ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΣΤΑ «ΦΟΡΜΠΣ»
Οι Κροίσοι ακόμα πιο πλούσιοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η καπιταλιστική κρίση που ρημάζει τους λαούς φέρνει νέο πλούτο στους Κροίσους του πλανήτη. Η λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους δείχνει ότι αυτοί αυξήθηκαν. Η λίστα «φιλοξενεί» φέτος 1.426 δισεκατομμυριούχους, 200 περισσότερους από πέρυσι. Ολοι μαζί οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη μετρούν μία περιουσία 5,4 τρισεκ. δολαρίων, έναντι 4,5 τρισεκ. πέρυσι. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης με 442 δισεκατομμυριούχους (425 το 2012), με την Ασία να ακολουθεί κατά πόδας (386), την Ευρώπη να έπεται (366) και την Λατινική Αμερική να απέχει ακόμη πολύ (με 129).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ παραμένει ο πλουσιότερος με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 73 δισεκ. δολάρια (κατά 4 δισεκ. μεγαλύτερη από το περασμένο έτος). Στη δεύτερη θέση ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, με 67 δισεκ. δολάρια - ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ισπανός Αμάνθιο Γκαρθία, της εταιρείας ένδυσης Zara με 57 δισ. ο οποίος κέρδισε δύο θέσεις στην κατάταξη και πέρασε μπροστά από τον Αμερικανό επιχειρηματία «φιλάνθρωπο» Ουόρεν Μπάφετ, που έρχεται τέταρτος με 53,5 δισεκ. δολάρια.

Στη λίστα Forbes υπάρχουν και τρεις Ελληνες και πολύ Ελληνοαμερικάνοι καπιταλιστές. Στη θέση 412 βρίσκεται o εφοπλιστής Σπύρος Λάτσης, με 3,3 δισ. δολάρια, στη θέση 527 ο Αριστοτέλης Μυστακίδης «επενδυτής» με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια, και ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος, στη θέση 554 και περιουσία 2,6 δισ. δολάρια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Λεωφορείο του «απαρτχάιντ» για τους Παλαιστινίους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τέλος δεν έχουν οι προκλήσεις της ισραηλινής κατοχής. Στις αρχές της βδομάδας, εγκαινιάστηκε «ξεχωριστή» λεωφορειακή γραμμή από τη Δ. Οχθη προς το Ισραήλ για τους Παλαιστινίους που έχουν «άδεια εργασίας» και «εισόδου» στο Ισραήλ, έτσι ώστε να μη συγχρωτίζονται στα λεωφορεία της γραμμής που χρησιμοποιούν και οι έποικοι. Η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για «βαθιά ρατσιστικό μέτρο», ενώ και η Ενωση Παλαιστινίων Εργατών καταδίκασε την απόφαση. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ισραηλινές οργανώσεις δικαιωμάτων που καταγγέλλουν το μέτρο ως αντίστοιχο του «απαρτχάιντ». Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, υποστηρίζει ότι «πρόκειται απλώς για διευκόλυνση των εργαζόμενων Παλαιστινίων».

Το μέτρο προωθήθηκε από δημάρχους εποικισμών, όπως είπαν, «για λόγους ασφαλείας». Χτες, δύο λεωφορεία της γραμμής πυρπολήθηκαν στην ισραηλινο-αραβική πόλη Κφαρ Κάσεμ, κοντά στην πράσινη γραμμή. Οι ισραηλινές αρχές δεν έκαναν, μέχρι χτες το απόγευμα, ανακοινώσεις για την ταυτότητα των δραστών.

  • Εξοργισμένοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζάιτ της Δ. Οχθης ματαίωσαν με διαμαρτυρίες εκεί προγραμματισμένη ομιλία του Βρετανού προξένου με θέμα τη βρετανική οπτική για την ειρηνευτική διαδικασία, καταγγέλλοντας τη στάση του Λονδίνου ως μεροληπτική υπέρ της ισραηλινής κατοχής.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πέθανε ο Πρόεδρος Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αργά χτες βράδυ ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο θάνατος του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες Φρίας. Ηταν το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, μετά την τέταρτη κατά σειρά εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα στις 11 Δεκέμβρη για την αντιμετώπιση των κακοηθών καρκινικών όγκων.

Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και από το 1999 πρόεδρος της Βενεζουέλας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954. Εξελέγη για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1998 ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επανεξελέγη το 2006 αλλά και τον περασμένο Δεκέμβρη.

Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, στη Βενεζουέλα πάρθηκαν ορισμένα μέτρα που οδήγησαν στην άμβλυνση της ακραίας φτώχειας. Αντιμετωπίστηκε το θέμα του τεράστιου αναλφαβητισμού, σημαντικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, με τη βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας. Η Βενεζουέλα στήριξε την Κούβα ενώ συμμετείχε και σε διάφορες καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσάβες δε συγκρούστηκε με το ντόπιο κεφάλαιο.

Σημαντική στιγμή στην πορεία του Τσάβες και της χώρας, ήταν η συνένωση του λαϊκού κινήματος με το στρατό, που κατάφεραν να ανατρέψουν το πραξικόπημα που στήθηκε στη χώρα τον Απρίλη του 2002, από τη ντόπια αστική τάξη, σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Στην πρωτεύουσα του Κατάρ έφτασε, χτες, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα συναντιόταν με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του εμιράτου, με τους οποίους επρόκειτο να συζητήσει για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Συνεχίστηκαν και χτες, συμπληρώνοντας σχεδόν δύο βδομάδες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση στο Λίβανο, οι οποίοι ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση για μισθολογικές αυξήσεις, που έχει ληφθεί από το Σεπτέμβρη. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο βδομάδες ακόμη έλαβε ως περιθώριο από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για να συνεχίσει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δύο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, Σερκχάν Φαρνούντ και Χαλιλουλάχ Φεροζί, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για κατάχρηση στο σκάνδαλο των εκατομμυρίων δολαρίων, που οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευση της τράπεζας, το 2010.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ξεκίνησε χτες στο Μπουένος Αϊρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής, η δίκη για την περιβόητη «Επιχείρηση Κόνδωρ». Προηγήθηκαν δύο δίκες και μία πολύχρονη έρευνα ενώ στο εδώλιο κάθονται 25 πρώην αξιωματικοί από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, κατηγορούμενοι για την «εξαφάνιση» 106 πολιτών από την Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Παραγουάη, τη Βολιβία και το Περού.

TΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική Βουλή ενέκρινε την πώληση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στην τουρκική μεταλλοβιομηχανία «Kurum International» στη διάρκεια της προχτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης με 73 ψήφους υπέρ έναντι 61 κατά.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Η φιλοευρωενωσιακή κυβέρνηση της Μολδαβίας κατέρρευσε χτες καθώς 54 βουλευτές της 101μελούς Βουλής ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του 43χρονου πρωθυπουργού, Βλαντ Φιλάτ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές στην Κένυα από το 42% των εκλογικών τμημάτων έφερνε, χτες, πρώτο τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ουχούρου Κενυάτα, με 53% και δεύτερο τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ράιλα Οντίνγκα, με 42%.

ΣΟΦΙΑ.-- Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Βούλγαροι μεταλλωρύχοι και εργαζόμενοι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην πρωτεύουσα, Σόφια, ζητώντας την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους καθώς φοβούνται ότι οι μικρές μειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να επιφέρουν απολύσεις. Σάλο προκαλεί στη Βουλγαρία η απαγωγή της 10χρονης Λάρα Μπάνεφ, κόρης του Εβελιν Μπάνεφ, γνωστού σαν «βασιλιά της κοκαΐνης», χτες νωρίς το πρωί, από ένοπλους μασκοφόρους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Σλοβενία, με εντολοδόχο πρωθυπουργό την Αλένκα Μπρατούσεκ, συμφώνησαν χτες στην κατανομή των υπουργείων, ορισμένα εκ των οποίων (π.χ. Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών) θα έχουν υπουργούς τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.--

Η πρώτη τόσο ανοιχτή ομολογία ότι ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών από πετρελαιομοναρχίες γίνεται εν γνώσει της Ουάσιγκτον, ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, χτες. Ο Τζον Κέρι, από την Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε βέβαιος ότι τα όπλα που δίνονται «από συμμάχους των ΗΠΑ στους αντικαθεστωτικούς καταλήγουν κατά πλειοψηφία σε μετριοπαθείς δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, την αναγκαιότητα «τάχιστης πολιτικής μετάβασης», για να αποφευχθεί ο «αυξανόμενος κίνδυνος κατακερματισμού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή», επεσήμανε ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα που επισκέπτεται την Τουρκία. Χτες, η ΕΕ ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια προς το Λίβανο για να αντεπεξέλθει στη ροή Σύρων προσφύγων.

Εντός Συρίας, σε πεδίο σκληρής μάχης ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς, κυρίως, έχει μετατραπεί, η πόλη Ράκκα στο βορρά της χώρας. Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι την έχουν καταλάβει.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, επιβεβαίωσε ότι οι συριακές αρχές παρέδωσαν στον Ρώσο πρέσβη τον Γερμανό δημοσιογράφο Μπίλι Σιξ που αγνοούνταν από το Δεκέμβρη στη Συρία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βέστερβέλε, ευχαρίστησε τη Μόσχα για τη διαμεσολάβησή της για την απελευθέρωση του Σιξ, ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα, όπως επεσήμανε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, «χωρίς επίσημη άδεια από τις αρχές».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χορός του Ελληνοκουβανικού

Τον ετήσιο χορό του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάσταση πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο «ΤΖΑΝΗΣ» στο δρόμο Χαριλάου προς Θέρμη (στάση «αστυνομία» με το λεωφορείο 66 από πάρκο Ελβετίας).

Με πλούσιο μενού, απεριόριστα αναψυκτικά, κρασί, ζωντανή μουσική ελληνική και λάτιν (επικοινωνία στο τηλ. 697.7593.470).

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια

ΡΩΜΗ.--

Διαστάσεις λαμβάνει η σεναριολογία στην Ιταλία καθώς το μετεκλογικό σκηνικό δε φαίνεται να αποσαφηνίζεται και τα παζάρια συνεχίζονται για την επιλογή του καλύτερου τρόπου διαχείρισης. Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδιά του. Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο φέρεται να απεργάζεται σχέδια για σχηματισμό μιας ακόμη κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα αναλάβει το έργο να «περάσει» από το Κοινοβούλιο έναν νέο εκλογικό νόμο και στη συνέχεια να προκηρύξει νέες εκλογές. Αυτό στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθεια Μπερσάνι για σχηματισμό κυβέρνησης, αν το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», του λαϊκιστή ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, επιμένει στην άρνησή του για παροχή στήριξης.

Ο Γκρίλο διέψευσε χτες φημολογίες ότι οι βουλευτές του θα στήριζαν υπό όρους μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, επιμένει στις γενικόλογες καταγγελτικές του δηλώσεις, τις οποίες προπαγανδίζει ως «αντισυστημικές», τη στιγμή που και αυτός διεκδικεί μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Η κατάσταση της Ιταλίας αποδεικνύει ότι όσο δεν υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δύναμη ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων, ο λαός θα βολοδέρνει σε διαχειριστές της εκμετάλλευσής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ