δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις. Αυτό παραμένει σταθερό, δεν υπάρχει κάτι και είναι το ίδιο και το έχω πει και εγώ κατ΄ επανάληψη, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προς ιδιωτικοποίηση οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί

Το 2013 θα εξεταστεί το «πόθεν έσχες» 240 υψηλόβαθμων υπαλλήλων του υπουργείου

Τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης 240 υψηλόβαθμων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για το 2013 προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα ελεγχθούν οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές, οι τμηματάρχες και οι ελεγκτές που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Η σχετική εγκύκλιος βγαίνει λίγα 24ωρα μετά τις διαρροές ότι η τρόικα έθεσε θέμα οργανωτικής απόσπασης των φοροελεγκτικών μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΔΟΕ) από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών και την υπαγωγή τους στην ευθύνη του Γενικού Γραμματέα εσόδων του υπουργείου, ο οποίος θα λειτουργεί ως παράλληλη εξουσία, δίπλα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τη θέση αυτή τη δικαιολογούν με το επιχείρημα της «πολιτικής επιρροής» που ασκεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και την εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει σε αυτούς. Πρόκειται για μια επικίνδυνη λογική, με την οποία προετοιμάζεται η παράδοση των φορολογικών εισπράξεων σε ιδιώτες, με τη δημιουργία ενός κλειστού σώματος πραιτοριανών - ελεγκτών, οι οποίοι θα απευθύνονται και θα απολογούνται μόνο στον Γενικό Γραμματέα δημοσίων εσόδων, χωρίς να είναι γνωστό αν το σώμα αυτό θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αυτό το οποίο επιδιώκουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, μέσω της ιδιωτικοποίησης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, δεν είναι η απεμπλοκή του από την «πολιτική επιρροή», τις παρεμβάσεις δηλαδή των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων τους στα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, αλλά να δημιουργήσουν ένα σώμα φορο-εισπρακτόρων, μακριά από κάθε λαϊκή επιρροή. Η πίεση που άσκησαν, π.χ., οι μαζικές οργανώσεις είχε κάποια αποτελέσματα στο περιβόητο χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. 'Η ακόμα, οι έντονες λαϊκές αντιδράσεις στο θέμα του νέου φόρου που σχεδιάζει να επιβάλει η συγκυβέρνηση στα ακίνητα και στα αγροτεμάχια, την εξανάγκασαν σε προσωρινή αναδίπλωση. Προφανώς το νέο σώμα φορο-ελεγκτών που επιχειρούν να δημιουργήσουν, θα δρα ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές παλινωδίες οι οποίες δημιουργούνται από τη λαϊκή πίεση.

ΤΟ ΠΟΣΟτων 1.137,5 εκατ. ευρώ, άντλησε το ελληνικό Δημόσιο στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο (απόδοση των εντόκων γραμματίων) ανήλθε στο 4,25%, κατά τι χαμηλότερο από την αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου Φλεβάρη (4,27%). Η τιμή των εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε κάτω από το άρτιο, στα 97,896. Τόσο δηλαδή πλήρωσαν οι συμμετέχουσες τράπεζες στη δημοπρασία, για την αγορά ενός εντόκου γραμματίου ονομαστικής τιμής 100.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ