ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση από νέο κοινό σχέδιο κυρώσεων ΗΠΑ - Κίνας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η πρωτοφανής «συμμαχία» ΗΠΑ και Κίνας με στόχο την έκδοση ψηφίσματος και την επιβολή νέων, βαρύτερων, κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 12ης του περασμένου Φλεβάρη, σε συνδυασμό με τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια επίδειξης ισχύος που πραγματοποιούν στην περιοχή αμερικανικές και νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυξάνουν, για μία ακόμη φορά, επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Το θερμόμετρο της έντασης χτυπά κόκκινο και έπειτα από την ανακοίνωση Βορειοκορεάτη εκπροσώπου του Λαϊκού Στρατού Κορέας πως η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας του 1953 που τερμάτισε τον Πόλεμο της Κορέας (1950-'53)...

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, το νέο αμερικανο-κινεζικό σχέδιο απόφασης φέρεται πως θα περιλαμβάνει «εξαιρετικές σε εύρος και βάθος» κυρώσεις έναντι της ΛΔ Κορέας. Για πρώτη φορά θα τεθούν στο στόχαστρο και Βορειοκορεάτες διπλωμάτες αφού, όπως διευκρίνισε η Σούζαν Ράις, το επικείμενο ψήφισμα «θα στοχεύει στις παράνομες δραστηριότητες του διπλωματικού προσωπικού της ΛΔ Κορέας, στις βορειοκορεατικές τραπεζικές σχέσεις και στην παράνομη μεταφορά μετρητών...». Σε πιο χαμηλούς τόνους κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος από το Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πιονγιάνγκ «θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και θα σταματήσει να απειλεί ότι θα καταργήσει την 50ετή εκεχειρία με τη Νότια Κορέα».

Ο Λι Μπαοντόνγκ, πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι το ψήφισμα απόφασης θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αύριο, Πέμπτη.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία θα δείξει «εποικοδομητική στάση», ψηφίζοντας δηλαδή υπέρ του σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση πως το κείμενο θα περιοριστεί «σε πυρηνικά ζητήματα».

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αμυνας της ΛΔ Κορέας να ανακοινώσει ακύρωση της εκεχειρίας του 1953 και αποχώρηση της ομάδας αξιωματούχων από τις συναντήσεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουτζόμ. Ο ίδιος προειδοποίησε τη γείτονα Νότια Κορέα ότι εάν συνεχίσει τα απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια ανοιχτά των κορεατικών ακτών και άλλες μορφές «εχθρικής πολιτικής» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τότε ο Λαϊκός Στρατός θα προβεί «σε περισσότερα και ισχυρότερα αντίμετρα...».

Από την 1η του μήνα έχουν ξεκινήσει οι (δίμηνης διάρκειας!) στρατιωτικές ασκήσεις «Foal Eagle» με τη συμμετοχή 10.000 Αμερικανών και 200.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών, ενώ σύντομα ξεκινούν τα γυμνάσια «Κey Resolve» (διάρκειας δύο βδομάδων) με τη συμμετοχή 10.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών και 3.500 Αμερικανών πεζοναυτών.

ΓΑΛΛΙΑ
Εργατικό «Οχι» στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν, χτες, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις ενάντια στην προωθούμενη συμφωνία «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας». Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης σε Λυόν, Μασσαλία, Μπορντό, Τουλούζη, Κλερμόν Φεράν με επικεφαλής τους εργαζόμενους στο, υπό κλείσιμο, εργοστάσιο της αμερικανικής πολυεθνικής κατασκευής ελαστικών «Good year», στη Ναντ. Στο Παρίσι, κεντρική θέση ανάμεσα στους διαδηλωτές είχε και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot Citroen, η οποία προωθεί σχέδιο «αναδιάρθρωσης», που φυσικά περιλαμβάνει περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο της γενικής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε και στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση Ολάντ, που θα έφερνε δήθεν νέο αέρα στην ΕΕ, έφερε το «ξεροβόρι» της flexicurity, της «εργασιακής ευελιξίας» «ευελφάλεια», εφαρμόζοντας την Στρατηγική της Λισαβόνας. Η συμφωνία διασφαλίζει στους εργοδότες ευκολότερες απολύσεις και δυνατότητες περαιτέρω ελαστικοποίησης των όρων εργασίας, μείωσης των μισθών. Ως αντάλλαγμα προσφέρει «ψίχουλα» περί διασφάλισης μιας υποτυπώδους ασφαλιστικής κάλυψης στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και στους ανέργους, μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στη φορολόγηση των εργαζομένων και διασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως.

Η συμφωνία συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση. Είχε επιτευχθεί, στα τέλη Γενάρη, μετά από τρίμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ενωση Εργοδοτών της Γαλλίας (Medef) και σε τρία εκ των πέντε συνδικάτων της χώρας, δεν υπέγραψαν η CGT και η FO.

ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές τίμησαν τον Στάλιν

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Στάλιν στο Κρεμλίνο
Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Στάλιν στο Κρεμλίνο
Στις 5 Μαρτίου τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας, με διάφορες εκδηλώσεις, τίμησαν τον Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, με την ευκαιρία της επετείου 60 χρόνων από το θάνατό του.

Στην Κόκκινη Πλατεία, χιλιάδες άνθρωποι με επικεφαλής τον Γκενάντι Zιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στο τάφο του Ι. Στάλιν. Την ίδια ώρα, 60 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Στάλιν παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού η ντόπια και ξένη αστική τάξη, μην μπορώντας να του συγχωρέσει ότι επί ηγεσίας του μπήκαν οι βάσεις του σοσιαλισμού και συντρίφτηκε η ντόπια αντίδραση και ο ναζισμός, εδώ και δεκαετίες χύνει τόνους δηλητηρίου εναντίον του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ρωσικού Κέντρου Ερευνας της Κοινής γνώμης (wciom), διαπιστώνεται πως οι Ρώσοι εκφράζουν θετική στάση προς τον Στάλιν: Το 27% εκφράζει σεβασμό, το 6% - τη συμπάθεια, το 3% - το θαυμασμό. Σε άλλη δημοσκόπηση του Levada-Center το 49% θεωρεί το ρόλο του Στάλιν «θετικό» ή «περισσότερο θετικό», ενώ 42% «αρνητικό» ή «περισσότερο αρνητικό».

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην προκήρυξή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ): «Ο Στάλιν, αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής του έργου του Λένιν. Η καθυστερημένη τσαρική Ρωσία έγινε η Σοβιετική Ενωση, μια υπερδύναμη, που σε μεγάλο βαθμό ξεπέρασε τα επιτεύγματα των προηγμένων καπιταλιστικών χωρών. Παρά τις προσπάθειες να αμαυρωθεί η μνήμη του Στάλιν, αυτός παραμένει στα μάτια του σοβιετικού λαού και των εργαζομένων του κόσμου ως μια μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία της εποχής μας, ως ένας αλύγιστος επαναστάτης κομμουνιστής».


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Πούτιν με Γιανουκόβιτς

Στις 4 Μάρτη στην προεδρική εξοχική κατοικία του Πούτιν στο Ζαβίντοβο, 150 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίστοιχα. Η συνάντηση, χωρίς την παρουσία υπουργών και συμβούλων, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών. Δεν προβλεπόταν η υπογραφή κάποιων συμφωνιών, αλλά η συζήτηση των ρωσο-ουκρανικών θεμάτων. Βέβαια, είναι γνωστό πως κατά την έναρξη των συνομιλιών, παρουσία των δημοσιογράφων, σημειώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια κι έφτασαν πέρσι τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη μεριά του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σημείωσε πως οι παραπάνω «απώλειες» συνδέονται με την εμφάνιση της Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας - Καζαχστάν - Λευκορωσίας και την αδύναμη σχέση της Ουκρανίας σ' αυτή τη διαδικασία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Βλ. Πούτιν ότι η ένταξη της χώρας του στην Τελωνειακή Ενωση θα συνοδευτεί με αύξηση του ΑΕΠ, αλλά υπογράμμισε πως πέρα από τις οικονομικές υπάρχουν και οι πολιτικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος. Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως από το 2015 στην παραπάνω Τελωνειακή Ενωση θα ισχύει καθεστώς «ελεύθερης μετακίνησης της εργατικής δύναμης», κάτι που σημαίνει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί με τις άλλες χώρες της ΚΑΚ, όπως και απέναντι στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τη συνάντηση και όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η ρωσική κυβερνητική εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα», η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά στην επιλογή: Η να γίνει μέλος της Τελωνειακής Ενωσης, ή να έχει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.


Ι. Π.

ΚΙΝΑ
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο και εξοπλισμοί

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αύξηση των αμυντικών δαπανών και στόχους για ανάπτυξη με δεδομένη τη στροφή στον καπιταλισμό προανήγγειλε για το 2013 ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο άνοιγμα των εργασιών της Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας λίγο πριν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Σι Τζίνπινγκ.

Το θέμα της διαφθοράς, που πάει χέρι - χέρι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, υπήρξε κεντρικό ζήτημα στην παρέμβαση του Κινέζου πρωθυπουργού, καθώς εξελίσσεται σε μάστιγα. Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της Κίνας αυτός προβλέπει για το 2013 σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 10,7%, σε ύψος 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται για μια σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια κάτι που συνδέεται με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών στο διεθνή ιμπεριαλισμό.

Ο Γ. Τζιαμπάο έθεσε ως στόχο για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη της τάξης του 7,5% και δημιουργία εννιά εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα, που σημαίνει ανάπτυξη κυρίως για τους επιχειρηματίες και ψίχουλα για τους εργαζόμενους. Ωστόσο γίνεται φανερό ότι και λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της μείωσης των εξαγωγών, η κινέζικη οικονομία προσανατολίζεται στην αύξηση της «εσωτερικής κατανάλωσης», σε μια αγορά, που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ