ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση αύριο στα κεντρικά της «Euromedica»

Σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Euromedica» (Αμερικής 12, Κολωνάκι) αύριο στις 3.30 μ.μ. καλούν τους εργαζόμενους του ομίλου σε Αθήνα και Πειραιά τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία Ιδιωτικής Υγείας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την πρόκληση της εργοδοσίας του ομίλου, «...που εμφάνισε ατομικές συμβάσεις με επιπλέον μειώσεις 15%, ενώ την ίδια ώρα έχει απλήρωτους τους συναδέλφους για πάνω από 4 μήνες! Παρόλο που τα κέρδη του ομίλου για το πρώτο 9μηνο του 2012 είχαν αύξηση 24,4% συγκριτικά με το 2011 (176 εκατ. ευρώ).

Τρομοκρατούν και εκβιάζουν σε ολόκληρο τον όμιλο πανελλαδικά. Οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν απαντήσει με προειδοποιητικές απεργίες».

«Ολοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά να απαντήσουμε, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, στις μειώσεις των μισθών και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό που θα κάμψει την εργοδοτική - κυβερνητική αδιαλλαξία είναι η ενότητα και ο συντονισμένος αγώνας. Αυτό απαιτεί μαζική οργάνωση στο κλαδικό σωματείο και σχεδιασμό - συντονισμό του αγώνα», καταλήγει το κάλεσμα.


ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Ενα δισ. ευρώ απ' την τσέπη τους για φάρμακα

Στήριξη επιχειρηματικότητας με «όποιο κόστος και σύγκρουση» υπόσχεται η συγκυβέρνηση στη φαρμακοβιομηχανία, διαγκωνιζόμενη τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις προσήλωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν το φάρμακο - εμπόρευμα

MotionTeam

Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν το φάρμακο - εμπόρευμα
Κοντά στο 1 δισ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους για φάρμακα το 2010, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις «αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας» που παρουσιάστηκε χτες.

Το 2010 - χρονιά που άρχισε να εφαρμόζεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση - τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν 957 εκ. ευρώ για φάρμακα. Με δεδομένο ότι το 2010 η δημόσια δαπάνη για φάρμακα - δηλαδή οι πληρωμές των Ταμείων προς τα φαρμακεία - ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 5,257 δισ. ευρώ και το 18,2% απ' αυτά βγήκαν απ' τις τσέπες των αρρώστων καθώς ισχύουν - πλην ελαχίστων κατηγοριών αρρώστων - οι συμμετοχές 10% και 25% για την αγορά φαρμάκων.

Ο κλάδος παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση ως προς την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αντίστοιχων κλάδων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τελευταία δεκαετία. Από 2,9% το 2010 ανήλθε στο 9,6% της εγχώριας μεταποίησης, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. «Η συμβολή του κλάδου, αναφέρθηκε, στο ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,8 δισ. ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ».

Οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν ένα σταθερό σχέδιο - εθνικό το ονόμασαν - ανάπτυξης της χώρας, σταθερότητα για να κάνουν νέες επενδύσεις - κυρίως στα επώνυμα γενόσημα φάρμακα που θα έχουν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος είπε, μεταξύ των άλλων: «Σήμερα παρατηρούμε δύο διαφορετικές πολιτικές να ανταγωνίζονται για την έξοδο απ' την κρίση: Η μία πολιτική την οποία πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει το μοντέλο της Αμερικής μετά την κρίση. Δηλαδή, να σηκώσουμε άφθονο χρήμα, να κρατήσουμε την κατανάλωση ψηλά για να μπορέσουμε έτσι να βγούμε απ' την κρίση. Κι ένα δεύτερο μοντέλο που πρεσβεύει η Γερμανία και η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο είναι το μοντέλο της Γερμανίας, όταν συνενώθηκε η Ανατολική Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου παγώσανε οι μισθοί για δέκα χρόνια και εφαρμόστηκε σκληρή λιτότητα στη χώρα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε απ' τις δυο διαφορετικές πολιτικές - όποιον κι αν ακολουθήσουμε στα επόμενα χρόνια - με έναν κοινό παρονομαστή είναι ότι στηρίζονται στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος... Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να έχει ευρωπαϊκό ρόλο, αλλά και να είναι ένας απ' τους πυλώνες που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα απ' την κρίση».

Διαγκωνίζονται στη στήριξη των βιομηχάνων

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς έσπευσε να διαβεβαιώσει για την προσήλωση της συγκυβέρνησης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και μάλιστα της ντόπιας, διαγκωνιζόμενος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε παρόμοιες δηλώσεις υποστήριξης στην ντόπια φαρμακοβιομηχανία πριν από λίγες μέρες. «Είναι, είπε ο Μάριος Σαλμάς, αυτονόητο ότι η χώρα μας θέλει επενδύσεις. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι θα έρθουν επενδύσεις και η ανάπτυξη απ' το εξωτερικό. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να εξαντλήσουν τα περιθώρια οι επιχειρηματίες που είναι υγιείς στη χώρα μας... Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να δυναμώσουν και να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της χώρας... Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια χώρα να έχει σταθερότητα όσον αφορά την προοπτική της. Πριν λίγους μήνες, η χώρα μας ήταν στα πρόθυρα να χρεοκοπήσει ή όχι ή να πάμε ή όχι στη δραχμή. Ο,τι χειρότερο για να επενδύσει κάποιος έστω και ένα ευρώ. Μέσα σε οχτώ μήνες έχουμε ξεφύγει και έχουμε αφήσει πίσω αυτό το δίλημμα...Χρειάζεται ακόμα μια εικόνα της χώρας στο εξωτερικό που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ κρίσιμη για την αυξημένη χρηματοδότηση της χώρας απ' το εξωτερικό. Νομίζω ότι σε αυτό κάναμε σημαντικά βήματα... Επίσης, χρειάζεται μια εμπιστοσύνη του επιχειρηματία στο κράτος και συγκεκριμένα της κυβερνητικής ηγεσίας που κυβερνάει τη χώρα. Να καταλάβει ο επιχειρηματίας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι αποφασισμένη να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Οτι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά είναι κάτι για το οποίο θα βάλει πλάτη και θα είναι μπροστά με όποιο κόστος, με όποια σύγκρουση. Και αυτό το μήνυμα από τον πρωθυπουργό που το έχει αναλάβει πάνω του είναι ξεκάθαρο. Θα αποτρέψει οποιουσδήποτε προσπαθούν να αντιτεθούν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα».

Δηλαδή, ο «νόμος και η τάξη» θα επιβληθούν και στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Καταργούνται τμήματα και θέσεις εργασίας

Κινητοποίηση σήμερα στις 9.30 π.μ. με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» γίνεται σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. με πρωτοβουλία της Γραμματείας ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων του νοσοκομείου, καθώς ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου καταργεί τμήματα, μειώνει κρεβάτια και θέσεις εργασίας. Επίσης, καλούνται οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα με στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ: «Ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου "ΣΩΤΗΡΙΑ" καταργεί 5 Πνευμονολογικές κλινικές και συνολικά 13 τμήματα και δεν περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Καλυβίων.

Μειώνει τα κρεβάτια από 748 αναπτυγμένα και 1.000 στον παλιό Οργανισμό σε 710, αλλά στην πραγματικότητα σε πολύ λιγότερα, διότι ισχυρίζονται ότι θα κάνουν τμήματα με 45 κλίνες, όταν χώροι υπάρχουν μόνο για 30 έως 35.

Μειώνει τις θέσεις εργασίας σε όλες τις κατηγορίες. Ενδεικτικά στον κλάδο εστίασης μένουν 25 άτομα, στον κλάδο καθαριότητας 25 άτομα, όταν μόνο οι τραπεζοκόμες στον προηγούμενο οργανισμό ήταν 75.

Στον αέρα, βρίσκονται 69 εργαζόμενοι (γιατροί, τραυματιοφορείς, πρακτικοί νοσοκόμοι, διοικητικοί, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικοί) ΜΟΝΙΜΟΙ και ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που οι θέσεις τους μετατρέπονται σε "προσωρινά συνιστώμενες".

Συνεχίζουν στην κατεύθυνση αλλαγής του χαρακτήρα ειδικών νοσοκομείων (π.χ. ΚΑΤ, Μεταξά κλπ.). Στο "Σωτηρία", αντί να ενισχύσουν το χαρακτήρα του με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων - π.χ. για τη διάγνωση της φυματίωσης ή τη βελτίωση των όρων προστασίας της υγείας του προσωπικού, αλλά και των ασθενών από βιολογικούς παράγοντες κινδύνου με τη διαμόρφωση θαλάμων αρνητικής πίεσης - μειώνουν τις πνευμονολογικές κλίνες αλλά και απαξιώνουν με την έλλειψη υλικών βασικά τμήματα του νοσοκομείου όπως το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς της Φυματίωσης στο "Σωτηρία".

Παρόμοιες εξελίξεις υπάρχουν σε όσα νοσοκομεία έχουν δημοσιευθεί οι νέοι οργανισμοί. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προωθείται το κλείσιμο 774 τμημάτων και κλινικών και οι συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η κατάργηση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών. Ανάμεσα σε άλλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διεκδικούν:

  • Να μην κλείσει καμία κλινική, κανένα τμήμα, καμία δημόσια μονάδα Υγείας.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να συμπεριληφθεί το Κέντρο Υγείας στον οργανισμό του νοσοκομείου και να στελεχωθεί και εξοπλισθεί πλήρως.
  • Να μην αλλάξει ο ειδικός χαρακτήρας του νοσοκομείου "ΣΩΤΗΡΙΑ"».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ